Alytaus apskrities tuberkuliozės ligoninė ruošiasi permainoms

Deimantė Gruodė
2019-03-14
Alytaus apskrities tuberkuliozės ligoninė įsikūrusi itin vaizdingoje Dzūkijos vietoje, vadinamajame Alytaus šilelyje. Vos už kelių šimtų metrų pravinguriuoja Nemunas. Prie vartų paspaudus skambutį sparčiu žingsniu atskuba apsaugos darbuotojas. Už tvoros, kur pacientai kartais atlydimi surakinti antrankiais, verda specifinis gyvenimas.
Alytaus apskrities tuberkuliozės ligoninė ruošiasi permainoms
Ligoninėje dirbančius gydytojus pacientai giria. „Ačiū gydytojams už jų darbą – ne visus ligonius taip gydo kaip mus“, - sakė jie, nepaisant to, kad didžioji dalis čia guli ne savo noru.

Faktas
Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, trečdalis pasaulio gyventojų infekuoti tuberkuliozės mikrobakterijomis, o apie 10 proc. užsikrėtusiųjų suserga tuberkulioze.
Tai – labiausiai paplitusi infekcinė liga, kuria užsikrėtę yra daugiau nei du milijardai žmonių pasaulyje.

 
Lovos užimtos šimtu procentų
VšĮ Alytaus apskrities tuberkuliozės ligoninė - bene vienintelė gydymo įstaiga šalyje, kur pacientai teismų nutartimis atsiunčiami gydytis nuo pavojingos infekcinės ligos priverstinai.
 

„Pas mus, priešingai nei kitose gydymo įstaigose, pacientai gydomi ir pusę metų, ir metus, ir dvejus. Priverstinio gydymo teismo nutartimi jie paguldomi šešiems mėnesiams, jei reikalingas tolesnis gydymas, jis gali būti tęsiamas teritorinių ligonių kasų pritarimu iki dvidešimt keturių mėnesių. Beveik visi mūsų ligoniai yra iš socialinių rizikos grupių: teisti, vartojantys alkoholį ar narkotines medžiagas, gyvenantys iš pašalpų ir niekur nedirbantys. Jiems būna nustatyta „puokštė“ įvairių ligų, pradedant tuberkulioze, hepatitais, žmogaus imunodeficito virusu“, - apie sudėtingų pacientų kontingentą pasakojo įstaigos vadovas Romualdas Radivonas.

 
Iš pradžių apsižvalgėme po pacientų palatas. Tiesa, saugodamiesi nuo užkrečiamosios ligos veidą dengėme apsauginėmis kaukėmis.
„Tuoj bus penki mėnesiai, kaip čia guliu. Man jau buvo „šakės“: nepaėjau, gulėjau susirietęs. Suprantu, kad turėjau gydytis jau nuo praėjusio pavasario, bet vis delsiau, atidėliojau vizitą pas gydytojus“, - apgailestaudamas pasakojo vienas vyriškių.
Suprantama, ne visi čia gydosi savo noru. Didžiuma policijos atvežami su antrankiais. Tad apsaugos darbuotojai, personalas turi akylai stebėti sergančiuosius, jog šie nepaspruktų peršokdami aukštą tvorą.
„Jei kitose ligoninėse pacientai guli trumpai, pas mus išbuvęs pusmetį ar metus žmogus gali visko prisigalvoti. Nusivežiau pacientą į paštą nusiimti pinigų, kol trumpam užbėgau į šalimais esančią parduotuvę, jis sugebėjo nulėkti į stotį sėdėdamas ratukuose“, - prisiminė slaugos administratorė Vilma Pajaurytė vedžiodama po pilnas palatas.

 
Užmetėme akį ir į moterų patalpoje stūksantį šaldytuvą, kuris, mūsų nuostabai, lūžo nuo maisto produktų gausos. „Mes suinteresuotos pasveikti, todėl gerai maitinamės“, - išgirdome iš optimistiškai nusiteikusios pacientės.
„Drauge gaminame maistą, piešiame, kuriame įvairius meno darbus“, - jai antrino kita, paklausta, kaip prastumia ilgus gydymosi mėnesius tarp šios įstaigos sienų.
„Jaučiu pagerėjimą. Kadangi jau daug metų kenčiu stuburo skausmus, personalas mane nuveža konsultacijos ir į kitas gydymo įstaigas“, - darbuotojų rūpestingumu džiaugėsi beveik metus čia besigydanti pacientė.
Pasak įstaigos vadovo R.Radivono, dažniausiai visos vietos ligoninėje būna užimtos. Priverstinam gydymui čia įrengtas trisdešimties vietų atskiras skyrius.
„Iš viso pas mus yra penkiasdešimt penkios lovos. Kartais dar reikia papildomų, nes atveža priverstinam gydymui pacientą, kurį reikia skubiai priimti. Tuomet kitus perkeliame, pavyzdžiui, į Kauno klinikoms priklausančią Romainių ligoninę. Mūsų skyriuose lovos visus metus užimtos šimtu procentų“, - sako įstaigos vadovas.
 
Į miestą išleidžiami retai
„Kodėl bėgu? Todėl, kad laisvės pasiilgstu“, - sakė jaunas vyrukas, kuris personalui pridaro nemažai rūpesčių.
Sergantieji atviros formos užkrečiama tuberkulioze gali nevaržomi judėti tik aptvertame vieno hektaro plote.
„Jų išėjimas į miestą itin ribojamas. Socialinė darbuotoja šiuo metu išėjusi į motinystės atostogas, tad ją pavaduoja vyr. slaugos administratorė. Kai reikia, ji pacientus nuveža į banką sutvarkyti dokumentų, išleidžiame apsipirkti. Jei reikia žmogui įsigyti higienos priemonių, apatinio trikotažo, slaugytoja nenupirks. Kartais išleidžiame ir į namus. Jei pacientas įstaigoje guli pusmetį ar metus, vaikščioti šioje hektaro teritorijoje atsibosta“, - pasakoja įstaigos direktorius.
 
Dažniausiai bėgti iš ligoninės tokius asmenis skatina įvairios priklausomybės. Administracija galėtų papasakoti ne vieną išaiškintą atvejį, kuomet pacientai alkoholį susipila į sulčių pakelius ar netgi prezervatyvus.
„Jei į pataisos namus, kalėjimus įsinešama narkotinių medžiagų, pusiau uždaroje įstaigoje kaip pas mus, nors apsauga juos tikrina, įsinešti draudžiamų medžiagų turbūt nėra itin sudėtinga“, - sako direktorius, įstaigai vadovaujantis nuo 2003-ųjų.
Personalas atviras: dažnai ligonius reikia tramdyti. Nesukalbamiausi kartais ir koridoriais laksto, duris daužo, triukšmauja, tad iškviečiami policijos pareigūnai.
„Ligoniai net atsiklaupia prisiekinėdami, kad daugiau nė už ką nebėgs ir nebegers“, - savo pacientus užstoja gydytoja pulmonologė Audronė Juočienė.
Kaip pastebėjo ligoninės personalas, visų pirma ligoniams trūksta rūpesčio ir dėmesio iš artimųjų.
„Būna, kad jie išguli ligoninėje metus, o šeima nė karto nepaskambina, nesidomi jo sveikatos būkle, priešingai, džiaugiasi, kad juo atsikratė ir namuose ramu“, - sako slaugos administratorė V.Pajaurytė.
 
Kaip prisivilioti gydytojų
Alytaus apskrities tuberkuliozės ligoninėje dirba per 50 darbuotojų.
„Mums trūksta gydytojų pulmonologų. Galbūt šiek tiek gąsdina šios įstaigos pacientų kontingentas. Jaunų specialistų neturime. Dabar ambulatorijoje pas mus dirba septyniasdešimt penkerių metų gydytojas. Viena gydytoja važinėja iš Kauno. Tiesa, yra ukrainietė rezidentė, kuri baigusi pulmonologijos rezidentūrą, finansuojamą struktūrinių fondų lėšomis, turėtų pas mus atvykti dvejiems metams“, - sako įstaigos vadovas, pridurdamas, jog darbuotojų atlyginimai pas juos geri.
Gydytoja A.Juočienė čia dirba trejus metus. „Ilgą laiką dirbau klinikose Kaune – net trisdešimt dvejus metus. Paskui atvykau čia. Į darbą kiekvieną dieną važinėju iš Kauno“, - sako gydytoja.

 
Ligoninėje dirbančius medikus pacientai vertina. „Ačiū gydytojams už jų darbą – ne visus ligonius taip gydo kaip mus“, - sakė vienas pacientų, nepaisant to, kad didžioji dalis čia guli ne savo noru.
Kaip pasakoja specialistai, tuberkuliozė užkrečiama oro lašeliniu būdu, kai šia liga sergantysis kalba, kosėja, čiaudi.
„Jūs matytumėte, kokios būklės pacientai pas mus atvažiuoja. Jie pradeda blogai jaustis, kada procesas būna labai išplitęs. Dažniausiai suserga tie, kurie yra asocialūs, turi silpną imuninę sistemą“, - sako gydytoja A.Juočienė. Anot jos, gydymas dabar - itin efektyvus.
 

„Turime naujos kartos vaistų nuo tuberkuliozės, kurie padeda pasiekti tikrai gerų rezultatų. Trejus metus gydėme pacientą ir jau buvo laikomas beviltišku. Galvojome, kad jo taip ir neišleisime iš ligoninės, bet jis, išnykus ligos baciloms, sugrįžo sveikas į namus. Aišku, liekamieji reiškiniai vargina, bet jis gali laisvai gyventi ir nėra pavojingas aplinkiniams. Kai išnyksta bacilos, pacientas nebeužkrečiamas. Priklausomai nuo ligos išplitimo, kiek laiko pacientas serga, kiek buvo recidyvų, šios gali išnykti ir per pusę metų, ir po vienerių metų gydymo“, - sako gydytoja pulmonologė Audronė Juočienė.

 
„Jei įžengsiu į palatą be respiratoriaus, ar apsikrėsiu?“ – paklausiu gydytojos. „Nebūtinai. Visų pirma iškvėpiamame ore turi būti ligos bacilų. Bet jei jūsų imunitetas stiprus, nebūtinai turite susirgti. Ne kiekvienas kontaktavęs su tokiais asmenimis suserga. Kaip sakiau, daug kas priklauso ir nuo mūsų imuniteto“, - atsakė gydytoja.
Kadangi ligoniai labai gyrė jiems tiekiamą maistą, pasiteiravau, kaip įstaigoje organizuojamas maitinimas: jie turi savo virtuvę ar perka paslaugą?
„Iš karto, kai pradėjau direktoriauti 2003 metais, kadangi virtuvės patalpos buvo nutriušusios, įranga pasenusi ir veterinarinė tarnyba pradėjo mums sakyti priekaištus, jos atsisakėme. Dabar perkame maitinimo paslaugas, kas mums pasiteisino. Tuberkulioze sergantiems pacientams reikalingas geras, kaloringas maistas, tad turime sudarytą meniu. Aišku, būna visko, puodas prisvyla ir pas gerą šeimininkę, bet apskritai maitinimo paslaugomis esame patenkinti“, - sakė direktorius.
 
Įstaigos laukia pokyčiai                                                    
Tuberkuliozės ligoninės pastatas baigtas statyti dar 1939 metais. Kaip išgirdome vaikščiodami įstaigos koridoriais, pirmiausiai čia iškilo dviejų trijų lovų mediniai nameliai. Jų buvo pristatyta iki šešiolikos septyniolikos. Galiausiai buvo pastatytas ir šis mūrinis korpusas. Tad įstaiga nuo eksploatacijos pradžios skaičiuoja aštuoniasdešimt metų.

Pasak administracijos, Alytaus apskrities tuberkuliozės ligoninę planuojama rekonstruoti: bus atnaujinta pastato išorė, vidaus patalpos, pagerės sąlygos čia besigydantiems pacientams. Pasak įstaigos direktorius R.Radivono, paskutinį kartą Tuberkuliozės ligoninė rekonstrukcijos darbus matė prieš dešimtmetį. Tąkart buvo rekonstruotas vienas pagrindinių korpusų, o du nusidėvėję – nugriauti, nes juos tvarkyti jau nebeapsimokėjo.
 
„Pas mus lankėsi Pasaulio sveikatos organizacijos atstovai. Įstaiga jiems paliko gerą įspūdį, tik išgirdome pastabą, kad pas mus per didelės palatos. Rekomenduojama, kad būtų trijų keturių vietų, o pas mus pacientai guli penkiese šešiese.
Todėl ir gimė šis investicijų projektas („Atsparios tuberkuliozės gydymo paslaugų kokybės ir prieinamumo gerinimas viešojoje įstaigoje Alytaus apskrities tuberkuliozės ligoninėje“). Rekonstrukcija bus siekiama pagerinti gydymo sąlygas pacientams. Po atliktų darbų padidės ligoninės plotas, bus sumažintas palatose besigydančių pacientų skaičius, kad būtų patogiau sveikti“, - sakė įstaigos vadovas.
Rekonstrukcijos metu prie esamo ligoninės pastato ant rūsio dalies atsiras trijų aukštų priestatas, bus įrengtos naujos palatos su bendrais tualetais, procedūriniai kabinetai, dušai neįgaliesiems. Taip pat bus įsigyta dvidešimt multifunkcinių lovų ir laminarinė spinta.
 

„Jau nupirkome laminarinę traukos spintą, kitaip dar vadinama laminariniu boksu, kuris yra skirtas darbui su bakterijomis, virusais, ląstelėmis ar toksiškomis medžiagomis. Taip pat yra numatyti statybos rangos darbai siekiant išplėsti patalpas, kad būtų galima, kaip minėjo direktorius, daugiau ir erdviau lokalizuoti lovų pacientams, sergantiems tuberkulioze“, - sakė įstaigos juristė Bernadeta Navalinskienė.

 
Lovų skaičių palatose planuojama sumažinti iki trijų, tad vienai lovai tenkantis plotas atitiks galiojančius higienos normų reikalavimus, o sergantieji skirtinga tuberkuliozės forma bus izoliuoti vieni nuo kitų minimalizuojant užsikrėtimo kita forma galimybę.
Ligoninės pastato rekonstrukcijai bus skirta apie 700 tūkst. eurų, panaudojant Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšas.
„Jau esame parengę statybos darbų techninį projektą rangos darbams pirkti. Tik esama tam tikro atotrūkio tarp numatytų ir suplanuotų darbų, nes papildomiems inžineriniams sprendimams, pavyzdžiui, reikia išplėsti katilinę, pagal plotą turėtų būti suprojektuota papildoma laiptinė ir kiti įrenginiai, kaip paaiškėjo, investicinio projekto statybos rangos darbams skirtų lėšų nepakanka. Tad dabar yra šiokia tokia pauzė, kol gausime trūkstamus pinigus.
Direktorius dėl papildomų lėšų skyrimo reguliariai bendrauja ir su ministerija. Jau teikėme ir raštus, ir informaciją.
Taip pat numatyti sergančiųjų tuberkulioze ir jų šeimos narių mokymai profilaktikos ir kontrolės“, - sakė teisininkė.
Rangos darbus planuojama pradėti dar šių metų pavasarį. Projekto pabaiga planuojama 2020 metų kovo mėnesį.

 
Tarp kitko
Ligos simptomai:
Užsikrėtę tuberkulioze asmenys savo organizme turi tuberkuliozės mikrobakterijų, bet jos nėra aktyvios ir nesukelia ligos, nepasireiškia tuberkuliozei būdingi požymiai ir žmogus neplatina ligos sukėlėjo. Nustatyta, kad tik dalis užsikrėtusių asmenų (5-10 proc.) gali susirgti arba suserga tuberkulioze.
 
Užsikrėtęs, bet nesergantis tuberkulioze:
Nėra jokių požymių, normaliai jaučiasi, neužkrečia kitų žmonių, normali krūtinės rentgeno nuotrauka ir skreplių tyrimas.
Sergantys atvira plaučių tuberkuliozės forma: sunkus kosulys, kuris trunka tris ir daugiau savaičių, skausmas krūtinėje, kraujo ir skreplių atkosėjimas, silpnumas ir nuovargis, svorio kritimas, apetito stoka, drebulys karščiavimas, naktinis prakaitavimas, gali užkrėsti kitus asmenis.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris