Kretingos ligoninė žengia pirmyn. Prašau, netrukdykite!

Deimantė Gruodė
2023-05-18
„Dienos chirurgija – rajoninės ligoninės brangakmenis“, – dideles perspektyvas šioje srityje įžvelgia antrus metus VšĮ Kretingos ligoninei vadovaujantis žinomas uostamiesčio medikas Romaldas Sakalauskas. Nors iš pirmtakės gydytojos Ilonos Volskienės perėmė išpuoselėtą ir stabiliai veikiančią gydymo įstaigą, ją toliau stiprina, diegia gyventojams ypač reikalingas paslaugas. Rezultatai akivaizdūs: ligoninė vizualiai gražėja, didėja joje teikiamų paslaugų apimtys, atgyvenusi medicinos įranga keičiama į naują. Tarp naujausių pirkinių – šiuolaikiškas kompiuterinis tomografas, be kurio neįsivaizduojama šiandienė aukšto lygio medicina.
Kretingos ligoninė žengia pirmyn. Prašau, netrukdykite!
Naujas įstaigos pirkinys – šiuolaikiškas 160 pjūvių kompiuterinis tomografas (KT), stipriai praplečiantis diagnostikos galimybes.

Estetiška aplinka – prioritetas
Kaip kalba ligoninės vyr. gydytojas R.Sakalauskas, atėjusiam vadovui niekada nebūna lygaus starto ar lygaus kelio, priešingai, visuomet susiduriama su be galo daug iššūkių. „Anksčiau vadovavau Respublikinei Klaipėdos ligoninei, kuri vertinant tiek finansais, tiek darbuotojų skaičiumi yra kaip divizija. O rajoninė ligoninė šiuo atveju – kaip vienas tos divizijos pulkas. Vadinasi, tris kartus mažesnė visomis prasmėmis: paslaugų, finansų, darbuotojų skaičiumi... Todėl man pačiam teko nemažas iššūkis pereiti psichologinį barjerą, perprasti rajono specifiką, paslaugų ir gyventojų ligų struktūrą, palyginti, kas dominuoja rajonuose ir nedominuoja dideliuose miestuose“, – pasakoja adaptacijos laikotarpį jau praėjęs vadovas.
 
Juolab kad šalia yra stipri pagalbininkė – buvusi ilgametė įstaigos vadovė I.Volskienė, į kurią, esant poreikiui, gali atsiremti. „Jei vadovas augina gražią gėlę ir staiga ją pradeda prižiūrėti kas nors kitas, visada prieisi ir patikrinsi, ar augalas žydi, ar palaistytas. Kitaip ir būti negali, jeigu hipokratiškai darbui atiduodi dvasią, kūną, kraują, jau nekalbant apie žilus plaukus. Kaip sakoma, jei nori greitai nueiti ir pasiekti tikslą, reikia eiti vienam. O jeigu nori pasiekti tikslą ir rezultatą, reikia eiti visiems drauge“, – kolektyvo ir bendruomeniškumo svarbą akcentuoja R.Sakalauskas.
 

„Buvo nupirkta nauja įranga su laparoskopais, audiometrija, idant galėtume suteikti kuo aukštesnio lygio paslaugas. Džiaugiuosi, kad pas mane lankosi ne tik kretingiškiai, bet ir aplinkinių rajonų gyventojai: palangiškiai, klaipėdiečiai“, – sako buvusi ilgametė Kretingos ligoninės vadovė gydytoja otorinolaringologė Ilona Volskienė.

 
Įžengus į Kretingos ligoninę iš karto juntami naujo šeimininko prisilietimai. Pirmiausiai į akis krinta sodrios spalvos ir subtilios interjero detalės, kuriomis iš karto užkoduojama gera nuotaika ir atmosfera. Nustembi, kad net ir valstybinėje įstaigoje galima kūrybiškai pakeisti aplinką naudojant minimalias sąnaudas. Išradingas vadovas paaiškina: šio, iš gydymo įstaigų užsienyje nusižiūrėto sprendimo tikslas yra dvejopas. Visų pirma, jauki ir estetiška aplinka pacientams bei darbuotojams suteikia gerų emocijų. Antra, spalvų paletė padeda greičiau susiorientuoti kuriame įstaigos aukšte pacientas randasi. Puošnumo ligoninei suteikia ir paveikslais nukabintos koridorių sienos. Tai neleidžia prie gydytojo kabineto durų laukiančiam pacientui užsisklęsti su niūriomis mintimis, priešingai, belaukiant vizito suteikiama galimybė pasigrožėti dailininkų kūriniais.
 

