Darinys krūtyje - nebūtinai onkologinės ligos pranašas

Greta Vanagienė
2020-02-03
Krūtyje užčiuopiau žirnio dydžio guzelį. Ar darinys krūtyje – onkologinės ligos požymis? Kaip teisingai apžiūrėti krūtis, kad nepraleistume pro akis darinių?
Viktorija, 32 m.
Darinys krūtyje - nebūtinai onkologinės ligos pranašas
Gydytojai pataria vaisingo amžiaus moterims krūtų savityra užsiimti po menstruacijų. Mat tuo laiku krūtys būna minkščiausios, todėl darinukai gali būti lengviau pastebimi.

Gydytojas radiologas Jonas Tutkus sako, jog darinys krūtyje nebūtinai onkologinės ligos pranašas. Tačiau reaguoti į tai būtina. Mat didžioji dalis visų krūties vėžio atvejų nustatoma, kai į gydytoją pacientai kreipiasi patys aptikę darinius.
 
Apčiuopti ne visada lengva
Nors pirmoji vėžio profilaktikos priemonė – reguliari kūno apčiuopa, gydytojas J.Tutkus atkreipia dėmesį, kad ne visais atvejais galima tuo pasikliauti. Sunkiau užčiuopiamas darinys gali būti po krūtimi ar už spenelio.

„Jei darinys susidaręs po krūtimi, pirštais jį apčiuopti sudėtinga moterims, turinčioms didesnes krūtis. Tokioje vietoje mažo darinuko niekada anksti nerandama“, - įspėja specialistas.
Be to, J.Tutkus pataria vaisingo amžiaus moterims savityra užsiimti po menstruacijų. Mat tuo laiku krūtys būna minkščiausios, todėl darinukai gali būti lengviau pastebimi. O prieš menstruacijas krūtys yra kietesnės, tampa skausmingos. Menopauzės periodu moterys savigyrai kas mėnesį turėtų skirti bet kurią dieną.
 
Stebėti pokyčius
Apčiuopus darinį būtina kreiptis į specialistus, atlikti krūtų echoskopą, pagal kurią gydytojas nustatys šio kilmę.
„Jaunesnėms moterims pakanka atlikti echoskopą, vyresnėms – mamogramą. Mat krūtys su amžiumi įgauna didesnį riebalinį audinį, dėl kurio pagerėja audinių matomumas. Savo ruožtu mažai krūtinei be riebalinio audinio mamograma gali rodyti tik juodą foną“, - paaiškina specialistas.
Pirmos konsultacijos metu galimi pakitimai įvertinami, pamatuojami. Po kurio laiko stebima, ar pakitimai didėja, keičiasi. Per 3-6 mėnesius gerybiniai dariniai nesikeis, o piktybiniai didės. Onkologai ypač daug dėmesio skiria greitai augantiems dariniams, todėl svarbu stebėti, ar darinys nedidėja.

 

Kaip atlikti savityrą?
Laikas. Patartina tikrintis kas mėnesį tuo pačiu laiku. Nepamiršti padėtų tikrinimosi kalendorius, kuriame pažymėtos savikontrolės dienas.
Vieta. Atsistokite prieš veidrodį gerai apšviestoje vietoje. Nelygumus apčiuopsite ypač gerai, jei tikrinsitės išsimuilavusi, maudydamasi vonioje ar po dušu.
 

Būdas. Krūtų apčiuopa prieš veidrodį. Krūtį apčiuopkite ne pirštų galiukais, bet trijų vidurinių pirštų pagalvėlėmis.
Tikrinimosi padėtys. Stovėdama priešais veidrodį, apčiuopkite vieną, paskui kitą krūtį, pakėlusi, paskui - nuleidusi rankas. Tada atsigulkite ant nugaros, po mentimis pasikišusi pagalvėlę ar rankšluostį, ir dar kartą apčiuopkite krūtis.
 
Judesiai. Švelniai ir kartu stiprokai keletą kartų pirštais slinkite žemyn ir aukštyn, kol apčiuopsite visą krūtį. Galima eiti sukamaisiais judesiais nuo pažasties spenelio link arba „spinduliais“ nuo spenelio pažasties link.
Jei krūtys mažos, apčiuopą atlikite viena ranka, antrąją pakėlusi į viršų. Jei krūtys didelės, nusvirusios, viena ranka čiuopkite, o antrąja prilaikykite už apačios. Apčiuopusi krūtis, abiejuose pažastyse pasitikrinkite limfmazgius, raktikaulių duobutes ir vietas virš krūtų.
Paviršine apčiuopa galite aptikti po oda negiliai esantį mazgelį. Vėliau per tų pačių krūties vietų stipresnę apčiuopą pasieksite net prie šonkaulių esančius audinius, kuriuose taip pat gali būti atsiradęs krūties vėžys.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris