2018-ųjų virtuvės mados. Ar jos sveikos?

Indrė Daukšaitė
2018-01-16
Prasidėjus naujiems metams populiaru spėlioti, kas gi jais bus madinga. Ne išimtis ir mityba. Virtuvės šefai, maisto tinklaraštininkai, stebėdami besikeičiančias mitybos tendencijas, skuba pateikti savas versijas.
2018-ųjų virtuvės mados. Ar jos sveikos?
Virtuvė ekspertai prognozuoja, kad pasaulyje ir toliau populiarės tendencija maistą tiek restoranuose, tiek namuose gaminti iš vietos ūkininkų užaugintų produktų.

BBC „Good Food“ komanda, kurią sudaro vyresnioji maisto redaktorė Cassie Best, maisto redaktorius Barney Desmazery, maisto redaktoriaus asistentė Miriam Nice, kulinarijos rašytoja Chelsie Collins ir kulinarijos asistentė bei maisto tinklaraštininkė Sophie Godwin, pateikė 10 geriausių maisto ir gėrimų tendencijų, kurios, tikėtina, bus populiarios šiemet.
 
1. Šiemet kaip niekad turėtų populiarėti maisto produktai, gerinantys žarnyno sveikatą. Taigi, probiotikai, tokie kaip kimchi, miso, kefyras, svogūnai ir česnakas, sulauks šlovės valandos.
2. Prognozuojama, kad socialinių tinklų vartotojai pradės konkuruoti kulinarijos srityje. Todėl, pavyzdžiui, Instagram‘e galima tikėtis pradedančiųjų virtuvės šefų patiekalų receptų.

 
3. Pasak „Good Food“ žurnalisto Tony Naylor, nealkoholiniai gėrimai - auganti maisto ir gėrimų industrijos sritis. Pasak prekybininkų, alkoholio vartojimas pasaulyje po truputį mažėja, todėl rinką užpildo aukščiausios rūšies tonizuojamasis įvairių skonių vanduo, nealkoholiniai gėrimai, įvairūs mišiniai.
4. Havajietiškas patiekalas – kubeliais pjaustyta šviežia žuvis – šiemet taip pat turėtų tapti populiarus.
 
5. Ieškant naujų pagardų neverta bijoti aštrių prieskonių. Greipfruto skonį primenantis, aštrus Sičuano šiandien tampa vis madingesnis.
6. Geros naujienos „cuppa“ arbatos gerbėjams, nes ji vis populiarėja. Auga žolelių ir žaliosios arbatos pardavimai. Ekspertai prognozuoja, kad vis didėjantį arbatos barų skaičių.
 
7. Daugelyje šalių pastebima tendencija patiekalus gaminti iš vietinių produktų. Vienas šio judėjimo atstovų yra Danijos virėjas Rene Redzepi, kuris taip gamina restorane „Noma“. Minėtas žurnalistas Tony Naylor pastebi, kad vis daugiau žmonių ir kasdieniam stalui renkasi vietos ūkininkų užaugintus produktus.
8. Virtuvėje vis populiarėja molekulė, vadinama hema (graikiškai – kraujas). Šiuo metu ji pažangiausia maisto technologijų srityje ir tikėtina, kad taps žingsniu aplinką tausojančios mėsos alternatyvos link.
 

9. Vis daugiau virtuvės šefų gamindami patiekalus naudoja augalinius baltymus. Tad tikėtina, augs sojos produktų (tofu, tempeh), bolidinės balandos vartojimas. Maisto tinklaraštininkas „Angry Chef“ prognozuoja indiškos virtuvės, kurios pagrindą sudaro augaliniai produktai, populiarėjimą pasaulyje.
10. vis plačiau virtuvėje maistui gaminti bus naudojamos išmaniosios technologijos. Pavyzdžiui, išmanieji šaldytuvai ar balsu valdomos programos, leidžiančios pirkti maistą neišėjus iš namų.

 
Komentaras

Gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė

- Kalbėdama apie mitybos madas, galiu išskirti keletą dalykų, kurie man, kaip gydytojai dietologei, atrodo svarbūs. Visų pirma tai - maisto kilmė. Žmonės vis labiau domisi, kaip produktas užaugintas, gamintas, tad ekologiškus produktus renkasi vis daugiau vartotojų. Suvokiama, jog sveikesnis maistas yra be maisto priedų, genetiškai modifikuotų organizmų. Tai, jog populiarėja įdomūs deriniai, suteikiantys naujų skonių, įdomesnį vaizdą, padeda ką nors naujo atrasti net ir įprastame maiste.
 
Kalbant apie pagrindines mitybos tendencijas plačiąja prasme ir sveikos mitybos rekomendacijas, reikėtų išskirti keletą punktų. Vienas jų – neperdirbti ir būtinai įvairių spalvų produktai. Vadinasi, mėsą valgyti turėtume rečiau, nei esame įpratę. Kitas aspektas – būtinybė rinktis teisingus riebalus, pavyzdžiui, pirmo spaudimo aliejų, riešutus, sėklas ir t.t. Būtina tinkamai pasirinkti riebalus ir terminiam apdorojimui. Rekomenduojama nepamiršti probiotikų, skaidulų ir fermentuoto maisto. Jei kasdien valgome saikingai, nesudėtinga palaikyti sveiką kūno masę.
 
Įdomių, netikėtų produktų ar derinių racione atsiranda kasmet, mados keičiasi, visgi, kiek tai teigiamai veikia mūsų, lietuvių, mitybos įpročius – sunku pasakyti. Patiekalai iš Azijos gal ir madingi, jų smagu paragauti, bet klausimas, ar tai galėtų tapti kasdieniu mūsų maistu. Šiuolaikinės mitybos mados, nebūtinai reiškia, kad ji sveika. Tai lemia ne atskiri produktai, o tam tikra sistema, kurią apibūdina saikas, balansas ir įvairovė. Lietuvoje galima pastebėti pagrindinę mitybos tendenciją, jog sveika gyvensena gerąja prasme tampa vis madingesnė.


 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Žmonės po organų transplantacijų pasmerkti mirčiai: gyvybiškai svarbių vaistų priemokos drastiškai išaugo, generikų – nėra

    Žmonės po organų transplantacijų pasmerkti mirčiai: gyvybiškai svarbių vaistų priemokos drastiškai išaugo, generikų – nėra

    Pacientams po organų transplantacijos atstovaujanti Lietuvos asociacija „Gyvastis“ dar nuo šių metų kovo mėnesi...
    Antanas Gvazdaitis: „Baisu sulaukti užleistų pacientų antplūdžio“

    Antanas Gvazdaitis: „Baisu sulaukti užleistų pacientų antplūdžio“

    Klaipėdos universitetinės ligoninės Neurochirurgijos klinikos vadovas, doc. dr. gydytojas neurochirurgas Antanas Gvazdaitis (68 m....

    Budinti vaistinė


    „Eurovaistinės“ specialistai pataria: 5 žingsniai, kaip įveikti peršalimą

    „Eurovaistinės“ specialistai pataria: 5 žingsniai, kaip įveikti peršalimą

    Šaltuoju metu dažniau sergama peršalimo ligomis, pagrindinio šalies vaistinių tinklo „Eurovaistinė&ldqu...
    Vaistinės skambina pavojaus varpais: regionuose trūksta daugiau nei 140-ties kvalifikuotų vaistininkų

    Vaistinės skambina pavojaus varpais: regionuose trūksta daugiau nei 140-ties kvalifikuotų vaistininkų

    Pasaulyje ir Lietuvoje siaučiant COVID-19 pandemijai, į papildomas fronto linijas kartu su medikais stojančių vaistininkų ima krit...

    Sveikatos horoskopas


    Lapkričio 23 - 29 d.

    Avi­nas
    Pir­ma­die­nį ri­bo­ki­te ka­vos ir juo­do­sios ar­ba­tos kie­kį, dau­giau ger­ki­te van­dens. Ant­ra­die­nį jau­si­tės žva­lūs ir ku­pi­ni tei­gia­mų emo­ci­jų. Penk­ta­die­nį bus jaut­rūs re­gos or­ga­nai. Savaitgalį stiprinkite imuninę sistemą.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Kinija: pandemija plinta per šaldytą produkciją?

    Nuo pandemijos pradžios Kinija kaip įmanydama mėgina eliminuoti koronavirusą iš šalies, tačiau nedidelių židinių vis dar pasitaiko. Pastaruoju metu - dažniausiai įmonėse, kurios importuoja šaldyto maisto produkciją iš užsienio. Kinijos mokslininkai kelia versiją, kad koronavirusas gali plisti per ša...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ar nauja valdžia ištaisys senas PSDF biudžeto klaidas?
    Agnė Gaižauskienė Ar nauja valdžia ištaisys senas PSDF biudžeto klaidas?
    Kiekvienam teks nuvykti...
    Henrikas Vaitiekūnas Kiekvienam teks nuvykti...
    Leonardas Cohenas ir jausmai
    Palmira Rudalevičienė Leonardas Cohenas ir jausmai

    Naujas numeris

























    Alergijos tyrimai ir konsultacijos - Allergomedica