2018-ųjų virtuvės mados. Ar jos sveikos?

Indrė Daukšaitė
2018-01-16
Prasidėjus naujiems metams populiaru spėlioti, kas gi jais bus madinga. Ne išimtis ir mityba. Virtuvės šefai, maisto tinklaraštininkai, stebėdami besikeičiančias mitybos tendencijas, skuba pateikti savas versijas.
2018-ųjų virtuvės mados. Ar jos sveikos?
Virtuvė ekspertai prognozuoja, kad pasaulyje ir toliau populiarės tendencija maistą tiek restoranuose, tiek namuose gaminti iš vietos ūkininkų užaugintų produktų.

BBC „Good Food“ komanda, kurią sudaro vyresnioji maisto redaktorė Cassie Best, maisto redaktorius Barney Desmazery, maisto redaktoriaus asistentė Miriam Nice, kulinarijos rašytoja Chelsie Collins ir kulinarijos asistentė bei maisto tinklaraštininkė Sophie Godwin, pateikė 10 geriausių maisto ir gėrimų tendencijų, kurios, tikėtina, bus populiarios šiemet.
 
1. Šiemet kaip niekad turėtų populiarėti maisto produktai, gerinantys žarnyno sveikatą. Taigi, probiotikai, tokie kaip kimchi, miso, kefyras, svogūnai ir česnakas, sulauks šlovės valandos.
2. Prognozuojama, kad socialinių tinklų vartotojai pradės konkuruoti kulinarijos srityje. Todėl, pavyzdžiui, Instagram‘e galima tikėtis pradedančiųjų virtuvės šefų patiekalų receptų.

 
3. Pasak „Good Food“ žurnalisto Tony Naylor, nealkoholiniai gėrimai - auganti maisto ir gėrimų industrijos sritis. Pasak prekybininkų, alkoholio vartojimas pasaulyje po truputį mažėja, todėl rinką užpildo aukščiausios rūšies tonizuojamasis įvairių skonių vanduo, nealkoholiniai gėrimai, įvairūs mišiniai.
4. Havajietiškas patiekalas – kubeliais pjaustyta šviežia žuvis – šiemet taip pat turėtų tapti populiarus.
 
5. Ieškant naujų pagardų neverta bijoti aštrių prieskonių. Greipfruto skonį primenantis, aštrus Sičuano šiandien tampa vis madingesnis.
6. Geros naujienos „cuppa“ arbatos gerbėjams, nes ji vis populiarėja. Auga žolelių ir žaliosios arbatos pardavimai. Ekspertai prognozuoja, kad vis didėjantį arbatos barų skaičių.
 
7. Daugelyje šalių pastebima tendencija patiekalus gaminti iš vietinių produktų. Vienas šio judėjimo atstovų yra Danijos virėjas Rene Redzepi, kuris taip gamina restorane „Noma“. Minėtas žurnalistas Tony Naylor pastebi, kad vis daugiau žmonių ir kasdieniam stalui renkasi vietos ūkininkų užaugintus produktus.
8. Virtuvėje vis populiarėja molekulė, vadinama hema (graikiškai – kraujas). Šiuo metu ji pažangiausia maisto technologijų srityje ir tikėtina, kad taps žingsniu aplinką tausojančios mėsos alternatyvos link.
 

9. Vis daugiau virtuvės šefų gamindami patiekalus naudoja augalinius baltymus. Tad tikėtina, augs sojos produktų (tofu, tempeh), bolidinės balandos vartojimas. Maisto tinklaraštininkas „Angry Chef“ prognozuoja indiškos virtuvės, kurios pagrindą sudaro augaliniai produktai, populiarėjimą pasaulyje.
10. vis plačiau virtuvėje maistui gaminti bus naudojamos išmaniosios technologijos. Pavyzdžiui, išmanieji šaldytuvai ar balsu valdomos programos, leidžiančios pirkti maistą neišėjus iš namų.

 
Komentaras

Gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė

- Kalbėdama apie mitybos madas, galiu išskirti keletą dalykų, kurie man, kaip gydytojai dietologei, atrodo svarbūs. Visų pirma tai - maisto kilmė. Žmonės vis labiau domisi, kaip produktas užaugintas, gamintas, tad ekologiškus produktus renkasi vis daugiau vartotojų. Suvokiama, jog sveikesnis maistas yra be maisto priedų, genetiškai modifikuotų organizmų. Tai, jog populiarėja įdomūs deriniai, suteikiantys naujų skonių, įdomesnį vaizdą, padeda ką nors naujo atrasti net ir įprastame maiste.
 
Kalbant apie pagrindines mitybos tendencijas plačiąja prasme ir sveikos mitybos rekomendacijas, reikėtų išskirti keletą punktų. Vienas jų – neperdirbti ir būtinai įvairių spalvų produktai. Vadinasi, mėsą valgyti turėtume rečiau, nei esame įpratę. Kitas aspektas – būtinybė rinktis teisingus riebalus, pavyzdžiui, pirmo spaudimo aliejų, riešutus, sėklas ir t.t. Būtina tinkamai pasirinkti riebalus ir terminiam apdorojimui. Rekomenduojama nepamiršti probiotikų, skaidulų ir fermentuoto maisto. Jei kasdien valgome saikingai, nesudėtinga palaikyti sveiką kūno masę.
 
Įdomių, netikėtų produktų ar derinių racione atsiranda kasmet, mados keičiasi, visgi, kiek tai teigiamai veikia mūsų, lietuvių, mitybos įpročius – sunku pasakyti. Patiekalai iš Azijos gal ir madingi, jų smagu paragauti, bet klausimas, ar tai galėtų tapti kasdieniu mūsų maistu. Šiuolaikinės mitybos mados, nebūtinai reiškia, kad ji sveika. Tai lemia ne atskiri produktai, o tam tikra sistema, kurią apibūdina saikas, balansas ir įvairovė. Lietuvoje galima pastebėti pagrindinę mitybos tendenciją, jog sveika gyvensena gerąja prasme tampa vis madingesnė.


 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris