Apsipirkti parduotuvėje – tik pusė darbo
www.lsveikata.lt
2020-03-24
Esu socialinėje erdvėje kažkur skaičiusi, kad žmonės muilu plauna vaisius, daržoves, net salotas. Ar čia pokštas, ar tikrai reikia dezinfekuoti net ir maistą?
Gerda, 32 m.
Visus vaisius - obuolius, apelsinus - rekomenduojama dezinfekuoti muilu. Tiesiog išsimuilinkite rankas ir putomis patrinkite produktus. Nesvarbu, su žievele vaisius ar be jo. Dabar svarbiausia užtikrinti, kad virusų neparsineštume iš prekybos centrų namo.
Jei durų rankenas, mygtukus, telefono ekranus jau daugelis įpratome dezinfekuoti, muilu plauti vaisius ir daržoves – dar kiek neįprasta. Specialistai įspėja – pradėkime!
Rinktis apdorotą maistą
Gydytoja dietologė Evelina Sabonaitytė sako dabar rekomenduojama valgyti tik apdorotą maistą. Mat virusai plinta ne tik oro lašeliniu būdu, bet ir per daiktus juos liečiant. Ne išimtis vaisiai bei daržovės.
„Visus vaisius - obuolius, apelsinus - rekomenduojama dezinfekuoti muilu. Tiesiog išsimuilinkite rankas ir putomis patrinkite produktus. Nesvarbu, su žievele vaisius ar be jo. Dabar svarbiausia užtikrinti, kad virusų neparsineštume iš prekybos centrų namo. Muilas kuo puikiausiai pašalina susikaupusius nešvarumus nuo bet kokių paviršių“, - teigia gydytoja dietologė.
Tokias daržoves kaip žiedinius kopūstus ar brokolius E.Sabonaitytė pataria pamirkyti vandenyje, vėliau gerai nuplauti po tekančiu vandeniu. Vis dėlto esant galimybėms gydytoja pataria šiuo metu žalio, neapdoroto maisto verčiau nevalgyti. Mat nėra aišku, ar tikrai pavyksta pašalinti visas bakterijas ir virusus. Verdant, kepant ar garinant galime būti tikri – mikrobai žūva.
Valyti pakuotes
Nors vien saugiai nuvykti į parduotuvę ir parsinešti maisto produktų šiandien tikras iššūkis, tai - tik pusė darbo. E.Sabonaitytė atkreipia dėmesį, kad visus produktus ir pakuotes, kurios atkeliauja iš prekybos centrų, turėtume dezinfekuoti.
„Visas pakuotes, kurias įmanoma nuplauti, plaukite kuo karštesniu vandeniu ir muilu. Šiandien turėtume plauti ir dezinfekuoti viską, kas iš aplinkos patenka į mūsų namus, juo labiau - virtuvę. Net ir maišelius, į kuriuos supakuoti, tarkime, obuoliai, taip pat patariama pirma nuplauti maišelį, o po to obuolius“, - sako gydytoja.
Verta žinoti
Kiek koronavirusas gali išlikti ant paviršių?
Nors tiksliai nėra žinoma, kiek koronavirusas gali išlikti ant paviršių, naujausia JAV mokslininkų studija, paskelbta duomenų bazėje „MedRxiv“, teigia, kad COVID-19 ore gali išlikti gyvybingas iki 3 valandų, o ant vario paviršiaus – iki 4 valandų, ant kartono – iki 24 valandų, ant nerūdijančio plieno ir plastiko – nuo 2 iki 3 dienų.
Komentuoti: