Daigai: ranka pasiekiamas supermaistas

Aida Žemaitytė
2018-03-19
Populiarėjant sveikai gyvensenai, o kartu su ja ir daigų vartojimui, neišvengiamai daugėja ir informacijos apie daigų daromą naudą, vartojimo būdus. Būtent nuo daigo prasideda augalo gyvenimas, tad nenuostabu, kad gamta jį apdovanojo milžiniška jėga – juose slypi daugybė vitaminų ir mineralų.
Daigai: ranka pasiekiamas supermaistas
Daiguose mikroelementų, vitaminų koncentracija yra didžiausia tuomet, kai atsiranda pirmieji 1-2 augalo lapeliai. Tai pats geriausias metas valgyti daigą!

Kada valgyti daigą?

Anot fitoterapeuto, mokslų daktaro Vinco Benevičiaus, daiguose mikroelementų, vitaminų koncentracija yra didžiausia tuomet, kai atsiranda pirmieji 1-2 augalo lapeliai. Tai pats geriausias metas valgyti daigą!
„Žinoma, daigų valgymas nėra panacėja nuo visų ligų. Greičiau – idealus būdas papildyti maisto racioną, o ypač pavasariop, kai vitaminų stinga mums visiems. Įvertinus tai, kad šaltasis sezonas pas mus labai ilgas, natūralu, kad sezoninių daržovių beveik neturime. Tad daigai – labai gera alternatyva gauti šviežių, maistingų medžiagų. Vasarą tai nėra taip aktualu – užsiauginame ir daržovių, ir uogų, ir vaisių“, – dalijasi mintimis pašnekovas. 

Sausa sėkla ar daigas
V.Benevičius siūlo atsiminti, kad sausa sėkla yra savotiškas maistinių medžiagų sandėlis. „Ji yra vegetacinės būsenos, kuomet augalas dar tik laukia, kol bus „pažadintas“. O kai sėkla pradeda dygti, tame „sandėlyje“ vyksta daug pertvarkų, biocheminių procesų. Tuomet susandėliuotos augalo medžiagos suskyla į paprastas amino rūgštis. Taigi, kai mes valgome sudaigintas sėklas ar jaunus augalus, pusė virškinamojo darbo būna jau atlikusios pačios sėklos“, – sako fitoterapeutas.
Taigi, maistinių medžiagų pasisavinimas valgant sudygusį grūdą, sėklą yra daug efektyvesnis, nei tiesiog valgant grūdus ar sėklas. Dar daugiau – maistinių medžiagų, vitaminų kiekis tame pačiame sausos masės vienete yra gerokai didesnis nei subrendusios daržovės.
Anot pašnekovo, salotoms, žaliesiems kokteiliams tinka absoliučiai visi daigai. Kiekviena sėkla turi savyje skirtingą koncentraciją vitaminų, mineralų. Pavyzdžiui, daigintuose kviečiuose daug vitamino E, kuris kitaip dar vadinamas grožio vitaminu, bei vitamino B9 (folio rūgšties), kuris atsakingas už kraujotaką ir imunitetą.
 
Užsiauginkite 
Mokslų daktaras V.Benevičius sako, kad nesvarbu, kokia daigų rūšis, namuose užsiauginti galima visus. Skiriasi tik auginimo būdai. „Mes daigus pagal auginimo būdus skirstome į dvi rūšis: tuos, kuriems reikia tik drėgmės, ir tuos, kuriems reikia terpės (žemės, vatos ar pan.), kur įleisti šaknis.
Auginant daigus namuose, labai svarbu nepatingėti, net keletą kartų per dieną nuskalauti juos švariu vandeniu. Higiena čia svarbi, kad neatsirastų užkratų, bakterijų, neprasidėtų puvimo procesai. O daigą galėsite valgyti praėjus 7-14 dienų nuo sėklos daiginimo pradžios. Daigus galima laikyti ir šaldytuve (iki 7 dienų), tačiau nepamirškite – daugiausiai vertingų medžiagų juose yra pirmomis dienomis!“.


 
Išbandykite
daigintus kviečius ir rugius su granatais, kiviais ir bananais;
daigintos saulėgrąžos pagardins omletą ar keptą mėsą.
daigintą liucerną su ananaso sultimis ir minkštimu;
sojos daigais pagardinkite grybų patiekalus;
daigintas moliūgų sėklas su minkštu sūriu ar varške;
daiginti lęšiai gardu su brokoliais ir vištiena;
daiginti grikiai skanu su vaisių salotomis ar sriuboms pagardinti;

 
Tarp kitko
Brokolių daigai – nuolatinis mokslinių tyrimų objektas. Ši daržovė turi daug baltymų, geležies, skaidulų, todėl ne veltui yra pamėgta sveiko gyvenimo būdo besilaikančių žmonių. V.Benevičius teigia, kad dar naudingesni yra pačių brokolių daigai. „Prieš 20 metų „New York Times“ publikavo straipsnį apie tai, kaip mokslininkų grupė brokolių daiguose aptiko didelius kiekius medžiagos, turinčios savybių, saugančių nuo vėžio. Brokolių daiguose gausu cheminės medžiagos gliukorafanino, kurio kiekis juose net iki 20 kartų viršija esantį užaugusioje daržovėje. Kad būtų pasisavinamos naudingiausios brokolių daiguose esančio medžiagos, juos būtina mechaniškai sužaloti: kruopščiai sukramtyti, ar, dar geriau, suplakti smulkintuvu.

 
Receptai su daigais
Salotos su liucernų daigais 

Reikės: 
7 kupinų šaukštų liucernų daigų,
vidutinio dydžio virto burokėlio,
česnakų skiltelės,

šaukšto aliejaus,
žiupsnelio druskos,
mėgstamų prieskoninių žalumynų.
 
Česnakus sugrūskite, prieskoninius žalumynus smulkiai sukapokite, daigus perplaukite šaltu vandeniu. Burokėlį nulupkite, supjaustykite vienodo dydžio kubeliais. Sudėkite į dubenį, supilkite aliejų ir gerai išmaišykite. Sudėkite kitus produktus, pagal skonį pasūdykite ir iš karto patiekite. Traškių liucernų daigelių skonis panašus į žaliųjų žirnelių. Taigi jais galite gardinti visus patiekalus, kur derėtų žirneliai.
 
Citrusinių vaisių salotos su kviečių želmenimis 

Reikės: 
didelio apelsino,

pusės greipfruto,
100 ml apelsinų sulčių,
nedidelės dėžutės kviečių želmenų,
2 šaukštų migdolų drožlių.
 
Apelsiną ir greipfrutą nulupkite, išskirstykite skiltelėmis, o šias supjaustykite nedideliais kubeliais. Kviečių želmenis sutrinkite elektriniu maišikliu. Gautą košelę išplakite su apelsinų sultimis. Iš želmenų ir sulčių pagamintą padažą supilkite į dubenį su vaisių gabalėliais, gerai išmaišykite ir apibarstykite migdolų drožlėmis.
 

Pikantiškas avokadų padažas su lapiniais ridikėliais 

Reikės: 
3 sunokusių avokadų,
150 g ridikėlių daigų,
česnakų skiltelės,
2 šaukštų citrinų sulčių,
druskos, maltų juodųjų pipirų.
 
Avokadus perpjaukite pusiau, išimkite kauliukus, kiekvieną puselę nulupkite (jei vaisiai labai sunokę, patogiau ne lupti odelę, o šaukštu išgramdyti minkštimą). Masę sutrinkite šakute arba elektriniu maišikliu, nedelsdami supilkite citrinų sultis, kad nepatamsėtų. Sudėkite grūstus česnakus, ridikėlių daigus, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir labai gerai išmaišykite. Padažą skanu valgyti su šiaudeliais pjaustytomis daržovėmis, salierų lapkočiais, įvairiais traškučiais. Tinka ir salotoms gardinti.


 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Apie tykančią ligą pašnibždėjo troškulys

    Apie tykančią ligą pašnibždėjo troškulys

    Pasislėpusi liga. Taip dauginę mielomą apibūdina trečius metus su ja gyvenanti šiaulietė Irma (51 m.). Kraujo vėžys atėmė i...
    Donatas Venskutonis: „Įprastinės chirurgijos šiuo metu liko nedaug“

    Donatas Venskutonis: „Įprastinės chirurgijos šiuo metu liko nedaug“

    LSMU Kauno ligoninės Bendrosios chirurgijos klinikos vadovas, abdominalinis chirurgas, koloproktologas prof. dr. ...

    Budinti vaistinė


    Nuo COVID-19 pradėti skiepyti šalies vaistininkai

    Nuo COVID-19 pradėti skiepyti šalies vaistininkai

    Pagrindinis šalies vaistinių tinklas „Eurovaistinė“ informuoja, kad įmonės darbuotojai jau pavieniais atvejais ...
    Seimas įteisino didesnes vaistų kompensacijas nepasiturintiems

    Seimas įteisino didesnes vaistų kompensacijas nepasiturintiems

    Nuo kovo 1-osios valstybė kiek daugiau kompensuos už vaistus ir jų priemokas nepasiturintiems, neįgaliesiems ir pensininkams. ...

    Sveikatos horoskopas


    Gruodžio 14-20 d.

    Avi­nas
    Sap­nai, su­sap­nuo­ti pir­ma­die­nio nak­tį, pil­dy­sis ar­ti­miau­siu lai­ku. Penk­ta­die­nį jau­si­te ener­gi­jos ir ge­ros nuo­tai­kos ant­plū­dį. Sa­vait­ga­lį eu­fo­ri­ja kiek nu­slūgs, ta­čiau nu­si­min­ti ne­ver­ta - ūpas pa­kils, jei at­si­pa­lai­duo­si­te namie su knyga ar karštoje vonioje.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Izraelio vakcinacija: palestiniečiai „ant ledo“

    Dar praėjusių metų gruodžio 19-ąją per televiziją gyvai transliuota Izraelio ministro pirmininko Benjamin Netanyahu vakcinacija nuo koronaviruso davė startą beveik visuotinam vakcinavimui. Per dvi savaites išganingos vakcinos sulaukė apie 12 proc. Izraelio gyventojų ir šalis pagarsėjo kaip viena greičiausiai vakcinuojan...

    Komentarai


    Tema ir būsimos potemės
    Henrikas Vaitiekūnas Tema ir būsimos potemės
    Pulti ant kelių? Taip!
    Henrikas Vaitiekūnas Pulti ant kelių? Taip!
    Keistoji medicina
    Henrikas Vaitiekūnas Keistoji medicina

    Naujas numeris

























    Alergijos tyrimai ir konsultacijos - Allergomedica