Spa namuose. Pradėkite nuo kūno žemėlapio

Greta Vanagienė
2020-11-23
Užkardą grožio centrams uždėjęs kranktinas, SPA ritualus verčia susikurti namuose. Jei skirtingos veido zonos daugeliui ne naujiena, kūno odos žemėlapis, ko gero, pažįstamas tik grožio specialistams.
Spa namuose. Pradėkite nuo kūno žemėlapio
Mūsų kūno oda – tai žemėlapis. Jame galima išskirti keturias zonas, kurioms reikia skirtingos priežiūros.

Grožio terapeutė Jorė Rukšėnaitė supažindina su pastaruoju. Pamokos padės puoselėti odą namų sąlygomis.

Daugiau riebalinio audinio turinti zona
Jai priklauso krūtinė, pilvas, žastai, sėdmenys ir šlaunys. Aktualiausia problema – celiulitas.

„Šiose zonose yra didesnis poodinis riebalinis audinys, kurio pakitimai lemia celiulito susiformavimą. Celiulito pažeistoje odoje atsiranda smulkių įdubimų, nelygumų, primenančių apelsino žievelę.Teigiama, kad su celiulitu susiduria net 90 procentų moterų ir 10 procentų vyrų. Tačiau vyrauja klaidinga nuostata, kad celiulito problema aktuali tik antsvorio turintiems žmonėms, iš tiesų ji būdinga visoms moterims be išimties: tiek sportiškoms, tiek apkūnioms, tiek vyresnio amžiaus, tiek ir jaunesnėms“, – teigia J.Rukšėnaitė.
Jei celiulitas susiformavęs, be specialistų ir gydytojų pagalbos neapsieisime. Tačiau jeigu susiduriame su pirmomis celiulito užuomazgomis yra keletas būdų, kaip galime sau padėti.
„Namuose galima atlikti švelnų odos šveitimą, tokiu būdu suaktyvinant kraujotaką ir pagerinant limfos tekėjimą. Tam puikiai tinka savimasažas su sausu šepečiu. Taip pat galima rinktis anticeliulitinius kremus su kofeinu, kuris „ištraukia“ vandenį iš ląstelių, todėl jos yra mažiau patinusios, celiulitas atrodo mažiau akivaizdus“, – teigia specialistė.
 
Plona ir labiausiai išorinių veiksnių veikiama zona
Antroje zonoje esanti oda – itin lengvai saulės bei kitų aplinkos veiksnių pažeidžiama. Jai priklauso plaštakos ir dekoltė.
„Veido oda mes įpratę rūpintis, tačiau yra keletas zonų, kurios taip pat pažeidžiamos, bet dažnai pamirštamos – tai dekoltė ir rankos. Šių zonų oda kur kas greičiau sausėja, ji plonesnė, todėl čia labiausiai matyti senėjimo požymiai. Ši zona yra akivaizdžiai matoma, jos nepaslėpsi ir neužmaskuosi“, – sako specialistė.
Plaštakų oda šiuo metu kenčia labiausiai: plauname rankas, dezinfekuojame, naudojame cheminius produktus namų buityje, atvėsus orams, pamirštame nešioti pirštines. Visa tai sausina rankų odą.
„Taip pat kaip ir veidas dekoltė bei rankos gauna daugiausiai tiesioginių saulės spindulių, todėl didėja pigmentinių dėmių rizika.
Plaštakų zonos odą reikėtų nepamiršti nuolat saugoti nuo saulės, o sezonui pasibaigus – nepamiršti šviesinamųjų priemonių“, – tikina specialistė.

Tam puikiai tinka kremai ir kaukės su nakvišų aliejumi, kuris turi maitinamųjų komponentų. Taip pat svarbu antioksidantai, o ypač šviesinamosiomis savybėmis pasižymintis vitaminas C.
 
Itin sausa ir suragėjusi zona
Išsausėjusi oda – dažnai moteris kamuojanti problema, tačiau tokiose vietose kaip kulnai, alkūnės ir keliai odos sausumas dar akivaizdesnis, nes čia ji linkusi ragėti ir skeldėti. Šios zonos sausėja net ir toms, kurių oda nėra sausa, atvirkščiai – ši problema gali būti aktuali ir riebios odos savininkėms.
„Dažniausiai smarkiai sausėja dvi kūno vietos – alkūnės ir kulnai. Šiose zonose oda yra storesnė, be to, ji veikiama trinties su rūbais ar kietais paviršiais, pavyzdžiui, alkūnes nuolat remiame į stalą. Šių zonų odos priežiūra reikalauja ypatingo dėmesio, kurį dažnai tiesiog praleidžiame ir susimąstome jau tada, kai kulnai ar alkūnės ima šerpetoti ar skilinėti“, – sako specialistė.

Kad to išvengtumėme, šias zonas reikėtų reguliariai šveisti, pašalinant negyvas ląsteles. Taip pat svarbu kasdien tepti drėkinamaisiais bei maitinamaisiais kremais.
 
Dažnesnio šveitimo reikalaujanti zona
Šveitimas kaip ir drėkinimas aktualus visai kūno odai, tačiau yra keletas zonų, į kurias ypač vertėtų atkreipti dėmesį – tai nugaros zona ir blauzdos.
„Nugaros oda yra storesnė, ji turi daugiau ir didesnių riebalinių liaukų. Jeigu dažnai ir aktyviai sportuojame, nešiojame sintetinius drabužius, čia gali susiformuoti spuogeliai ar inkštirai“, – sako specialistė.
Kita dažna problema – tai po kojų depiliacijos įaugantys plaukeliai.
„Dėl jų susiformuoja erzinančios raudonos dėmelės, kurias pašalinti sudėtinga. Bandant to išvengti, svarbu reguliariai šveisti ir pašalinti negyvas odos ląsteles bei intensyviai drėkinti odą, kad ji būtų minkšta ir įaugantys plaukeliai lengvai „išlystų“. Reguliarus šveitimas ir negyvų odos ląstelių pašalinimas padės naujai ataugantiems plaukams „prasiveržti“ pro odą ir apsaugos nuo plaukelių įauginėjimo“, – teigia J.Rukšėnaitė.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris