Vyriausybė žada sprendimą dėl chaotiškos priverstinės izoliacijos

Austėja Masiokaitė-Liubinienė, BNS
2020-03-25
Nuo antradienio priverstinai karantinuojant iš užsienio parvykusius Lietuvos piliečius, savivaldybės situaciją vadina chaotiška. Tuo metu Vyriausybės atstovas žada, kad bus ieškoma sprendimų, kaip procesą supaprastinti.
Vyriausybė žada sprendimą dėl chaotiškos priverstinės izoliacijos

„Dabar yra toks chaosas, kada visus tuos žmones kurie atvyksta į Vilnių, Klaipėdą, Palangą, Kauno rajoną, turi sugerti tos savivaldybės, apgyvendinti vienai nakčiai, o vėliau po nakties jie išskirstomi“, – LRT radijui sakė Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas, Jonavos meras Mindaugas Sinkevičius.
Pasak jo, savivaldybės turėtų iš anksto gauti informaciją, kiek iš kurio lėktuvo ar kelto bus konkrečios savivaldybės gyventojų, kad jos būtų pasiruošusios operatyviai pasiimti žmones ir jų per naktį nereikėtų laikyti izoliuotų visų drauge.
„Parskrenda lėktuvai į Vilnių, parskrenda lėktuvai į Karmėlavą, parplaukia keltai į Klaipėdą, parskrenda lėktuvai į Palangą, bet (...) kiek iš jų yra jonaviečių, kiek iš Skuodo, iš Telšių, mes gi nežinome. Ar tai reiškia, kad mes turėtume visą laiką budėti keturiuose taškuose?“ – svarstė M.Sinkevičius.

 
Valstybės ekstremalių situacijų centro atstovas Giedrius Surplys teigė, jog šios problemos yra žinomos ir Vyriausybė ieško sprendimo.
„Tų sprendimų jau ir vakar buvo ieškoma, jų šiandien bus ieškoma ir tikrai aš tikiu, kad tos taisyklės, jos liberalizuosis“, – LRT radijui sakė jis.
Antradienį įsigaliojus reikalavimui priverstinai izoliuoti iš užsienio parvykusius asmenis, žiniasklaidoje pasirodė pranešimai apie prastas sąlygas viešbučiuose, nerimaujant, kad ilgai bendrose patalpose turintys praleisti atvykėliai gali vienas nuo kito užsikrėsti.
Trečiadienio naktį viename Vilniaus viešbutyje kilo muštynės, vienas žmogus sužalotas peiliu.
 
Epidemiologė: sprendimas izoliuoti žmones – teisingas

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro epidemiologė Daiva Razmuvienė teigia, jog tokios priemonės yra teisingos, nes savanoriškos izoliacijos parvykę asmenys nesilaikė.
„Ta saviizoliacija yra teisinga tuo aspektu, kad jie bus vienoje vietoje, galės juos iš karto tuos žmones pasiimti savivaldybės pagal gyvenamąją vietą ir juos lengviau yra stebėti. Jeigu atsiras simptomai, jiems tikrai bus suteikta pagalba, bus atliekami tyrimai“, – LRT radijui sakė D. Razmuvienė.
„Kai žmonės nevykdo individualiai saviizoliacijos, virusas ir plinta mūsų visuomenėje“, – pabrėžė ji.
Paklausta, ar nėra grėsmės, jog tarp viešbučiuose izoliuotų žmoni kils viruso protrūkis, epidemiologė pabrėžė, kad jis jau kyla.
 
„Protrūkiai kilo ir tuo atveju, kai žmonės nemokėjo saviizoliuotis, negebėjo suprasti sėdėti namie. Dabar, kai jie bus vienoje vietoje savivaldybėse, jeigu asmuo pajus simptomus, jis iš karto bus paimtas ir jam atliekami tyrimai ir jeigu reiks, gydoma“, – sakė ji.
„Aš nemanau, kad tai yra blogai. Kitos šalys tą daro labai seniai: karantinuoja įvairiose vietose“, – pridūrė epidemiologė.
Jos duomenimis, praėjusią savaitę į Lietuvą iš užsienio grįžo apie 18 tūkstančių žmonių, visi jie privalėjo saviizoliuotis, tačiau ne visi rekomendacijas vykdė, o Nacionalinis visuomenės sveikatos centras neturėjo galimybių kiekvieno iš jų sukontroliuoti ir užtikrinti, kad jie iš tiesų laikosi saviizoliacijos.
Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos įsakymu visi iš užsienio grįžę asmenys privalomai 14 dienų bus izoliuojami savivaldybių patalpose. Taip pat numatyta, kad į tokias patalpas turi būti gabenami ir lengva koronaviruso forma sergantys gyventojai.
Didmiesčių merai tvirtina, kad tai apsunkins kovą su COVID-19, bus eikvojami administraciniai ir gydytojų ištekliai, jų mažiau liks sunkiems ligoniams, o tai kainuos gyvybes.

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris