Poilsiautojai saugūs Neringos PSPC medikų rankose

Deimantė Gruodė
2019-07-18
Neringos pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) medikams darbymetis yra vasarą, kuomet iš tolimiausių Lietuvos kampelių ar užsienio šalių užplūsta jūros ir paplūdimių išsiilgę poilsiautojai. „Dažniausiai pasitaiko traumos, kada susižeidžiama greitai važinėjant dviračiais, riedučiais ar paspirtukais be apsauginių šalmų“, - pasakoja čia dirbantys medikai. Prie modernios ir jaukios įstaigos vairo neseniai stojo iš sostinės atvykusi nauja vadovė Violeta Prekevičienė, kuri aktyviai įsitraukė į Neringos PSPC prioritetinius darbus.
Poilsiautojai saugūs Neringos PSPC medikų rankose
„Mūsų darbo sąlygos tikrai labai geros: turime atskirus kabinetus poilsiui, esame aprūpinti naujausiais greitosios medicinos pagalbos automobiliais, kur sumontuota moderni gaivinimo įranga. Įstaigos administracija rūpinasi, kad mums nieko netrūktų“, - pasakoja greitosios pagalbos medikas Sigitas Jasiūnas.

Dominuoja įvairios traumos 
Populiariame kurorte greitosios medicinos pagalbos brigados budi visą parą. Nelaimingų atsitikimų ir ūmių ligų atvejais, esant gyvybei grėsmingoms ir kritinėms būklėms, pacientai nedelsiant vežami į Klaipėdos ligoninių priėmimo skyrius.
„Važinėjant dviračiais, riedučiais ar paspirtukais pasitaiko įvairaus pobūdžio traumų, kartais iki sąmonės netekimo, taip pat yra skendimo atvejų. Stabilizavę būklę tokius pacientus dažniausiai transportuojame į Klaipėdos ligonines. Kadangi mums dar reikia juos perkelti keltu, užtrunkame ir pusvalandį, ir keturiasdešimt minučių. Pernai teko gimdyvę vežti su švyturėliais – moteris pradėjo gimdyti po dešimties penkiolikos minučių vos pasiekus gimdymo namus“, - pasakoja slaugytojas Sigitas Jasiūnas, greitosios medicinos pagalbos srityje dirbantis per trisdešimt metų, o Neringos PSPC greitosios medicinos pagalbos poste skaičiuojantis devynerius metus.
 
Kai oras vėsesnis ar lietinga diena, greitosios pagalbos kvietimų sumažėja. O kai alina tropiniai karščiai, kurie šalies gyventojus stebino visą birželį, skambučių sulaukiama ženkliai daugiau, kadangi poilsiautojai besimėgaudami saulės voniomis perkaista, nudega, juos ištinka šilumos ar saulės smūgis, prasideda alerginės reakcijos. Sezono metu vietiniams medikams talkina kolegos iš Vilniaus GMP stoties, tad vasarą čia dirba trys arba keturi greitosios medicinos pagalbos ekipažai.
„Be abejo, daugiausiai iškvietimų sulaukiame savaitgaliais, įvairių renginių metu, per sezono atidarymo šventę, kai būna masinis žmonių susibūrimas.
Kaip pasakoja medikas, greitosios pagalbos automobiliu pasiekiamos ne visos unikaliu kraštovaizdžiu pasižyminčios vietos. Sunkesnis privažiavimas paplūdimiuose, kai medikams iki paciento tenka eiti ir kelis kilometrus per mišką arba pajūriu.
„Mums padeda pliaže dirbantys gelbėtojai, policijos pareigūnai, ugniagesiai. Be to, turime greitosios pagalbos kvietėjo telefono numerį ar vadovaujamės GPS nuorodomis, tad galime pasitikslinti įvykio vietą“, - pasakoja S.Jasiūnas. Vyras teigia, kad darbo greitosios pagalbos medikams nestinga ir šaltuoju metų laiku, kai prasidėjus stintų sezonui žvejai traukia ant ledo.
 



„Mūsų darbo sąlygos tikrai labai geros: turime atskirus kabinetus poilsiui, esame aprūpinti naujausiais greitosios pagalbos automobiliais, kur sumontuota moderni gaivinimo įranga. Įstaigos administracija rūpinasi, kad mums nieko netrūktų. Direktorė, kuri yra atvykusi iš Vilniaus ir turi didelį vadovaujamojo darbo stažą, neslėpsiu, – reikli, bet nepaprastai rūpestinga ir pareiginga. Kuo jau kuo, bet darbo sąlygomis tikrai nesiskundžiame“, - sako S.Jasiūnas.
Vienas prioritetinių Neringos PSPC direktorės V.Prekevičienės tikslų – žengti koja kojon su naujausiomis technologijomis. Tad GMP specialistų pildomos popierinės kortelės perkeltos į planšetinius kompiuterius. Tokiu būdu duomenys suvedami greičiau ir tiksliau. O pacientą vežant į kitą gydymo įstaigą informacija greičiau pasiekia skubios pagalbos skyriaus medikus.
 
„Labai patogu, kai GMP iškvietimų kortelės pildomos elektroniniu būdu. Atsidarau programėlę ir kas rytą matau kvietimų statistiką. Kadangi mūsų statusas pakeistas į miesto, dabar greitosios pagalbos medikai pas pacientą turi atvykti per penkiolika minučių. Labai dažnai tai yra sudėtinga. Juk miestu laikoma kompaktiškai užstatyta gyvenamoji vietovė, turinti daugiau negu tris tūkstančius gyventojų. Penkiasdešimties kilometrų pajūrio juosta, turinti kelias gyvenvietes, kuriose žiemą lieka kelios šeimos Apie kokį miestą galime kalbėti?“ – teigė direktorė.


 
Dirba be eilių
Neringos PSPC kurortinio sezono metu dirba iki 22 valandos. Kai šeimos gydytoja baigia darbą, įvairių sveikatos nusiskundimų turinčius ambulatorinius pacientus priima budintys medikai.
 

„Prie mūsų įstaigos yra prisirašę du tūkstančiai gyventojų ir labai džiaugiuosi, kad dirbame be eilių. Įsivaizduokite, kokie pacientų srautai būna vasarą! Per savaitgalį į Kuršių neriją įvažiuoja keliolika tūkstančių automobilių. Jei kiekviename vidutiniškai yra po du keliaujančius, pridėkite dar kelias dešimtis tūkstančių žmonių. Nemaža tikimybė, jog dalis jų susirgs ir kreipsis į mūsų medikus“, - sako direktorė Violeta Prekevičienė.

 
Paklausėme, ar vadovė nesigaili sostinę išmainiusi į Neringą? „Mano atėjimas čia buvo labai įdomus. Laimėjusi kelis konkursus, dvi savaites rinkausi, kur dirbti. Tačiau Neringos savivaldybės mero Dariaus Jasaičio rūpestis ir pagalba įsikuriant Nidoje buvo pasirinkimą nulėmęs veiksnys. Norėčiau pasidžiaugti mero ir visos tarybos rodomu dėmesiu bei finansine parama įstaigai, kurios dėka atnaujinome fizinės medicinos ir reabilitacijos kabinetų įrangą, taip pat nupirkome naują įrangą GMP automobiliams. Man čia iš tikrųjų patinka. Vadovaudama vienai sostinės poliklinikų neturėjau greitosios medicinos pagalbos ir slaugos skyriaus, tad dabar turiu naujų patyrimų ir iššūkių“, - nauja darboviete džiaugiasi vadovė.
Žiemą įstaigoje dirba apie 35 darbuotojus, vasarą - per 50, kadangi dar prisijungia greitosios medicinos pagalbos brigados ir rezidentai. Dalis darbuotojų atvyksta iš Klaipėdos, kiti yra įsikūrę vietoje.
 

„Esu šeimos medicinos rezidentė. Studijuoju Lietuvos sveikatos mokslų universitete, dar liko dveji rezidentūros metai. Studijų metu turime praeiti daug ciklų, vienas jų – pirminės sveikatos priežiūros organizavimas, kurį reikėjo atlikti būtent rezidentūros bazėje. Pasirinkau atvykti į Neringos PSPC. Vasarą čia suvažiuoja labai daug poilsiautojų, nežinai, su kokiu ligos atveju susidursi, tad yra galimybė įgauti daug praktikos“, - sako Neringos PSPC darbą pradėjusi gydytoja rezidentė Toma Simonaitytė.

 
Jauna medikė pataria, kad atėjus karštiems orams svarbu gerti daug vandens. Kadangi čia miškingos vietovės, įspėja saugotis erkių. Šiai įsisiurbus, pataria nepanikuoti ir bandyti ją skubiai ištraukti, o jei nepavyksta, atvykti į gydymo įstaigą. Taip pat medikė rekomenduoja skiepytis nuo erkinio encefalito.
T.Simonaitytė pasakoja, kad medicina ją traukė dar nuo mokyklos suolo, nors šeimoje nebūta nė vieno mediko. Renkantis specializaciją merginai patiko tai, jog pas šeimos gydytoją paprastai lankosi visa šeima, o pacientas realiai yra gydomas nuo gimimo iki mirties.
„Gavusi šeimos gydytojos licenciją norėčiau pasilikti Lietuvoje. Neneigsiu, sulaukiu daug pasiūlymų, ypač kviečia ir laiškus rašo šeimos gydytojai iš Jungtinės Karalystės. Kol kas negalvoju apie užsienį, nes čia mano šeima ir draugai. Mes, rezidentai, studijas baigiame būdami apie trisdešimties metų. Paprastai tokio amžiaus žmonės jau būna sukūrę šeimas, tad daug kas priklauso nuo antrosios pusės. Aišku, svarbus ir atlyginimas, ir darbo atmosfera, kad įstaigoje būtų sukurtos ir puikios darbo sąlygos, ir suteiktos visos reikiamos priemonės. Neringos PSPC direktorė rūpinasi, pasiteirauja, ar ko nors netrūksta. Kolektyvas irgi draugiškas, visuomet pasiruošęs padėti“, - džiaugiasi gydytoja rezidentė.

 
Po renovacijos pagerėjo sąlygos 

„Neįsivaizduoju, kad mūsų savivaldybėje nebūtų Slaugos ir palaikomojo gydymo skyriaus. Kaip ir visoje Lietuvoje mūsų pacientai sensta, gyvenimo trukmė ilgėja, tad slaugos stacionarinių paslaugų poreikis nuolat auga“, - sako Palaikomojo gydymo ir slaugos skyriaus gydytoja Loreta Laurenčikienė, Neringos PSPC dirbanti trisdešimt metų, du iš jų – Slaugos skyriuje.

 
Neringos PSPC padalinys – Palaikomojo gydymo ir slaugos skyrius teikia palaikomojo gydymo ir slaugos paslaugas Neringos savivaldybės gyventojams. Personalas džiaugiasi, kad jau antrus metus dirba renovuotose patalpose.
„Anksčiau mūsų sveikatos priežiūros centras turėjo du aukštus. Savivaldybės projekto dėka buvo suprojektuotas trečias palėpinis aukštas, įrengtos erdvios, šviesios palatos su visais patogumais. Be abejo, pacientams, kurie seniau gulėdavo susigrūdę palatose po keturis, sąlygos nepalyginamai pagerėjo. Dabar jie po vieną arba dviese guli erdviose palatose su visais patogumais: įrengti dušai ir WC, sumontuotas deguonies tiekimas, personalo iškvietimo signalizacija, be to, esame aprūpinti visa reikiama slaugos įranga. Tiesa, turime tam tikrų pastabų dėl projektavimo: norėtųsi erdvesnių dušinių ir beslenkstinių įvažiavimų į jas, platesnių durų“, - sako gydytoja L.Laurenčikienė.
Pasak jos, slaugos paslaugų poreikis priklauso nuo sezoniškumo. Rudens žiemos mėnesiais, kuomet vietiniams pasunkėja gyvenimo sąlygos, sunkiau apsitarnauti, šių paslaugų poreikis išauga. Vasarą gi slaugomų ligonių esama mažiau.
 
„Jau antrą kartą guliu šiame skyriuje. Personalas puikus, slaugytojos geros. Dažnai užeina pasiteirauti, ar nieko netrūksta. Esame skaniai maitinami“, - vien privalumus vardija viena pacienčių.
Pasak skyriaus gydytojos, be kita ko, svarbu bendrauti su čia gulinčiais sunkios būklės ligoniais, ką nuostabios slaugytojos daro dvidešimt keturias valandas per parą.

