Patogią ir švarią nakvynę siūlo ne visi

Amelija Trumpytė
2024-06-01
Šaltuoju metų laikotarpiu kiek mažiau gyventojų sulaukiantis apgyvendinimo paslaugų sektorius vasarą tampa kur kas populiaresnis. Laukdami poilsiautojų veiklą atnaujina vis daugiau įstaigų, skelbimuose poilsiautojus viliojančių „išpuoselėta aplinka“, „nepriekaištinga tvarka“, „švara ir komfortu“. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai, vertinantys, kaip iš tiesų įstaigos yra pasiruošusios priimti svečius, sako, jog pernai poilsiautojų skundų užfiksuota triskart daugiau nei užpernai.
Patogią ir švarią nakvynę siūlo ne visi
Visuomenės sveikatos specialistai ragina poilsiautojus ypač atsakingai rinktis apgyvendinimo paslaugas, kurios teikiamos nuomos pagrindu, mat šiai paslaugai nereikalingas higienos pasas.

Būtini leidimai-higienos pasai
 
NVSC specialistai primena, kad viešbučių, motelių, svečių namų, kurortų sanatorijų, kurortų reabilitacijos centrų, kempingų, turizmo centrų, poilsio namų, jaunimo nakvynės namų veiklos vykdytojai privalo turėti leidimą-higienos pasą, kuris liudija, kad ūkinės komercinės veiklos sąlygos atitinka visuomenės sveikatos saugos teisės aktų reikalavimus bei suteikia jo turėtojui teisę verstis jame nurodyta ūkine komercine veikla. Renkantis viešbutį, svečių namus ar kitą apgyvendinimo vietą ir norint sužinoti, ar jai yra išduotas leidimas-higienos pasas, tai galima nesunkiai patikrinti Licencijų informacinėje sistemoje (https://www.licencijavimas.lt/) arba per Regionų geoinformacinės aplinkos įrankį (https://www.regia.lt/lt/zemelapis/), įvedus ūkinės komercinės veiklos adresą ir meniu pasirinkus „Licencijos“.
 
„Atkreipiame dėmesį, kad Lietuvos higienos normos Apgyvendinimo paslaugų sveikatos saugos reikalavimai nėra taikomi patalpų nuomos paslaugoms ir šiai veiklai leidimas-higienos pasas nėra išduodamas. Todėl raginame paslaugų vartotojus ypač atsakingai rinktis apgyvendinimo paslaugas, kurios teikiamos nuomos pagrindu“, – įspėja NVSC Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Viktorija Kokštytė.

 
Dešimt kartų daugiau pažeidimų
 
Užpernai NVSC sulaukė 32 skundų, devyni jų buvo pagrįsti. Pernai specialistai apgyvendinimo paslaugas teikiančiuose objektuose atliko 565 patikrinimus, iš jų – 107 neplaninius, pagal gautus skundus. Iš viso buvo nustatyta beveik šimtas pažeidimų.
 
Didžioji dalis jų buvo susijusi su geriamojo vandens priežiūra, pavyzdžiui, ne rečiau kaip vieną kartą per metus nebuvo atliekami privalomi geriamojo vandens mikrobiologiniai tyrimai legionelėms nustatyti ar vandens tyrimai nebuvo atlikti, kai vandens tiekimo sistema pradėta naudoti daugiau kaip po mėnesio pertraukos.
 
Kitas dažnas pažeidimas – apgyvendinimo paslaugų teikėjai nebuvo išklausę privalomųjų higienos įgūdžių ir pirmosios pagalbos mokymo kursų bei neturėjo sveikatos žinių ir įgūdžių atestavimo pažymėjimų.
 
„Kaip ir ankstesniais metais, vis dar pasitaiko pažeidimų, susijusių su netinkamu naudojamų priemonių, skirtų įrangai, patalpoms ar inventoriui, valymu: kambariams, bendro naudojimo patalpoms ir vonioms ar dušams, tualetams valyti naudojamas ne atskiras, kaip turėtų būti, o tas pats valymo inventorius. Deja, bet ne visi apgyvendinimo paslaugų teikėjai buvo pasiruošę savo lankytojus sutikti švariuose, tvarkinguose ar išvėdintuose kambariuose“, – apgailestauja V.Kokštytė.
 

Nustačius visuomenės sveikatos saugą reglamentuojančių teisės aktų pažeidimus, nurodoma juos pašalinti, informuoti NVSC, kokių imtasi priemonių, bei pateikti tai įrodančius dokumentus. „Vadovaujantis Tiesioginės valstybinės visuomenės sveikatos saugos kontrolės reglamentu, organizuojama grįžtamoji kontrolė – neplaninis patikrinimas. Už veiklos vykdymą, nesilaikant visuomenės sveikatos saugos reikalavimų, atsakingų asmenų traukimas administracinėn atsakomybėn yra sprendžiamas Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso nustatyta tvarka ir terminais“, – sako specialistė.
 
Ką svarbu žinoti?
 
NVSC primena, kad gyventojams, besirenkantiems apgyvendinimo paslaugas, verta atkreipti dėmesį į paslaugų teikimo patalpas, teritoriją, jose esančius įrenginius – jie turi būti saugūs, įrengti ir prižiūrimi taip, kad juos naudojant būtų išvengta nelaimingų atsitikimų: paslydimo, kritimo, susidūrimo, nudegimo, nutrenkimo, sužalojimo elektros srove, sprogimo ir pan. Potencialiai pavojingose vietose turi būti apsauginiai įtaisai, įspėjamieji ženklai ar kitokios (pavyzdžiui, garso, šviesos) priemonės, ribojančios ar neleidžiančios prieiti prie pavojingų vietų arba įrenginių.

 
Kiekvienam poilsiautojui turi būti tiekiami tik išskalbti, išlyginti, nenaudoti skalbiniai (patalynė, rankšluosčiai), chalatai ir vienkartinės šlepetės. Čiužinys, antčiužinis, antklodė, pagalvė, lovatiesė turi būti švarūs. Patalynė, rankšluosčiai, chalatai tam pačiam asmeniui turi būti keičiami pagal poreikį ar apgyvendinimo paslaugų teikėjo nustatytą tvarką, bet ne rečiau kaip kas 7 dienas.
 
Išvykus lankytojams, kambario patalpos turi būti išvalomos ir išvėdinamos. Vonios ar dušo, tualeto patalpų grindys, vonia arba dušas, unitazas ir visi šiose patalpose esantys įrenginiai bei paviršiai, kurie gali liestis su paslaugų vartotojo oda, turi būti dezinfekuojami biocidiniais produktais, naikinančiais tuberkuliozės bakterijas, mielinius ir sporas sudarančius grybelius.
 
„Reikėtų įsidėmėti, kad apgyvendinimo paslaugų teikimo teritorija turi būti tvarkinga, nušienauta, švari, tamsiu paros metu – apšviesta, o visos bendro naudojimo patalpos ne tik apšviestos, bet ir paženklintos“, – priduria NVSC atstovė.
 
Pastebėjus, kad nesilaikoma sveikatos saugos reikalavimų, NVSC specialistai ragina kreiptis į paslaugos teikėją ir reikalauti saugių paslaugų. Nesulaukus tinkamos reakcijos, apie nesaugią paslaugą reikėtų informuoti NVSC.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Demencija sergantys žmonės tapo aktoriais

    Demencija sergantys žmonės tapo aktoriais

    Organizacijos „Raudonos nosys Gydytojai klounai“ aktoriai sukūrė varjetė spektaklį „Saliono kabaretas“, ku...
    Ne­ap­si­ken­tė li­gų: te­ko bėg­ti į Is­pa­ni­ją

    Ne­ap­si­ken­tė li­gų: te­ko bėg­ti į Is­pa­ni­ją

    Va­sa­ra vai­kams – sma­giau­sias šėl­smo me­tas. Ta­čiau sep­ty­ne­rių J...

    Budinti vaistinė


    Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

    Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

    Apie tai, kad gyventojams yra sudėtinga atvykti įsigyti vaistų, yra kalbama ne vienerius metus. Vienas pasiūlymų – mobiliųjų...
    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Vaistininkai ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena: pacientai įsigyti receptuose išrašytus vaistus ir kompensuoja...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Tyrėjai: sapnas, galintis virsti realybe

    Kolumbijos universiteto mokslininkai testuoja vaistą, kuris, remiantis ankstyvaisiais tyrimais, gali pratęsti moterų vaisingumą penkeriais metais ir padėti joms gyventi ilgiau bei sveikiau. „Kiaušidžių senėjimas yra pagrindinis moterų senėjimo veiksnys. Šio tyrimo rezultatai – pirmieji žmonijos istorijoje &n...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
    Henrikas Vaitiekūnas Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
    Nesisteminis revizionizmas
    Henrikas Vaitiekūnas Nesisteminis revizionizmas
    Pseudomokslas apie makalienę
    Henrikas Vaitiekūnas Pseudomokslas apie makalienę

    Naujas numeris