Glutationas: misija – aplenkti laiką

Greta Vanagienė
2024-10-04
Sparčiai besivystančiam biotechnologijų mokslui, rodos, įkandama užduotimi tampa aplenkti laiką. Pasaulyje užsitikrinęs, Lietuvoje dar tik imamas atrasti antioksidantas glutationas – laboratorijos laimėjimas kovoje su amžiumi. Kaip šis veikia ir kaip jį tinkamai, vartoti aiškina Kauno kolegijos Medicinos fakulteto kosmetologijos katedros docentė, chemijos inžinerijos mokslų daktarė Diana Barragan-Ferrer.
Glutationas: misija – aplenkti laiką
Pasauliniu mastu glutationas ypač vertinamas dėl stipraus poveikio odos būklei gerinti, imuninei sistemai stiprinti ar net detoksikacijai. Be to, jis – viena veiksmingiausių apsauginių maistinių medžiagų, kurias naudoja viso kūno ląstelės ir audiniai.

Lietuvos vartotojų tik imamas atrasti
 
Pasak D.Barragan-Ferrer, glutationo papildų industrija Japonijoje, Pietų Korėjoje, ar JAV – ypač išplėtota, o Lietuvoje vartotojų dar tik imama atrasti.
 
„Lietuvoje gamintojai negamina glutationo kaip maisto papildo, taigi ir visuomenės informuotumas apie šio antioksidanto savybes bei poveikį dar yra nepakankamas, kaip, pavyzdžiui, gerai mūsiškiams pažįstamas kalogenas“, – pastebi docentė. O į rinką įsileisti grožio ir jaunystės vardą pelniusį antioksidantą glutationą verta.
 
Pasauliniu mastu šis ypač vertinamas dėl stipraus poveikio odos būklei gerinti, imuninei sistemai stiprinti ar net detoksikacijai. Be to, glutationas – viena veiksmingiausių apsauginių maistinių medžiagų, kurias naudoja viso kūno ląstelės ir audiniai.
 
Glutationą natūraliai gamina mūsų organizmas siekdamas apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės žalos ir veikia pašalindamas laisvuosius radikalus, kurie pažeidžia ląsteles ir sukelia lėtines ligas. Taip pat stiprina imuninę sistemą, padeda organizmui kovoti su ligomis ir infekcijomis, neutralizuoti ir pašalinti toksinus iš organizmo, gali apsaugoti nuo neurologinių ligų.
 

„Gydytojai papildomai vartoti glutationą gali rekomenduoti, kai yra nusilpęs imunitetas, esant kepenų pažeidimams, tokiems kaip hepatitas, turint neurodegeneracinių sutrikimų, siekiant pagerinti neurologinę funkciją. Glutationas taip pat gali būti skiriamas po chemoterapijos, siekiant sumažinti šalutinius poveikius ir apsaugoti organizmą nuo oksidacinio streso. Dermatovenerologai gali rekomenduoti jį odos pigmentacijos korekcijai“, – platų antioksidanto veikimo spektrą vardija Kauno kolegijos Medicinos fakulteto kosmetologijos katedros docentė, chemijos inžinerijos mokslų daktarė Diana Barragan-Ferrer.

 

Nuo kremų iki vitaminų kokteilių
 
Kaip aiškina mokslų daktarė, glutationo vartojimas smarkiai išpopuliarėjo dėl teigiamų rezultatų mažinant pigmentaciją ir suteikiant odai skaistumo, taigi dėl plataus šio veikimo spektro ypač mėgstamas kosmetikos produktų gamintojų. Kaip sudedamoji dalis jis randamas kremuose, serumuose, kurie skirti smulkių raukšlių korekcijai ir odos atspalvio suvienodinimui. Estetinėje medicinoje glutationas naudojamas ir mezoterapijoje, kai siekiama stipriau koreguoti pigmentaciją.
 
Dėl stiprių antioksidacinių savybių ir gebėjimo stiprinti imuninės sistemos veiklą glutationas ypač plačiai naudojamas maisto papildų ir vaistų gamyboje.
 
„Šiuo metu Lietuvoje populiarėja vitaminų kokteiliai su glutationu, kurie skirti organizmui po streso ar ligų atsigauti bei padidinti energijos lygį ar net pagerinti odos būklę. Glutationo injekcijos ir intraveninės lašelinės yra populiarios medicininės procedūros, ypač tais atvejais, kai reikia greito ir efektyvaus antioksidacinio poveikio ar nusilpus imunitetui“, – pasakoja pašnekovė.
 
Nors glutationo injekcijos ir lašinės gali būti naudingos daugeliui žmonių, specialistė perspėja – jos tinka ne visiems. Taigi prieš pradedant taikyti šį gydymo būdą, būtina pasikonsultuoti su gydytoju, ypač jei turite tam tikrų sveikatos sutrikimų.
 
„Šių injekcijų reiktų vengti žmonėms, turintiems autoimuninių ar tam tikrų lėtinių ligų, alergiją glutationiui ar kitoms medžiagoms, kurios yra injekciniuose tirpaluose. Intraveninio glutationo dauguma specialistų rekomenduoja vengti nėštumo ir žindymo laikotarpiu. Prieš atliekant intravenines lašines rekomenduojama atlikti kraujo tyrimus ir nustatyti glutationo koncentraciją“, – rekomenduoja specialistė.
 
Intraveninis glutationas duos greičiausią efektą
 
Pasirinkti tinkamą glutationo papildų formą – taip pat svarbu. Jis gali būti pateikiamas kapsulių, miltelių ar skystu pavidalu. Specialistė sako, kad skystos arba miltelių formos pasisavinamos geriau nei tabletės. O intraveninis glutationas, apeidamas virškinimo sistemą, yra veiksmingas ir greitai absorbuojamas bei suteikia greitą efektą.
 
Dar viena užduotis siekiant sulaukti teigiamų rezultatų – parinkti tinkamą papildų dozę.
 
„Per didelis glutationo kiekis gali sukelti nepageidaujamą poveikį, o per mažas – neduoti laukiamo efekto, todėl rekomenduojama atlikti kraujo tyrimus ir nustatyti jo kiekį organizme prieš ir po vartojimo. Tai leis tiksliai įvertinti, ar gluationo preparatas efektyviai didina jo lygį organizme. Pradėjus jį vartoti, svarbu stebėti kūno reakcijas: atsiradę galvos skausmai, pykinimas ar alerginės reakcijos gali būti šalutinio poveikio ženklas, todėl jo vartojimą rekomenduojama nutraukti“, – pataria pašnekovė.
 

Kokybę patvirtina klinikiniai tyrimai
 
D.Barragan-Ferrer pataria rinktis glutationo preparatą tik iš patikimų gamintojų, kurių produktai yra testuoti nepriklausomų laboratorijų ir atitinka kokybės standartus, pagaminti laikantis GMP. Mat atlikti klinikiniai tyrimai įrodo produktų veiksmingumą ir tampa gamintojų investicijos į kokybę ir saugumą ženklu.
 
Be to, svarbu atkreipti dėmesį, koks yra glutationo biologinis prieinamumas.
 
„Liposominės formos glutationas yra gerai pasisavinamas organizme, o S-acetilglutationas – modifikuota glutationo forma, kuri apsaugota nuo skaidymo virškinimo trakte ir lengviau absorbuojama organizme. Taip pat svarbu atkreipti dėmesį į produkto sudėtį ir glutationo grynumą produkte. Rinktis be GMO, be glitimo, be alergenų ar kitų nereikalingų priedų“, – kaip nepasimesti rinkos pinklėse, sufleruoja chemijos inžinerijos mokslų daktarė.

 
Komentaras

Didmeninės vaistų prekybos kompanijos „UAB Asdena“ pardavimų vadovas Martynas Makarovas:

- Džiaugiamės galėdami vieni pirmųjų Europos rinkoms pasiūlyti aukščiausios kokybės preparatą glutationą.
Nors pasaulyje vartotojų, kurie aktyviai rūpinasi savo sveikata ir gera savijauta, glutationas jau seniai topų viršūnėse, pastebime, kad jis vis labiau įsitvirtina ir Lietuvos medicinos rinkoje. Sekdamos pasaulines biomedicinos naujoves, preparato ypač pageidauja privačios medicinos klinikos, pacientams siūlydamos vitaminų kokteilius, intravenines injekcijas ir geriamuosius papildus.
Ne paslaptis, kad farmacijos rinkoje gaju žemos kokybės maisto papildų ar jų klastočių. Produkto kokybės ženklas – atitikties sertifikatai. „UAB Asdena“ tiekiami produktai atitinka aukščiausius vaistų atitikties standartus, kuriuos jau spėjo įvertinti Europoje pripažintos estetinės medicinos ir gydymo įstaigos.