„Mūsų kontingentas – vyresnio amžiaus žmonės, daugelis nevaikšto ir negali apsitarnauti, tad jiems esame ypač reikalingi. Mes pasiruošę ir atiduodame visas jėgas, kad pacientai būtų gerai nusiteikę, kad jiems suteiktume kuo aukštesnio lygio paslaugas. Džiaugiuosi, savivaldybės parama. Norime, kad  dėmesį rodytų ir  naujos kadencijos politikai bei remtų finansiškai. Turbūt visi suvokia, kad tų pinigų, kuriuos skiria ligonių kasos, tikrai neužtenka skyriui išlaikyti. Ir jeigu norime, kad mūsų bendruomenė gautų itin aukštos kokybės paslaugas, mums reikalinga parama iš steigėjo. Esame finansuojami pagal gyventojų skaičių. Galime papildomai pridėti dvidešimt lovų, bet sutartinis finansavimas vis tiek ateina pagal savivaldybės gyventojų skaičių“, - sako skyriaus gydytoja.


 
Medikė džiaugiasi ne tik stipriai pagerėjusiomis darbo sąlygomis, bet ir nuolat diegiamų informacinių technologijų nauda.
„Per e.sveikatą išrašau kompensuojamus receptus, siuntimus, epikrizes ir nematau problemų. Jau greitai pradėsime dirbti su nauja IS dar išmaniau ir pažangiau“, - sako L.Laurenčikienė.
Ilgametė darbuotoja patikina, kad Neringos PSPC kolektyvas - itin draugiškas ir susigyvenęs.
„Švenčiame Medikų dieną, linksmai pažymime kolegų jubiliejus, puoselėjame tradicinę sezono pabaigtuvių šventę, kai šeštadienį visi susirenkame gamtoje. To labai laukiame, nes, sutikite, sezonas mums labai įtemptas, greitajai pagalbai, šeimos gydytojams krūviai smarkiai padidėja. Tad pasibaigus sezonui ateina palengvėjimas, pasidalijame įspūdžiais, išleidžiame Vilniaus greitosios medicinos pagalbos kolegas, rezidentus, kurie mums padeda vasarą, ir susiorganizuojame pikniką gamtoje. Ir, aišku, mūsų pavasarinės talkos, kuomet prisidedame prie Neringos miesto švarinimo, tvarkymo ir vėlgi susirenkame pabendrauti gamtos apsuptyje“, - pasakoja medikė.

 
Komentaras
Neringos savivaldybės meras Darius Jasaitis:

- Gydymo įstaigai šiemet padidinome biudžetą: anksčiau Neringos savivaldybė tik 36 tūkstančiais eurų prisidėdavo prie PSPC, o vien šiais metais esame skyrę apie 160 tūkstančių eurų infrastruktūrai gerinti. Džiaugiamės, jog gavome naujus greitosios pagalbos automobilius, tik jie mūsų keliams, kurių kokybė prasta, nelabai tinka. Nemažai investavome į Neringos pirminio sveikatos priežiūros centro gydomąsias vonias. Aišku, prisidedame ir prie medikų atlyginimų. Tam įtakos turėjo pasikeitęs apmokėjimas – perkopėme penkių tūkstančių gyventojų ribą ir iš karto sumažėjo PSDF finansavimas. Miestelyje, turinčiame penkis tūkstančius gyventojų, neskaitant to, kad mūsų gyventojų nemaža dalis registruoti Vilniuje, Klaipėdoje, Kaune, finansavimo  suma sumažėjo, atrodo, trisdešimt šešis tūkstančius eurų.
 
Bet kol kas negalime skųstis. Džiaugiamės Neringos PSPC darbu. Galėtume pritraukti ir šeimos gydytojų rezidentų. Kaip tik vieną rezidentą raginau pasilikti. Bet suprantame ir jaunų medikų nuogąstavimus: esame maži – jiems reikia daugiau pacientų. Taip pat neturime savivaldybės gydytojo. Visi ministerijos raštai, atsakymai ateina tiesiai savivaldybei. Problema ta, kad savivaldybėms nuolat pridedama naujų funkcijų ir pareigų, o pinigų – ne. Mums visą laiką sako: kelkite įvažiavimo rinkliavą. Bet gali tiek pakelti, kad paskui nebesurinksi to, ką anksčiau surinkdavai, ir dar pakenksi verslui.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris