Nuo per­de­gi­mo gelbs­ti kū­ry­ba

Greta Vanagienė
2019-12-18
Šven­ti­nis pre­ky­bos cen­trų siau­tu­lys įsu­ka. Me­di­kai sa­ko: ka­lė­di­nių do­va­nų ruo­ši­mas gal­vot­rū­kiu ne­tap­tų, jei do­va­no­tu­me bent da­le­lę nuo sa­vęs. Dar dau­giau – kū­ry­ba ir mie­lų nie­ku­čių ga­my­ba ne tik pra­džiu­gi­na ar­ti­mą, bet ir vei­kia kaip pa­na­cė­ja nuo pro­fe­si­nio per­de­gi­mo. Tam tiks­lui me­di­kai bu­ria­si į me­ni­nę gru­pę.
Nuo per­de­gi­mo gelbs­ti kū­ry­ba
„Šiais metais toks netradicinis senukas po eglute. Tai pats pirmas darbas, kuriam jau maždaug 30 me¬tų“, - dalinasi skulptūros darbais medicinos slaugytoja Laimutė Murauskaitė.

Nu­si­ra­mi­ni­mo bū­das

„Mie­li ko­le­gos! Kaip ži­nia, ge­riau­sia pro­fi­lak­ti­ka nuo pro­fe­si­nio per­de­gi­mo – kū­ry­ba. Ti­kiu, jog jūs pa­žįs­ta­te ne­ma­žai ko­le­gų, už­si­i­man­čių kū­ry­bi­ne veik­la. Siū­lau su­si­bur­ti į kū­ry­bi­nį me­di­kų klu­bą, ku­ris leis­tų ben­drau­ti tar­pu­sa­vy­je pri­so­ti­nus sie­lą džiaugs­mo ir gro­žio. Ben­drom jė­gom, vie­ni ki­tus pa­lai­ky­si­me, pa­si­džiaug­si­me“, - ko­le­gas kvie­čia gru­pės ini­cia­to­rė me­di­ci­nos slau­gy­to­ja Lai­mu­tė Mu­raus­kai­tė.


Mo­te­ris įsi­ti­ki­nu­si, kad dau­ge­lis me­di­kų tu­ri kū­ry­bi­nę sa­vo pu­sę. Be to, anot jos, ne­ma­ža da­lis me­di­kų yra bai­gę mu­zi­kos mo­kyk­lą: kas gro­ja pia­ni­nu, kas grie­žia smui­ku.

„Ne­bū­čiau kū­ru­si to­kios gru­pės, jei ne­bū­čiau pa­ste­bė­ju­si tarp me­di­kų di­de­lės gau­sos kū­ry­bi­nin­kų. Kar­tą dar­be vy­ko šven­ti­nė mu­gė – nu­ste­bau, kiek daug jų ku­ria rank­dar­bių: siu­va lė­les, ga­mi­na pa­puo­ša­lus, mui­lą, ta­po“, - var­di­na mo­te­ris.
Lai­mu­tė pri­pa­žįs­ta, kad su­kur­ti so­cia­li­nė­je erd­vė­je gru­pę me­di­ci­nos dar­buo­to­jams, kur jie ga­lė­tų pa­si­da­lin­ti kū­ry­bi­niais dar­bais, pa­ska­ti­no su­ju­di­mas dėl dar­be pa­ti­ria­mo mo­bin­go.
„Me­di­kų dar­bas iš­se­ki­na psi­cho­lo­giš­kai, ne re­tas jau­čia­si per­de­gęs. Dėl to kiek­vie­nas sten­gia­si at­ras­ti ho­bį, ku­ris ati­trauk­tų ir at­pa­lai­duo­tų nuo kas­die­nių sun­ku­mų dar­be – li­gų, mir­čių, kan­čios. Vi­są tai vei­kia kiek­vie­ną me­di­ką. Nors už­si­de­da­me kau­kę, esą su­pran­ta­me, jog tai gy­ve­ni­mas ir nuo to nepa­si­slėp­si, vi­du­je dėl kiek­vie­no slau­go­mo ar gy­do­mo pa­cien­to iš­gy­ve­na­me“, - at­vi­rau­ja ji.
Pa­ti Lai­mu­tė sun­kų dar­bą li­go­ni­nė­je at­sve­ria skulp­tū­ra. Mo­te­ris sa­ko mo­lio min­ky­mas jai pa­de­da sun­kiu gy­ve­ni­mo mo­men­tu. „Lip­dy­da­ma per­tei­kiu emo­ci­jas, min­tis, iš­gy­ve­ni­mus. Tar­si skulp­tū­ro­je pa­lik­čiau vi­sas ne­gan­das, o pati iš­si­lais­vin­čiau nuo slo­gių min­čių, sun­ku­mų“, - sa­ko slau­gy­to­ja.
 
Rank­dar­biai – kaip me­di­ta­ci­ja

Šei­mos gy­dy­to­ja Jur­ga Dū­die­nė ieš­ko­da­ma bū­dų, kaip at­gau­ti ra­my­bę po in­ten­sy­vių dar­bų ima­si lė­lių siu­vi­mo, dar­bo su vil­na, pa­puo­ša­lų ga­my­bos. Ka­lė­dų me­tas jai – lai­kas ne tik rank­dar­biais pa­le­pin­ti sie­lą, bet ir mie­lo­mis do­va­nė­lė­mis pra­džiu­gin­ti ar­ti­muo­sius.
„Man to­kie smul­kūs kū­ry­bi­niai dar­bai – nė­ri­mas, vė­li­mas – ge­riau­sia me­di­ta­ci­ja. Kai dar­bą ku­riu kon­kre­čiam žmo­gui, daug apie jį gal­vo­ju, su­de­du daug ge­rų min­čių“, - sa­ko ji. Gy­dy­to­ja džiau­gia­si, kad taip pa­vyks­ta iš­veng­ti spūs­čių pre­ky­bos cen­truo­se, o ar­ti­mie­ji gau­na pra­smin­gas, tik­ras do­va­nas: „Sa­vo­mis ran­ko­mis pa­siū­tos lė­lės daug mie­les­nės. Drau­gų vai­kai jas ga­vę nuo­šir­džiai džiau­gia­si. Na­muo­se puo­se­lė­ja­me na­tū­ra­lu­mą, net ir eg­lu­tę puo­šia­me sa­vo ga­my­bos žais­liu­kais.“


 
Ne ma­žiau iš­ra­din­gais dar­bais so­cia­li­nė­je erd­vė­je da­li­na­si ir ki­ti me­di­kai. Gy­dy­to­ja odon­to­lo­gė Ri­ta Kar­do­nai­tė su­si­rū­pi­no ap­lin­kos de­ko­ra­ci­ja.
„Tuoj pra­dė­si­me karš­čiuo­ti Ka­lė­do­mis. Gal pa­tiks toks pa­si­puo­ši­mas? Me­džia­ga - ne­skal­dy­tos mal­kos, nu­pjau­tas įstri­žai vie­nas ga­las, ant ku­rio mau­na­ma pa­siū­ta ke­pu­rai­tė. Barz­da - bal­ti da­žai, akys - juo­das mar­ke­ris. Ne­ti­kė­tai pa­pras­ta ir la­bai mie­la“, - da­li­na­si Ri­ta.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris