I. ir A. Pauliukevičiai: kaip per karantiną nevirsti „Kuršėnų“ vyniotiniu

Tautvilė Linkutė
2020-04-20
Juokas juokais, bet neretas į pirkinių krepšelį karantino metu prisikrauna daugiau, nei suvalgydavo seniau, gyvenant įprastu ritmu. Sporto, mitybos ir sveikos gyvensenos treneriai, knygų autoriai Andrius Pauliukevičius ir jo žmona Ilka pasidalino naudingais patarimais, kaip neprarasti formų ir nepiktnaudžiauti užkandžiais būnant namuose.
I. ir A. Pauliukevičiai: kaip per karantiną nevirsti „Kuršėnų“ vyniotiniu
„Jeigu vaikščiojate valandą, optimalu būtų keturiasdešimt minučių skirti greitam ėjimui, tarsi skubant pirkti paskutinio „Kuršėnų“ vyniotinio ir po to skubant namo jo valgyti. (Juokiasi). Nieko neturiu prieš Kuršėnus, bet jeigu nenorite atrodyti po karantino kaip tas vyniotinis, nepamirškite sveikai maitintis ir reguliariai pajudėti“, - pataria A.Pauliukevičius su žmona Ilka. V.Jakovovienės nuotr.

- Žmonės neretai turi įprotį užkandžiauti, ypač dabar, kai karantino metu turi būti namuose, šaldytuvas ir užkandžių spintelės tiesiog pačios siūlosi. Kuo piktnaudžiauti nederėtų? 
Ilka: - Manau, kad dabar visi iš inercijos prisipirko daug maisto, tarsi prieš šventes. Ir kažkas tą maistą turės suvalgyti - nejau išmesi. Žinoma, neapsieita ir be užkandukų: sausainių, bandelių, šokoladų - kas ir yra labiausiai vengtini užkandžiai. Karantino metu, kai mažiau judame, reikėtų atsisakyti visko, kas gaminama iš baltų miltų: batonas, sausainiai, bandelės.
Kai kurie pasiteisina, kad užkandžius perka dėl vaikų, bet dabar ir jie juda mažiau, tad tikrai nereikia tiek perteklinio cukraus ir nesveikų užkandžių.
Jeigu norisi užkandžiauti tarp pagrindinių valgymų, galima rinktis sveikus užkandžius. Mes namuose visuomet turime varškės, kiaušinių, graikiško jogurto, avokadų, vaisių, džiovintų vaisių. Beje, daugelio taip mėgstamas džiovintų vaisių ir riešutų rinkinys, dar vadinamas studentų maistu, tikrai nėra geras užkandis. Nes jo žmonės neriboja: stovi dubuo ir vis po saują pasiima. Geriausia rinktis užkandžius, kurie yra porcijuoti, tai yra suvalgomi vienu kartu.

 
Gal yra rekomendacija, kiek kalorijų optimalu suvartoti, kai sėdime karantine? Tikriausiai jų reikia mažiau, nei gyvenant įprastu ritmu?
Ilka: - Moterys įprastai suvartoja nuo pusantro iki dviejų tūkstančių kilokalorijų per dieną, ir tai labai priklauso nuo to, ar aktyviai gyvena, sportuoja, ar daug juda ir panašiai.
 
Andrius: - Tūkstantis aštuoni šimtai kilokalorijų būtų optimalus kiekis smulkaus sudėjimo ir mažai judančiam vyrui. Keturi tūkstančiai gali būti optimalu suvartoti tam, kuris turi daug raumenų masės, reguliariai sportuoja ir daug juda.
Karantino metu, jeigu tikrai nėra galimybės judėti tiek pat, kiek iki jo, reikėtų suvartoti bent dviem šimtais kilokalorijų per dieną mažiau. Norint apskaičiuoti tiksliau, reikėtų kūno svorį padauginti iš 24 ir iš gauto skaičiaus atimti apie du šimtus kilokalorijų.
 
Ilka: - Jeigu žmogus nemėgsta skaičiuoti kalorijų, užtektų sumažinti suvartojamų angliavandenių kiekį. Ypač vakarais reikėtų vengti: kruopų, duonos, makaronų, blynų. Sveikiau rinktis baltymų turintį maistą ir daržoves, šiek tiek riebalų turinčio maisto. Dienos metu geriau rinktis grikius nei baltuosius ryžius, mažiau valgyti bulvių.
 

- Ilka, šiuo metu skaičiuojate paskutinius nėštumo mėnesius. Ar nėščiosioms galima daugiau sau leisti, kai norisi ko nors skanaus?
Ilka: - Ne, taisyklės visiems galioja tos pačios. Tikrai nemanau, kad besilaukianti moteris turėtų valgyti už du. Priaugtą svorį po nėštumo bus sunku numesti, tad raginčiau atsakingai rinktis tik sveikus užkandžius ir sveiką maistą apskritai. O jeigu labai ko nors norisi, reiktų savęs paklausti, ko trūksta įprastoje mityboje: galbūt pamiršote papietauti, gal per mažai daržovių. Sutvarkius mitybą bus daug mažiau noro užkandžiauti.
 
- Maistas maistu, o kaip išlaikyti sportinį krūvį tiems, kurie iki karantino lankė sporto salę, sportavo su treniruokliais, bėgiojo? Juk dabar sporto klubai uždaryti.

Andrius: - Na, jeigu kalbame apie žmogų, kuris karantino metu dirba nuotoliniu būdu ir laiko laisvo turi tik vakare, tikrai gali eiti bėgioti ar pasivaikščioti į gamtą. Galų gale grindis namuose turi visi žmonės. (Juokiasi.) Pratimai ant grindų namuose gali atstoti sporto salę, tiesiog vietoje treniruoklių reikės išnaudoti kūno svorį ir pratimai bus kiek monotoniškesni. Tarkime, vyras pirmadienį sporto klube darydavo kokius tris skirtingus pratimus po tris serijas, skirtus krūtinės raumenims. Namuose galima daryti devynias serijas atsispaudimų (rankos plačiau, siauriau, galima šiek tiek pakelti kojas). Nuobodu, bet pagal krūvį bus artima tam, ką darė sporto salėje. Vietoje kojoms skirtų pratimų salėje, namie galima daryti pritūpimus, pasistiebimus ant pakylos ar laiptelių ir įtūpstus. Tiesiog padidinti serijų skaičių. Pilvo presui skirtus pratimus daryti lengva ir įmanoma visur. Sunkiausia su nugarai skirtais pratimais, tačiau gal galima dar rasti kiemuose likusių rėmų skalbiniams džiauti ar gerą šaką prisitraukimams. Klausykite mėgiamą muziką ir tai bus papildoma motyvacija.
 
Ilka: - Moterims yra dar lengviau naudotis savo kūno svoriu. Darant treniruotę visam kūnui, nėra taip nuobodu, nes keičiasi pratimai: pritūpimai, įtūpstai, atsispaudimai klūpint ant kelių, pratimai rankoms su vandens buteliukais ir panašiai.
 
- Kiek reikėtų judėti žmonėms, kurie nebuvo sporto entuziastai ir nori tiesiog palaikyti formą?
Andrius: - Labai rekomenduočiau kasdien pasivaikščioti nuo dvidešimt minučių bent iki valandos laiko. Jeigu vaikščiojate valandą, optimalu būtų keturiasdešimt minučių skirti greitam ėjimui, tarsi skubant pirkti paskutinio „Kuršėnų“ vyniotinio ir po to skubant namo jo valgyti. (Juokiasi). Nieko neturiu prieš Kuršėnus, bet jeigu nenorite atrodyti po karantino kaip tas vyniotinis, nepamirškite sveikai maitintis ir reguliariai pajudėti.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris