Kovoje su priklausomybėmis – kodas CRAFT

Ieva Kadyšė
2023-06-02
Situacija neguodžia: alkoholio, psichotropinių ir narkotinių medžiagų vartojimas pasaulyje toliau auga. Kartu formuojasi ir priklausomybės, nuo kurių kenčia ne tik vartojantysis, bet ir jo šeimos nariai. Todėl Lietuvoje diegiamas naujas pagalbos metodas – CRAFT. Psichikos sveikatos specialistai jau pradeda darbą su šia programa, kuri efektyviai padeda ne tik priklausomybių turintiems, bet ir juos supantiems artimiausiems žmonėms.
Kovoje su priklausomybėmis – kodas CRAFT
Mokslinių tyrimų duomenimis, net 70 proc. priklausomybę turinčių žmonių po to, kai artimasis pradeda CRAFT programą, kreipiasi pagalbos į specialistus, ima mažėti jų suvartojamų medžiagų kiekiai, vartojimo dažniai.

Kentėjo ir mama
„Jei, kai dar buvau vaikas, būtų manęs kas paklausę, ar norėčiau vartoti, būčiau atsakęs, kad taip. Nes tada vartoti narkotikus atrodė „kieta“. Dabar mąstau kitaip, bet laiko neatsuksi“, – taip savo istoriją pasakoti pradeda Laurynas (vardas pakeistas – aut. past.). – Augau prastame rajone. Jaunesni vagiliaudavo iš butų, sandėliukų. O vyresni, šešiolikos septyniolikos, jau parkuose, prie kioskų žulikaudavo. Man tada buvo penkiolika, norėjau būti prie vyresnių. Kai mus pagavo, man jau buvo šešiolika, gavau realią bausmę, atsidūriau nepilnamečių kolonijoje.“ O ten, kaip pasakoja jaunas vyras, nevartoti narkotikų neįmanoma.
 
„Zonoje galioja daug nerašytų taisyklių, narkotikai vaikščiojo lengvai. Pabandžiau iš smalsumo, norėjau pritapti. Įnikau, – pasakoja Laurynas ir prisipažįsta, kad įkalinimo įstaigoje dažniausiai vartodavo metamfetaminą. Išėjęs į laisvę, įpročių nekeitė, draugų ratas irgi išliko panašus. Tada į jauno vyro gyvenimą atėjo heroinas. „Pirmi kartai buvo magiški. Bet, kai prasideda lomkės, magija išgaruoja. Niekur nedirbau, dėl dozės nešdavau daiktus iš namų, vogdavau pinigus iš mamos. Dabar suprantu, į kokį košmarą buvau įvėlęs ir save, ir mamą, – atvirai kalba pašnekovas ir sako, kad priklausomybė – didžiulė kančia visiems. – Buvo momentų, kai galvojau, geriau jau pasitraukti iš gyvenimo. Nes aš tai aš, bet dėl mano priklausomybės kentėjo mama.“
 

Pagalba būtina visiems

Psichologijos mokslų daktaras Robertas J. Myers (New Mexico universitetas, JAV) po atliktų stebėjimų nustatė, kad didelę įtaką priklausomų žmonių motyvacijai gydytis turi jų artimieji. Todėl mokslininkas sukūrė bendruomenės įgalinimo ir šeimos instruktavimo metodą CRAFT. Tai – empiriniais tyrimais paremta programa, skirta šeimos nariams ar artimiesiems, kurių aplinkoje yra priklausomas asmuo atsisakantis kreiptis pagalbos į specialistus. Šiuo metu Lietuvoje jau rengiami specialistai, dirbsiantys pagal CRAFT (angl. Community Reinforcement and Family Training) metodiką.

 
Kaip pasakoja Respublikinio priklausomybės ligų centro (RPLC) atstovė, psichologė Kotryna Mikalauskaitė, artimojo priklausomybė kuria gilias ir ilgalaikes pasekmes šeimos nariams: „Priklausomybės sukelia emocinius, finansinius, socialinius sunkumus. Nepastovios priklausomo asmens nuotaikos, dirglumas sukuria nesaugumo jausmą, konfliktai neigiamai veikia bendrą šeimos atmosferą ir tarpusavio santykius.“
 
Orientuota į artimuosius
Kaip teigia viena CRAFT praktikoje jau taikančių specialistų, psichologė Edita Pečiūrienė, šis metodas išskirtinis tuo, jog pirmiausiai yra skirtas priklausomybių turinčio asmens artimai aplinkai. „Terapijos metu, kuri trunka iki 10-12 susitikimų, artimasis mokosi kurti naują santykį su priklausomybe ir nuo jos kenčiančiu žmogumi. Su terapeuto pagalba mokomasi spręsti susidariusią problemą ne taip, kaip žmogus jau yra bandęs ar išmokęs, o struktūruotai, aiškiai. Tokiu būdu tarsi sugrąžinamas pasitikėjimas savimi ir tuo, kad galima padėti nukreipti kenčiantį artimą žmogų gydytis“, – teigia specialistė.
 
Jai antrina ir K.Mikalauskaitė: priklausomo asmens artimieji nuolatos stebi jo elgesį, nuotaikas, nerimauja dėl galimų krizių, o tai sukelia ypač didelę emocinę įtampą. Problema tampa ir tai, kad pasidalyti patiriama našta dažnai yra gėda arba nepriimtina: „Priklausomybę turinčių asmenų artimieji dažnai jaučiasi lyg turėtų saugoti „šeimos paslaptį“ ir stengiasi niekam nepasakoti apie esamas problemas. Ilgainiui toks elgesys izoliuoja juos nuo išorinio pasaulio, jie lieka vieni su patiriamais išgyvenimais, ir tai tik dar labiau gilina emocinius sunkumus.“
 
RPLC atstovė teigia, kad su priklausomais asmenimis gyvenantys artimieji vis dažniau išdrįsta kreiptis pagalbos, kad gautų paramą ir įrankius, kurie padėtų atkurti gerą emocinę savijautą bei gerintų situaciją šeimoje, o CRAFT programa suteikia šiai pagalbai dar daugiau kokybės.
 

Teigiamas poveikis
E.Pečiūrienė dalijasi, kad programos veiksmingumas pastebimas po 5-6 sesijų darbo su priklausomo asmens šeimos nariais. „Dirbant su artimaisiais, per jų įtaką, keičiasi ir priklausomo asmens santykis su pačiu savimi, šeima. Pastebimas netgi asmenybės keitimasis į gerąją pusę“, – sako psichologė.
 
Mokslinių tyrimų duomenimis, net 70 proc. priklausomybę turinčių žmonių po to, kai artimasis pradeda CRAFT programą, kreipiasi pagalbos į specialistus, ima mažėti jų suvartojamų medžiagų kiekiai, vartojimo dažniai. Kartu fiksuojami ir šeimos narių emocinės būsenos pokyčiai: geresnės nuotaikos, gerėjantys kasdienio funkcionavimo ir gyvenimo kokybės rodikliai.
 

CRAFT programos metu artimieji mokomi tinkamai skirti dėmesį bei atjautą turintiems priklausomybių artimiesiems. Taip pat yra mokomi bei skatinami pasirūpinti savimi, vyksta elgesio pokyčių treniruotės, kurių dėka išmokstama bendravimo taktikų, skatinančių priklausomą asmenį kreiptis pagalbos ir pradėti gydymosi programą.
 
Vyksta specialistų mokymai
Lietuvoje šiuo metu vyksta intensyvi pilotinė CRFAT specialistų ruošimo programa, skirta Vilniui ir Vilniaus regionui. Nemokamus mokymus specialistams organizuoja Respublikinis priklausomybių ligų centras, finansuoja Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija. Mokymus vykdo VšĮ „Neuromedicinos institutas“. CRAFT specialistų sąrašą galima rasti internetiniame Respublikinio priklausomybės ligų centro puslapyje adresu www.rpls.lt

 
CRAFT tikslai
Išmokyti tinkamai pastūmėti priklausomą šeimos narį kreiptis pagalbos.
Padėti keisti priklausomo žmogaus vartojimo įpročius.
Motyvuoti priklausomo asmens artimuosius rūpintis savimi, gerinti savo psichologinės sveikatos būklę.
 
lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris