Ane­mi­ja - nėš­čių­jų per­se­kio­to­ja

Greta Vanagienė
2019-07-02
Spe­cia­lis­tai įspė­ja – nors ma­ža­krau­jys­tė ne­re­tai ly­di be­si­mai­ti­nan­čius ne­vi­sa­ver­čiu mais­tu, ypač ste­bė­ti he­mog­lo­bi­no kie­kį tu­rė­tų mai­ti­nan­čios krū­ti­mi ir be­si­lau­kian­čios ma­mos. „Ri­zi­ka su­sirg­ti ane­mi­ja pa­di­dė­ja mo­te­rims nėš­tu­mo ir žin­dy­mo lai­ko­tar­piu, kai bręs­tan­ti nau­ja gy­vy­bė iš mo­ti­nos pa­rei­ka­lau­ja dau­giau ener­gi­jos ir mi­ne­ra­li­nių me­džia­gų“, - sa­ko VUL San­ta­ros kli­ni­kų Aku­še­ri­jos sky­riaus gy­dy­to­jas aku­še­ris – gi­ne­ko­lo­gas Min­dau­gas Bal­nys.
Ane­mi­ja - nėš­čių­jų per­se­kio­to­ja
Su­si­dur­ti su ge­le­žies trū­ku­mu ypač ri­zi­kuo­ja be­si­lau­kian­čios mo­te­rys, ku­rių or­ga­niz­mas ge­le­žies pa­rei­ka­lau­ja ge­ro­kai di­des­nio kie­kio nei įpras­tai.

Vi­sų pir­ma – fo­lio rūgš­tis
Anot gy­dy­to­jo, pa­grin­di­nė ma­ža­krau­jys­tės prie­žas­tis – ge­le­žies trū­ku­mas or­ga­niz­me, kai krau­jy­je su­ma­žė­ja de­guo­nį ne­šan­čių erit­ro­ci­tų ir he­mog­lo­bi­no. Su­si­dur­ti su šios me­džia­gos trū­ku­mu ypač ri­zi­kuo­ja be­si­lau­kian­čios mo­te­rys, ku­rių or­ga­niz­mas ge­le­žies pa­rei­ka­lau­ja ge­ro­kai di­des­nio kie­kio nei įpras­tai.

„Taip pat svar­bu at­kreip­ti dė­me­sį į tai, jei bū­si­ma gim­dy­vė iki pa­sto­dama jau sir­go ma­ža­krau­jys­te, nėš­tu­mo me­tu li­ga ga­li dar la­biau pa­gi­lė­ti. Tai­gi dėl ge­le­žies trū­ku­mo ga­li su­pras­tė­ti ne tik ma­mos svei­ka­ta, bet ir nu­ken­tė­ti vai­siaus vys­ty­ma­sis“, - įspė­ja me­di­kas.

Vi­sų pir­ma M.Bal­nys siū­lo at­krei­pti dė­me­sį į ge­le­žies pa­si­sa­vi­ni­mo pro­ce­se kar­tu da­ly­vau­jan­čias mais­to me­džia­gas, ku­rios le­mia sėk­min­gą he­mog­lo­bi­no pa­si­sa­vi­ni­mą - jei or­ga­niz­mui trūks­ta fo­lio rūgš­ties ir vi­ta­mi­no B12, šis men­kiau pa­si­sa­vi­na ir ge­le­žį.Tai­gi kau­pi­nat ge­le­žies at­sar­gas, vi­sų pir­ma de­rė­tų ap­si­rū­pin­ti mi­nė­to­mis me­džia­go­mis.


„Jei bū­si­ma gim­dy­vė iki pa­sto­dama jau sir­go ma­ža­krau­jys­te, nėš­tu­mo me­tu li­ga ga­li dar la­biau pa­gi­lė­ti. Tai­gi dėl ge­le­žies trū­ku­mo ga­li su­pras­tė­ti ne tik ma­mos svei­ka­ta, bet ir nu­ken­tė­ti vai­siaus vys­ty­ma­sis“, - įspė­ja gy­dy­to­jas aku­še­ris-gi­ne­ko­lo­gas Min­dau­gas Bal­nys.

„Pla­nuo­jan­čioms nėš­tu­mą mo­te­rims or­ga­niz­mą rei­kė­tų ap­rū­pin­ti fo­lio rūgš­ti­mi ir dėl svar­biau­sios jo už­duo­ties – fo­lio rūgš­tis at­sa­kin­ga už ner­vi­nio vamz­de­lio de­fek­to pro­fi­lak­ti­ką, tai yra pa­de­da iš­veng­ti sme­ge­nų ir stu­bu­ro for­ma­vi­mo­si ydų. Pa­ste­bė­ta, kad bū­tent fo­lio rūgš­ties trū­ku­mas su­ke­lia šias pro­ble­mas. Tai­gi vi­soms nėš­čio­sioms re­ko­men­duo­ja­ma var­to­ti 400 mik­ro­gra­mų fo­lio rūgš­ties prieš pa­sto­jant ir dvy­li­ka sa­vai­čių pas­to­jus“, - pa­ta­ria M.Bal­nys.

Ge­le­žis svar­bi lak­ta­ci­jai
Gy­dy­to­jas aku­še­ris-gi­ne­ko­lo­gas sa­ko net ir tuo at­ve­ju, jei he­mog­lo­bi­nas vi­są nėš­tu­mą bu­vo nor­ma­lus, gim­dy­mo me­tu mo­te­ris na­tū­ra­liai pra­ran­da krau­jo, to­dėl jo kie­kis ga­li su­ma­žė­ti. Or­ga­niz­mą ge­le­ži­mi po gim­dy­mo bū­ti­na pa­pil­dy­ti ir dėl pie­no lak­ta­ci­jos ga­my­bos, ku­ri šio mik­ro­ele­men­to iš or­ga­niz­mo pa­rei­ka­lau­ja pa­pil­do­mai.

„Mo­te­ris gim­dy­mo me­tu vi­suo­met na­tū­ra­liai pa­krau­juo­ja – pra­ran­da iki pen­kių šim­tų mi­li­lit­rų krau­jo, o at­lie­kant ce­za­rio pjū­vį krau­jo ne­ten­ka­ma iki vie­no lit­ro“, - sa­ko gy­dy­to­jas ir pri­me­na mo­ti­noms nėš­tu­mo me­tu rū­pin­tis vi­sa­ver­te mi­ty­ba, var­to­ti spe­cia­lius mais­to pa­pil­dus, ku­rių su­dė­ty­je ne tik ge­le­žis, bet ir vi­ta­mi­nas B12 bei fo­lio rūgš­tis. Mat or­ga­niz­mas po gim­dy­mo na­tū­ra­liai ne­spė­ja at­kur­ti pra­ras­to kie­kio ge­le­žies, o jei ma­ža­krau­jys­tė var­gi­no dar prieš pa­sto­jant, šios trū­ku­mas bū­na ypač di­de­lis.

Or­ga­niz­mui pri­rei­kia pa­stip­ri­ni­mo
Gy­dy­to­jas M.Bal­nys at­krei­pia dė­me­sį ir į bū­si­mų ma­mų mi­ty­bos įpro­čius, jei mo­te­ris – ne­vi­sa­val­gė, tai yra ve­ge­ta­rė ar ve­ga­nė, ar­ba dėl ki­tų prie­žas­čių ne­val­go kai ku­rių mais­to pro­duk­tų, pla­nuo­da­ma nėš­tu­mą or­ga­niz­mą stip­rin­ti tu­rė­tų var­to­da­ma mais­to pa­pil­dus. Mat dėl įsčio­se bręs­tan­čios gy­vy­bės mo­te­riai rei­kia žy­miai di­des­nio ge­le­žies kie­kio nei įpras­tai.

„Mais­ti­nes me­džia­gas iš ma­mos pir­miau­sia pa­si­sa­vi­na vai­sius, to­dėl bū­ti­na per­žiū­rė­ti su­var­to­ja­mo mais­to ra­cio­ną. Svar­bu ži­no­ti ir tai, kad rei­ka­lin­gų me­džia­gų, gau­na­mų su mais­tu, daž­nai ne­pa­kan­ka. To­dėl var­to­ti ge­le­žies ir ki­tų mik­ro­ele­men­tų ar vi­ta­mi­nų be­si­lau­kian­čiai ma­mai vi­suo­met nau­din­ga. Jei mo­te­riai nu­sta­to­ma ma­ža­krau­jys­tė, įver­ti­nęs fe­ri­ti­no ir he­mog­lo­bi­no kon­cen­tra­ci­ją krau­jy­je, rei­kia­mą ge­le­žies do­zę ski­ria gy­dy­to­jas“, - sa­ko aku­še­ris-gi­ne­ko­lo­gas M.Bal­nys.

 Specialistės komentaras:

Gy­dy­to­ja die­to­lo­gė Dai­va Pi­pi­rai­tė – La­za­re­vi­čie­nė:


- Nėš­tu­mo me­tu mo­te­rys ne­re­tai pa­jun­ta pa­di­dė­ju­sį ape­ti­tą, su­var­to­ja dau­giau ka­lo­ri­jų, ta­čiau rei­kė­tų at­kreip­ti dė­me­sį, kad su su­var­to­ja­mu mais­tu adek­va­taus ge­le­žies kie­kio ga­li­ma ir ne­gau­ti, nes nėš­čio­ji dau­giau su­var­to­ja ne­ver­tin­go mais­to, ku­ria­me mais­tin­gų me­džia­gų, to­kių kaip ge­le­žis, kal­cis, įvai­rūs vi­ta­mi­nai nė­ra gau­su.

Nėš­či­ą­ją pri­žiū­rin­tis gy­dy­to­jas įver­ti­nęs, koks ge­le­žies kie­kis yra or­ga­niz­me, ir nu­sta­tęs jos trū­ku­mą ga­li skir­ti spe­cia­lų pa­pil­dų.

Rei­kia­mą ge­le­žies kie­kį siū­lo­me gau­ti su gy­vu­li­nės kil­mės mais­tu: rau­do­na mė­sa, sar­di­nė­mis, ėrie­na, an­tie­na, avie­na, kiau­ši­nių try­niais, la­ši­ša, kre­ve­tė­mis. Vis dėl­to šiuo­se pro­duk­tuo­se ran­da­mos ge­le­žies pa­si­sa­vi­ni­mą ga­li slo­pin­ti kar­tu var­to­ja­mos ki­tos su­de­da­mo­sios mais­to me­džia­gos, pa­vyz­džiui, ta­ni­nai, ku­rių ran­da­ma ar­ba­to­je, per­si­mo­nuo­se, gra­na­to­se, taip pat ankš­ti­niuo­se esan­tys bal­ty­mai ar kal­cis esan­tis pie­no pro­duk­tuo­se, ne­ra­fi­nuo­ti grū­dai. To­dėl var­to­jant  mė­są, ku­rio­je gau­su ge­le­žies, reik­tų veng­ti ger­ti pie­ną.

Ge­le­žies pa­si­sa­vi­ni­mą ska­ti­na vi­ta­mi­nas C. Pa­vyz­džiui, jei val­go­ma tam­siai ža­lių la­pi­nių sa­lo­tų, jas rei­kė­tų ap­šlaks­ty­ti cit­ri­nos sul­ti­mis.

 Verta žinoti:

• Nau­ja ge­le­žies for­ma - mik­ro­kap­su­liuo­ta li­po­so­mo­se. Ši for­ma pra­na­šes­nė dėl ge­res­nio or­ga­niz­mo pa­si­sa­vi­ni­mo, taip pat ne­tu­rin­ti ge­le­žies po­sko­nio ir są­vei­kos su mais­tu (ka­va, ar­ba­ta, pie­no pro­duk­tais), ne­dir­gi­na virš­ki­na­mo­jo trak­to.
• Ren­kan­tis mais­to pa­pil­dą sie­kiant pa­kel­ti he­mog­lo­bi­ną, ge­le­žies pa­si­sa­vi­ni­mui svar­bu, kad pa­pil­dų su­dė­ty­je bū­tų ne tik ge­le­žis, bet ir fo­lio rūgš­tis, vi­ta­mi­nas B12.
• Var­to­jant mais­to pa­pil­dus svar­bu at­kreip­ti dė­me­sį, kad kar­tu gau­tu­mė­te vi­ta­mi­no C bei va­rio.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai
! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris