Visų pirma – folio rūgštis
Anot gydytojo, pagrindinė mažakraujystės priežastis – geležies trūkumas organizme, kai kraujyje sumažėja deguonį nešančių eritrocitų ir hemoglobino. Susidurti su šios medžiagos trūkumu ypač rizikuoja besilaukiančios moterys, kurių organizmas geležies pareikalauja gerokai didesnio kiekio nei įprastai.
„Taip pat svarbu atkreipti dėmesį į tai, jei būsima gimdyvė iki pastodama jau sirgo mažakraujyste, nėštumo metu liga gali dar labiau pagilėti. Taigi dėl geležies trūkumo gali suprastėti ne tik mamos sveikata, bet ir nukentėti vaisiaus vystymasis“, - įspėja medikas.
Visų pirma M.Balnys siūlo atkreipti dėmesį į geležies pasisavinimo procese kartu dalyvaujančias maisto medžiagas, kurios lemia sėkmingą hemoglobino pasisavinimą - jei organizmui trūksta folio rūgšties ir vitamino B
12, šis menkiau pasisavina ir geležį.Taigi kaupinat geležies atsargas, visų pirma derėtų apsirūpinti minėtomis medžiagomis.
„Jei būsima gimdyvė iki pastodama jau sirgo mažakraujyste, nėštumo metu liga gali dar labiau pagilėti. Taigi dėl geležies trūkumo gali suprastėti ne tik mamos sveikata, bet ir nukentėti vaisiaus vystymasis“, - įspėja gydytojas akušeris-ginekologas Mindaugas Balnys.
„Planuojančioms nėštumą moterims organizmą reikėtų aprūpinti folio rūgštimi ir dėl svarbiausios jo užduoties – folio rūgštis atsakinga už nervinio vamzdelio defekto profilaktiką, tai yra padeda išvengti smegenų ir stuburo formavimosi ydų. Pastebėta, kad būtent folio rūgšties trūkumas sukelia šias problemas. Taigi visoms nėščiosioms rekomenduojama vartoti 400 mikrogramų folio rūgšties prieš pastojant ir dvylika savaičių pastojus“, - pataria M.Balnys.
Geležis svarbi laktacijai
Gydytojas akušeris-ginekologas sako net ir tuo atveju, jei hemoglobinas visą nėštumą buvo normalus, gimdymo metu moteris natūraliai praranda kraujo, todėl jo kiekis gali sumažėti. Organizmą geležimi po gimdymo būtina papildyti ir dėl pieno laktacijos gamybos, kuri šio mikroelemento iš organizmo pareikalauja papildomai.
„Moteris gimdymo metu visuomet natūraliai pakraujuoja – praranda iki penkių šimtų mililitrų kraujo, o atliekant cezario pjūvį kraujo netenkama iki vieno litro“, - sako gydytojas ir primena motinoms nėštumo metu rūpintis visaverte mityba, vartoti specialius maisto papildus, kurių sudėtyje ne tik geležis, bet ir vitaminas B
12 bei folio rūgštis. Mat organizmas po gimdymo natūraliai nespėja atkurti prarasto kiekio geležies, o jei mažakraujystė vargino dar prieš pastojant, šios trūkumas būna ypač didelis.
Organizmui prireikia pastiprinimo
Gydytojas M.Balnys atkreipia dėmesį ir į būsimų mamų mitybos įpročius, jei moteris – nevisavalgė, tai yra vegetarė ar veganė, arba dėl kitų priežasčių nevalgo kai kurių maisto produktų, planuodama nėštumą organizmą stiprinti turėtų vartodama maisto papildus. Mat dėl įsčiose bręstančios gyvybės moteriai reikia žymiai didesnio geležies kiekio nei įprastai.
„Maistines medžiagas iš mamos pirmiausia pasisavina vaisius, todėl būtina peržiūrėti suvartojamo maisto racioną. Svarbu žinoti ir tai, kad reikalingų medžiagų, gaunamų su maistu, dažnai nepakanka. Todėl vartoti geležies ir kitų mikroelementų ar vitaminų besilaukiančiai mamai visuomet naudinga. Jei moteriai nustatoma mažakraujystė, įvertinęs feritino ir hemoglobino koncentraciją kraujyje, reikiamą geležies dozę skiria gydytojas“, - sako akušeris-ginekologas M.Balnys.
Specialistės komentaras:
Gydytoja dietologė Daiva Pipiraitė – Lazarevičienė:

- Nėštumo metu moterys neretai pajunta padidėjusį apetitą, suvartoja daugiau kalorijų, tačiau reikėtų atkreipti dėmesį, kad su suvartojamu maistu adekvataus geležies kiekio galima ir negauti, nes nėščioji daugiau suvartoja nevertingo maisto, kuriame maistingų medžiagų, tokių kaip geležis, kalcis, įvairūs vitaminai nėra gausu.
Nėščiąją prižiūrintis gydytojas įvertinęs, koks geležies kiekis yra organizme, ir nustatęs jos trūkumą gali skirti specialų papildų.
Reikiamą geležies kiekį siūlome gauti su gyvulinės kilmės maistu: raudona mėsa, sardinėmis, ėriena, antiena, aviena, kiaušinių tryniais, lašiša, krevetėmis. Vis dėlto šiuose produktuose randamos geležies pasisavinimą gali slopinti kartu vartojamos kitos sudedamosios maisto medžiagos, pavyzdžiui, taninai, kurių randama arbatoje, persimonuose, granatose, taip pat ankštiniuose esantys baltymai ar kalcis esantis pieno produktuose, nerafinuoti grūdai. Todėl vartojant mėsą, kurioje gausu geležies, reiktų vengti gerti pieną.
Geležies pasisavinimą skatina vitaminas C. Pavyzdžiui, jei valgoma tamsiai žalių lapinių salotų, jas reikėtų apšlakstyti citrinos sultimis.
Verta žinoti:
• Nauja geležies forma - mikrokapsuliuota liposomose. Ši forma pranašesnė dėl geresnio organizmo pasisavinimo, taip pat neturinti geležies poskonio ir sąveikos su maistu (kava, arbata, pieno produktais), nedirgina virškinamojo trakto.
• Renkantis maisto papildą siekiant pakelti hemoglobiną, geležies pasisavinimui svarbu, kad papildų sudėtyje būtų ne tik geležis, bet ir folio rūgštis, vitaminas B
12.
• Vartojant maisto papildus svarbu atkreipti dėmesį, kad kartu gautumėte vitamino C bei vario.
lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai!
Komentuoti: