Abortus legalizavusi Argentina tikisi paskatinti pokyčius ir kitose Lotynų Amerikos šalyse

Ringailė Gvildė
2021-01-04
Argentinos kongresas įteisino abortus iki 14-osios nėštumo savaitės. Tai - novatoriškas žingsnis regione, kuriame taikomi vieni griežčiausių nėštumo nutraukimo įstatymų pasaulyje. Šioje šalyje abortai buvo draudžiami visą šimtmetį - nuo 1921-ųjų. Pasak Argentinos politikų, toks įteisinimas gali sulaukti domino efekto Lotynų Amerikos regione.
Abortus legalizavusi Argentina tikisi paskatinti pokyčius ir kitose Lotynų Amerikos šalyse
„Pro-choice“ aktyvistai, daugiausia jų - moterys, susirinkę stebėti, ar valdžia įteisins abortus, dėvėjo žalias apsaugines veido kaukes. Tai jau tapo jų kampanijos simboliu gerai žinomu pasaulyje ir dar vadinamu žaliąja banga.

Pasipriešino katalikų bažnyčia
Iki šiol abortai Argentinoje buvo leidžiami tik išprievartavimo atveju arba kai nėštumas grėsė motinos sveikatai. Šalyje, kurioje iki šiol itin stipri katalikų bažnyčios įtaka, abortų klausimas nebuvo svarstomas taip kaip pažangiose Vakarų valstybėse. Tačiau galiausiai šį įstatymo pakeitimo projektą patvirtino Deputatų rūmai: „už“ balsavo 38 senatoriai. Tiesa, net 29 senatoriai balsavo „prieš“ ir vienas susilaikė. Įstatymo projektą atvirai palaikė ir prezidentas Alberto Fernández. „Nors esu katalikas, privalau priimti tokius įstatymus, kurie būtų teisingi visiems šalies piliečiams“, - teigė A.Fernández. 
 

Senatorė Silvina García Larraburu dar 2018-aisiais, kuomet jau vyko toks svarstymas, balsavo prieš įstatymo projektą, tačiau šį kartą jam pritarė. Diskusijų metu ji pasakė: „Mano balsas yra už laisvas moteris. Už moteris, kurios gali apsispręsti pačios pagal savo sąžinę.“
Stebėti Kongreso diskusijų dėl šio įstatymo pakeitimo Argentinos sostinėje Buenos Airėse susirinko daugybė žmonių - tiek pasisakančių už, tiek ir prieš abortus. Kai likus dienai iki Naujųjų balsavimas pagaliau įvyko, nėštumo nutraukimo pasirinkimą palaikančioje stovykloje buvo galima stebėti džiaugsmą ir viltį. Susirinkę „Pro-choice“ aktyvistai, daugiausia jų - moterys, dėvėjo žalias apsaugines veido kaukes. Tai jau tapo jų kampanijos simboliu gerai žinomu pasaulyje ir dar vadinamu žaliąja banga.
 
Aktyvistai už teisę į nėštumo nutraukimą „Pro-choice“ tikisi, kad įstatymo priėmimas Argentinoje - vienoje didžiausių ir įtakingiausių Lotynų Amerikos šalių - įkvėps kitas valstybes sekti jų pavyzdžiu, juolab kad tai, kas įvyko Argentinoje, buvo atidžiai stebima visame Pietų Amerikos regione. Argentinai  įteisinus nėštumo nutraukimą iki 14 nėštumo savaitės, panašių judėjimų už moterų teises aktyvistai didžiosiose kaimyninėse šalyse, manoma, pasinaudos šiuo pavyzdžiu. Įstatymų pakeitimų abortų klausimais siekiama Čilėje ir Brazilijoje.
 

L.S. skaičius
38 
- apie tiek tūkst. Argentinos moterų patekdavo į ligonines dėl slapto nėštumo nutraukimo.

 
Sena tvarka pareikalavo aukų

Judėjimo „Pro-choice“ ir kiti moterų teisių aktyvistai jau daug metų agitavo už įstatymo pakeitimą. Dabar Argentinos moterys lengviau atsikvėpė, mat pagaliau nėštumo nutraukimas iki 14 savaitės bus legalus. Prezidentas A.Fernández teigia, kad nemokamų ir legalių abortų atlikimas iki 14-osios nėštumo savaitės yra visuomenės sveikatos reikalas, leidžiantis išvengti bereikalingų aukų. Iki šiol Argentinoje kasmet apie 38 tūkst.  moterų patekdavo į ligonines dėl slapto nėštumo nutraukimo, o nuo demokratijos atkūrimo 1983-aisiais dėl draudimo nutraukti nėštumą legaliai jau mirė daugiau nei 3 tūkst. moterų. Įstatymo projektą rengusi politikė ir buvusi senatorė Vilma Ibarra buvo apimta emocijų po to, kai jis buvo patvirtintas. „Niekada daugiau Argentinoje nebus moterų, nužudytų dėl slaptai atlikto aborto“, - verkdama sakė ji.
 
Kartu su abortų įteisinimu Argentinos Senatas taip pat balsavo už įstatymo projektą, pavadintą „1000 dienų planu“, kuris suteiks geresnę nėščiųjų ir mažus vaikus auginančių motinų sveikatos priežiūrą. Po balsavimo prezidentas Fernándezas tviteryje rašė: „Šiandien mes tapome geresne visuomene, kuri praplėtė moterų teises ir užtikrina geresnę visuomenės sveikatą.“ 
 
Neišvengė kritikos
Nepaisant to, kad moterų teisių aktyvistai galiausiai pasiekė norimų įstatyminių pakeitimų dėl abortų priešininkų stovyklų kritikos neišvengta. „Nėštumo nutraukimas yra tragedija. Tokiu būdu grubiai nutraukiama besivystanti gyvybė“, - sakė prieš įstatymą balsavusi senatorė Inés Blas. Atremdama kritiką Argentinos moterų ministrė Elizabeth Gómez Alcorta teigė, jog tokiu būdu kuriama nauja, geresnė Argentinos moterų teisių istorija. Daugelis moterų teises bei pasirinkimą dėl nėštumo nutraukimo palaikančių aktyvistų tikisi, jog šie pokyčiai bus ženklas, kad jų reikia imtis ir kitoms Lotynų Amerikos šalims. 

 
Įdomu
Abortai Salvadore, Nikaragvoje ir Dominikos Respublikoje yra visiškai uždrausti ir leidžiami tik esant tam tikroms, išskirtinėms aplinkybėms, kaip ir daugumoje kitų Lotynų Amerikos šalių. Urugvajus, Kuba, Gajana ir dalis Meksikos šiuo metu leidžia moterims prašyti aborto, tačiau skiriasi nustatytas nėštumo savaičių skaičius, iki kada dar galima atlikti abortą.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

      S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

      „Šiuo metu tikrai yra didžiulis gydytojų reabilitologų poreikis. Todėl įstaigų vadovai, siekiantys aukšto lygi...
      Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

      Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

      „Kuo daugiau veiklos, tada nėra kada dejuoti! Išmokau suprasti organizmo signalus ir rasti laiko poilsiui, supratau, ...

      Budinti vaistinė


      Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

      Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

      Nuo kitų metų ES startuos svarbus sveikatos politikos pokytis – jungtinis sveikatos technologijų vertinimas (STV). Ar tai bu...
      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...

      razinka


      Sveika šeima


      Šuo su breketais – nauja odontologų kasdienybė

      Sakoma, koks šeimininkas – toks ir šuo. Stebint prastus Lietuvos gyventojų dantų būklės rodiklius, augintinių burnos problemų komentuoti nebereikia. Veterinarijos gydytoja odontologė Ernesta Vercinskaitė-Pagojė sako, kad net 90 proc. šeimininkų augintinių burnos bėdų nepastebi ir pagalbos kreipiasi per vėla...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai



      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Vyrai ir moterys (Nr.3)
      Henrikas Vaitiekūnas Vyrai ir moterys (Nr.3)
      Ar gudresnis valgo skaniau?
      Henrikas Vaitiekūnas Ar gudresnis valgo skaniau?
      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija

      Naujas numeris