„Sėdite“ vien ant baltymų ir riebalų?

Greta Vanagienė
2019-09-20
„Nesistebėkite, kai dvidešimt kelerių metų jaunuoliui nei iš šio, nei iš to sutrinka inkstų veikla, jei šis daugiau nei penkerius metus laikosi griežtos baltymų dietos“, - sako gydytoja dietologė dr. Rūta Petereit. Deja, mitybos planu, kai beveik visiškai atsisakoma angliavandenių ir sėdama tik ant baltymų bei riebalų, šiandien žavimasi kaip niekad.
„Sėdite“ vien ant baltymų ir riebalų?
Ketogeninė dieta pasižymi itin staigiu svorio praradimu, tačiau tai ne tik sutirpę kilogramai, bet daugiausiai iš organizmo išvarytas vanduo, kuris reikalingas angliavandeniams.

Sukurta epileptikams
Po to, kai ketogeninė mityba buvo atrasta, siekiant sumažinti epilepsijos priepuolius, kūno puoselėtojai tuoj užčiuopė nišą, kaip ją panaudoti liekno kūno vardan. Mat laikantis mitybos principo, kai iš raciono išbraukiami bet kokie angliavandeniai, rezultato ilgai laukti nereikia. Deja, apakinti tirpstančių riebaliukų, retas kuris nori girdėti apie ketogeninės dietos pavojų sveikatai.
„Vaikams, kurie serga sunkia epilepsijos forma ir nuolat prižiūrimi gydytojo laikosi griežtos ketogeninės dietos, kai angliavandenių per dieną suvartojama vos iki 20-30 gramų, tokia mityba pasiteisina. Tiesa, laikytis šio maitinimosi principo yra nepaprastai sunku, nes reikia ne tik kruopštaus kasdienio meniu sudarymo, bet ir nuolatinio sveikatos būklės stebėjimo. Pacientai yra prižiūrimi gydytojo dietologo, neurologo, nuolat atliekami kraujo tyrimai ir, jei reikalinga, skiriami specialūs vitaminų ir mineralinių medžiagų papildai“, - patikina medikė.

 
Šalutinis poveikis 
Jei maitintis vien riebaliniu bei baltyminiu maistu kam ir neatrodo iššūkis, dietologė dr. R.Petereit primena, kad atsisakyti tenka ne tik cukraus, duonos, grūdų ar krakmolo, bet ir daržovių bei vaisių. Maža to, anot gydytojos, riboti tenka pieno produktus. Mat jų sudėtyje yra ne tik grynų riebalų ir baltymų, bet gali būti ir angliavandenio laktozės.
 

„Skaidulinių medžiagų, kurios yra daržovėse, vaisiuose, nauda mūsų organizmui yra didelė. Negavus jų pakankamo kiekio gali užkietėti viduriai, varginti pilvo pūtimas. Taip pat skaidulinės medžiagos žarnyne maitina gerąsias bakterijas, yra būtinos mažinant blogojo cholesterolio kiekį“, - aiškina gydytoja dietologė dr. Rūta Petereit.

 
Be to, atsisakę vaisių ir daržovių negauname ne tik mikro ir makroelementų, bet ir didžiausio vitaminų šaltinio, todėl kraujo tyrimais nustačius jų trūkumą, tenka skirti sintetinių vitaminų papildų. Be to, ketogeninė mityba „dovanoja“ dar vieną nemalonų pojūtį: kai organizmas negauna angliavandenių, kuriuos paverstų į gliukozę, kaip energijos šaltinį, pradeda deginti riebalus, tai yra gaminti ketonus. Dėl jų burnoje atsiranda nemalonus acetono kvapas, ne ilgai trukus reaguoja ir inkstų, kepenų veikla.
„Inkstų veiklos pablogėjimas gali būti pastebimas jaunuoliams, kurie daug metų vartoja daugiau baltymų per dieną“, - įspėja gydytoja.
 
Sužavėti greitu efektu

Tačiau net ir išvardinti ketogeninės mitybos sukeliami sveikatos negalavimai dažno neatbaido nuo noro sulieknėti. Dr. R.Petereit sako: ketogeninė dieta pasižymi itin staigiu svorio praradimu, tačiau tai ne tik sutirpę kilogramai, bet daugiausiai iš organizmo išvarytas vanduo, kuris reikalingas angliavandeniams. Taigi greitas rezultatas numetus svorį džiugins neilgai.
„Moterys arba merginos, kurios ketogeninė mitybos imasi norėdamos sumažinti svorį, šio plano pasilaiko mėnesį, du. Ketogeninė dieta, kaip ir visos kitos, neduoda ilgalaikių rezultatų, o po dietų ir vėl staiga sugrįžta prarasti kilogramai bei vanduo. Efektyviausia, kai keičiamas gyvenimo būdas: atsiranda dėmesingumas subalansuotai mitybai, pakankamai skiriama dėmesio miego higienai ir fiziniam aktyvumui.
 
Jei nesilaikysite jokių dietų, o tiesiog imsite save stebėti ir užrašų knygutėje pasižymėsite, ką dedate į burną, pasieksite geriausių rezultatų, suprasite savo klaidas. Toks dėmesingas savęs tyrinėjimas taps jūsų gyvenimo būdu ir vers rinktis tinkamus maisto produktus“, - patarimais, kaip be dietų sureguliuoti svorio klausimą, o svarbiausia pakeisti gyvenimo būdą, dalijasi medicinos mokslų daktarė.
„Ar mes norime greito rezultato, bet visai tas pats, kokia dėl to taps mūsų sveikata, ar norime sveiko ir ilgalaikio rezultato? Apsieitumėte be sveikatą žalojančių dietų, jei tiesiog išmoktumėte pakeisti gyvenimo būdą“, - pabrėžia nekenksmingą sveikatai svorio mažinimo formulę gydytoja dietologė.

 
Tarp kitko
Ketogeninėje mityboje ribojami sotieji riebalai, kurie didina cholesterolio kiekį kraujyje. Tuo tarpu rekomenduojami polinesotieji arba mononesotieji riebalai, tokie kaip alyvuogių, linų sėmenų aliejus, riebios žuvys, kurie poveikio cholesteroliui neturėtų daryti.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris