Išmanusis muilas – švarioms linksmybėms

Amelija Trumpytė
2024-03-28
Kad ir kiek žalos pridarė pandemija, tikėjome, kad šio to ir išmokė: rankų higienos taisykles mintinai galėjo išpyškinti ir suaugęs, ir pradinukas. Pasibaigus pandemijai, geriems įpročiams iškilo grėsmė būti užmirštiems. Laimei, higienos įgūdžių svarbos nepamiršta Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) mokslininkai, pristatantys naują išradimą – išmanųjį muilą.
Išmanusis muilas – švarioms linksmybėms
„Žiedelio“ direktorė Violeta Kumžienė pasakoja, kad išbandę naująjį muilą, vaikai šiuo metu gyvena atradimo emocijomis. Bespėliodami, kuo kvepia naujasis muilas, džiūgaudami dėl „pamėlynavusių“ delniukų, mažieji mielai kartoja ir lengviau įsimena taisyklingo rankų plovimo judesius, patiria džiaugsmą įsitikinę, kad rankas nusiplovė tikrai švariai.

Kuria žaismingą rutiną
 
„Mano rankos – kaip Elzos!“ – kvatojosi mažosios Šiaulių r. Kuršėnų lopšelio-darželio „Žiedelis“ auklėtinės. Draugai atitarė: „o mano – kaip nudažytos mėlynių“, „ir kvepia kaip uogos!“. Tokią emocijų laviną darželyje sukėlė lietuvių mokslininkų sukurtas mėlynos spalvos išmanusis muilas, atskleidžiantis, ar rankos – taisyklingai išmuilintos ir gerai nuplautos.
 
„Kai kalbame apie išmaniąsias technologijas, paprastai įsivaizduojame su kompiuteriais, telefonais susijusius išradimus. O čia – magiškas muilas! Dabar esame kaip niekada motyvuoti plauti rankas. Vaikai reaguoja itin džiaugsmingai“, – pasakoja „Žiedelio“ vadovė Violeta Kumžienė.
 
Išradimu džiaugiasi ne tik jį išmėginę darželio auklėtiniai, bet ir patys LSMU farmacijos mokslininkai, prie projekto plušėję daugiau nei dvejus metus.
 

„Mintis sukurti tokią priemonę kilo pandemijos laikotarpiu, kai buvo ypač akcentuojama rankų higiena. Puikiai žinome, kad daugelis infekcinių ligų plinta per nešvarias rankas ir jas plauti būtina. Na, o vaikams ši rutina dažnai kelia neigiamas emocijas. Susimąstėme, kaip ją paversti smagiu spalvotu žaidimu“, – pasakoja LSMU Farmacijos fakulteto Vaistų technologijos ir socialinės farmacijos katedros vedėja profesorė Jurga Bernatonienė.

 

„Kai naudojamas paprastas muilas, dauguma vaikų pamuiluoja rankas, tuoj pakiša po vandeniu ir bėga šluostytis. Sunku suprasti, ar rankos išties gerai nuplautos. Dabar vaikai su malonumu užtrunka tiek, kiek reikia, o rankų švara – nepriekaištinga“, – priduria V.Kumžienė.
 
Rankas dažo mėlynai
 
Ar rankos plaunamos taisyklingai, naujasis produktas parodo neįprastu būdu: odą ryškia mėlyna spalva padengęs natūralus pigmentas atskleidžia, kurios vietos išmuilintos geriau ar prasčiau. Rūpestingai išmuilinus, mėlyna spalva virsta baltomis putomis, kurias nuplovus rankų oda tampa švari ir minkšta. „Startavome su mėlynos spalvos pigmentu, bet prototipų yra pačių įvairiausių. Kad vaikai dėl spalvų ir viliojančių kvapų pernelyg ilgai neužsižaistų, padarėme taip, jog maždaug po 20-30 sekundžių spalvos intensyvumas mažėja ir susidaro putos, kurias reikia nuplauti“, – sako prof. J.Bernatonienė.
 
Mokslininkė neslepia, kad išmanųjį muilą kūrusi komanda susidūrė su įvairias technologiniais iššūkiais. „Muilas – skamba taip paprastai. Tačiau lengva nebuvo, o darbai užsitęsė. Kalbant apie formulę, turėjome problemų užtikrinti stabilumą. Taip pat buvo svarbu, kad parinktas pigmentas nekeltų šalutinių odos alerginių reakcijų ir kad gerai nusiplautų. Kol pakilome ir pasiekėme rezultatą, reikėjo daug kartų nusileisti ir vėl viską pradėti iš naujo“, – kūrybinius užkulisius praveria mokslininkė.
 
Šiandien produktas jau notifikuotas tarptautiniu mastu, dermatologiniai tyrimai patvirtino, kad muilas saugus, nesukelia alerginių reakcijų ir yra tinkamas naudoti netgi tiems, kas turi itin jautrią odą. Muilo sudėtyje – 95 proc. natūralių medžiagų, vyrauja gaivūs vaisių – mango, ananasų, karčiųjų apelsinų, greipfrutų ir avokadų – ekstraktai. „Sudėtyje esančiuose vaisių ekstraktuose gausu mikroelementų, vitaminų, polifenolių. Iš vaisių išgauti ekstraktai pasižymi antimikrobiniu, antioksidaciniu, regeneraciniu, tausojančiu odą poveikiu“, – pasakoja LSMU Vaistų technologijos ir socialinės farmacijos katedros docentė Gailutė Drakšienė.
 
Naujovės po vieną nevaikšto
 
Nors šis Europoje unikalus muilas buvo kuriamas vaikams, mokslininkių teigimu, jis puikiai tinka naudoti įvairiose įstaigose, reikalaujančiose griežtos higienos: sveikatos priežiūros ir ugdymo įstaigose, maisto gamybos, perdirbimo įmonėse. „Išmanusis muilas gali būti naudojamas visur, nes tai – kartu ir edukacija, pažintinis žaidimas, ir švarios linksmybės“, – sako J.Bernatonienė.
 
Paklausta apie panašius išradimus, mokslininkė užsiminė, jog darbai LSMU niekada nesustoja: „Viena naujovė visąlaik tampa naujų darbų pradžia. Šiuo metu esu susikoncentravusi į mažų dalelių sferulitų, į kuriuos įterpėme veikliąsias medžiagas, atsipalaiduojančias tik naudojimo metu, kūrimą. Viena studentė kuria šampūną ir prausimosi priemonę, į kuriuos mėginsime įterpti šiuos veikliosiomis medžiagomis pripildytus sferulitus. Jie turėtų užtikrinti medžiagų stabilumą, ilgesnį produkto galiojimo laiką ir veiksmingumą.“
 

Ligos plinta per rankas
 
Anot Kuršėnų lopšelio-darželio direktorės, higienos įpročiai vaikams formuojasi nuo dvejų trejų metų. „Mes matome skirtingas šeimas: vienos higienai skiria mažiau dėmesio, kitos net perdėtai akcentuoja švarą ir sterilumą. Vis dėlto didžioji dalis vaikų rankų higienos įgūdžius parsineša iš darželio“, – sako V.Kumžienė.
 
Biržų rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistė Gabrielė Kondrotaitė primena, kad rankų plovimas yra pagrindinė įvairių ligų prevencijos priemonė: „Per rankas plinta apie 80 proc. infekcinių ligų. Rankų odos raukšlėse, po nagais kaupiasi ir dauginasi įvairūs organizmai. Neplaudami rankų, tiek vaikai, tiek suaugusieji rizikuoja susirgti žarnyno infekcijomis, virusinėmis infekcijomis, kvėpavimo takų ligomis. Jei rankos plaunamos tinkamai, galima išvengti tikrai nemažai ligų.“
 
Infekcijomis užsikrečiama, kai neplautomis rankomis liečiama burnos sritis, nosies ar akių gleivinė.

 

Verta žinoti
Kada reikia plauti rankas?
Visada, kai jos nešvarios.
Prieš valgant.
Pasinaudojus tualetu.
Prieš ir po maisto gaminimo / valgio.
Po darbo su nešvariais įrankiais, daiktais.
Grįžus iš lauko, sodo, daržo.
Pasinaudojus visuomeniniu transportu.
Pabuvus viešose vietose.
Pabendravus su sergančiu žmogumi.
Po nosies valymo.
Pažaidus su gyvūnais.
Rankas rekomenduojama plauti mažiausiai 20 sekundžių.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Demencija sergantys žmonės tapo aktoriais

    Demencija sergantys žmonės tapo aktoriais

    Organizacijos „Raudonos nosys Gydytojai klounai“ aktoriai sukūrė varjetė spektaklį „Saliono kabaretas“, ku...
    Ne­ap­si­ken­tė li­gų: te­ko bėg­ti į Is­pa­ni­ją

    Ne­ap­si­ken­tė li­gų: te­ko bėg­ti į Is­pa­ni­ją

    Va­sa­ra vai­kams – sma­giau­sias šėl­smo me­tas. Ta­čiau sep­ty­ne­rių J...

    Budinti vaistinė


    Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

    Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

    Apie tai, kad gyventojams yra sudėtinga atvykti įsigyti vaistų, yra kalbama ne vienerius metus. Vienas pasiūlymų – mobiliųjų...
    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Vaistininkai ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena: pacientai įsigyti receptuose išrašytus vaistus ir kompensuoja...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Tyrėjai: sapnas, galintis virsti realybe

    Kolumbijos universiteto mokslininkai testuoja vaistą, kuris, remiantis ankstyvaisiais tyrimais, gali pratęsti moterų vaisingumą penkeriais metais ir padėti joms gyventi ilgiau bei sveikiau. „Kiaušidžių senėjimas yra pagrindinis moterų senėjimo veiksnys. Šio tyrimo rezultatai – pirmieji žmonijos istorijoje &n...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
    Henrikas Vaitiekūnas Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
    Nesisteminis revizionizmas
    Henrikas Vaitiekūnas Nesisteminis revizionizmas
    Pseudomokslas apie makalienę
    Henrikas Vaitiekūnas Pseudomokslas apie makalienę

    Naujas numeris