Orijus Gasanovas – sporto nekenčia, bet sportuoja

Ringailė Stulpinaitė-Gvildė
2020-06-15
Kelionių žurnalistui ir televizijos laidų vedėjui Orijui Gasanovui (34 m.) greitas gyvenimo tempas – darbas, lėktuvas, kelionė, lėktuvas, darbas – yra normalus ir įprastas, bet neretai ir sekinantis. Tad pasidomėjome, kaip pasikeitė Orijaus kasdienybė įvedus karantiną ir kaip kovoti su nuovargiu bei palaikyti gerą fizinę formą.
Orijus Gasanovas – sporto nekenčia, bet sportuoja
„Man geriausias poilsis yra galimybė ilgai išsimiegoti, valgyti skanų maistą ir eiti į kino teatrą. Pastarasis ypač padeda pravėdinti galvą ir atitrūkti nuo bet kokios rutinos“, - sako žurnalistas Orijus Gasanovas.

- Kaip pasikeitė jūsų gyvenimas ir darbas, kai netekote galimybės keliauti tiek daug kiek iki tol?
- Karantinas, žinoma, sustabdė viską, įskaitant ir keliones, kuriuos yra didelė mano darbo dalis. Pirmą kartą pasidžiaugiau, kad daug darbų dariau į priekį, daug laidų iš užsienio nufilmuota - būtent tai man leido išsaugoti darbą. Nes jei nėra kelionės, nėra laidos, o jei nėra laidos, nėra ir ką rodyti, būtų tekę anksčiau, nei norima baigti laidos „(Ne)Emigrantai“ sezoną. O štai straipsniai apie keliones sustojo, tad pradėjau prašyti memuarus apie buvusias keliones, kuriam laikui persiorientavau į „karantininę“ žurnalistiką, keliaudamas po Lietuvą mėginau atskleisti, kaip karantinas paveikė žmonių gyvenimus, kaip jie grįžta į gyvenimą.
 
Spėjote to pasiilgti?

- Žinoma, man labai patinka keliauti, tad tikrai laukiu, kada vėl bus galima tą daryti. Bet gal nesakyčiau, kad pasiilgau to intensyvumo keliaujant. Vis dėlto, kai keliauji tiek daug, kartais tas malonumas dingsta. Ypač, jeigu tenka keliauti ne ten, kur pats norėtum, o ten, kur reikia dėl darbo. Pavyzdžiui, sausio ar vasario mėnesį keliauti į lietingąją Airiją nėra smagu. Nors istorijos, kurias filmuojame yra įdomios, darbo sąlygos tikrai nelepina. Yra tekę filmuoti ir lyjant, ir sningant. Bet dabar jau bent vienos kelionės į užsienį norėtųsi kuo greičiau. Pirmiausia, manau, po Baltijos šalis.
 
- Dar liko neatrastų pasaulio vietų?
- Pasaulyje yra šimtas devyniasdešimt trys valstybės, manau, kad nesu buvęs net šimte. Svajoju nukeliauti į įvairias Pietų Amerikos valstybes, Japoniją, planuoju nuvykti į Sardiniją, nes jie vilioja po karantino nemokamais muziejais ir visokiomis lengvatomis. Tiesą sakant, jau dabar yra vietų, kur galima keliauti, pavyzdžiui, į Oslą, bet mane kol kas atbaido tos dvi savaitės saviizoliacijos, nes darbai gi nelaukia.
 
- Svečiose šalyse nevengiat aplankyti ir kalėjimus, vaikščioti po lūšnynus. Kurios pasaulio vietos, jūsų akimis, yra mažiausiai draugiškos turistams, pavojingos ar itin kontrastingos?
- Kenijos sostinė Nairobis yra siaubinga, sukrečianti, tad „tradiciniam“ turistui, kuris nori tik ilsėtis ir grožėtis senamiesčiu, ten nepatiks. Tačiau Kenijos safariai, džiunglės yra nuostabūs ir vietiniai ten turistų laukia, yra svetingi. Sankt Peterburgas yra kontrastingas - senamiestis gražus, kultūriškas, bet išvažiuoji į mikrorajonus ir vaizdas yra tikrai kraupus. Atrodo gal panašiai kaip Lietuva kokiais devyniasdešimt penktaisiais. Rio de Žaneiras taip pat turi dvi medalio puses. Ipanema - gražioji miesto pusė, pakrantė, tačiau kitame rajone yra didieji lūšnynai, kuriuose per naktį įvyksta apie devynias žmogžudystes, o centre, Ipanemoje ir Kopakabanoje, daug vagysčių, bet žmogžudystės - retas dalykas, nes visur vaikšto kareiviai ir prižiūri tvarką.
 
- Regis, išvykose tikrai nesimėgaujate lėtu buvimu, o keliatės anksčiausiai iš kolegų. Tai neišsunkia?

- Dažniausiai keliuosi bent dviem su puse valandos anksčiau už kolegas, nes dieną filmuojame laidas, o ankstyvais rytais rašau straipsnius apie tas keliones. Dažniausiai rašau tyloje, tamsoje, kad nepažadinčiau kolegų. Tai nėra romantiškoji darbo pusė, ypač, jeigu prieš tai iš filmavimo grįžome dvyliktą nakties. Žinoma, tai vargina, išsunkia, bet tuo metu apie tai negalvoji, reikia dirbti ir dirbi.
 
Kaip ilsitės?
- Man geriausias poilsis yra galimybė ilgai išsimiegoti, valgyti skanų maistą ir eiti į kino teatrą. Pastarasis ypač padeda pravėdinti galvą ir atitrūkti nuo bet kokios rutinos.

 
- Jūs sportuojate. Poilsis ir malonumas viename?
- Nėra. Aš nekenčiu sporto, su treneriu sportuoju jau septynerius metus ir prieš kiekvieną treniruotę keikiuosi, kad man dabar reikės tai iškęst. Man visada atrodo, kad kiekvienas pratimas yra sunkiausias iš visų mano darbų ir aš turėčiau gauti didžiausią atlyginimą už šį darbą, o ne pats už tai sumokėti. Mane motyvuoja tik tai, kad tai yra sveika, man gražūs sportuojantys žmonės. Bet aš visuomet pašiepiu trenerį, kad per septynerius metus nematyti jokių rezultatų. Ir pamirštu, kad po treniruotės keliauju tiesiai į piceriją. Kur žmogaus protas?
 
- Sporto nemėgstate, vadinasi, ir sveikuoliu savęs nevadinate, tiesa?
- Tikrai nevadinu. Į keliones mane lydi nemažas kiekis įvairiausių vaistų, dalis rankiniame bagaže, dalis - lagamine. Viena vertus, taip apsidraudžiu, kad kelionėje, kurioje turiu dirbti, nesirgčiau. Jeigu vykstu į tolimas šalis su įdomiomis ligomis, iš anksto apsilankau pas gydytoją ir įsigyju vaistus, kurių man gali prireikti. Nes, pripažinkime, džiunglių viduryje jokio mediko tikrai nerasiu. Be to, sergu astma, visuomet su savimi privalau turėti du inhaliatorius ir kitus paskirtus vaistus, kurių dėka praktiškai nejaučiu simptomų ir gyvenu normalų gyvenimą. Su naujos kartos vaistais astmą galima puikiai kontroliuoti, o vaikystėje dėl jos turėjau neįgalumą ir taip pat buvau atleistas nuo fizinio lavinimo bei darbų pamokų. Taip pat turiu visokių alergijų, tad be vaistų į jokią kelionę neišvažiuočiau. Koks aš sveikuolis, vaikystėje vasaromis sanatorijose dar varžydavomės, kuris daugiau ligų serga, tas - kietesnis.


Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris