Trys mitybos specialistės Vaidos Kurpienės receptai kitokiam Velykų stalui

www.lsveikata.lt
2018-03-30
Velykų stalas valgantiems pateikia gerokai mažiau iššūkių nei Kalėdos, aiškina žinoma mitybos ir sveikos gyvensenos specialistė Vaida Kurpienė. Pasak jos, taip yra todėl, kad pagrindinis šventinio savaitgalio patiekalas – sotumą suteikiantis, bet mažai kalorijų teturintis kiaušinis. Tačiau, pasak specialistės, Velykas galima panaudoti kitiems tikslams – visa šeima vietoje tradicinių patiekalų išbandytų naujus ar pagamintus kitokiu, nei įprastu būdu, patiekalus. 
Trys mitybos specialistės Vaidos Kurpienės receptai kitokiam Velykų stalui

„Ant velykinio stalo tikrai bus kiaušinių, tačiau ilgesni šventiniai pietūs yra puiki proga sveikesnio maisto degustacijai. Gyvenimo ritmas toks, kad kai kurios šeimos retai susėda kartu prie stalo. Tad šalia didžiosios šventės galima padaryti ir mažąja – išbandyti visiems kartu naujų ar bent jau kitaip pagamintų patiekalų”, – siūlo mitybos ir sveikos gyvensenos specialistė Vaida Kurpienė. 

 
Anot jos, vienas būdų Velykoms pasiruošti ir skanaus, ir daugiau vitaminų išlaikiusio maisto – tai gaminimas garuose. „Kalbant apie pagrindinius patiekalus, kepimas garuose išlaiko mėsos bei daržovių vitaminus, mineralines medžiagas bei skaidulas. Dėl šios priežasties daržoviniai patiekalai būna sotesni ir lengviau išvengti šventinio persivalgymo. Mėsos ir žuvies patiekalai bus sultingesni ir taip išvengsime apsunkimo pavalgę, turėsime daugiau energijos.  Tobulėjant garų gaminimo technologijoms, toks maistas yra skanesnis už įprastai pagamintą. Būtinai išbandykite, kad ir šiuos receptus“, – teigia V.Kurpienė.
Ji per Velykas rekomenduoja išbandyti tris naujus ir skirtingus receptus, kurie turėtų patikti skirtingą skonį turintiems valgytojams. Visi patiekalai gaminami orkaitėje. 

 
Receptai
Švelni pikantiška vištiena garuose

Ingredientai: 

1 skiltelė česnako
1 cm imbiero šaknies
4 vištų krūtinėlės
2 šaukštai sojų padažo su sumažintu druskos kiekiu. Jei namie turite tik įprasto, tuomet druskos nebedėkite 
1 žiupsnelis malto cinamono
½ šaukštelio džiovintų raudonėlių
1 žiupsnelis druskos
 
Nulupkite česnako skiltelę ir imbierą, smulkiai juos sukapokite ar sutrinkite. Vištos krūtinėlę supjaustykite 1 cm storio juostelėmis. Vištieną sudėkite į karščiui atsparų dubenį ir marinuokite su sojų padažu, cinamonu, raudonėliais, česnakais, imbieru ir druska nuo 2 iki 3 valandų. Indą su vištiena įdėkite į orkaitę ir kepkite pasirinkę „Kepimo garuose“ programą, nustatę 80°C temperatūrą 15 minučių. Jei neturite garinės orkaitės, tuomet paimkite puodą,  pripilkite vandens ir pastatykite jį ant viryklės, o vištieną sudėkite į metalinį tinklelį virš puodo  — kylantys garai ją troškins. 
Patiekite pagardinę šviežiais builių lapeliais ar kitais žalumynais ir trupučių sojų padažo. 
  
Orkaitėje troškinti burokėliai 

Ingredientai:
400 g didelių burokėlių
1 šakelė šviežių čiobrelių
1 šakelė šviežių rozmarinų 
1 lauro lapas

2 šaukštai alyvuogių aliejaus
3 grūdeliai kvapiųjų pipirų
pipirai
3 lengvai grūstos kadagio logos
1 žiupsnelis druskos
 
Nušveiskite burokėlius, sudėkite juos ant didelio kepimo popieriaus lakšto. Pridėkite čiobrelius, rozmarinus, lauro lapą, alyvuogių aliejų, kvapiuosius pipirus, pipirus, grūstas kadagio uogas, žiupsnelį druskos ir sandariai suvyniokite. Ryšulėlį su burokėliais dėkite į kepimo skardą ir statykite ją į orkaitę, įkaitinkite iki 200°C, tuomet sumažinkite kaitrą iki 180°C temperatūros ir kepkite 35 minutes. Tada dar sumažinkite karštį iki 150°C ir kepkite toliau, kol įbedus peilį jie pasirodys minkšti. Išvyniokite burokėlius, perpjaukite juos per pusę, o patiekdami ant viršaus sudėkite prieskonius, su kuriais daržovės kepė. Šis garnyras gali būti patiekiamas šiltas arba šaltas. 
 

Keptos orkaitėje ankštinių salotos su citrinų sviestu ir migdolais 

Ingredientai: 
100 g cukrinių žirnių
100 g snieginių žirnių
100 g šparaginių pupelių
100 g daržinių pupelių
100 g įprastų pupų 
1 žalioji citrina
5 šakelės dašių (žolelė, galite keisti ir džiovintais) 
30 g sviesto
druska ir pipirai pagal skonį
 
Nuplaukite, nupjaukite visų pupelių ir žirnių anksčių galiukus, ankštis perpjaukite per pusę. Sudėkite į garinimo indą su skylutėmis ir pabarstykite druska. Nutarkuokite žaliosios citrinos žievelę ir išspauskite sultis. Žievelę ir sultis sumaišykite nedideliame dubenėlyje ir uždenkite maistine plėvele. 2 dašių šakeles atsidėkite puošimui, nuskabykite lapelius nuo likusių šakelių.  Dėkite sviestą į karščiui atsparų indą, jį kartu su pupelėmis kepkite „Kepimo garuose“ programoje 96°C temperatūroje 18 minučių. Jei neturite garinės orkaitės, tuomet paimkite puodą,  pripilkite vandens ir pastatykite jį ant viryklės, o pupeles sudėkite į metalinį tinklelį virš puodo. Kaip jos išsitroškins, apipilkite jas išlydytu sviestu. Sumaišykite sviestą su žaliųjų citrinų žievelėmis ir sultimis. Paruoštas pupeles sumaišykite su dašių lapeliais, pagardinkite druska ir pipirais, apliekite citrinų skonio sviestu. 
Gerai išmaišykite ir patiekite gražiame dubenėlyje, papuoškite dašių šakelėmis ir pabarstykite migdolų drožlėmis. 


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Virusas pasiglemžė ir gyvenimo džiaugsmą

    Virusas pasiglemžė ir gyvenimo džiaugsmą

    Šakių rajono gyventoja Rita (69 m.) tris mėnesius ligoninėje kovojo su COVID-19 infekcija. Grįžusi namo moteris suprato, ka...
    Hipotonikai vasaros nelaukia

    Hipotonikai vasaros nelaukia

    „Ne juokai yra visą gyvenimą pragyventi su žemu spaudimu. Kai pakyla virš šimto, jaučiuosi keistai“, &nd...

    Budinti vaistinė


    Šiltos dienos kai kam gali būti ne į naudą: vaistininkė pataria atkreipti dėmesį į organizmo siunčiamus signalus

    Šiltos dienos kai kam gali būti ne į naudą: vaistininkė pataria atkreipti dėmesį į organizmo siunčiamus signalus

    Natūralu, kad vasarą, daugiau laiko leisdami gryname ore ir aktyviau judėdami, imame prakaituoti gausiau nei įprastai. Tačiau svar...
    Trijose vaistinėse Vilniuje pradedama skiepyti nuo COVID-19

    Trijose vaistinėse Vilniuje pradedama skiepyti nuo COVID-19

    Trijose vaistinėse Vilniuje pradedama skiepyti nuo COVID-19, pirmadienį pranešė Vilniaus miesto savivaldybė.

    razinka


    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    „Lauktuvės“ iš Nepalo

    Kol Jungtinėje Karalystėje toliau plinta Delta vadinama koronaviruso atmaina, o šalies Vyriausybė rengiasi švelninti karantino ribojimus, Vakarų Europos žiniasklaida praneša apie naują COVID-19 mutaciją iš Nepalo. Mokslininkai sako, kad ją sunkiau veikia vakcinos. 

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Šešios dienos poliklinikose
    Henrikas Vaitiekūnas Šešios dienos poliklinikose
    Kuo vyrai nuo moterų skiriasi (2)
    Henrikas Vaitiekūnas Kuo vyrai nuo moterų skiriasi (2)
    Kuo vyrai nuo moterų skiriasi (1)
    Henrikas Vaitiekūnas Kuo vyrai nuo moterų skiriasi (1)

    Naujas numeris
























    Alergijos tyrimai ir konsultacijos - Allergomedica