Kasdienis moters tualetas - nepersistengiant

Greta Vanagienė
2019-07-26
Specialistai pastebi, kad moterys skirdamos pernelyg didelį dėmesį intymios higienos švarai pasidaro meškos paslaugą. Mat intensyvus makšties plovimas kartu pašalina ne tik susikaupusius nešvarumus, bet ir gerąsias mikrofloros bakterijas. 
Kasdienis moters tualetas - nepersistengiant
Intymiai higienai palaikyti pakanka makštį plauti tik iš išorės, tačiau labai svarbu pasirinkti tinkamas prausimosi priemones. Nors dažna moteris susižavi itin kvapiomis priemonėmis, intymioms kūno vietoms skirtosios turėtų būti kuo natūralesnės, be kvapiklių, dažiklių ir kitų sintetinių priedų.

Plauti iš išorės
„Gilus, agresyvus makšties plovimas, kai prausiamasi ne tik iš išorės, bet ir stengiamasi išvalyti makštį iš vidaus pašalina natūralias jos bakterijas, kurios ir palaiko sveiką makšties mikroflorą“, - aiškina Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės gydytoja akušerė-ginekologė Sigita Racinienė.
Anot jos, intymiai higienai palaikyti pakanka makštį plauti tik iš išorės, tačiau labai svarbu pasirinkti tinkamas prausimosi priemones. Nors dažna moteris susižavi itin kvapiomis priemonėmis, gydytoja įspėja, kad intymioms kūno vietoms skirtosios turėtų būti kuo natūralesnės, be kvapiklių, dažiklių ir kitų sintetinių priedų.
„Įvairūs brangūs preparatai gali turėti ne tik sintetinių priedų, kancerogenų, bet ir sukelti alergines reakcijas, todėl geriausia rinktis neutralias priemones. Visada pacientėms primenu seną tiesą – kas tinka kūdikiams, tas idealiai tinka ir mūsų užpakaliukams“, - rekomenduoja S.Racinienė.

 
Jautrumas nėštumo metu
Gydytoja sako ypač didelį dėmesį intymiajai higienai turėtų skirti moteris ciklo ir nėštumo metu. Mat tuomet organizmas ima gaminti daugiau glikogeno, kuris lemia didesnę tikimybę pasireikšti ir pienligei.
„Pienligė mūsų organizme tūno visada, tačiau suaktyvėja tuomet, kai organizmą išbalansuojame antibiotikais, nuovargiu, miego trūkumu. Be to, makšties infekcijoms imlesnės nėščios moterys, ypač jautrus laikas po dvylikos nėštumo savaičių, kada besilaukiančiai įprasto gydymo ir medikamentų pritaikyti nebepavyks“, - sako gydytoja.
Jei pienligė pasikartoja pernelyg dažnai, specialistė sako reikėtų ieškoti rimtesnės priežasties. Paprastai makšties infekcijos puola turinčias silpną imuninę sistemą, sergančias diabetu, tas, kurių cukraus kiekis kraujyje padidėjęs.

 
Komentaras
Ginekologas Mindaugas Balnys:


- Ypač pavojinga nėščiosioms infekcinė makšties vaginozė, kuri turi įtaką ir vaisiaus raidai. Labai svarbu prieš nėštumą ar vos pastojus pasitikrinti. Negydoma vaginozė gali lemti priešlaikinį gimdymą, vandenų nutekėjimą ar sukelti kitas nėštumo komplikacijas.


Verta žinoti
Sukelti intymios vietos infekciją gali ir netaisyklingas šluostymasis. Braukti reikia iš priekio nugaros link, o ne atvirkščiai, nes šlaplė, makštis bei išangė, moters anatomijoje, arti viena kitos, todėl bakterijos lengvai keliauja iš vienos vietos į kitą.
Menstruacijų metu būtinas reguliarus tamponų ir higieninių įklotų keitimas kas kelias valandas.
Kelnaitės su juostele dažnai lemia makšties infekcijų atsiradimą. Išangėje esančios bakterijos pasiekia vaginą ir taip sukelia uždegimą.
Bakterine vaginoze moterys šia liga serga dvigubai dažniau nei nerūkančios. Tabako gaminiuose esančios cheminės medžiagos naikina naudingąsias bakterijas, kurios kontroliuoja mikroorganizmo būklę. Trūkstant reikalingų bakterijų kelis kartus padidėja tikimybė, kad moteris gali susirgti čia liga.
Jogurtai su gerosiomis bakterijomis gali padėti atstatyti reikalingą mikroflorą. 


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris