Žiežirbos Utenoje: pritrūko komunikacijos iš vadovo

Sima Kazarian
2024-06-07
Keletas gydytojų skundžiasi dėl netikėtų pokyčių Utenos ligoninėje. Problemų židinys – Reanimacijos anesteziologijos skyriuje. Kai kurie čia dirbantys medikai nerimauja, ar gera mintis buvo sujungti Reanimacijos skyrių su Anesteziologijos. Kilęs šurmulys jau pasiekė savivaldybės tarybą, žiniasklaidą. Ligoninės vadovas Tomas Saladis patikina, kad sprendimas suderintas su steigėjas, restruktūrizacija vyksta sklandžiai.
Žiežirbos Utenoje: pritrūko komunikacijos iš vadovo
Utenos ligoninėje nerimas dėl sprendimo sujungti Anesteziologijos ir Reanimacijos intensyvios terapijos skyrius į vieną. Situacijos spręsti į gydymo įstaigą vyko ir savivaldybės meras.

Praėjusią savaitę Utenos meras Marijus Kaukėnas darbotvarkėje visą dieną paskyrė Utenos ligoninei, į kurią atvykęs vaikščiojo po skyrius, kalbėjosi su darbuotojais ir kartu su vicemere Daiva Pečione bandė įsijausti į bendrą įstaigos situaciją.
 
Vizito priežastis – įkaitusi atmosfera Reanimacijos anesteziologijos skyriuje. Jo vedėja Aurelija Sacevičiūtė kreipėsi į savivaldybės tarybos Aplinkos apsaugos, socialinių, sveikatos ir kaimo reikalų komitetą dėl informacijos trūkumo apie vykdomą skyriaus restruktūrizaciją. Šią situaciją komitetas narpliojo net kelių susitikimų metu.
 
Ligoninės vadovas T.Saladis patikino: dėl netikėtai susidariusių vidinių neramumų pacientai nenukentės. Skyriaus restruktūrizacija taip pat vyksta sklandžiai.
 
Neinformavo vedėjos
 

„Tai buvo ne skundas, o informacinis pranešimas komitetui“, – teigė Reanimacijos anesteziologijos skyriaus vedėja A.Sacevičiūtė. Jį padaryti paskatino nerimas dėl sprendimo sujungti Anesteziologijos ir Reanimacijos intensyvios terapijos skyrius į vieną. Ji abiem skyriams vadovavo.
 
A.Sacevičiūtė teigė, kad sužinojusi apie restruktūrizaciją bandė diskutuoti su T.Saladžiumi, tačiau bendros kalbos nerado. „Dėl tolesnės komunikacijos su vadovu aš, kaip vedėja, laikausi subordinacijos, kad kreipčiausi pirmoji, – sakė pašnekovė. – Kreipiausi į savivaldybės tarybą dėl darbo organizavimo skyriuje. Ar atlikus restruktūrizaciją klaidingai, nekils problemų? Taip pat sakiau, kad reikėtų kalbėti su skyriaus darbuotojais, iškomunikuoti projektą ir tik tada jį tvirtinti. O mes buvome pastatyti prieš faktą. Sakiau tai ir merui. Ir kiti vedėjai dėl to pasisakė“, – teigė A.Sacevičiūtė.
 
„Lietuvos sveikatai“ pasiteiravus, ar dėl suirutės nenukentės pacientai, neišeis medikai, pašnekovė teigė nežinanti. „Savo planus norėčiau ramiai apsvarstyti, o kitų gydytojų planų nežinau, todėl negaliu atsakyti į šį klausimą“, – sakė ji.
 
T.Saladis: nėra priežasčių nerimauti
 
Ligoninės vadovas T.Saladis patvirtino, kad nepasitenkinimo priežastis tikrai yra Anesteziologijos ir Reanimacijos intensyvios terapijos skyrių jungimas į vieną. „Nors tokiai struktūrai pritarė dalininkai – Sveikatos apsaugos ministerija ir savivaldybė, – vedėja yra dėl jos nepatenkinta. Ji surašė raštą, kuriame sukritikavo valdymo struktūrą“, – situaciją komentavo ligoninės vadovas.
Tai, kas vyksta dabar, jis vadina informaciniu karu. Tačiau mano, kad situacija išsispręs ir skyriaus veikla nenukentės.
 

„Buvo atėję keletas gydytojų… Paaiškinau viską žmonėms ir jie suprato, kad jokios problemos dėl restruktūrizacijos nėra ir nebus, niekas dėl to žalos nepatirs. Ir iš tiesų problemos nėra. Tai yra nuogąstavimai“, – tvirtina Utenos ligoninės vadovas Tomas Saladis.

  
Jis pažymi, kad Utenos ligoninėje paslaugų apimtys, algos auga, įstaiga metus baigė pelningai, daugiau gydytojų ateina, nei išeina. „Palyginome pirmus šių metų keturis mėnesius su pernai ir galime pasidžiaugti, kad šiemet padaugėjo operacijų, didėjo gydytų pacientų, ambulatorinių konsultacijų skaičius“, – sakė vadovas.
 
Tačiau tiek jam, tiek merui M.Kaukėnui labiausiai galvą skauda dėl medikų trūkumo. „Net laboratorijoje, ir ten nuėjus jau kalbama apie į pensiją išeisiančius darbuotojus. Jei žmogus 75-erių metų dirba, nepriversi jo likti iki 90-ies“, – sakė M.Kaukėnas.
 
Meras: reikia komunikuoti
 
Pasiaiškinęs padėtį įstaigoje Utenos meras apibendrina, kad visi neramumai ligoninėje kilo dėl to, jog daliai medikų pritrūko informacijos apie vykstančius pokyčius.

 

„Kai kurie pakeitimai tikrai nebuvo tinkamai iškomunikuoti. Tai ir yra vienas pagrindinių klausimų, kurį kelia darbuotojai. Įpareigojome direktorių daugiau bendrauti tiek su skyrių vadovais, tiek su specialistais“, – pasakojo Utenos meras Marijus Kaukėnas.

 
Jis pabrėžia, kad pokyčiai ligoninėje reikalingi. „Rugsėjį atvykęs dirbti vadovas rado 600 tūkst. eurų nuostolį, todėl teko imtis priemonių, siekiant stabilizuoti padėtį. Dėl to ir buvo padaryti struktūriniai pakeitimai, kuriuos jis suderino su mumis ir ministerija“, – pasakojo meras.
 
Pykčiai dėl pinigų?
 
Ligoninėje kalbama, esą šis konfliktas kyla ir dėl asmeninio intereso, nes dėl restruktūrizacijos gali sumažėti vedėjos alga, kuri vietoje dviejų skyrių lieka vadovauti vienam. T.Saladis patvirtino, kad skyriaus vedėjo atlygis mažėja. Kalbama apie pusės etato dydžio apmokėjimą.
 
Tačiau A.Sacevičiūtė tikina: rūpinasi ne savo alga. „Jei vyksta restruktūrizacija, norisi, kad būtų aiškiai išdėstyta skyriaus etatinė struktūra, darbo organizavimas, kad darbuotojai žinotų, kur jie eina, ką dirba. O algų klausimas liko antroje dalyje, paraštėse, iki to diskusijose nepriėjome. Jei norėčiau užsidirbti, yra kitų ligoninių. Tai man nėra pagrindinis kriterijus“, – patikino skyriaus vedėja.

 
Paklaustas, ar įstaigos medikai gauna deramą atlygį, T.Saladis konkrečių skaičių neįvardijo, bet tvirtina, kad atlyginimai „konkurencingi“. „Nevardinsiu sumų, nes skiriasi žmonių krūviai. Tačiau jei jie būtų maži, nė vieno gydytojo čia nebūtų... Darbo sąlygos taip pat nėra kaip Lazdynuose, Santaros ar Kauno klinikose, kur anesteziologas per visą naktį neturi kada atsisėsti, nes iš operacinės neišeina“, – kalbėjo T.Saladis ir pridūrė, jog operuoti naktį čia prisireikia kartą per savaitę ar dvi.
 
Meras M.Kaukėnas konkretesnis – kai kurie gydytojai į rankas gauna ir apie dešimt tūkstančių eurų.
 
Profsąjungos neįsitraukė
 
Iš viso Utenos ligoninėje yra keturios darbuotojų profsąjungos. Nė viena oficialiai neprisidėjo prie skundų.
 
Gydytojų profsąjungos pirmininkė Zina Žemčiugova teigia, jog „darbas vyksta kaip vykęs“ ir teigė nenorinti komentuoti šios situacijos. Sveikatos apsaugos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė Laimutė Sirvydienė patikino, kad jos profsąjunga nuo šio konflikto atsiribojusi ir taip pat situacijos nekomentavo.
 
Slaugytojų bei visų keturių įstaigos profsąjungų vadovė Raselė Andrijauskienė teigė, kad jos dėl direktoriaus ar komunikacijos nepasiekė jokie skundai nei iš slaugytojų, nei iš ketvirtosios – Utenos reabilitacijos darbuotojų profesinės sąjungos.
 
„Buvo atvykęs meras, vaikščiojo po skyrius, klausinėjo, tačiau neturiu ką pakomentuoti, nes į mane, kaip slaugytojų profsąjungų vadovę, nė viena slaugytoja nei prieš tai, nei po to nesikreipė. Nei dėl blogo bendravimo, nei dėl nepadoraus elgesio, nei panašiai. Kiekvienas sprendžiame savo nuožiūra. Bet nemanau, kad kas nors yra labai blogai. Bent jau kalbant apie slaugytojas galiu tai pasakyti“, – teigė R. Andrijauskienė.
 
T.Saladis Utenos ligoninės vadovu pradėjo dirbti pernai rugsėjį. Iki tol yra dirbęs Sveikatos apsaugos ministerijoje, vadovavęs Švenčionių ligoninei, buvęs Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės direktoriaus pavaduotoju. Taip pat dirbo Biržų, Trakų, Ukmergės ligoninėse, Kauno klinikose, Vilniaus Centro poliklinikoje.
 
 lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Demencija sergantys žmonės tapo aktoriais

      Demencija sergantys žmonės tapo aktoriais

      Organizacijos „Raudonos nosys Gydytojai klounai“ aktoriai sukūrė varjetė spektaklį „Saliono kabaretas“, ku...
      Ne­ap­si­ken­tė li­gų: te­ko bėg­ti į Is­pa­ni­ją

      Ne­ap­si­ken­tė li­gų: te­ko bėg­ti į Is­pa­ni­ją

      Va­sa­ra vai­kams – sma­giau­sias šėl­smo me­tas. Ta­čiau sep­ty­ne­rių J...

      Budinti vaistinė


      Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

      Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

      Apie tai, kad gyventojams yra sudėtinga atvykti įsigyti vaistų, yra kalbama ne vienerius metus. Vienas pasiūlymų – mobiliųjų...
      Nėra paso – nebus ir vaistų

      Nėra paso – nebus ir vaistų

      Vaistininkai ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena: pacientai įsigyti receptuose išrašytus vaistus ir kompensuoja...

      razinka


      Sveika šeima


      Implantams – reikalavimai, tamponams – jokių?

      Naujas tyrimas atskleidė, kad tamponuose yra toksiškų metalų, įskaitant šviną ir chromą, tad milijonai moterų galimai patyrė neigiamą poveikį sveikatai. Lietuvos akušeriai ginekologai teigia nusivylę tiek gamintojais, tiek šalies institucijų darbu: „Įvairiausiems dantų implantams taikomi tam tikri re...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      Tyrėjai: sapnas, galintis virsti realybe

      Kolumbijos universiteto mokslininkai testuoja vaistą, kuris, remiantis ankstyvaisiais tyrimais, gali pratęsti moterų vaisingumą penkeriais metais ir padėti joms gyventi ilgiau bei sveikiau. „Kiaušidžių senėjimas yra pagrindinis moterų senėjimo veiksnys. Šio tyrimo rezultatai – pirmieji žmonijos istorijoje &n...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
      Henrikas Vaitiekūnas Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
      Nesisteminis revizionizmas
      Henrikas Vaitiekūnas Nesisteminis revizionizmas
      Pseudomokslas apie makalienę
      Henrikas Vaitiekūnas Pseudomokslas apie makalienę

      Naujas numeris