Koronavirusas vaikų neaplenkia – kerta dvigubai

Ringailė Gvildė
2021-04-23
Klaidinga manyti, jog koronavirusinė pandemija grėsmingiausia tik suaugusiems ir senjorams, ja nuo pat pradžių sirgo ir vaikai. Tiesa, pasak vaikų intensyvios terapijos, vaikų ligų gydytojos Lietuvos vaikų reanimacijos ir intensyviosios terapijos gydytojų draugijos valdybos pirmininkės, doc. dr. Dovilės Grinkevičiūtės, pandemijos pradžioje vaikams pasireiškusi simptomatika, panašu, buvo nurašoma tokiems sindromams kaip Kawasaki.
Koronavirusas vaikų neaplenkia – kerta dvigubai
Multisisteminis uždegiminis sindromas persirgus COVID-19 grėsmingiausias vaikams nuo dvejų iki šešiolikos metų amžiaus, tačiau gali pasireikšti ir jaunuoliams iki dvidešimt vienerių.

Po COVID-19 – antras raundas

„Turėjome atvejų, kuomet vaikai į priėmimo skyrių atvyko kamuojami pilvo skausmų, karščiuojantys. Kai kuriais atvejais COVID-19 testas buvo neigiamas, tačiau paaiškėjo, jog prieš kurį laiką koronavirusu sirgo šeimos nariai. Taigi, testas rodo, jog COVID-19 neaptikta, vaiko būklė kelias dienas blogėja, išlenda vis nauji simptomai, uždegiminiai rodikliai, vangumas, atsiranda šoko požymiai, žemas arterinis spaudimas ir galiausiai intensyvios terapijos skyriuje taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija. Hospitalizacija truko apie dvidešimt dienų. Tai kokia gi diagnozė? Kadangi randama COVID-19 antikūnų, mokslinėje literatūroje aprašoma kaip multisisteminis uždegiminis sindromas po SARS-CoV-2 infekcijos“, – aiškina doc. dr. Dovilė Grinkevičiūtė.

 
Kad tai – multisisteminis uždegiminis sindromas po persirgimo COVID-19, neretai besimptome forma, mokslas žino dabar, o pandemijos pradžioje panašūs atvejai buvo priskiriami Kawasaki ligai, toksinio šoko, kitiems sindromams. Beje, vaikams persirgus COVID-19 besimptome ar lengva forma, džiaugtis anksti. Mat toks multisisteminis uždegiminis sindromas, reikalaujantis hospitalizacijos ir keliantis didžiulę riziką gyvybinėms vaiko funkcijoms pasireiškia ne iš karto persirgus koronavirusu, o po kelių savaičių.

 
Pavojingiausia iki 16 metų
Multisisteminis uždegiminis sindromas persirgus COVID-19 grėsmingiausias vaikams nuo dvejų iki šešiolikos metų amžiaus, tačiau gali pasireikšti ir jaunuoliams iki dvidešimt vienerių. „Dažniausiai jis išlenda praėjus keturioms šešioms savaitėms po SARS-CoV-2 infekcijos. Apie ketvirtąją dieną išryškėja karščiavimas, net 84 procentams vaikų pradžioje stebimi ir virškinamojo trakto sutrikimų simptomai: pilvo skausmas, vėmimas, viduriavimas, kai kuriems nustatomi ir širdies pažeidimo žymenys“, – apie simptomus įspėja D.Grinkevičiūtė.
 
Tačiau šį uždegiminį sindromą galima įtarti tik tais atvejais, kai nustatomi multisisteminiai organų pažeidimai (inkstų, kvėpavimo ir virškinimo sistemos, kraujo krešumo sistemos pažeidimus). Taip pat jį galima įtarti, kuomet atmetamos kitos tikėtinos diagnozės, randami teigiami SARS-CoV-2 infekcijos IgG antikūnai arba per keturias savaites iki tol buvo nustatytas užsikrėtimas koronavirusu. „COVID-19 vaikų ne tik neaplenkia, bet dar mėnesį gali smogti multisisteminiu uždegiminiu sindromu, kuris užveda visą plejadą pavojingų simptomų ir būklių. Šią ligą sunku diferencijuoti, tam reikalingi daugybiniai tyrimai, atidus stebėjimas, siekiant nesumaišyti su galimu sepsiu“, – pavojus vardija gydytoja.  
 
Kadangi multisisteminis uždegiminis sindromas pažeidžia nemažai organų sistemų, gydymas sudėtingas, mat pirmiausia tenka stabilizuoti gyvybines funkcijas.
„Tad jeigu prieš mėnesį vaikas turėjo kontaktą su sergančiuoju COVID-19 arba šia infekcija persirgo pats, jam atsiranda minėti pirminiai simptomai, derėtų nedelsiant kreiptis į medikus. Gaila, jog mokslas vis dar neturi visų atsakymų, kuo vėlesniuose gyvenimo etapuose gali pasireikšti COVID-19 juo persirgus, tad svarbu atidžiai stebėti vaikų sveikatą ir į įtartinus simptomus nenumoti ranka. Vaikai tikrai serga COVID-19, ir serga itin sunkiai“, – pabrėžia gydytoja.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

    Budinti vaistinė


    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JK – mirtinai pavojingo kraujo skandalas

    Artėja didžiausio Jungtinės Karalystės sveikatos sektoriaus istorijoje skandalo atomazga. Praėjusio amžiaus 8 ir 9 deš. šalyje plačiai naudoti užkrėsti kraujo preparatai iš JAV. Gegužės viduryje žadama paskelbti tyrimo rezultatus. Jau dabar aiškėja, kad užkrėstas kraujas buvo naudojamas sąmoningai. Apie ta...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
    Pavėlavęs perspaudų rinkinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

    Naujas numeris