Kalbėti išmoks darželyje?

Tautvilė Linkutė
2020-05-14
Sūnus labai vėlai pradėjo kalbėti, tačiau draugės ramino, kad pradėjęs lankyti darželį jis savaime išmoks ir daug greičiau nei namie. Na, darželį mūsų dvejų su puse metų sūnus iki karantino lankė nuo rugsėjo, tačiau nei aiškiau, nei daugiau kalbėti nepradėjo. Galbūt jau turime raidos problemų?
Simona, 32 m.
Kalbėti išmoks darželyje?
Labiausiai palanki kalbiniam tobulėjimui yra tokia aplinka, kur su vaiku bendrauja artimi žmonės, kalba aiškiai, raiškiai, taisyklingai ir skiria daug dėmesio bendravimui su juo.

Konsultuoja logopedė ir „Facebook“ paskyros „Lavina LT“ įkūrėja Diana Jazukevičienė. 

Kada tėvai gali tikėtis pirmųjų mažylio žodžių? 
- Tėvams svarbu žinoti, kad vaiko gugavimas irgi yra jo kalba. Vaikai guguoti pradeda dviejų mėnesių. Trijų keturių mėnesių mažyliai pradeda vograuti su priebalsiais. Vėliau, vaikui augant, prasideda čiauškėjimas, daugiau įvairesnių skiemenų. Sunerimti reikia, jeigu devynių mėnesių kūdikis netaria jokių priebalsių arba dvylikos mėnesių dar nečiauška.
Na, o sulaukus pirmojo gimtadienio jau turi atsirasti ir pirmieji dviskiemeniai žodžiai. Įprastai tai būna: „mama“ ir „tėtis“ arba „tėtė“. Bet mokėti atkartoti yra viena, o suprasti - kas kita. 10-12 mėnesių kūdikis turėtų suprasti nuo 10 iki 150 žodžių. Kaip patikrinti ar jūsų vaikas supranta? Jeigu sakote „kamuolys“, bet nei akimis, nei gestais neparodote, kur jis yra, o vaikas pats pamato, parodo, atneša, vadinasi, jis supranta šį žodį.
Dvejų metų vaikas jau turi mokėti pasakyti bent 20-25 dviskiemenius žodžius (gali ir žymiai daugiau, čia yra minimalus skaičius) ir vis išmokti naujų žodžių. Jie neprivalo būti tobulai ištariami, bet bent arti tikrojo žodžio ir turėtų gebėti kalbėti dviejų žodžių sakiniais: „noriu gerti“, „duok ranką“. Jeigu vaikas tiek žodžių nemoka ir naujų žodžių neišmoksta, jau reikėtų kreiptis į ankstyvosios reabilitacijos centrą. Tiesa, normalu, jeigu svetimi žmonės dar bent pusės vaiko tariamų žodžių nesupranta. Rimtai sunerimti reikia, jeigu vaikas didžiąją dalį žodžių pakeičia kūno kalba, gestais, reikia skatinti vaiką tarti bent pirmąjį skiemenį.
Greta žodyno, svarbu, kad dvimetis mokėtų vykdyti vieno veiksmo nurodymą arba prašymą, pavyzdžiui, „paduok baladėlę“. Jeigu sakysite „atnešk puodelį ir įdėk šaukštelį“, bus du veiksmai - tiek dar per daug ir per anksti mokėti, bet dvimetis vaikas tai gali puikiai ir atlikti.
Trejų vaikai jau turėtų kalbėti sakiniais iš trijų, keturių ar net penkių žodžių. Trimečio kalba jau tampa vis aiškesnė aplinkiniams, bet dar vaikas gali ne visai aiškiai tarti raides „č“, „s“, „š“, „ž“, minkštinti „l“, gali netarti „r“ ir dėl pastarosios nereikia išgyventi. Šis garsas išmokstamas paskutinis. Bet, jeigu tardamas raidę „s“ vaikas kiša liežuvį tarp dantų, reikėtų pasitarti su logopedu, kaip to išvengti, kad negilėtų tarties problemos. 

 
Mitas ar tiesa, kad lengviausiai vaikai išmoksta kalbėti, kai pradeda lankyti darželį?
- Na, nereikia tikėti, ką sakė tetos, bobutės ir kaimynės. Darželio grupėje šiais laikais daug vaikų ateina dar nemokėdami kalbėti arba kalbėdami gana neaiškiai. Tokia aplinka vaiko kalbinių įgūdžių tikrai tinkamai nestimuliuoja ir neugdo. Labiausiai palanki kalbiniam tobulėjimui yra tokia aplinka, kur su vaiku bendrauja artimi žmonės, kalba aiškiai, raiškiai, taisyklingai ir skiria daug dėmesio bendravimui su juo.
 
- Kaip padėti vaikui mokytis pradėti kalbėti? 
Vieno metodo nėra. Vaiko kalbos raidai lavėti padeda tinkama kalbinė aplinka, kai su vaiku dažnai kalbama ir sakoma, kas daroma (pavyzdžiui, rengiantis drabužius įvardinami drabužiai ir jų spalva), smulkiosios motorikos užsiėmimai, laiku įvestas kietas maistas, nes kramtant jį stimuliuojami burnoje esantys kalbos padargai. Taip pat svarbu su vaiku kalbantis žiūrėti jam į akis nuo pat ankstyvos kūdikystės, nes vaikai mokosi stebėdami ir mėgdžiodami, taip pat tokiu būdu jie išmoksta sukoncentruoti dėmesį.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris