Vasarą krauna sveikatos žinių bagažą

Ringailė Gvildė
2021-07-22
Klaipėdos visuomenės sveikatos biuras uostamiesčio gyventojus šią vasarą kviečia ne tik pasimėgauti saule kopose ir bet ir skirti laiko fizinei bei psichinei sveikatai ugdyt. Veiklos pritaikytos tiek ikimokyklinukams, tiek suaugusiems bei senjorams.
Vasarą krauna sveikatos žinių bagažą
Klaipėdos visuomenės sveikatos biuro organizuojamose sveikatos stovyklėlėmis vaikai turtina sveikatos žinių bagažą.

VAIKŲ VASAROS MOKYKLĖLĖ. Liepos mėnesį startavo sveikatinančios vaikų vasaros mokyklėlės 7–12 m. vaikams pagal projektą „Klaipėdos miesto tikslinių gyventojų grupių sveikos gyvensenos skatinimas“, finansuojamą iš Europos socialinio fondo. Stovyklų metu vaikams patraukliomis formomis organizuojamos veiklos šiomis temomis: sveika mityba, burnos higiena, fizinis aktyvumas, saugus eismas ir pilietiškumas, pirmosios pagalbos mokymai, emocinės sveikatos stiprinimas.
 
EDUKACINIAI UŽSIĖMIMAI VAIKAMS VASAROS LAUKO SKAITYKLOJE. Biuras prisideda prie I.Simonaitytės viešosios bibliotekos inicijuojamo projekto „Augu su biblioteka“ ir du kartus per savaitę vasarą kviečia šeimas su mažaisiais dieną pradėti aktyviuose užsiėmimuose lauko skaitykloje, įsikūrusioje Klaipėdos poilsio parke. Lauko skaityklos erdvėje vaikų laukia įvairūs užsiėmimai, tokie kaip „Ryto mankšta visai šeimai“, „Daržovių ir vaisių pažinimo užsiėmimai visai šeimai“, „Estafetės – komandiniai žaidimai vaikams“, „Apie sveiką mitybą linksmai“ ir kita.

 
MENO TERAPIJOS UŽSIĖMIMAI. Tai viena aktyvesnių projekto „Klaipėdos miesto tikslinių gyventojų grupių sveikos gyvensenos skatinimas“ vykdomų veiklų, skirtų 55 metų amžiaus ir vyresniems asmenims. Gryname ore klaipėdiečiai turi galimybę pajusti harmonijos dvelksmą, kuris leidžia stabtelėti ir pabūti čia ir dabar, atsipalaiduoti, pasitelkus dailės, rašymo ir aromaterapijos metodus.
 
VIRTUALIOS REALYBĖS KAMBARYS. Biuras, įgyvendindamas Interreg Baltijos jūros regiono programos projektą „Sveikatos plėtra“ sukūrė virtualų pasivažinėjimą dviračiais-treniruokliais po įvairias uostamiesčio erdves. Mindamas dviratį dalyvis jaučia vėjo gūsį, gali žvalgytis po gražiausias Klaipėdos vietas, matyti įvairius rodmenis (greitį, atstumą, laiką, pulsą, sutaupytą CO2 kiekį), pasikeisti trasą, varžytis su kitu dalyviu lenktynių trasoje.
 
INDIVIDUALIOS PSICHOLOGŲ KONSULTACIJOS. Popandeminiu laikotarpiu neretai susiduriama su baime, nerimu, vienišumo jausmu, keliami būties klausimai, dažnos netektys, galimi socialinių vaidmenų pasikeitimai, kyla kitos problemos ir pan. Individualios konsultacijos su psichologu padeda spręsti gyventojams kylančias psichologines problemas ir (ar) suteikti neretai reikalingą emocinę pagalbą juos išklausant.
 

SVEIKATINANČIŲ PROGRAMŲ ĮGYVENDINIMAS. Vasaros pradžioje startavo dvi sveikatinamojo fizinio aktyvumo programos: darbingo ir vyresnio amžiaus asmenims. Pastebėta, jog klaipėdiečiai noriai jose dalyvavo atvirose miesto erdvėse, o esant pandemijos suvaržymams – ir nuotoliniu būdu. Taip pat Biuro darbuotojai vasarą pasitiko kviesdami gyventojus į sveikos mitybos mokymo programą „Mitybos balansas“, kuri skirta asmenims nuo 18 metų amžiaus. Sveika ir subalansuota mityba yra svarbi siekiant išvengti lėtinių neinfekcinių ligų, tačiau dažnai gyventojams pritrūksta paprastų žinių, kad galėtų to siekti kasdienybėje, todėl darbuotojų tikslas šias žinias jiems perteikti, įkvėpti ir siekti, kad jų mityba pamažu taptų palanki sveikatai.
Atėjus vasaros metui yra svarbu nepamiršti pasirūpinti saugiu poilsiu, tad vasarą kas savaitę Biuro specialistai įvairiais viešinimo kanalais informuoja, kaip apsisaugoti nuo kaitrių saulės spindulių ir išvengti nelaimių poilsiaujant. Nors vasara kvepia atostogomis, tačiau nepamirštamos ir informacinės paskaitos apie infekcinių ligų valdymą, COVID-19 vakcinacijos svarbą ir kita.

 
Komentaras
Klaipėdos miesto VSB direktorės, Visuomenės sveikatos biurų asociacijos pirmininkė dr. Jūratė Grubliauskienė:

- Džiugu, jog klaipėdiečiai rūpinasi fizine sveikata, aktyviai dalyvaudami įvairiose fizinio aktyvumo skatinimo veiklose, domisi naujausia informacija apie sveiką mitybą, ieško naujovių šiose srityse ir jas išbando. Tačiau nemažiau dėmesio skiria ir psichinei sveikatai stiprinti. Tai rodo aktyvus dalyvavimas grupiniuose psichologinės gerovės, meno terapijos užsiėmimuose bei vis intensyvesnis domėjimasis individualiomis psichologo konsultacijomis.
 
Tėvai vis labiau supranta vaikų sveikatos raštingumo svarbą ir aktyviai naudojasi sveikatos stovyklėlėmis. Čia vaikai pratutina įvairių sričių sveikatos žinių bagažą. Stebėdami organizuojamas veiklas matome, jog „sveikatos virusas sėkmingai plinta“ visose tikslinėse grupėse. Tai teikia vilties, jog ateityje sveikatos rodikliai tik gerės.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

    Budinti vaistinė


    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JK – mirtinai pavojingo kraujo skandalas

    Artėja didžiausio Jungtinės Karalystės sveikatos sektoriaus istorijoje skandalo atomazga. Praėjusio amžiaus 8 ir 9 deš. šalyje plačiai naudoti užkrėsti kraujo preparatai iš JAV. Gegužės viduryje žadama paskelbti tyrimo rezultatus. Jau dabar aiškėja, kad užkrėstas kraujas buvo naudojamas sąmoningai. Apie ta...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
    Pavėlavęs perspaudų rinkinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

    Naujas numeris