Kas įsitvirtins ant sveiko maisto stalo?

Aigustė Tavoraitė
2019-01-31
Siūlomos naujos sveikos mitybos mados neretai pribloškia įprasto maisto vartojimo šalininkus. Vilties, kad virtuvėse pavyks išlaikyti laiko patikrintas tradicijas, jiems suteikia naujas mokslininkų požiūris į kažkada „nurašytus“ produktus.
Kas įsitvirtins ant sveiko maisto stalo?
Kokybišką mitybą turėtų sudaryti toks maisto produktų septintukas: vaisiai, daržovės, riešutai, ankštiniai, žuvis, pieno produktai ir neperdirbta raudona mėsa.

Imituoja mėsą, siūlo probiotikus 
Kiekvienais metais JAV prekybos centrų tinklas „Whole Foods“ prognozuoja pagrindines sveikos mitybos tendencijas. Štai dabar jo ekspertai prakalbo, kad 2019–aisiais populiarės imituojantys mėsą užkandžiai.
Šių produktų skonis primena kiaulieną ar jautieną, tačiau iš tikrųjų juose nėra gyvūninės kilmės ingredientų. Tokius užkandžius perka ne tik veganai ar vegetarai, bet ir daugybė mėsos valgytojų. Gamintojai eksperimentuoja su sudedamosiomis dalimis – pavyzdžiui, į produktus prideda grybų, kad būtų imituojama mėsos konsistencija.
 
Specialistai tikisi, kad daugės ir novatoriškų produktų su probiotikais. Kaip teigia mokslininkai, šie mikroorganizmai turi teigiamą poveikį organizmui, ypač – žarnynui. Nauji probiotikų štamai leidžia sukurti stabiliau jais užpildytus produktus. Probiotikais galima praturtinti dažnai vartojamą maistą: įvairius dribsnius, riešutų sviestą, sriubas ar batonėlius.

 
Atranda naujus skonius 
Dar populiaresni gali tapti ir jūros dumbliai. Vartotojai atranda naujus skonius ragaudami vis įvairesnes jų rūšis. Iš jūros dumblių gaminamas sviestas, makaronai ar traškučiai. Parduotuvėse pasirodė užkandžiai iš vandens lelijų sėklų, tunų patiekalus imituoja produktai su jūržolėmis. Jūros dumbliai vartojami kaip prieskoniai, maišomi į padažus, sultinius. Greitai rinkoje debiutuos sūdytų jūros pankolių ir alyvuogių mišinio batonėliai.
 
Vis dažnesniu produktų ingredientu tampa kanapių sėklos bei aliejus. Ieškoma dar platesnio šio augalo dalių panaudojimo būdų.
Naujos erdvės atveriamos sveikų ledų mėgėjams. Prognozuojami inovaciniai produktai su avokadais, sezamų pasta, humusu ir kokoso vandeniu. Galima mėgautis užšaldytais desertais, pagamintais augaliniu pagrindu, ledais su pelėsiniu sūriu, meksikietiškais nieve de garrafa ar turkiškais ledais.
 
Reabilituoja raudoną mėsą
Matyt, galima būtų prognozuoti ir kitą tendenciją – grįžimą prie tradicinio maisto patiekalų. Tai lemtų naujas mokslininkų požiūris. Pernai žengtas didžiulis žingsnis reabilituojant raudonąją mėsą bei pieną. Tvirtinama, kad riebalų, įskaitant sočiąsias riebalų rūgštis, vartojimas susijęs su mažesne mirties rizika.
Daugelis sveikos mitybos rekomendacijų ragina mažinti riebalų, gaunamų iš gyvūninės kilmės produktų, kiekį. O PURE didžiulio tyrimo rezultatai parodė, kad tarp raudoną mėsą bei pieno produktus gausiau vartojančių žmonių ankstyvos mirties rizika per artimiausius aštuonerius metus sumažėja ketvirtadaliu, o širdies sutrikimų rizika – 22 proc. Apie tai buvo paskelbta Europos kardiologų draugijos kongrese.

 
Padaryta išvada, kad kokybišką mitybą turėtų sudaryti toks maisto produktų septintukas: vaisiai, daržovės, riešutai, ankštiniai, žuvis, pieno produktai ir neperdirbta raudona mėsa.
Tyrimo autoriai nesiūlo gausiai valgyti neperdirbtos mėsos ir pieno produktų, tačiau, jų manymu, trys porcijos pieno produktų ir 1,5 porcijos neperdirbtos raudonos mėsos per dieną yra naudingos sveikatai. Viena pieno porcija laikoma viena stiklinė pieno, arba 35 gramai sūrio, arba vienas nedidelis jogurto indelis, o mėsos porcija priklauso nuo žmogaus – gali būti apie 80–150 g (delno  dydžio).

Nebegąsdina ir kiaušiniai

Kiti tyrimai apgynė ir ilgai smerktus vištos kiaušinius – paaiškėjo, kad jie turi didelę reikšmę mūsų sveikatai. Štai JAV tyrėjai leidinyje „Journal of the American College of Nutrition“ paskelbė tyrimų rezultatus, kurie rodo: bent vieno kiaušinio per dieną suvartojimas teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą, insulto išsivystymo tikimybę sumažina 12 proc., o koronarinės širdies ligos – 3–10 proc. (priklausomai nuo tiriamos šalies).
Rytų Suomijos universiteto mokslininkai padarė išvadą, kad per parą suvalgomas vienas virtas kiaušinis vidutinio mažiaus vyrams sumažina galimybę susirgti 2 tipo cukriniu diabetu.

 
Verta žinoti
Mitybos specialistų rekomenduojamų produktų sąraše, žadama, pozicijų neapleis ir lietuviškasis burokas. Jie tinka tiek norintiems sulieknėti, tiek auginantiems raumenyną ir besirūpinantiems sveikata. Burokuose yra daug mineralinių medžiagų – geležies, kalcio, kalio, fosforo ir vitaminų B1, B2, PP, C. Aktyviosios šios daržovės medžiagos greitina medžiagų apykaitą, gerina baltymų pasisavinimą, stimuliuoja ląstelių augimą, gerina audinių aprūpinimą deguonimi, padeda atsinaujinti jungiamajam audiniui. Burokėliai gerina virškinimo veiklą ir padeda iš organizmo pašalinti toksines medžiagas

Dar vienas tradicinis produktas, kurio nereiktų pamiršti – rauginti kopūstai. Šis produktas pasižymi sveikatą stiprinančiomis savybėmis – uždegimų slopinimu, antibakteriniu, skausmą malšinančiu poveikiu. Jie puikiai tinka besirūpinantiems kūno formomis ir sportuojantiems. Šiame produkte gausu vitaminų A, B, C, K ir mineralinių medžiagų – kalcio, magnio, cinko, kalio, fosforo, silicio, boro.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris