Pasvalio poliklinika: stengiamės būti kuo arčiau paciento

Sima Kazarian
2023-04-21
„Galvojame apie ateities perspektyvas, tačiau sprendimus priimame orientuodamiesi į šiandienos poreikius ir galimybes“, – tvirtina Vilius Povilionis, VšĮ Pasvalio pirminės asmens sveikatos priežiūros centro (PASPC) vyr. gydytojas. Su juo kalbamės, kaip įstaigai sekasi atliepti naujausias sveikatos sistemos tendencijas: mažinti krūvį šeimos gydytojams, priartinti paslaugas prie žmogaus. Pasvalio PASPC esama gražių pavyzdžių, kaip pirminė sveikatos priežiūra prisideda prie pagalbos pacientui ir padeda tolygiau paskirstyti krūvį medikams.
Pasvalio poliklinika: stengiamės būti kuo arčiau paciento
Pasvalio PASPC neseniai pradėjo teikti ambulatorines slaugos paslaugas namuose, kurias pacientams paskiria šeimos gydytojai. Slaugytoja Laima Taučkelienė pasakojo, kad dažniausiai namuose lankomi sunkios būklės ligoniai, gulintys lovoje, tačiau būna ir lengvesnių atvejų, kai žmonės dar gali dalinai apsitarnauti patys.

Kaip teigia VšĮ Pasvalio pirminės asmens sveikatos priežiūros centro vyr. gydytojas Vilius Povilionis, šiuo metu įstaiga dirba optimaliu režimu – čia prisirašę apie 16 tūkst. pacientų, kurie užtikrina pakankamą krūvį medikams, kartu išvengiant daugeliui pacientų galvos skausmu tapusių eilių. Greta veikia ir dvi privačios poliklinikos, tačiau pirminės asmens sveikatos priežiūros centras išlieka pagrindinė šeimos medicinos tvirtovė rajone, į kurią atvyksta gyventojai iš miesto, aplinkinių miestelių ir kaimų. Neretai jo duris praveria ir privačių medicinos įstaigų klientai, kai prireikia gauti įvairesnes paslaugas, ypač paslaugas namuose.

 
Pasvalio rajono savivaldybė įstaigai gelbsti finansiškai, kai atsiranda galimybė įsisavinti lėšas iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų investicinių projektų, be to, yra specialioji savivaldybės rėmimo programa. Jos dėka PASPC gauna lėšų sveikatinimo reikmėms, nes įstaigos pajamos dažniausiai sunaudojamos einamosioms išlaidoms. Pasvalio poliklinika kaip ir daugelis kitų sveikatos priežiūros įstaigų susiduria su žmogiškųjų išteklių klausimais, tačiau bent jau kol kas pavyksta juos spręsti. Čia pradėtos aktyviai teikti ambulatorinės slaugos paslaugos namuose, pasiteisina ir jau dešimtmetį veikiantis psichikos dienos stacionaras. Poliklinikoje yra pirminio lygio chirurgijos kabinetas, kur visą dieną kreipiasi pacientai ištikus ūmiems chirurginiams sveikatos sutrikimams.
 
Universali pagalba čia ir dabar
Atvykus apžiūrėti, kaip veikia pirminio lygio chirurgijos kabinetas, chirurgė Jelena Mikoliūnienė kaip tik išniro pro duris ant sterilios marlės nešina neseniai pašalinta rakštimi. Energinga ir pacientų pagarbą per kelis darbo dešimtmečius šioje įstaigoje užsitarnavusi gydytoja pasidalino kasdienio darbo įspūdžiais. „Pateiksiu pavyzdį apie puikią bendrystę su kolega radiologu. Neseniai atėjo žmogus, kuris prieš dvi savaites genėjo krūmus ir nuo tada skundėsi nepraeinančiu piršto skausmu, tinimu. Kolegos paprašiau apžiūrėti pacientą. Jis atliko echoskopiją ir pagal nuotrauką padarius tikslinį pjūvį pavyko kuo puikiausiai pašalinti rakštį. Ji nedidelė, apie centimetro ilgio, be sudarė daug nepatogumų žmogui“, – pasakojo gydytoja.
 
Pagrindinis J.Mikoliūnienės darbo principas – bendradarbiavimas. „Man patinka nueiti pas kolegas, pasilabinti, paklausti, kas naujo, ką galėtume nuveikti kartu. Viso to tikslas, kad pacientui tektų kuo mažiau vaikščioti nuo specialisto prie specialisto, kad jis gautų kuo geresnę paslaugą ir liktų patenkintas“, – tvirtino gydytoja. Dažniausiai į jos kabinetą užsuka žmonės su įvairiomis chirurginėmis patologijomis, traumomis, pūliniais, skausmais, kartais tiesiog norintys pasitarti dėl kokio nors sveikatos sutrikimo, kuris nebūtinai susijęs su chirurgine patologija. Neretai pacientus konsultuotis čia atsiunčia ir šeimos gydytojai.
 
J.Mikoliūnienė tvirtina, kad besikreipiantys pacientai į jos kabinetą visada patenka tą pačią dieną. Pacientai nieko nelaukiant gauna pagalbą, jei jų būklė atitinka skubios pagalbos kategoriją, pavyzdžiui, kenčia skausmą, kraujuoja ir pan. Darbo dienomis ši paslauga palengvina krūvį ligoninės skubios pagalbos skyriui.

 

„Į ligoninę žmonės keliauja tada, kai tikrai negalime padėti vietoje. Ten nesiunčiu iki galo neištirto paciento, kiek įmanoma stengiuosi nustatyti ir preliminarią diagnozę. Pavyzdžiui, jei atėjęs žmogus skundžiasi pilvo skausmu, padarome privalomus tyrimus, visą kraujo vaizdą, apžiūriu ir, pavyzdžiui, įtarusi apendicitą siunčiu tolesniam gydymui. Jei yra sudėtingesnė patologija ir Pasvalyje nebus galimybių jos gydyti, siunčiu į kitą įstaigą, kad žmogus tikslingai ją išspręstų“, – pasakojo chirurgė Jelena Mikoliūnienė, pacientų dažnai vadinama tiesiog universalia gydytoja.

 
Regionų gyventojai neretai sako, kad nutikus bėdai, po traumos jie siuntinėjami nuo vieno specialisto prie kito, tenka laukti eilėse. Pasvalio poliklinikoje stengiamasi, kad to nebūtų. „Jei po traumos pacientui reikia echoskopijos, tikrai savaitės laukti nereikia – čia neįmanomi dalykai, – kalbėjo J.Mikoliūnienė. – Viską sprendžiame dabar ir čia. Galiu bet kada paskambinti kolegai ir tai žymiai greičiau, nei įteikti pacientui siuntimą ir tegu jis eina, kur nori ir registruojasi, kur priima. Kaip jau minėjau, glaudūs ryšiai tarp medikų svarbu, nes tuomet pacientas gauna geriausią ir optimaliausią sprendimą.“
 
Ji pakvietė žvilgtelėti ir į operacinę. Prieš mums apsilankant joje buvo atlikta gipsavimo procedūra. „Pas mus atvyksta ir traumuoti ligoniai. Kadangi traumatologai apkrauti darbu, stengiamės pagelbėti ir pastariesiems. Traumatologai dirba už šios sienos, todėl greitai nubėgu, kartu pasižiūrime nuotrauką, apsitariame ir jei problema nesudėtinga, nereikia, pavyzdžiui, daryti repozicijos, – ją išsprendžiu pati“, – sakė J.Mikoliūnienė.
 
Ji pasidžiaugė ir dviem čia dirbančiomis slaugytojoms. „Viena slaugytoja dirba tvarstomajame ir yra išmokyta dirbti su sudėtinga tvarsliava, praktiškai žino tiek pat, kiek ir aš. Manau, kad taip ir turi būti: dirbanti su žaizdomis slaugytoja turi žinoti ne mažiau nei daktaras. Galiu ja visiškai pasitikėti, nes pati parenka tvarsčius, yra profesionali darbuotoja“, – gyrė kolegę chirurgė ir pridūrė, kad kita slaugytoja registruoja pacientus, padeda su dokumentacija. Ši pagalba svarbi užtikrinant sklandų darbą, kadangi pacientų srautas nemažas. J.Mikoliūnienė teigė, kad jis gerai sustyguotas, nes viskas vyksta pagal registracijos laiką. „Žmogus suplanuoja savo laiką ir kai ateina, tikrai būna priimtas. Žinoma, visuomet gali pasitaikyti plius minus dešimt minučių, būna fors majeure, bet darbas tikrai vyksta sklandžiai“, – pasakojo chirurgė.


 
Populiari paslauga
Dar viena paslauga, kuri poliklinikoje puikiai veikia ir yra prieinama ne visuose rajonuose – Psichiatrijos dienos stacionaras. „Sveikatos sistema juda to, kad stengiamasi pacientus kuo rečiau guldyti į ligoninę, link. Ne išimtis ir psichikos sveikata“, – kalbėjo V.Povilionis. Psichikos dienos stacionaro pastatas duris atvėrė 2012-ųjų vasarą, jame įvestas geoterminis šildymas, erdviose ir šiuolaikiškose patalpose renkasi pacientai iš Pasvalio, kreipiasi ir kaimyninio Biržų rajono gyventojai.
 
Pacientams čia paskirta ir palata su keliomis lovomis, kad prasčiau pasijutę jie galėtų prigulti, esant indikacijoms sulašinti lašelinę. Tačiau V.Povilionis pabrėžia, kad tai nėra prioritetinės paslaugos ir į šią palatą pacientai užsuka minimaliai: „Svarbiausias Psichikos dienos stacionaro tikslas yra veiklos, kuriomis žmonės gali praturtinti suvokimą apie save, aplinkinį pasaulį, įgyti naujų įgūdžių.“
 
Kasdien dienos stacionare lankosi psichiatras, psichologai, gelbsti savanoriai, visuomenės sveikatos biuro specialistai, kineziterapeutai. Čia vyksta meno terapija, sveikos gyvensenos užsiėmimai, aromaterapija. Paprastai čia lankosi apie šešiolika pacientų, kurie atvyksta su šeimos gydytojo arba psichiatro siuntimu. „Kas gerai, kad pacientai yra vežiojami – yra paimami iš namų ir parvežami atgal, – pažymėjo dienos stacionare dirbanti Virginija Ramanauskienė, vyresnioji psichikos slaugos slaugytoja. – Kitaip rajono žmonėms būtų sunku. Ne tik dėl to, kad ne visi vairuoja, tačiau kelionei kaimo žmonės dažnai tiesiog neturi pinigų...“
 

Dienos stacionare dirbanti vyresnioji psichikos slaugos slaugytoja Virginija Ramanauskienė pasakojo, kad kiekviena diena čia turi savo rutiną – ryte atvykę pacientai eina į druskų kambarį, po to geria arbatą, kavą. „Prie jos puodelio aptaria naujienas, krašto įvykius: kas gimė, kas mirė, kas susirgo ir panašiai. Tokie paprasti pokalbiai žmonėms patinka, nes jiems svarbu bendravimas, socialiniai ryšiai. Dešimtą valandą ateina masažistė, psichologai, po to kineziterapeutas, viskas pas mus suskaičiuota minutėmis“, – vardijo vyr. psichikos slaugos slaugytoja.

 
„Ši mūsų paslauga yra populiari, tai matyti ir iš to, kad žmonės nori pakartotinai ja pasinaudoti. Pastebime gerą šio gydymo efektą pacientams, ypač patiriantiems vienatvę, nerimą, – pabrėžė V.Povilionis. – Nors tai nėra tiesiogiai medikamentai paremtas gydymas, jis padeda. Būdami kartu žmonės atranda tarpusavio ryšį, susirenka, pabendrauja, dalyvauja įvairiose veiklose. Įvedant ir palaikant šias ir kitas naujas paslaugas svarbus ir vadybos momentas. Reikia surasti žmogų, kuris patikėtų, suprastų ir tame dalyvautų. Gyventojus būtina kviesti, informuoti apie atsiradusias galimybes. Jei to nedarysi – jie nežinos, pamirš pasinaudoti.“
 
„Tai – puikus centras, čia pabuvęs aš atsigaunu, – vyr. gydytojo žodžius patvirtino sutiktas Psichiatrijos dienos stacionaro pacientas Vilmantas. – Bendravimas duoda tiek daug, kad man beveik ir vaistų nereikia – sumažinau jų dozes. Čia kalbamės su psichologe, dirba draugiškos darbuotojos, man padėjo masažas. Po jo sprando skausmą lyg ranka nuėmė.“ Vilmantas džiaugiasi, kad per užsiėmimus išmoko gaminti valgyti ir dabar išsirinkęs internete patiekalus juos ruošia ne tik sau, bet ir bičiuliams. Pacientai šeimininkauja patogioje, švarioje virtuvėje, kur yra visa reikalinga įranga išbandyti įvairiausius receptus. Gydymo kursą, kuris trunka kasdien penkias savaites, Vilmantas lanko jau ne pirmą kartą.
 

Kai atvykome, kaip tik vyko užsiėmimai su psichologe, kur prie apskrito stalo sėdėjo džiugiai nusiteikę dienos stacionaro lankytojai. Medicinos psichologė Dalia Petrėnienė pasakojo, kad su žmonėmis kalbamasi, daromi pratimai, skirti stiprinti dėkingumui, pastabumui, atminčiai, dėmesiui ir pan. „Šiandien kalbėjome apie pasitikėjimą savimi, kad pasitikintis savimi žmogus gali džiaugtis, kaip nelyginti savęs su kitais, – užsiėmimo temą apibūdino specialistė. – Su pacientais dirbama ir relaksacijos kabinete, kur jie atsipalaiduoja, kalba apie gyvenimo spalvas, emocijas, savipagalbą, sužino, kas yra natūralus psichoterapeutas.“


 
Slaugytojos skuba į namus
Pasvalio PASPC neseniai pradėjo teikti ambulatorines slaugos paslaugas namuose, kurias pacientams paskiria šeimos gydytojai. Atvykusios slaugytojos perriša žaizdas, sulašina lašelinę, paima tyrimus, matuoja kraujospūdį, daro kardiogramą, gydo pragulas, opas ir pan. Šiuo metu poliklinikoje veikia dvi tokios komandos, kurių kiekviena turi koordinatorių.

Pakalbinome dvi slaugos namuose komandos nares, kurios važinėja pas pacientus Pasvalyje ir aplinkiniuose kaimuose. Tai slaugytoja Laima Taučkelienė ir slaugytoja, komandos koordinatorė Simona Naglazienė. „Mūsų komandą sudaro psichologė, kineziterapeutai, slaugytojos. Kai kada pas pacientą vyksta ir gydytojas, jei yra nematęs paciento ir turi jį apžiūrėti, paskirti procedūras, – paaiškino S.Naglazienė. – Bet dažniausiai važiuojam dviese su Laimute. Yra specialus slaugos klausimynas, pagal kurį nustatome pacientų poreikius: kaip dažnai reikės lankyti konkretų ligonį, kokie komandos nariai turi įsijungti. Tikslų grafiką sudaro slaugytoja pasiderinusi su gydytoju. Dabar esame įsidirbę, tačiau iš pradžių reikėjo prie šių paslaugų įpratinti šeimos gydytojus, kurie dar gana vangiai rašydavo siuntimus. Vėliau viskas įsivažiavo.“
 
L.Taučkelienė pasakojo, kad dažniausiai namuose lankomi sunkios būklės ligoniai, gulintys lovoje, tačiau būna ir lengvesnių atvejų, kai žmonės dar gali dalinai apsitarnauti patys. „Paprastai mūsų pacientai turi daug gretutinių ligų, neįgalumą. Pas vienus važiuojame tris kartus per savaitę, o pas kai kuriuos ir kasdien po du kartus. Pavyzdžiui, lankome vieną nematančią klientę, kuri serga cukriniu diabetu ir negali pati susileisti insulino bei vartoti kitų vaistų. Jai reikalinga nuolatinė mūsų pagalba“, – teigė L.Taučkelienė.


„Pacientai mūsų laukia. Jaučiame, kad jie tikrai patenkinti šiomis paslaugomis. Jas vertina ir artimieji. Neretai išgirstame frazę: „Kaip gerai, kad atvažiavote!“ – pacientų emocijas prisiminė slaugytoja, komandos koordinatorė Simona Naglazienė.

 
V.Povilionis pridūrė, kad ambulatorinės slaugos paslaugos namuose atspindi Sveikatos apsaugos ministerijos planus, kad žmogus kiek galint ilgiau liktų namuose, o į ligoninę gultųsi tik tada, kai pagalbos jam reikia visą parą. „Naktį nebebudėsime, tačiau savaitgaliais ir dienos metu pacientais pasirūpiname“, – užtikrino įstaigos vadovas ir pridūrė, kad kol kas esamos slaugos komandos pajėgia aptarnauti visus norinčius ir visiškai patenkina Pasvalio gyventojų poreikį. Jis paminėjo, kad rajone buvo itin daug medicinos punktų. „Čia, atrodo, bėda, reikia uždarinėti... Bet šiai minutei taip nutiko, kad plečiant slaugos sektorių galime pasinaudoti jų resursais – taigi tai tapo mūsų stipriąja puse“, – paaiškino vyr. gydytojas ir pasidžiaugė, kad ligonių kasos šias paslaugas papildomai skatina.
 
Šeimos gydytojai laukia pokyčių
Pasvalio PASPC plečia ir šeimos gydytojo komandą. „Paskutiniai ministro sprendimai nurodo, jog prie gydytojo šiemet prisijungia 2,1 darbuotojo etato. Jau įdarbinome dar vieną slaugytoją, nuo balandžio atėjo kineziterapeutė, – V.Povilionis ir pridūrė, kad be nuostolio poliklinika dabar gali priimti porą darbuotojų. Jis vylėsi, kad bus numatytas tolesnis finansavimas, o gydytojas, turėdamas komandą, galės daugiau laiko skirti pacientui, mažiau dokumentacijai.
 

Jau ne pirmas dešimtmetis Pasvalio PASPC dirbanti šeimos gydytoja Vitalija Leišienė ir dabar jaučia šiokį tokį palengvėjimą – pacientus namuose lankanti slaugos komanda sumažino darbo ir šeimos gydytojo kabinete. „Dar prieš kelerius metus chirurgai skambindavo mus įspėti apie išleistus pacientus su žaizdomis, kurias turime perrišti, stebėti. Stengdavomės padėti, o dabar visa tai sprendžiama. Jei atsiras ergoterapeutas, bus dar geriau, nes kai kurie pacientai itin vertina šias paslaugas“, – atsiliepimais dalijosi šeimos gydytoja.
 

Ji teigia, kad komandos plėtra reikalinga, nes mažina krūvį šeimos gydytojui. „Šiandien turėjau pacientą, kuris skundėsi, kad praėjus dviem valandoms po valgio cukraus kiekis jam pakyla iki 28 mmol/l... Kai paklausiau, ką valgo, tai kasdien – Velykos! Specialistai, kurie aptartų mitybos ir kitus klausimus, sutaupytų laiko šeimos gydytojui. Žinoma, daug kas priklauso nuo darbuotojo, kaip jis moka pateikti informaciją, įtikinti pacientą“, – sako V.Leišienė.
 
Gydytoja laukia, kad komandos nariai nuo gydytojo pečių nuimtų ir administracinę naštą. „2017-aisiais pradėjau dirbti su e.sveikata, atrodo, jau viskas turėtų būti aišku, deja... ir dabar iškyla svarbių klausimų. Būtų didžiulė pagalba, jei laikas, kuris sugaištamas prie to, liktų gydymui“, – tvirtino specialistė.
 
Ji teigia, kad didžiulis yra slaugytojų vaidmuo. „Dirbu ir kaimo ambulatorijoje, kur slaugytoją reikėtų ant rankų nešioti... Pacientams visos programos sudaromos, viskas sužiūrėta, ji pas žmones važiuoja, visus vietinius pažįsta. Taip ir turi vykti darbas – gydytojas dirba savo, slaugytojas savo: sužiūri visus tyrimus, programas, suleidžia vaistus, aplanko, informuoja mane, jei kas nors ne taip. Tokį modelį laikyčiau idealiu“, – kalbėjo V.Leišienė ir pridūrė, kad mieste tikriausiai bus pasiektas toks pat darbo principas.
 
Pagrindinė poliklinikos problema yra žmogiškieji ištekliai, tačiau nepaisant to, vadovui pavyko pritraukti šeimos gydytoją iš Ukrainos, kita šios srities specialistė į Pasvalį atvyko iš Vilniaus. „Kol kas trūkumą kaip ir išsisprendėme. Bet yra trysketuri gydytojai, kurie išeina į pensiją, todėl galvojame ir apie ateitį“, – paaiškino V.Povilionis.
 
Šeimos gydytoja Loreta Khazri patenkinta sprendimu atsikraustyti iš Vilniaus į Pasvalį. Gyvenimas provincijoje suviliojo ramiu ritmu, galimybe laiką kamščiuose iškeisti į malonesnes veiklas. „Gimus dukrai grūstys ėmė dar labiau varginti. Vaiką per jas reikia vežti į darželį, po to pačiai vykti į darbą... Kasdienybė tapo sudėtinga, – tvirtino L.Khazri. Pasvalyje ji rado geras darbo sąlygas, džiaugiasi planais plėsti šeimos gydytojo komandą. – Pacientui tai tik į naudą, nes jis sulauks įvairiapusiškesnės pagalbos – bus pakonsultuotas, gaus įvairių paslaugų.“
 
O V.Povilionis pasidalino nerimu dėl vidurinio personalo išteklių, bet tikisi, kad ministerijai plečiant komandą kartu bus išspręstas ir specialistų paruošimo klausimas: „Slaugytojų ir dabar yra ant ribos, jų trūksta. O prie šeimos gydytojo dirbs ne vien slaugytojas, bet ir sveikos gyvensenos specialistai, atvejo vadybininkai ir pan. Ministro įsakymas, kad finansavimas didėja, jei turime didesnę komandą, išėjo kovo 3 dieną ir tą pačią dieną jau galvojome, kaip atitikti naujus reikalavimus. Visą kovą vertėmės per galvą, kad ne prarastume, o gautume tų kapeikų. Taigi dažnai darbas toks spontaniškas... Planavimas vyksta artimiausioje perspektyvoje – žiūrime, kokias galimybes mums šiandien suteikia ir stengiamės padaryti geriausia iš to, ką jos leidžia.“

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris