Kad net žiemą sausa oda negąsdintų

Agnė Bulanavičienė
2022-01-10
Šiuolaikinio gyvenimo tempas turi įtakos tam, kad oda tampa sausesnė, jautresnė. Giliai išsausėjusi oda sukelia nepatogumų: ji skilinėja, pleiskanoja, peršti, raudonuoja, niežti, gali atsirasti mikroįtrūkimų. Žiema tokią odos būseną dar labiau apsunkina.
Kad net žiemą sausa oda negąsdintų
Net ir pati sveikiausia oda žiemą reikalauja atidesnės priežiūros.

Komentuoja specialistė
Kosmetologė-mezoterapeutė Viktorija Vainorienė:
 
Kas lemia odos sausumą

Kaip žinia, odą sudaro trys sluoksniai: epidermis, derma ir hipoderma. Epidermis – viršutinis sluoksnis, o dermoje slypi pagrindinė sistema. Anot mūsų pašnekovės, kosmetologės-mezoterapeutės Viktorijos Vainorienės, joje esantys lipidai sulaiko drėgmę – sugeria ją kaip kempinė ir neleidžia išgaruoti.
 
„Dermoje esančios kraujagyslės, limfagyslės aprūpina epidermį drėgme. Tada mūsų oda atrodo elastinga, jos nevargina tempimo jausmas“, – pridūrė ji. Odą nuo drėgmės praradimo taip pat saugo hipodermoje esantis riebalinis sluoksnis.
Pašnekovė įvardijo daug veiksnių, lemiančių odos sausumą: įvairios ligos, išorės veiksniai (tokie kaip saulė, vėjas, šaltis ir t.t.), sulėtėjusi limfotaka, kraujotaka, lipidų struktūros irimas, medikamentų vartojimas, įvairios vidaus organų ligos, hormoniniai pokyčiai, rūkymas, neteisingai pasirinktų kosmetikos priemonių, dažnas karšto vandens naudojimas.
 
Taip pat piktnaudžiavimas saulės voniomis be apsauginių kremų, nepakankamas vandens vartojimas bei HEV (High Energy Visisble Light – angl. k.). Kas tai? Ogi mūsų kasdienybe tapusių elektroninių prietaisų, tokių kaip mobilieji telefonai, kompiuteriai, diodai, skleidžiama šviesa. Ji ir yra šių laikų odos agresorius!
 
Priežiūra namuose

Pasak kosmetologės, sausiaodžiams reiktų vengti agresyvių prausimosi priemonių, agresyvaus raginio sluoksnio pašalinimo abrazyvinėmis dalelėmis. Verčiau rinktis tik švelnias, su naudingais aliejais. Veido valikliai su stipriais kvapikliais gali taip pat suerzinti ir išsausinti odą. Rekomenduojama juos pakeisti į švelnias alavijų prausimosi putas arba kreminį veido pienelį su vitaminu E. Abu šie valikliai tinka ir jautriai odai. Dažnos karštos vonios ar karštas dušas – dar viena priežastis odai išsausėti.
 
Po prausimosi V.Vainorienė pataria naudoti kreminio pavidalo priemones su keramidais. Jie – lipidų, atsakingų už drėgmę, „sukabintojai“: jie pastato savotišką sieną – vientisą struktūrą – neleidžiančią drėgmei išgaruoti. Keramidai dar padeda atkurti pažeistą odos apsauginį barjerą. Atkreipkite dėmesį į priemones su vitaminu E, hialurono rūgštimi. Jei įprastai odos priežiūros rutiną sudaro tik prausiklis ir kremas, įtraukti reiktų ir serumą ar intensyviai drėkinantį losjoną. Šios priemonės pasižymi didesne veikliųjų medžiagų koncentracija, tad odos drėgmės lygis padidės, o jautrumas sumažės.
 

Saugo ne tik kosmetika
Anot V.Vainorienės, kad oda dar labiau nesausėtų, reiktų vartoti pakankamai vandens. Kai kūnas jaučiasi dehidratuotas, dehidratuota tampa ir oda. Žolelių arbatos taip pat tinka atsigaivinti. „Drėkinimas iš vidaus – taip pat svarbus odos poreikis“, – primena specialistė.
 
Kaip dar vieną svarbų faktorių stengiantis, kad oda pernelyg neišsausėtų, kosmetologė paminėjo mitybą. ,,Stebėkite ir keiskite mitybą, į racioną įtraukite uždegimą mažinančius produktus: riešutus (migdolai, graikiniai riešutai), tamsiai žalias daržoves (špinatai, lapiniai kopūstai), sėklas (linų sėmenys, moliūgų sėklos) ir aliejus, riebią žuvį (lašišą, silkę, sardines)“, – pasakojo ji. Svarbios yra polinesočiosios riebalų rūgštys, pavyzdžiui, linolio rūgštis. Jų rasite vynuogių kauliukų, sėmenų, moliūgų augaliniuose aliejuose.
 
„Be galo svarbu apsaugoti odą nuo kasdienių saulės spindulių“, – dar vieną dedamąją priminė specialistė ir pridūrė, kad UVA spinduliai prasiskverbia į gilesnius odos sluoksnius, žaloja odos ląsteles ir taip sukelia priešlaikį odos senėjimą. O štai UVB spinduliuotė gali sukelti odos nudegimus ir pažeisti viršutinį jos sluoksnį. „Turintiems sausą ir jautrią odą (o sausa oda beveik visada lydima jos jautrumo) būtina ją nuolat saugoti nuo ultravioletinių spindulių beveik visus metų laikus“, – teigė grožio specialistė.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai
! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

    Budinti vaistinė


    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JK – mirtinai pavojingo kraujo skandalas

    Artėja didžiausio Jungtinės Karalystės sveikatos sektoriaus istorijoje skandalo atomazga. Praėjusio amžiaus 8 ir 9 deš. šalyje plačiai naudoti užkrėsti kraujo preparatai iš JAV. Gegužės viduryje žadama paskelbti tyrimo rezultatus. Jau dabar aiškėja, kad užkrėstas kraujas buvo naudojamas sąmoningai. Apie ta...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
    Pavėlavęs perspaudų rinkinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

    Naujas numeris