Paprikos, kopūstai, svogūnai, serbentai ar egzotiniai vaisiai – visa tai gali būti ne tik jūsų lėkštėje, bet ir pavirsti originalia puokšte. Anksčiau su floristika nieko bendro neturėjusi Karolina Samalė valgomas puokštes iš vaisių, daržovių, uogų ir prieskoninių žolelių kurti pradėjo netikėtai – kai pas draugus pamatė nuostabią verbą su česnakų galvutėmis.
Moterims skirtose valgomose puokštėse vyrauja ryškių spalvų vaisiai, vyrams – tamsesnių spalvų daržovės. Skonis taip pat skiriasi, mat vyriškos puokštės turi aštrumo, kartumo. Moterims skirtos puokštės pasižymi saldumu, rūgštumu.
„Grįžusi į namus, negalėjau iš galvos išmesti minties apie puokščių iš vaisių ir daržovių kūrimą. Pati laikausi vegetarinės mitybos principų, esu praktiška, tad man patiko idėja, kuri apjungia viską: kūrybą, meilę sveikiems produktams, pomėgį gaminti maistą, o galiausiai ir norą nudžiuginti, įteikiant originalią dovaną“, – apie pradžią pasakoja Karolina Samalė.
Ar valgyti, kai pasidžiaugi?
Pašnekovė patikina, kad visos jos gaminamos puokštės yra tinkamos suvalgyti, nes papildomai nėra apdorotos. „Tačiau iš esmės mano puokštės nėra skirtos „suvalgyti“. Greičiau jau grožėjimuisi jomis, įspūdžiui sukelti, – sako ji. – Puokštes dėlioti pradėjau su mintimi, kad noriu paskatinti žmones kitaip pažvelgti į vaisius, daržoves, uogas. Savo eksponatais tarsi siūlau susipažinti su pastarųjų įvairove: sužinoti kiekvieno pavadinimų, o vėliau gal net ir paragauti“.
Moteris įsitikinusi, kad Lietuvoje turime nemažą šių produktų pasirinkimą, skųstis negalime: ir mūsų daržuose, ir soduose, ir ūkininkų turgeliuose, ir prekybos centruose.
Ar gavusieji dovanų jos puokštę ir suvalgo, K.Samalė sako nežinanti, tačiau yra girdėjusi, kad puokšte grožisi po savaitę, nors tokio įspūdžio kaip pirmą dieną jau nebūna. Juk vienos gėrybės stovėdamos noksta, kitos džiūsta...
Tinka ir vietiniai, ir atvežtiniai
Karolina sako, kad daugiausia „ingredientų“ savo puokštėms randa prekybos centruose, nes čia viskas vienoje vietoje. Tačiau jeigu turi išskirtinių užsakymų, tuomet ieško visur, net ir mamos darže ar sode. „Man patinka panaudoti kuo įdomesnius produktus – juk net ta pati daržovė gali būti labai skirtingos formos, dydžio, atspalvio.
Trumpalaikis grožis
Kineziterapeutės darbo dėl naujo pomėgio atsisakiusi K.Samalė gamina puokštes tą pačią dieną, kai numatyta ją įteikti. Tad ir klientus įspėja, kad šio „meno kūrinio“ negalima ilgai laikyti, mat vaisiai, daržovės ir žolelės vysta, gali keisti spalvą.
„Man svarbu, kad puokštė puikiai atrodytų dieną, tai yra dovanojimo momentu. Jeigu yra prašančių puokštę pasiimti iš vakaro ar prieš keletą dienų, toks variantas, deja, netinka. Tiesiog yra įvairių rūšių puokščių iš maisto produktų, pavyzdžiui, iš riešutų, mėsos gaminių, saldumynų, kurie galbūt ir ilgiau išlieka gražūs. Aš gi apsiriboju vaisiais, uogomis, daržovėmis, žolelėmis, o jų galiojimas sąlyginai trumpas“, – pasakoja pašnekovė.
Moteriai ar vyrui?
„Jau nusistovėjo ir puokščių mados: moterims skirtose kompozicijose vyrauja ryškių spalvų vaisiai, vyrams – tamsesnių spalvų daržovės. Skonis taip pat skiriasi, mat vyriškos puokštės turi aštrumo, kartumo. Į jas dedama svogūnų, česnakų, aitriųjų paprikų. Moterims skirtos puokštės pasižymi saldumu, rūgštumu, nes joms kurti naudojami apelsinai, citrinos, ananasai, svarainiai“, –supažindina K.Samalė.
Puokščių kūrimo pradžiamokslis
Pirmiausia mintyse susikurkite vaizdinį, kaip puokštė turėtų atrodyti.
Atsirinkite tik kokybiškus produktus: nepernokusius, nesugedusius, neapdaužytus, neapvytusius vaisius, uogas, žoleles
Atrinktus produktus tvirtinkite ant bambukinių pagaliukų.
Viską suriškite, prieš tai apgalvoję, kaip supakuosite: į krepšelį, kibirėlį, dėžutę, popierių.
Tarp kitko
Jau galima rasti ir puokščių iš kitokių maisto produktų rūšių. Norintiems nudžiuginti vyriškį, siūloma rinktis puokštes iš sūrių, rūkytų produktų: dešros, įvairių sūrių, riešutų. O štai damoms skirtose puokštėse karaliauja vaisiai, pyragaičiai, saldainiai bei vienas kitas gėlės žiedelis.
lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai!
Komentuoti: