Išbėrė nuo naujų džinsų? Vaistininkė paaiškina, kaip to išvengti

www.lsveikata.lt
2020-02-03
Grožis ir sveikata dažnai pastatomi ant skirtingų svarstyklių pusių, todėl renkantis vieną kartais tenka aukoti kitą. Nors aptemptos kelnės daugeliui yra stilingo įvaizdžio dalis, „Eurovaistinės“ sveikatos specialistė sako, kad toks „nekaltas“ drabužis gali būti įvairių sveikatos sutrikimų priežastimi.
Išbėrė nuo naujų džinsų? Vaistininkė paaiškina, kaip to išvengti

Vaistininkė Agnė Pociūtė sako, kad nors be aptemptų kelnių dauguma neįsivaizduojame savo spintų, dėvėdami jas turėtume jausti saiką. „Siauros kelnės gali tapti kraujotakos sutrikimo priežastimi. Taip pat aptemptos kelnės ar džinsai aukštu liemeniu gali sukelti rėmenį, nes spaudžia apatinę pilvo dalį ir taip skrandžio sultys paskatinamos kilti į stemplę, be to aptemptų kelnių dėvėjimas gali būti ir virškinimo sistemos sutrikimų priežastimi“, – pagrindines problemas įvardija vaistininkė. Aptempti drabužiai lemia kraujotakos sulėtėjimą, todėl gali atsirasti galūnių šalimas bei tirpimo pojūtis.
 

Aptemptos kelnės vyrams gali pridaryti bėdų ir su vaisingumu – padidėjusi temperatūra sėklidėse gali turėti neigiamo poveikio spermos aktyvumui ir jos gamybai. Taip pat vaistininkė A. Pociūtė sako, kad dėl ilgo aptemptų kelnių nešiojimo gali padidėti šlapinimo išsiskyrimas bei šlapimo takų ir grybelinės kilmės infekcijų pavojus. Aptempti drabužiai neleidžia odai ventiliuotis, skatina bakterijų dauginimąsi, todėl didėja infekcijų rizika.
 
Alergijos – dažnas palydovas
Kartais įsigytas naujas drabužis gali visai nedžiuginti – nors ir atrodo gražiai, tačiau jo dėvėjimas gali kelti nemalonius pojūčius. Vaistininkė A.Pociūtė sako dažnai sulaukianti klientų, kurie kreipiasi ieškodami, kaip malšinti rūbų sukeltą alergiją. Dažniausiai alergija kyla tose vietose, kuriose drabužiai glaudžiai liečiasi su kūnu, todėl aptempti džinsai ar kelnės yra dažnas šių problemų sukėlėjas. Rūbams alergiški žmonės įprastai skundžiasi išberta, niežtinčia ar jautria oda.
 
Vaistininkė sako, kad dėl to gali būti kaltos naujuose drabužiuose esančios medžiagos. „Nauji drabužiai dėl didelės cheminių dažančių medžiagų koncentracijos gali sukelti alergijas, odos niežulį, todėl rekomenduojama prieš dėvint juos išplauti. Patariu atkreipti dėmesį į audinius, rinktis natūralios kilmės, leidžiančius odai kvėpuoti, sudėtyje turinčius didesnius kiekius medvilnės“, – pastebi vaistininkė. Vis dėlto išeitis yra, vaistininkė sako, kad kai kuriuos drabužiai nustoja alergizuoti, jeigu jie yra dažnai skalbiami.
„Eurovaistinės“ sveikatos specialistė sako, kad sintetinės kilmės drabužiai apskritai yra dažna alergijų priežastis. Vis dėlto vertėtų nepamiršti, kad ir natūralūs audiniai tokie kaip lanolinas, kurio yra vilnos gaminiuose, gali sukelti niežulį, dilgėlinę, akių paburkimą ar nosies užsikimšimą. Tiesa, žmonės, dažnai mano, kad yra alergiški vilnos gaminiams, tačiau jautrią odą turinčius žmonės gali dirginti tik medžiagos struktūra, bet ne joje esančios cheminės medžiagos.
 

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris