Nors Lietuvoje vis labiau populiarėjantį Heloviną daug kas laiko iš Vakarų atėjusia nieko bendra su Vėlinių sakralumu neturinčia komercializuota švente, išties ji turi gilias šaknis.
Helovino šaknys slypi Europos pagonių ritualuose. Šios šventės ištakomis laikoma pagoniška keltų šventė Samhainas, žymėjusi derlingojo sezono pabaigą bei žiemos pradžią. Bijodami, kad Samhaino naktį iš namų išėję susitiks sielas, žmonės dėvėdavo kaukes – tikėta, kad tada sielos ir dvasios nesugebės atpažinti žmonių. Be to, žmonės prie namų durų palikdavo maisto ir kitų dovanų – tikėtasi, kad taip dvasios bus pamalonintos.
Minėdami šią dieną, druidai kūrendavo didžiulius laužus ir juose kaip aukas į žemę įžengusioms sieloms degindavo tiek javus, tiek įvairius gyvūnus. Taip pat persirengėliai keltai vaikščiodavo nuo durų iki durų, prašydami maisto – tai buvo svarbi tradicijos dalis. Į JAV su atvykėliais iš Airijos atkeliavusi šventė prarado daugelį savo religinių prasmių ir iš esmės tapo diena susiburti bendruomenėms. Jei šią dieną su draugais sumanysite paminėti ir jūs, štai keletas nesudėtingų receptų Helovino vaišių stalui. Žaismingai atrodantys užkandžiai ypač nudžiugins ir patrauks mažųjų akį. Be abejo, nepamirškite pagrindinio šventės akcento – išskaptuoto moliūgo.
Moliūgų sausainiai
Reikės:
125 g moliūgų tyrės,
1 kiaušinio,
70 g cukraus (ir cukraus kristalų – papuošimui),
1 arbat. š. cinamono,
1 arbat. š. vanilinio cukraus,
4 g imbiero (malto imbiero – 1/2 arbat. š.)
180 g miltų,
1 arbat. š. kepimo miltelių,
100 juodojo šokolado (puošimui).
Sumaišykite visas tešlai skirtas sudedamąsias dalis: moliūgų tyrę, kiaušinį, cukrų, vanilinį cukrų, cinamoną, maltą imbierą, miltus, kepimo miltelius. Formuokite sausainėlius ir dėkite juos į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi. Susmulkinkite šokoladą ir iš jo gabalėlių formuokite sausainio veidelį. Apie 30–35 min. kepkite 180 °C orkaitėje. Iškepusius skanėstus apibarstykite cukraus kristalais.
Skanaus!
Raganų piršteliai
Reikės:
250 g sviesto (saldžiosios grietinėlės sviesto),
1 kiaušinio,
1 arbat. š. vanilinio cukraus
240 g (arba 2,5 stiklinės) miltų,
1 arbat. š. druskos,
50 g (0,5 stiklinės) migdolų (be odelių),
50 g (0,5 plytelės) šokolado,
50 ml uogienės (papuošimui)
4 valg. š. cukraus.
Sumaišykite cukrų, sviestą, kiaušinį ir vanilinį cukrų. Įberkite miltų, druskos ir minkykite tešlą. Išminkę ją, 30 min. palaikykite šaldytuve. Padalykite tešlą į lygias dalis ir kiekvienai suteikite piršto formą. Peiliu padarykite nedidelius įpjovimus, imituojančius rankų pirštų raukšleles. Suformuotų „pirštų“ gale įspauskite migdolus ir apie 20 min. kepkite 180 °C orkaitėje. Ištirpinkite šokoladą ir aplink migdolinius „nagus“ padarykite šokoladinį apvadą. Kad „raganos piršteliai“ dar šiurpiau atrodytų, raudonoje uogienėje pamirkykite kitą sausainio galą.
Skanaus!
Sumuštiniai mumijos
Reikės:
12 riekelių baltos forminės duonos,
100 g pomidorų padažo,
200 sūrio (brandinto),
6 vnt. juodųjų alyvuogių.
Baltos duonos riekeles sutepkite pomidorų padažu. Sūrį supjaustykite plonomis juostelėmis ir dėkite ant sumuštinių. Alyvuoges suraikykite skersai rutuliukais ir, dėdami jas ant sumuštinių, formuokite „akis“. Apie 10 min. kepkite 180 °C orkaitėje.
Skanaus!
Linksmieji voriukai
Reikės:
60 g (arba 3/4 puodelio) cukraus,
100 ml (arba 1/2 puodelio) grietinės,
1 kiaušinio,
80 ml aliejaus,
2 g (arba 1/4 arbat. š.) druskos,
1 arbat. š. vanilinio cukraus
35 g (arba 3/4 puodelio) miltų,
1 g (arba 1/4 arbat. š.) kepimo miltelių,
200 g pieninio šokolado (papuošimui),
50 g įvairių spalvų pabarstukų (papuošimui),
50 g kokosų drožlių (papuošimui)
50 g ilgų saldainių („vorų“ kojelėms formuoti),
20 g apvalių mažų saldainių („vorų“ akims formuoti),
20 g ilgų pagaliukių (smeigimui).
Dideliame dubenyje suplakite cukrų, grietinę, aliejų, kiaušinį, vanilinį cukrų, druską, suberkite kepimo miltelius, miltus. Iš tešlos formuokite rutuliukus, jei reikia, įberkite miltų, ir apie 20–25 min. kepkite 180 °C orkaitėje. Atvėsinkite iškeptus sausainius. Ištirpinkite šokoladą. Įsmeikite ilgus pagaliukus į rutuliukus, merkite į ištirpintą šokoladą ir ištraukę dekoruokite pabarstukais, kokosų drožlėmis. Ištirpintu šokoladu priklijuokite akis, įsmeikite ilgus saldainius ir suformuokite „voro“ kojeles. Voriukai gali būti įvairiausių formų ir spalvų, dekoruoti pabarstukais ir pan.
Skanaus!
Stebinčios akys
Reikės:
6 kiaušinių,
50 g majonezo,
2 arbat. š. kaparėlių (nebūtinai),
200 g sūrio (brandinto),
1 skiltelės česnako,
6 vnt. alyvuogių (juodųjų – papuošimui).
Išvirkite kiaušinius, atvėsinkite, nulupkite ir nupjaukite jų viršūnėles. Tada atsargiai išimkite trynius, sutrinkite juos ir sumaišykite su kaparėliais, smulkiai tarkuotu sūriu ir majonezu. Užpildykite tuščiavidurius kiaušinius įdaru ir uždėkite ant kiekvieno po „akį“ – alyvuogę.
Skanaus!
Komentuoti: