Nepavyksta mesti rūkyti? Skambinkite 1819

Amelija Trumpytė
2024-02-15
„Laba diena, paskambinote į Nacionalinę metimo rūkyti telefoninę liniją. Su jumis kalba konsultantė Elžbieta. Metimo rūkyti kelias sunkus, lydinčioje kelionėje būsiu su jumis, padėsiu ir teirausiuosi, kaip jums sekasi“, – simuliacinės konsultacijos metu nuskambėjo drąsinantys apmokytos specialistės žodžiai. Nuo šiol ketinantys mesti rūkyti sulauks daugiau pagalbos.
Nepavyksta mesti rūkyti? Skambinkite 1819
Kasmet su rūkymu siejama daugiau nei 6 tūkst. mirčių, tad šis žalingas įprotis išlieka viena svarbiausių išvengiamo mirtingumo priežasčių Lietuvoje.

Remiasi gerąja praktika

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ir Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas (NTAKD) pristatė naujausią būdą kovai su žalingais įpročiais – nemokamą telefoninę pagalbos liniją norintiems mesti rūkyti 1819. „Šios dienos laukėme daug metų. Europos Komisijos duomenimis, maždaug pusė rūkančiųjų miršta per anksti, o vidutinis rūkantysis dėl šio žalingo įpročio praranda 14 gyvenimo metų. Moksliniai tyrimai rodo, kad telefoninės linijos ekonomiškai efektyvios – valstybei investicija atsiperka kur kas geresne žmonių sveikata, – teigia NTAKD direktoriaus pavaduoja, atliekanti direktoriaus funkcijas Gražina Belian. – Siekiame, kad šie stebuklingi skaičiukai – 1819 – atsidurtų ant kiekvieno cigarečių, kaitinamojo tabako gaminių pakelio, įvairiose viešose vietose.“
 
Viena metodikos kūrėjų psichologė-psichoterapeutė Eglė Adomavičiūtė sako, kad toks būdas mesti rūkyti mažina sveikatos priežiūros išlaidas ir veikia kaip viena efektyviausių klinikinių intervencijų, siekiant gerinti žmogaus gyvenimo kokybę bei trukmę. „Metodika buvo kuriama remiantis PSO rekomendacijomis ir gerosiomis kitų šalių, kuriose pagalbos linijos veikia jau keletą dešimtmečių, patirtimis. Metodika orientuota į asmens, ketinančio mesti rūkyti, motyvacijos stiprinimą, elgesio, įsitikinimų apie rūkymą keitimą. Konsultuojamam asmeniui suteikiama informacija apie medikamentinį gydymą. Šiandien matome, kad geriausiai žmonėms padeda psichologinių intervencijų ir medikamentinio gydymo kombinacija“, – pasakoja psichoterapeutė.
 
Rūko kas trečias lietuvis


Vidutiniškai Lietuvoje kasdien tabako gaminius rūko trečdalis šalies gyventojų, dar keli procentai vartoja elektronines cigaretes. Kasmet su rūkymu siejama daugiau nei 6 tūkst. mirčių, tad šis žalingas įprotis išlieka viena svarbiausių išvengiamo mirtingumo priežasčių Lietuvoje.
 
„Kitų šalių praktika jau įrodė telefoninės linijos veiksmingą ir prasmingumą. Šalies gyventojų apklausos duomenimis, tokia pagalbos priemonė būtų veiksminga ir Lietuvoje. Tikimės, kad nemokama pagalbos linija padės tūkstančiams žmonių sveikiau, ilgiau ir kokybiškiau gyventi“, – sako Sveikatos apsaugos ministro patarėjas Edgaras Diržius.
SAM šiam projektui įgyvendinti skyrė 1,4 mln. eurų.
 
Sunku mesti

Sveikatos specialistai sutaria, kad mesti rūkyti – nelengvas procesas. Pasauliniais duomenimis, savarankiškai rūkyti meta vos 3-5 proc. rūkančiųjų.
 

„Užsienio praktika rodo, jog asmenys, kurie renkasi šį metimo būdą, tikslą pasiekia dažniau: telefoninė pagalba metimo rūkyti sėkmę didina net 38 proc.“, – pasakoja psichologė-psichoterapeutė Eglė Adomavičiūtė.

 
Anot NTAKD vadovės, dauguma apklaustų rūkančių Lietuvos gyventojų tam tikru gyvenimo metu galvojo arba mėgino mesti rūkyti: „Iš visų mąsčiusiųjų atsikratyti žalingo įpročio trečdalis rūkyti metė, dar trečdalis bandė, bet jiems nepavyko. Vadinasi, noras mesti yra, tik nelengva tai įgyvendinti.“
 
Telefoninių konsultacijų metu šio tikslo siekti padės 5 pagal specialią metodiką apmokyti specialistai. Pirmojo skambučio metu bus renkama informacija apie rūkančiojo patirtį, vertinamas asmens pasiryžimas mesti rūkyti. „Jei asmuo nepasiryžęs, konsultantas stiprins skambinančiojo motyvaciją. Jei asmuo pasiryžęs, bus kuriamos metimo rūkyti gairės ir nustatoma metimo rūkyti diena. Tolesnius skambučius jau inicijuoja specialistai. Iš viso teikiamos 5 konsultacijos dviejų mėnesių laikotarpiu“, – sako E.Adomavičiūtė.
 

Konsultacijų metu kuriamas metimo rūkyti planas, žmogus skatinamas jo laikytis, stiprinamas žmogaus pasitikėjimas savo jėgomis, sudaromas atkryčio prevencijos planas. Žmogui metus rūkyti, konsultantai teiraujasi, kaip žmogus jaučiasi, džiaugiamasi jo pasiektais rezultatais, stebima, ar kyla atkryčio pavojus, kaip žmogus sugebės juos įveikti.
„Mesti niekada ne vėlu, – primena psichologė. – O dabar jau turime ir efektyvią, mokslu grįstą pagalbą.“
 
Silpniausia grandis – tėvai

Skambinti pagalbos numeriu kviečiami ne tik rūkantys suaugusieji, bet ir paaugliai nuo 16 metų.
„16 metų riba pasirinkta tikslingai. Sulaukęs tokio amžiaus, asmuo jau gali kreiptis į gydytoją savarankiškai, jam nebūtina informuoti tėvų. Šešiolikmečiai jau turi tam tikrą savarankiškumo erdvę ir laisvę. Nors skambučiai 1819 konfidencialūs, žinoma, bus siekiama, kad paauglys bendradarbiautų su tėvais. Paauglio priklausomybė yra susijusi su iššūkiais šeimoje ir artimoje aplinkoje“, – teigia E.Diržius.

 
G.Belian sako pastebinti, jog tėvai yra silpniausia rūkymo prevencijos grandis: „Jiems trūksta informacijos, ypač apie naujoviškus tabako gaminius. Trūksta nuoširdaus tiesioginio bendravimo, kalbėjimosi šeimoje. Taip pat vaikai daug ką atsineša iš šeimos. Jei tėvai patys vartoja psichoaktyviąsias medžiagas, vaikas tai priima kaip gyvenimo normą, tokį elgesį taiko ir savo gyvenime. Sakyčiau, šias problemas pirmiausiai reikia pradėti spręsti namuose“, – įsitikinusi G.Belian.
 
Mažins prieinamumą

Anot NTAKD vadovės, siekiant pagrindinio tikslo – apsaugoti vaikus ir paauglius, pasigendama sąmoningumo bei atsakomybės. Sėkmingai įgyvendinus skonio tradiciniuose ir kaitinamuosiuose naujoviškuose tabako gaminiuose draudimą, skonio draudimas elektroninėse cigaretėse sulaukė didelio pasipriešinimo. „Tam tikri ūkio subjektai, kuriuos jau vadiname milijonieriais pagal gautų baudų sumas, nesilaiko šito draudimo, elgiasi socialiai neatsakingai“, – sako G.Belian.
 
Pašnekovės teigimu, rūkymą išgyvendinti galima tik veikiant kompleksiškai: mažinant tiek paklausą, tiek pasiūlą. „Nuo 2025 metų bus draudžiama pardavinėti tabako gaminius, elektronines cigaretes ir kitus prietaisus, skirtus vartoti tabako gaminiams, tiesiogiai prieinamu ar matomu būdu. Vadinasi, atėję į parduotuvę rasime tik šių produktų sąrašus su kainomis. Nebus jokios reklaminės komunikacijos ir vartotojas šių prekių nematys. O jei nematys, gal ir nesivargins ieškoti.“

 
Verta žinoti
Visapusiška pagalba ketinantiems mesti rūkyti teikiama ir internetiniame puslapyje www.nerukysiu.lt. Netrukus prevenciniais tikslais bus sukurta ir mobilioji programėlė.
Telefono linija 1819 veikia darbo dienomis nuo 11 iki 19 val. ir savaitgaliais nuo 11 iki 14 val.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Demencija sergantys žmonės tapo aktoriais

    Demencija sergantys žmonės tapo aktoriais

    Organizacijos „Raudonos nosys Gydytojai klounai“ aktoriai sukūrė varjetė spektaklį „Saliono kabaretas“, ku...
    Ne­ap­si­ken­tė li­gų: te­ko bėg­ti į Is­pa­ni­ją

    Ne­ap­si­ken­tė li­gų: te­ko bėg­ti į Is­pa­ni­ją

    Va­sa­ra vai­kams – sma­giau­sias šėl­smo me­tas. Ta­čiau sep­ty­ne­rių J...

    Budinti vaistinė


    Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

    Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

    Apie tai, kad gyventojams yra sudėtinga atvykti įsigyti vaistų, yra kalbama ne vienerius metus. Vienas pasiūlymų – mobiliųjų...
    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Vaistininkai ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena: pacientai įsigyti receptuose išrašytus vaistus ir kompensuoja...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Tyrėjai: sapnas, galintis virsti realybe

    Kolumbijos universiteto mokslininkai testuoja vaistą, kuris, remiantis ankstyvaisiais tyrimais, gali pratęsti moterų vaisingumą penkeriais metais ir padėti joms gyventi ilgiau bei sveikiau. „Kiaušidžių senėjimas yra pagrindinis moterų senėjimo veiksnys. Šio tyrimo rezultatai – pirmieji žmonijos istorijoje &n...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
    Henrikas Vaitiekūnas Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
    Nesisteminis revizionizmas
    Henrikas Vaitiekūnas Nesisteminis revizionizmas
    Pseudomokslas apie makalienę
    Henrikas Vaitiekūnas Pseudomokslas apie makalienę

    Naujas numeris