 
Tai įdomu
 
Organizmas pradeda mažiau gaminti gliutationo nuo 40 metų amžiaus, o sulaukus 60-ies, jo gamyba mažėja dar sparčiau. Taip pat gliutationo lygis organizme gali sumažėti fizinio streso ar ligų metu, jo gamybai įtaką daro per didelis alkoholio, tabako gaminių ar vaistų vartojimas, aplinkos veiksniai, tokie kaip didelis saulės poveikis, tarša, tokios ligos, kaip 2 tipo cukrinis diabetas, uždegimai, infekcijos, kepenų ligos.

 
Moksliniai tyrimai
 
2023 m. Kivanç Birsoy ir jo komanda iš Rockefeller universiteto atliko tyrimą, kuriuo atskleidė, kad glutationas yra itin svarbus mitochondrijų apsaugai nuo oksidacinio streso. Šis tyrimas pabrėžė glutationo vaidmenį palaikant ląstelių energijos balansą ir apsaugą nuo žalos, kuri gali sukelti įvairias ligas.
 
Lee DH, Jacobs DR Jr. Tyrimai rodo, kad glutationas svarbus detoksikacijos procesuose, ypač kepenų apsaugai nuo kenksmingų medžiagų, tokių kaip pesticidai ir sunkieji metalai. Jis neutralizuoja toksinus ir skatina jų pašalinimą iš organizmo.
 
Saurabh Kalamkar ir jo kolegos atliko tyrimą antioksidacinė apsauga diabetu sergantiems pacientams kur nustatė, kad glutationas sumažino DNR pažeidimus 2 tipo diabetu sergantiems pacientams.
David Perlmutter, M.D. atliko klinikinius tyrimus, kuriuose buvo tiriama glutationo poveikis Parkinsono ligos simptomams, ypatingai motorinei funkcijai. Vienas iš svarbiausių šio tyrimo rezultatų buvo tai, kad intraveninės glutationo injekcijos gali pagerinti Parkinsono liga sergančių pacientų motorinius simptomus ir sulėtinti ligos progresavimą.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    E.Jankuvienė: estetinė medicina nėra tik apie grožį

    E.Jankuvienė: estetinė medicina nėra tik apie grožį

    „Šiandien pacientams suteikiame daug galimybių amžėti lėčiau, gražiau ir sveikiau“, – sako gydytoja derma...
    J.Juchnevičiūtė: iš universiteto išeiname su daug žinių, tačiau be patirties

    J.Juchnevičiūtė: iš universiteto išeiname su daug žinių, tačiau be patirties

    „Nepamirškime, kad į šeimos gydytoją retas pacientas kreipiasi tik dėl vienos problemos. Dažnai už kreipimosi ...

    Budinti vaistinė


    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų tiekimo sutrikimai – nemenkas rūpestis. Vaikų bronchų astmai gydyti mažų dozių inhaliatoriai didmeninės vaistų prekyb...
    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Nors šalies vaistinių tinklas yra vienas tankiausių Europoje, o vaistininkų skaičius, tenkantis gyventojams, viršija...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Ebolos „giminaitis“ jau nusinešė šešias gyvybes

    „Didžioji dauguma atvejų ir mirčių yra tarp sveikatos priežiūros darbuotojų“, – teigė Ruandos sveikatos ministras dr. Sabin Nsanzimana, kalbėdamas apie praėjusią savaitę patvirtintą Marburgo viruso protrūkį. Nors užsikrėtimo šiuo virusu atvejų jau ne vienerius metus pasitaiko pasaulyje, tai – pirmas jo ...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Adiulteriai, salafistai ir vištakieji
    Henrikas Vaitiekūnas Adiulteriai, salafistai ir vištakieji
    Felinoterapija ir ailurofobija
    Henrikas Vaitiekūnas Felinoterapija ir ailurofobija
    Talentas: 26 litrai... aukso?
    Henrikas Vaitiekūnas Talentas: 26 litrai... aukso?

    Naujas numeris