Beata Nicholson: „Maisto gaminimas man - malonumas ir bendravimas“

Aigustė Tavoraitė
2015-09-14
Beata Nicholson (36) – ne tik žurnalistė, laidų vedėja, bet ir žinoma kulinarė, išleidusi ne vieną receptų knygą. „Esu laiminga, kad maisto gamyba yra ne tik mano gyvenimo užsiėmimas, tai – būdas bendrauti su žmonėmis“, - sako Beata.
Beata Nicholson: „Maisto gaminimas man - malonumas ir bendravimas“
„Žinoma, kad paisau sveikos mitybos principų. Bet visur yra sveikas protas, svarbu klausytis ir savęs: jei, pavyzdžiui, užsinoriu rūkytos šoninės su raugintais agurkais, tai ir valgau, užsimanau šokolado – ramiai juo pasilepinu“, - sako Beata Nicholson.

Daugybė gėrybių nugulė daržuose, soduose, miškuose. Ar jau spėjote jų pasiruošti žiemai? Gal vasara padovanojo ir naujų receptų?
Tiesą sakant, negaliu atsidžiaugti nenutrūkstamu pomidorų ir kitų gėrybių derliumi iš gimtųjų Kėdainių. Nėra man skanesnių pomidorų už šiuos! Kai visada po ranka turi daržo gėrybių, dėl maisto gaminimo per daug galvos sukti ir netenka: šviežiai nuskintas pipiras, pakeptas ant aliejaus su šviežiu česnaku, ir patiektas su pomidorų salotomis – gardžiausias pasaulio maistas.
Vasara visada įkvepia naujienoms. Dažnai užsirašau, ką pagaminu, bet, būna, tuos užrašus pametu, ir tenka gaminti iš naujo (šypsosi). Žiemai labai daug nekonservuoju, dar, beje, turiu praėjusių metų uogienės.
 
- Kuo skiriasi Beatos darbinis ir kasdienis, namų racionas? 

- Mano darbinis gyvenimas yra gana sudėtingas – labai sunku laikytis dietos (juokiasi). Čia visada esu apsupta tokių skanumynų, mano virtuvės pagalbininkės siūlo tai grikių su keptomis morkomis, įvairių grūdų su džiovintais vaisiais, tai puikiausių pyragėlių su sūriu... Tiesiog neįmanoma susilaikyti!
Man labai patinka gaminti sau ir vaikams, bet namų patiekalai tikrai paprasti. Svarbiausia – daržovių gausa. Pavyzdžiui, vakarienei gaminau jautienos troškinį su tėčio paprikomis ir pomidorais. Pagardinau ir saulėje džiovintais pomidorais, kuriuos atsivežiau iš Italijos. Dažnai gamina ir mano vyras – jis puikus virėjas.
 
- Griežtai laikotės sveikos mitybos įpročių?
Apskritai į maistą ir jo gamybą žiūriu kaip į malonumą ir bendravimą. Virtuvėje man svarbiausia įvairovė, paprastumas ir entuziazmas. Žinoma, kad paisau sveikos mitybos principų: nepiktnaudžiauju saldumynais, renkuosi pilno grūdo miltus, cukrų keičiu džiovintais vaisiais, stengiuosi valgyti kaip įmanoma daugiau termiškai neapdorotų daržovių. Bet visur yra sveikas protas, svarbu klausytis ir savęs: jei, pavyzdžiui, užsinoriu rūkytos šoninės su raugintais agurkais, tai ir valgau, užsimanau šokolado – ramiai juo pasilepinu. Manau, kad virtuvė yra ne tik būtinybė ar prievolė pamaitinti šeimą, tai yra ir saviraiška.
 
- Be kokių maisto produktų negalėtumėte gyventi?
- Burokėlių, bulvių, brokolių, šokolado, druskos ir silkės.
 
- Auginate dvi atžalas, ar visada mamos gurmaniškas skonis randa kelią į vaiko skrandį? Galbūt vaikai diktuoja savo taisykles virtuvėje? 
- Džiaugiuosi, kad mano vaikai turi gerą apetitą, bet tikrai nemanykite, kad jie kuo nors labai skiriasi nuo kitų vaikų. Jie mėgsta tai, kas saldu, bet kartu žino, jog reikia valgyti daržoves ir gerti vandenį. Vaikai patys mėgsta gaminti, ypač Izabelė. O Jurgis nėra labai išrankus, tik niekada nepamiršiu, kaip kažkada demonstratyviai nevalgė lazanijos su špinatais (juokiasi). Nors mano vaikai pusiau anglai, jau kuris laikas reikalauja cepelinų, tad teks greitu metu juos gaminti.
 

- Jūsų kulinarijoje saldžių skanėstų – gausybė. O kokia situacija namuose su saldumynais ir desertais, vaikus reikia tramdyti?
- Turime sutarimą: saldumynai ir kepiniai – savaitgaliais. Tikrai nebūna taip, kad kiekvieną valgymą užbaigtume desertu. Vaikai, aišku, nori visko ir netgi skundžiasi, kad nieko saldaus nenuperku. Taigi kartais jaučiuosi pralaiminti šią kovą. Bet, būna, labai pasidžiaugiu, kai vaikai patys vietoj saldainių pasirenka sveikas alternatyvas, pavyzdžiui, riešutus.
 
- Gera šeimininke gimstama ar tampama? Kokia jūsų patirtis, kada atradote šį „geną“?
- Ir gimstama, ir tampama. Tai yra kažkas sunkiai apčiuopiamo, sakyčiau, tai tarsi kokia ypatinga energija, kurioje slypi ir lengvumas, ir noras dalintis. Studijuodama kulinarijos mokykloje patyriau, ką reiškia ypatingas jausmas ir talentas maistui: pavyzdžiui, recepto visus moko to paties, o rezultatai būna skirtingi.

Man visada patiko gaminti. Esu greita, ekspresyvi, man svarbiau visuma, o ne viena tobula smulkmena. Toks yra ir mano maistas – nesudėtingas ir jausmingas.
 
- Ar per gausybę veiklų randate ramaus laiko sau?  
Neturiu tokio poreikio kur nors viena išeiti arba nuo visų užsidaryti. Mano laikas sau – tai vakaras ar savaitgalis su šeima. Labai vertinu tiesiog ramų buvimą, vakarojimą su vyru, kai vaikai jau miega, bendras šeimos keliones. Bet turiu daug progų pabūti ir su draugėmis. Ir abiem atvejais tai – mano laikas sau.
 
- Kaip lepinate save? Galbūt praktikuojate „grožį iš virtuvės“, t.y. gaminate namines grožio kaukes?
Gražus esi tada, kai gerai jautiesi. Pati grožio kaukių negaminu, bet šiaip lankausi pas kosmetologę, kartais pasilepinu masažais. Tačiau išoriniai dalykai per daug nepadės, jeigu nesirūpinsi vidumi. Harmoningai savijautai pirmiausia svarbus kokybiškas miegas. Jis yra būtinas ir daro didžiausią įtaką grožiui, sėkmingai karjerai ir gerai emocinei būsenai. Taip pat atėjus rudeniui vėl noriu pradėti daugiau judėti.
 
- Tuoj įsibėgės ruduo, ar turite kokį firminį „sprogstamąjį“ receptą, apsaugantį nuo visų žiemos ligų?
- Neturiu jokių receptų, negeriu jokių arbatų ir nevartoju jokių papildų. Kartais išgeriu putojančių vitaminų, mėgstu arbatą su citrina. Bet pasikartosiu: miegas, judėjimas ir tinkama nuotaika – geriausias būdas stiprinti imunitetą. 


Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Drąsa šypsotis – tik po operacijos

    Drąsa šypsotis – tik po operacijos

    Kaunietė Justė dar neseniai dėl netaisyklingo sąkandžio buvo varžoma komplekso. Patikėjimo savimi ir savo šypsena merginai ...
    Iki uždelstos ligos formos – keli mėnesiai

    Iki uždelstos ligos formos – keli mėnesiai

    Pasaulinę kovos su prostatos vėžiu dieną Nacionalinio vėžio instituto (NVI) sode surengtas jau penktą kartą organizuojamas renginy...

    Budinti vaistinė


    Farmacijos ateitis Lietuvoje: specialistai – be darbo vietų, o gyventojai – be vaistinių?

    Farmacijos ateitis Lietuvoje: specialistai – be darbo vietų, o gyventojai – be vaistinių?

    Dažnesnis vaistinių durų varstymas – popandeminiame pasaulyje išryškėjusi tendencija, kuomet gyventojai sveika...
    Gyventojams e.recepto kalio jodidui galiojimas jau baigiasi, o vaistinėse jo dar nėra

    Gyventojams e.recepto kalio jodidui galiojimas jau baigiasi, o vaistinėse jo dar nėra

    Vaistinės sulaukia klientų klausimų, kada galės atsiimti Vilniaus miesto gyventojams skirtas nemokamas kalio jodido tabletes. Gyve...

    Sveika šeima


    Saugo nuo viruso, bet kenkia odai

    Nors kaukės – viena pagrindinių apsaugos priemonių nuo koronaviruso, ilgai dėvimos jos gali paskatinti aknės bei kitų odos problemų atsiradimą. Aktualūs patarimai šia tema – iš medicinos kosmetologės Akvilės Martinkutės lūpų.

    Sveikatos horoskopas


    Rugsėjo 14-20 d.

    Avi­nas
    Pirmadienį padarykite iškrovos dieną. Tre­čia­die­nis - pa­lan­ki die­na pra­dė­ti gy­dy­ti ner­vų sis­te­mos li­gas. Penktadienį saugokitės traumų. Šeš­ta­die­nį val­gy­ki­te tik leng­vai virš­ki­na­mą mais­tą. Ne­pa­dau­gin­ki­te stip­rių al­ko­ho­li­nių gė­ri­mų, galimas apsinuodijimas.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    A.Navalno kova už gyvybę dar nesibaigė

    Charite ligoninės Berlyne atstovai praneša, jog Aleksėjaus Navalno būklė gėrėja, tačiau taip pat yra įsitikinę, jog jo laukia labai ilgas kelias iki, kol visiškai pasveiks.

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Kaip sustabdyti laiką?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip sustabdyti laiką?
    Auksiniai Vyriausybės testai: valstybės išgrobstymas tęsiasi
    Agnė Bilotaitė Auksiniai Vyriausybės testai: valstybės išgrobstymas tęsiasi
    Arbata. Pirma dalis
    Henrikas Vaitiekūnas Arbata. Pirma dalis

    Naujas numeris






















    Alergijos tyrimai ir konsultacijos - Allergomedica