Jums lašelio aukso ar nuodų?

Greta Vanagienė
2019-08-19
Nors be blynų, ko gero, neužaugome nė vienas, specialistų teigimu, tai - ne geriausias meniu pasirinkimas. Mat aliejuje kepti patiekalai apsivelka kancerogenų rūbą. „Mažiau žalos bus, jei tinkamai pasirinksime aliejų, o kol kas susikoncentruokime į tyro aliejaus naudą“, - ragina gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė.
Jums lašelio aukso ar nuodų?
Labiausiai tinkamu kaitinti aliejumi dietologai įvardija gerai išvalytą, tai yra rafinuotą alyvuogių arba alyvuogių išspaudų aliejų, kurie pasižymi neutraliu kvapu ir skoniu.

Vartoti gryną
Gydytoja dietologė K.Jasmontienė sako, kad gerą aliejų apibūdina riebalų rūgščių sudėtis ir oksidacinis stabilumas šį apdorojant termiškai. Vieni jų turi daugiau sočiųjų riebalų (pavyzdžiui, palmių, kokosų aliejus). Tokių rekomenduojama vartoti mažiau, jei norite išvengti širdies ir kraujagyslių ligų. Kituose aliejuose gausu polinesočiųjų arba mononesočiųjų riebalų rūgščių (pavyzdžiui, alyvuogių, avokado). Omega 3 riebalų rūgščių ypač turtingi linų sėmenų, šiek tiek mažiau sojų, graikinių riešutų aliejai. O omega 6 riebalų rūgščių randama viename populiariausių saulėgrąžų aliejuje, taip pat jų turi ir kukurūzų aliejus.
Kaip teigia gydytoja, problemų kyla, kai renkamasi kepti ant mažai kaitinimui atsparaus aliejaus.

 

„Tik šaltam naudojimui tinkamas vartoti linų sėmenų, kanapių, sojų pupelių ir graikinių riešutų aliejus. Atkreipti dėmesį turėtume ir į mūsų visų mėgstamą saulėgrąžų aliejų, kuris kaitinamas įgauna gerokai daugiau kenksmingų medžiagų, nei leidžia Pasaulio sveikatos organizacija“, - įspėja gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė.

 
Kepti kuo mažiau
K.Jasmontienė pataria: pirmiausia stenkitės vartoti kuo mažiau kepto maisto, tačiau jei apsieiti be to nepavyksta, kepkite kuo trumpiau. Taip išsaugosime ir maistinę patiekalo vertę.
Labiausiai tinkamą kaitinti dietologė įvardija gerai išvalytą, tai yra rafinuotą alyvuogių arba alyvuogių išspaudų aliejų, kurie pasižymi neutraliu kvapu ir skoniu. Tiesa, taip išvalytas aliejus nusileidžia ir maistine verte. O mechaniniu būdu išgautą, ypač tyrą arba šalto spaudimo aliejų verčiau palikti salotoms, pagardams, košei paskatinti.
„Kuo labiau išvalytas aliejus, tuo saugesnis ir labiau tinkamas kaitinti. Taigi jei keptuvėje matome melsvą dūmą, vadinasi, vyksta kancerogenų procesas“, - perspėja K.Jasmontienė. Mažesnį kenksmingų medžiagų kiekį, anot specialistės, gausime kaitindami sviestą, žąsų taukus, gerai išvalytą alyvuogių ar rapsų aliejų.
 

Perkaitina 
Gal iš taupumo, o gal iš nežinios, neretai pasitaiko šeimininkų, tą patį aliejų naudojančių kelis kartus. K.Jasmontienės teigimu, kuo ilgiau kaitinami riebalai, tuo daugiau kenksmingų medžiagų jie įgauna. Kaip teigia dietologė, didelė klaida pakartotinai tuose pačiuose riebaluose kepti bulvytes, spurgas, kurios dargi panirusios į save įgeria didelį kiekį nuodais tapusių riebalų.
Netinkamą naudoti aliejų išduoda ant butelio nusistovėjusios drumzlės, pasikeitęs kvapas, karstelėjęs skonis. Vienas greičiausiai gendančių aliejų – linų sėmenų, tačiau šis gali pasigirti turintis bene didžiausią maistinę vertę.
 
Vartoti omega 3
Gydytoja sako siekiant sveikiausio pasirinkimo, turime akcentuoti omega 3 riebalų rūgštis. Mat mūsų organizmas šios medžiagos pats nepasigamina, tad jos turime gauti su maistu ar kitais būdais. Lyderis čia, anot dietologės, linų sėmenų aliejus.
„Pastaruoju metu omega 6 riebalų rūgščių mūsų organizme aptinkama gerokai daugiau, nei turėtų būti. Tai atsakymas, kodėl šiandien dažniau susiduriame su ateroskleroze. Idealiu atveju omega 3 ir omega 6 riebalų rūgščių santykis turėtų būti vienas prie dviejų. Vis dėlto daugelio organizme šis santykis - vienas prie dvidešimt. Taip yra todėl, kad nevartojame gryno, nekaitinto aliejaus, gausiai valgome kepto maisto. Geros šeimininkės virtuvėje turėtų būti bent trijų skirtingų rūšių aliejaus. Be to, gerai sveikatai palaikyti mūsų organizmui kasdien reikia trijų šaukštų kokybiško, nerafinuoto aliejaus“, - pataria dietologė.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Žmonės po organų transplantacijų pasmerkti mirčiai: gyvybiškai svarbių vaistų priemokos drastiškai išaugo, generikų – nėra

    Žmonės po organų transplantacijų pasmerkti mirčiai: gyvybiškai svarbių vaistų priemokos drastiškai išaugo, generikų – nėra

    Pacientams po organų transplantacijos atstovaujanti Lietuvos asociacija „Gyvastis“ dar nuo šių metų kovo mėnesi...
    Antanas Gvazdaitis: „Baisu sulaukti užleistų pacientų antplūdžio“

    Antanas Gvazdaitis: „Baisu sulaukti užleistų pacientų antplūdžio“

    Klaipėdos universitetinės ligoninės Neurochirurgijos klinikos vadovas, doc. dr. gydytojas neurochirurgas Antanas Gvazdaitis (68 m....

    Budinti vaistinė


    „Eurovaistinės“ specialistai pataria: 5 žingsniai, kaip įveikti peršalimą

    „Eurovaistinės“ specialistai pataria: 5 žingsniai, kaip įveikti peršalimą

    Šaltuoju metu dažniau sergama peršalimo ligomis, pagrindinio šalies vaistinių tinklo „Eurovaistinė&ldqu...
    Vaistinės skambina pavojaus varpais: regionuose trūksta daugiau nei 140-ties kvalifikuotų vaistininkų

    Vaistinės skambina pavojaus varpais: regionuose trūksta daugiau nei 140-ties kvalifikuotų vaistininkų

    Pasaulyje ir Lietuvoje siaučiant COVID-19 pandemijai, į papildomas fronto linijas kartu su medikais stojančių vaistininkų ima krit...

    Sveikatos horoskopas


    Lapkričio 23 - 29 d.

    Avi­nas
    Pir­ma­die­nį ri­bo­ki­te ka­vos ir juo­do­sios ar­ba­tos kie­kį, dau­giau ger­ki­te van­dens. Ant­ra­die­nį jau­si­tės žva­lūs ir ku­pi­ni tei­gia­mų emo­ci­jų. Penk­ta­die­nį bus jaut­rūs re­gos or­ga­nai. Savaitgalį stiprinkite imuninę sistemą.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Kinija: pandemija plinta per šaldytą produkciją?

    Nuo pandemijos pradžios Kinija kaip įmanydama mėgina eliminuoti koronavirusą iš šalies, tačiau nedidelių židinių vis dar pasitaiko. Pastaruoju metu - dažniausiai įmonėse, kurios importuoja šaldyto maisto produkciją iš užsienio. Kinijos mokslininkai kelia versiją, kad koronavirusas gali plisti per ša...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ar nauja valdžia ištaisys senas PSDF biudžeto klaidas?
    Agnė Gaižauskienė Ar nauja valdžia ištaisys senas PSDF biudžeto klaidas?
    Kiekvienam teks nuvykti...
    Henrikas Vaitiekūnas Kiekvienam teks nuvykti...
    Leonardas Cohenas ir jausmai
    Palmira Rudalevičienė Leonardas Cohenas ir jausmai

    Naujas numeris

























    Alergijos tyrimai ir konsultacijos - Allergomedica