Negali taip būti, kad privačiose gydymo įstaigose labai gražu, o valstybinės – apšiurusios ir blankios. Į gydymo įstaigą pacientas ateina spręsti sveikatos problemų, tad vien dėlto būna įsitempęs. O niūri ir netvarkinga ligoninės aplinka jį dar labiau sudirgina emociškai. Svarbu sukurti tokią aplinką, kur kiekvienas pacientas jaustųsi saugiai ir gerai“, – kitokį požiūrį įneša VšĮ Kretingos ligoninės vyr. gydytojas Romaldas Sakalauskas, didelį dėmesį skiriantis ne tik fizinei, bet ir emocinei gyventojų savijautai.

 
Ūkiškais vadovo sprendimais neatsidžiaugia ir jo pirmtakė gydytoja otorinolaringologė I.Volskienė – ji dirba ligoninėje kaip specialistė. Be to, medikė yra vidaus audito grupės vadovė. „Žinojau, kad ateina energingas, šiuolaikiškai mąstantis vadovas, daugelį dalykų vertinantis per kitokią prizmę. Daug dėmesio yra skiriama profilaktikai, ką buvome šiek tiek primiršę. Ligoninėje atliekami ir kompiuterinės tomografijos, ir kolonoskopijos tyrimai – paslaugos, kurios nepaprastai reikalingos pacientams. Stebėdama pirmuosius rezultatus matau, kad išties einame teisinga linkme“, – vyr. gydytojo iniciatyvumą ir pastangas giria I.Volskienė. Sveikatos sistemoje siaučiant permainų vėjams medikė nuogąstauja, kad stipriais skyriais pasižyminti Kretingos ligoninė nebūtų sugriauta: viena, uždaryti ligonines, kurios jau ankstesniuose etapuose nyko ir iš jų buvo atiminėjami skyriai, visai kas kita, draskyti stiprius skyrius turinčias gydymo įstaigas.

 

„Sveikatos apsaugos ministerija pakeitė reikalavimus slaugomiems pacientams. Šie, tarp kurių ir onkologiniai, ir sergantys demencija, yra labai sudėtingi, ilgai gydomi, o vienos paros įkainis už gydymą tiesiog juokingas – 99 eurai. Palyginau, kad bilietas į koncertą Vilniuje atsieina 96 eurus“, – sako Kretingos ligoninės Slaugos ir palaikomojo gydymo padalinio vedėjas gydytojas geriatras Vaidas Černiauskas.

 
Indėlis į chirurgiją
Ilgametę vadovaujamo darbo patirtį sukaupęs R.Sakalauskas skaičiuoja, kad dirba jau bene prie devyniolikto sveikatos apsaugos ministro, ir kiekvieno jų atėjimą vaizdžiai palygina su sportine bėgimo per kliūtis rungtimi, kuomet visą laiką be atokvėpio reikia peršokti sudėtingus barjerus. „Po nepriklausomybės Lietuvos sveikatos sistema visą laiką yra kaip aukštyn žemyn šokinėjanti kardiograma. Tai yra vienas trukdžių, kodėl neįvykdome kai kurių svarbių pertvarkų ir stovime vietoje, o kartais grįžtame atgal“, – paaiškinimą turi R.Sakalauskas.
 
„Jei norima naikinti tokias įstaigas, kurios uždirba ir gali save išlaikyti, reforma yra bloga. Pavyzdžiui, mūsų ligoninėje gimdymo paslaugos valdžios sprendimu buvo nutrauktos nuo pernai gegužės mėnesio, kadangi nesiekė nustatyto minimalaus – trijų šimtų – metinio gimdymų rodiklio. Nors kai kurių politikų pozicija buvo priešinga, kad akušerijos skyrių reikia išsaugoti, to daryti nematėme prasmės. Supratome, kad toks ėjimas būtų nesėkmingas, nes gimdymo paslaugos turi būti organizuojamos itin aukštame lygyje. Bet kur teikdami paslaugas galime išsilaikyti: prašau, netrukdykite“, – požiūrį dėsto R.Sakalauskas.
 
Paklaustas, kur mato Kretingos ligoninės perspektyvas, vyr. gydytojas pirmiausiai įvardija dienos centrus, kuriems sukuriamos palankios sąlygos. „Dienos stacionaras regione yra kaip brangakmenis, kuris pacientams reikalingas ir valstybė gali apmokėti už tokias paslaugas“, – prioritetą įvardija vadovas.
 
Pirmiausiai R.Sakalauskas, būdamas abdominalinės chirurgijos gydytojas, džiaugiasi Kretingoje kaip gėle vazone pražydusia chirurgija bei suburta stipria gydytojų chirurgų komanda, kas sudaro galimybes atlikti kelis kartus daugiau operacijų negu anksčiau, ir tai dar ne riba. „Šių metų pirmame ketvirtyje turime tokius atliktų operacijų skaičius kaip kai kurios didžiosios ligoninės, pavyzdžiui, Klaipėdoje. Ortopedinės-traumatologinės operacijos „nuo – iki“ sudaro 85 proc., o pacientai pas mus atvažiuoja operuotis ne tik iš Kretingos, bet ir iš Tauragės, Mažeikių, Telšių, Panevėžio bei kitų rajonų. Tai yra fantastika! Klausimas, kaip už mūsų indėlį teikiant chirurgijos paslaugas apmokės ligonių kasos, kuomet esame pranokę virškvotį iki pusės metų. Pažiūrėsime, koks bus derlius iš mūsų sėjos“, – kalba R.Sakalauskas.
 
Gerėjantiems rodikliams pasitarnauja nuolat atnaujinama medicinos diagnostinė įranga. Kretingos rajono savivaldybės dėka įsigytas 160 pjūvių naujos kartos kompiuterinis tomografas (KT), stipriai praplečiantis ligų diagnostikos galimybes. „Medicina reikalauja aukščiausio lygio technologijų ir specialistų žinių“, – pabrėžia vyr. gydytojas.
 
Akių ligų kabinetui buvo nupirkta moderni kompiuterinė regos akipločio įvertinimo sistema (perimetras), tinkamas glaukomos diagnostikai ir specifiniams medicinos tyrimams.
Įsigijus reikiamą įrangą ambulatoriniame konsultaciniame skyriuje gydytojas chirurgas, endoskopuotojas sėkmingai atlieka kolonoskopijas, kurių pagalba nustatoma didžiausia dalis storosios žarnos vėžio patologijų.


 
Profilaktinių patikrinimų svarbą akcentuojantis ligoninės vadovas džiaugiasi, kad jau yra perkamas mamografas, tad nuo vasaros atėjusioms pasitikrinti moterims bus galima ankstyvosiose stadijose išaiškinti krūtų onkologines ligas. „Neturint tinkamos aparatūros, paprastai nustatomos jau 3 ar 4 stadijos onkologinės ligos, tai yra mūsų sistemos netvarka. Pavyzdžiui, dideliame rajone gyvena septyniolika tūkstančių moterų, iš jų pasitikrinti ateina vos 10-15 proc. Savo ruožtu vyrai vengia profilaktiškai pasitikrinti prostatą, tad po kurio laiko jiems nustatoma 3-4 stadijos onkologinė liga“, – susirūpinęs kalba R.Sakalauskas. Tuomet vienas apleistos ligos atvejis įsuka negailestingą gydymosi karuselę (reikia pakliūti pas šeimos gydytoją, paskui pas gydytoją onkologą, paskui chemoterapijai, spindulinei terapijai), dėl ko didėja eilės ir pas gydytojus.
 
„Vengdami profilaktinių patikrinimų medicinoje šiandien einame į švarų kambarį su purvinais batais ir nežinome, pripėduosime ar nepripėduosime (kitaip tariant, susirgsime ar ne)“, – palygina vadovas, pridurdamas, jog aktyviau tikrindamiesi pagal ankstyvosios diagnostikos programas mažintume eiles pas gydytojus, be to, padėtume taupyti brangiam gydymui skiriamas valstybės lėšas.
 

„Didžiausias ligoninėje – Vidaus ligų skyrius, aprūpintas būtina medicinos įranga: atliekami laboratoriniai echoskopiniai, invaziniai ir rentgenologiniai tyrimai. Teikiame kvalifikuotas antro lygio terapinio profilio sveikatos priežiūros paslaugas. Prireikus daug lėtinių ligų turinčius pacientus konsultuoja kitų specialybių gydytojai“, – sako Kretingos ligoninės vidaus ligų gydytojas Tadas Šopaga.

 
Trys metro stotelės
Plečiant ambulatorinės konsultacijos paslaugas didelis dėmesys skiriamas Fizinės medicinos ir reabilitacijos tarnybai stiprinti. Siekiama, kad ambulatorines reabilitacijos paslaugas Kretingos miesto ir rajono gyventojai gautų vietoje – tam jau yra sudarytos visos sąlygos. „Juk gyventojai masažo procedūroms nevažiuos į Klaipėdą! Rajonuose tik turėk sąlygas ir norėk šias paslaugas teikti. Juolab kad darbuotojų – kineziterapeutų arba terapeutų – darbo rinkoje yra ir mes juos galime prisikviesti. Gal didesnė problema su gydytojais reabilitologais“, – svarsto įstaigos vadovas, turintis daugiau idėjų, kaip išplėsti reikalingų paslaugų spektrą gyventojams.
 

Nors situacija dėl gydytojų skaičiaus Kretingos ligoninėje buvo stabilizuota, sako priimtų dar vieną kitą specialistą: pirmiausia chirurgą ir kardiologą. „Iš vienos pusės pliusas, kad Kretingos ligoninė yra šalia didelio miesto, tad pas mus operuoti ar konsultuoti atvažiuoja kolegos iš uostamiesčio. Atstumas nedidelis: kaip sakau, esame per tris metro stoteles, kurias reikėtų pravažiuoti iš Klaipėdos į Kretingą. Bet kai kuriems ministerijos valdininkams tai turi ir neigiamų aspektų: „Jeigu už kelių dešimčių kilometrų nuo bet kurios rajono vietos yra Klaipėdos gydymo įstaigos, kam Kretingai turėti atskirą ligoninę? Tad čia galima viską sunaikinti, sulyginti, tegul visos paslaugos būna sukoncentruotos Klaipėdoje!“ Tačiau Kretingoje irgi turi išlikti ligoninės skyriai, kurie reikalingi vietos gyventojams. Jeigu pasižiūrėtume Danijos, ypač Pietinės Vokietijos pavyzdį – ten kaip tik didžiulį pasisekimą turi satelitinės ligoninės arba gydymo centrai, nukraunantys krūvį nuo didžiųjų gydymo įstaigų ir atnešantys valstybei didelę naudą“, – atkreipia dėmesį R.Sakalauskas.
 
Grįžtant prie sveikatos priežiūros įstaigų pertvarkos medikui labiausiai nepriimtinas siūlymas rajonines ligonines reorganizuoti į bendruomenės sveikatos centrus. „Reformoje man nepatinka, jog nebelieka ligoninių kaip gydymo įstaigų. Vietoj jų atsiranda sveikatos centrai. Bet į pastaruosius gali įeiti SPA paslaugos ar pasilepinimas vandens bei grožio procedūromis. Dabar gi po šios reformos ligoninės dings – jų nebeliks. Gal ir norima, kad nebeliktų dalies ligoninių“, – susimąsto vyr. gydytojas.


 
R.Sakalauskas neabejoja, pertvarkant rajonines ligonines protingiausia vadovautis paprastu ir ne kartą pasiteisinusiu principu: kas nori ar gali tvarkytis ir siekia žengti pirmyn – tiems nereikia trukdyti. Tuomet bus pasiektas geras rezultatas, įsitikinęs vadovas, šiuo atveju turintis ir neigiamos patirties. „Ligonių kasoms rašome, kad atliekame tyrimus su naujausiu galingiausiu tomografu ir sulaukiame atsakymo: ne, nereikia šių paslaugų apmokėti. O privačiame sektoriuje kiek nori: pinigai liejasi į dešinę ir į kairę. Tad kur yra teisingumas? Paskui stebimės, kodėl valstybinės įstaigos nyksta, kodėl gydytojai bėga į privačius centrus ir kodėl periferija yra nuskriausta. Šis požiūris man velnioniškai nepatinka. Jeigu jis ir toliau tęsis, be abejo, valstybinės įstaigos dideliuose miestuose taps klasterinės, kai reikės gydyti vieną kitą insultą, miokardo infarktą, o visa kita pasiliks privačiose rankose. Dėlto eilės tik didės, nes gydytojai rinksis privatų sektorių“, – problemą mato R.Sakalauskas.
 
Rajono gyventojus gelbėja ligoninėje gerai suformuotas Anesteziologijos reanimacijos skyrius. Didelis dėmesys skiriamas ambulatorinės pagalbos stiprinimui: vykdomos ambulatorinės konsultacijos, kuomet laikantis ministro įsakymo beveik pasiekiamas tikslas, idant paslaugos būtų suteiktos per nurodytus terminus. Šių metų strateginiuose planuose taip pat numatytos Priėmimo- skubios pagalbos skyriaus statybos.

 
Komentaras
Gydytojas chirurgas, endoskopuotojas Oleg Aliošin:

- Kretingos ligoninėje šiltas ir malonus kolektyvas. Esu aprūpintas visa reikiama šiuolaikiška diagnostine įranga. Svarbiausia – ko paprašai, iš karto gauni. Nėra taip, kad beldiesi ir tavęs niekas negirdi. Tai ypač svarbu.
Kabinete turime endoskopinį bokštą, prie kurio jungiamas ir gastroskopas, kurio pagalba galime ištirti viršutinį virškinamąjį traktą. Taip pat yra atliekamos ir storosios žarnos patikrinimai, ir vykdomos ankstyvosios diagnostikos profilaktinės programos. Kolonoskopija pagalba nustatoma didžiausia dalis storosios žarnos vėžio patologijos. Tyrimą atliekame su intraveniniu nuskausminimu, kas yra patogu tiek pacientui, tiek gydytojui. Jei žmogus ateina išsigandęs, ramiai viską jam išaiškini, o žinodamas, ko gali tikėtis tyrimo metu, stresuoja žymiai mažiau.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris