Bitininkai jau suka šios vasaros medų

Milda Mockūnaitė
2021-08-30
Medus – nuo seno vartojamas ne tik arbatai pasisaldinti, bet ir sveikatai taisyti. Šis bičių saldėsis naudojamas ne tik virtuvėje, tačiau ir gaminant įvairius vaistus. Apie tai, koks medus gardžiausias bei kitas jo ypatybes, pasakoja bitininkas Laimonas Juknevičius bei dietologė Kristina Jasmontienė.
Bitininkai jau suka šios vasaros medų
Rugpjūtis – pats laikas papildyti medaus atsargas, juolab kad ši permaininga vasara bitėms suteikė galimybę prinešti ne tik daug, bet ir įvairaus medaus: pradedant obelų-pienių, rapsų, dobilų ir baigiant liepų, grikių ar lipčiaus, kuris žmonių kelis šimtmečius buvo vadinamas iš dangaus krintančia medaus rasa...

Medunešio laikas
„Bitės nektarą pradeda rinkti pražydus pavasariniams žiedams, maždaug balandžio ir gegužės mėnesiais. Renka iš visokių vaiskrūmių ir vaismedžių – vyšnių, slyvų, obelų, kriaušių, – priklauso nuo to, kas šalia auga. Taip pat nektarą jos renka ir iš žydinčių pievų, gėlių. Jeigu aplinkui jau visur aprinko, jos nepatingi sukristi ir kilometrą du iki kitos pievos. Ne veltui sakoma, kad jos tokios darbštuolės.
 
Atėjus gegužės mėnesiui, birželio pradžiai, surinktas medus išsukamas, išpilstomas ir jis po kiek laiko sukietėja. Pavasarinis medus paprastai yra laikomas vertingiausiu. Jame daugiau vitaminų, sako, kad ir imunitetą toks medus geriau stiprina. Vasarinis medus renkamas vasaros mėnesiais ir gali būti sukamas keletą kartų. Bitės renka tiek tuo metu žydinčių augalų, liepžiedžių nektarą, tiek lipčių (klampų cukringą skystį, susidariusį iš augalų syvų“, – pasakoja bitininkas L.Juknevičius.

 
Vertingas ne tik medus
Pasak bitininko vienu vertingiausių yra laikomas liepžiedžių medus: „Liepžiedžiai ir šiaip yra naudojami peršalimui gydyti, tad meduje jie turi dar daugiau naudos. Žinoma, vien tik arbata ir medumi ligos neišgydysi, tačiau jų visiškai atsisakyti irgi nereikėtų – juk tai skanu, o ir sveikatai per daug nepadauginus nepakenks.“ Tiesa, L.Juknevičius pataria medaus į dėti į jau kiek pravėsusią arbatą, nes kitaip suyra vitaminas C.
 
Avilyje nuo peršalimo padeda ne tik medus. „Bičių pikis (dar kitaip – propolis) turi antibakterinių, priešuždegiminių savybių, bitės juo dezinfekuoja avilį. Tikėtina, kad ir žmogaus organizmui jis turi panašios įtakos. O štai bičių pienelį, jei norite sustiprinti imunitetą, pagerinti virškinimą, patartina vartoti reguliariai, mat jame yra daug vitaminų ir mikroelementų, antioksidantų, baltymų“, - sako bitininkas.

 
Svarbiausia – nepadauginti
Dietologė Kristina Jasmontienė:

- Medus, kaip ir cukrus sudarytas iš angliavandenių, todėl jų virškinimo proceso galutiniai produktai yra tie patys. Medus naudingesnis, nes be angliavandenių dar turi vitamino C, kuris didina organizmo atsparumą sezoninėms kvėpavimo takų infekcijoms, B grupės vitaminų, stiprinančių nervų sistemą, geležies, būtinos kraujo gamybai, kalcio, kalio, reikalingo širdies darbui, šiek tiek kitų mikroelementų.
 
Taip pat meduje yra fermentų, fitoncidų, kurie yra natūralūs antibiotikai, pasižymintys priešmikrobinėmis, priešgrybelinėmis, priešparazitinėmis savybėmis. Cukrus šių medžiagų neturi. Žinoma, kad šių medžiagų poveikis būtų reikšmingas sveikatai, turėtume suvalgyti gana didelius medaus kiekius, kas nebūtų palanku sveikatai dėl pridėtinio cukraus (medus priskiriamas pridėtiniam cukrui) ir kalorijų pertekliaus.
 
Kalbant apie gydymąsi medumi, šis naudojamas kosuliui gydyti. Žinomas medaus vietinio poveikis žaizdos gijimui, jis taip pat mažina uždegimą aplink žaizdą. Tačiau skelbiama nemažai alergijos medui atvejų. Todėl netgi tepdami šį produktą ant odos turėtumėte būti atsargūs.

 
Besilaikantiems dietos ar kovojantiems su nutukimu ribojant gaunamą energijos kiekį, vartojant saikingai ir tinkamu laiku medų valgyti galima. Pridėtinio cukraus pavidalu žmogus gali suvalgyti iki dešimt procentų energijos poreikio. Turint galvoje, jog į šį kiekį įskaičiuota ne tik cukrus ar medus, dedamas į arbatą ar kavą, bet ir esantis maisto produktuose - duonoje, jogurte, nekalbant apie saldumynus. Kuo daugiau fizinio aktyvumo, tuo didesnis energijos poreikis, taigi ir didesnės galimybės saldesniam pasirinkimui. Tuo pasirinkimu saikingai gali būti ir medus.
 
Medus dėl savo naudingųjų savybių gali pakeisti cukrų, tačiau svarbu jo nesuvartoti daugiau. Dažnai nutinka taip, jog žmogus atsisakęs cukraus, medaus vartoja daugiau, manydamas kad šis sveikatai palankus, todėl neribotinas. O ir saldumo pojūtis dažnai vartojant medų mažesnis. Jei medaus vartojama gausiau nei cukraus, toks sprendimas sveikatai nėra palankus. Tik vartojant saikingai bus nauda sveikatai.

 
Verta žinoti
Medui kenkia saulės šviesa. Ji ardo kai kuriuos fermentus. Patartina pirkti medų, kuris laikomas šešėlyje. Nupirktą medų reikia laikyti vėsioje ir tamsioje vietoje. Vertėtų nepamiršti, kad medus sugeria aplinkos drėgmę ir kvapus. Laikomas nesandariuose induose gali pradėti rūgti. Tuomet jo paviršiuje atsiranda putų, padidėja tūris ir pakinta skonis. Kartais vasarą pirktas medus ilgai nesikristalizuoja, būna skystas. Pirkėjams kyla įtarimas, kad tai – blogos kokybės medus. Šiuo atveju reikėtų prisiminti, kad lapuočių lipčiaus medus ar medus, surinktas iš šaltalankių, barkūnų, facelijų ir supiltas į šviesius korius, gali ilgai nesikristalizuoti.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

    Budinti vaistinė


    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...
    Mokys, kaip vartoti vaistus

    Mokys, kaip vartoti vaistus

    „Oficialiai vaistinėse surenkamų ir sunaikinamų vaistų kiekis – 20 tonų per metus – rodo, kaip netinkamai vartojami ar neva...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Ksenotransplantacija: vis daugiau vilčių pacientams

    Daugiau negu 100 tūkst. JAV gyventojų laukia organų transplantacijų. Ksenotransplantacijos (iš gyvūno žmogui) pasiekimai laukiantiesiems gali suteikti naujų vilčių. Kovo viduryje Masačiusetso ligoninės Bostone gydytojai žmogui atliko sėkmingą kiaulės inksto persodinimą.   

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
    Pavėlavęs perspaudų rinkinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

    Naujas numeris