Pasitikrink imunitetą dar prieš ligai paplintant!

Evelina Machova
2019-04-30
Po tymų protrūkio specialistai prakalbo, kad ir daugiau ligų, kurios, atrodo, jau buvo suvaldytos skiepais, grasina grįžti. Todėl Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL) specialistai ragina savo sveikata pasirūpinti iš anksto, nelaukiant ligų protrūkių, ir atlikti imuniteto tyrimus.
Pasitikrink imunitetą dar prieš ligai paplintant!
Tymais užsikrečia maždaug 9 iš 10 imuniteto šiai ligai neturinčių žmonių.

Protrūkių laukti neverta

„Tiek bakterijos, tiek ir virusai nuolat yra mūsų aplinkoje, bet kai visuotinis imunitetas stiprus, jie neturi galimybių plisti. Tačiau imunitetui silpnėjant, gali kilti ligų protrūkiai, nusinešantys ne vieną gyvybę“, – sako NVSPL Klinikinių tyrimų skriaus vedėjas Algirdas Griškevičius.

 
Tymai pastaruoju metu turbūt vienas labiausiai nerimą keliančių žodžių. Apie šią pavojingą ir lengvai plintančią ligą dauguma jau buvo pamiršę. Nors ji valdoma skiepais, kai aplink niekas neserga, žmonės ima manyti, kad skiepytis kaip ir nereikia. Kilus abejonėms, Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos specialistai primena, kad šiandien sudarytos visos galimybės imuniteto tyrimams, kurie parodo žmogaus atsparumą tam tikroms ligoms, atlikti. Nieko keisto, kad šiuo metu vieni populiariausių yra imuniteto tyrimai dėl atsparumo tymams.
 
Vis dėlto NVSPL Klinikinių tyrimų skriaus vedėjas Algirdas Griškevičius ragina nelaukti kitų ligų protrūkių – imunitetą vertėtų pasitikrinti reguliariai. Tuomet tyrimų atsakymo tenka laukti trumpiau, o jei tyrimas parodys, kad imuniteto neturite, galėsite pasiskiepyti laiku.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro skelbiamais duomenimis, tymais užsikrečia maždaug 9 iš 10 imuniteto šiai ligai neturinčių žmonių. Beje, tymų protrūkiui įtakos turi ir tai, kad didėja neskiepytų vaikų koncentracija. Specialistų teigimu, tymai – pirmoji kregždė, bylojanti apie tai, jog galimi ir kitų, įprastai skiepais suvaldomų, ligų protrūkiai.


Svarbu 
NVSPL laboratorijoje galima išsitirti ir sužinoti, ar turite imunitetą dėl kokliušo, hepatito B viruso, hepatito A viruso, difterijos, stabligės, erkinio encefalito. Šios ligos, nors ir valdomos skiepais, juos reikia kas kelerius metus pakartoti.

 
Priklauso nuo imuniteto
Visuomenės sveikatos specialistai perspėja, jog yra nemaža tikimybė, kad sugrįš ir kitos skiepais valdomos ligos, pavyzdžiui, poliomielitas, difterija ir kt. Tokios rizikos neatmeta ir A.Griškevičius. Jei skiepų apimtys mažėja, visuotinis imunitetas silpsta, užkrečiamosioms ligoms plisti sudaromos puikios sąlygos.
„Tokių ligų kaip tymai, poliomielitas, stabligė ar difterija atvejais skiepai veikia ribotą laiką. Maždaug kas dešimt metų reikia revakcinuotis, idant jaustumeisi saugus. Kiek vakcina bus veiksminga, taip pat priklauso ir nuo žmogaus imuniteto. Pavyzdžiui, nuo erkinio encefalito revakcinuotis reikėtų kas trejus metus.

 
Tiesa, kaip rodo tyrimai, kai kurie žmonės šiai ligai atsparumą tebeturi ir po penkerių metų. Nuo ko tai priklauso? Nuo žmogaus susidūrimo su liga ar jos sukėlėjais dažnumo. Pavyzdžiui, anksčiau žmonės nuo tymų buvo skiepijami vieną kartą, vėliau nuspręsta vakcinuoti du kartus, kad susidarytų reikiamas antikūnų kiekis“, – aiškina A.Griškevičius.
Todėl, pasak jo, imuniteto tyrimus patartina atlikti reguliariai, ypač esant dideliems rizikos veiksniams. „Tiek bakterijos, tiek ir virusai nuolat yra mūsų aplinkoje, bet kai visuotinis imunitetas stiprus, jie neturi galimybių plisti. Tačiau visuotiniam imunitetui silpnėjant, gali kilti ligų protrūkiai, nusinešantys ne vieną gyvybę“, – sako A.Griškevičius.

 
Verta žinoti
Tymų IgG klasės antikūnų tyrimas parodo, ar tiriamasis buvo susidūręs su šia infekcija, sirgęs ja, ar skiepytas nuo jos vaikystėje. Tai – kiekybinis tyrimas. Aukštas specifinių antikūnų titras, kitaip tariant, jų kiekis, parodo, ar žmogus atsparus infekcijai. Tačiau jei tyrimas neigiamas arba antikūnų kiekis labai mažas, virusui patekus į organizmą antikūnų titras gali būti nepakankamas, kad jį neutralizuotų.

Lietuvoje nuo tymų vaikai skiepijami nuo 1964 metų. Priklausomai nuo amžiaus, žmogus gali būti skiepytas 1 arba 2 kartus. Taigi, suaugusieji jau turėtų būti paskiepyti arba persirgę. Tačiau net tokie asmenys gali neturėti specifinių tymų antikūnų arba turėti jų nepakankamą kiekį tam tikrais atvejais, pavyzdžiui, dėl nepakankamo individualaus organizmo imuninio atsako.
Tymų IgG klasės antikūnų tyrimas atliekamas per 5–7 darbo dienas ir NVSPL kainuoja kone perpus pigiau nei privačiose laboratorijose.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris