Nudegus saulėje liaudiškos priemonės – tik kraštutiniu atveju

Greta Vanagienė
2019-06-13
Nors vasarą organizmas saulės lepinamas vitaminu D, nuo intensyvių jos vonių kenčia mūsų oda. Bėrimus, alergines reakcijas, nudegimus ir patinimus specialistai visų pirma siūlo gydyti specialiomis priemonėmis, o savigydą ir liaudiškus metodus pataria atidėti į šalį.
Nudegus saulėje liaudiškos priemonės – tik kraštutiniu atveju
Gydytojai įspėja: pirmoji pagalba nudegusiai odai neturėtų būti liaudiškos priemonės – tai daugiau kraštutinė pagalba, kai specialaus preparato nėra galimybės įsigyti.

Lydi raudonis, pūslės

Kauno klinikų Odos ir venerinių ligų klinikos gydytoja dermatovenerologė, Infekcinių ir uždegiminių odos bei gleivinės ligų sektoriaus vadovė Vesta Kučinskienė sako, kad trukmės, kiek galima sveikai degintis saulėje, nėra. Mat tai priklauso nuo žmogaus odos tipo, vartojamų medikamentų, saulės intensyvumo. Pirmieji požymiai, kurie rodo, kad saulės gavote per daug, ant odos bus matomi iškart.

 
„Visų pirma nudegusią vietą ima skaudėti, ji parausta, patinsta. Tai būna pirmieji odos uždegimo požymiai. Vėliau gali atsirasti pūslių – formuotis odos eritema. Tai - odos infekcinė liga, kurią lydi bėrimas, skausmingas raudonis“, - aiškina specialistė.

Pasireikšti alerginė reakcija, anot medikės, gali ir vartojant tam tikrus medikamentus, kurių informaciniame lapelyje yra nurodyta vengti tiesioginių saulės spindulių, bet to nepaisoma. V.Kučinskienė įspėja, kad žmonėms odos reakciją į saulę gali sukelti net ir kai kurios maisto medžiagos, oda gali reaguoti ir tiesiog į šviesą.
 
„Sergant dilgėline dėl saulės šviesos ant odos atsiranda specifinis bėrimas - pūslės dekolte zonoje, ant rankų kojų, ar net veido. Dar viena odos uždegiminė reakcija į ultravioletinius spindulius – fotodermatitas. Bėrimas pūslėmis pasireiškia prisilietus prie tam tikrų augalų, pavyzdžiui, rūtų ir iškart atsidūrus saulėje“. Tokiais atvejai nei kefyras, nei kremas nepadės, turi būti specializuotas tepaliukas nuo dilgėlinės.
 
Liaudiškos priemonė netinka
Dermatovenerologė sako pirmoji pagalba nudegusiai odai neturėtų būti liaudiškos priemonės – tai daugiau kraštutinė pagalba, kai specialaus preparato nėra galimybės įsigyti.
„Kefyras ar kiti liaudiški metodai gal ir gali kiek padėti, bet niekad nežinai, kaip oda sureaguos – vietoje laukto pagerėjimo galima pasidaryti didesnės bėdos. Vis dėlto, jei nudegimą lydi alerginės reakcijos, reikalinga gydyti specializuotomis priemonėmis - kremais ar tepalais, skirtais žaizdoms ir nudegimams. Taip pat skausmą malšinančiomis, žaizdą nuo bakterijų saugančiomis ir skatinančiomis odos gijimo procesus“, - teigia specialistė.


 
Kaip atpažinti dilgėlinę
Dilgėlinės simptomai gali trukti nuo kelių minučių, mėnesių ar net metų. 
Dažniausiai pasitaikantys dilgėlinės požymiai yra šie:
Dilgėlinės paburkimai gali atsirasti bet kurioje kūno srityje; gali keisti formą, judėti, išnyksta ir vėl per trumpą laiką pasirodyti.
Pagal iškilimus: dilgėlinė paprastai pasireiškia raudonos arba odos spalvos paburkimais su aiškiais kraštais, kurie paprastai staiga atsiranda ir lygiai taip pat greitai praeina.
Paspaudus raudoną dilgėlinės paburkimą per jo centrą, šis pabąla.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris