Vyriausybė: dviem savaitėm uždaromos mokyklos, draudžiamos kelionės į kai kurias šalis

Ignas Jačauskas, BNS
2020-03-12
Vyriausybė ketvirtadienį pritarė Valstybės ekstremalių situacijų komisijos (VESK) siūlymui dėl koronaviruso grėsmės dviem savaitėms sustabdyti visų šalies švietimo, kultūros, sporto ir laisvalaikio įstaigų veiklą, uždrausti keliones į kai kurias valstybes.
Vyriausybė: dviem savaitėm uždaromos mokyklos, draudžiamos kelionės į kai kurias šalis

Galutinai pritarus VESK vadovui Aurelijui Verygai, sprendimas dėl švietimo įstaigų įsigalios nuo penktadienio ir kol kas truks iki kovo 27-osios. 
Premjeras Saulius Skvernelis pabrėžė, kad penktadienį sprendimas dėl švietimo įstaigų dar bus rekomendacinis, nuo pirmadienio – jau privalomas. 
„Nuo rytojaus rekomenduojame nevesti vaikų į švietimo įstaigas, o nuo kovo 16 dienos iki kovo 27 dienos bus nutrauktas ugdymo procesas visose šalies ugdymo įstaigose – nuo lopšelių ir darželių, iki universitetų“, – žurnalistams po Vyriausybės pasitarimo sakė jis.
Premjeras akcentavo, kad taikomos priemonės „kai kuriais atvejais drastiškos“, bet taip siekiama suvaldyti viruso plitimą.
„Manome, kad pagrindinis tikslas yra užkirsti kelią potencialiam viruso išplitimui mūsų šalyje, tokiu būdu apsaugoti mūsų žmonių sveikatą ir gyvybę“, – akcentavo Vyriausybės vadovas.
 

S.Skvernelis žadėjo, kad į Seimą bus kreipiamasi, jog šis skubos tvarka priimtų pakeitimus, leidžiančius įtvirtinti naują teisinę vaikų priežiūros formą, t.y. dalinį darbą namuose.
Švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius pabrėžė, kad ugdymas nutraukiamas pačiose įstaigose, bet nėra uždraustas nuotolinis mokymas. 
 Jis taip pat pabrėžė, kad savivaldybės privalo užtikrinti vaikų priežiūrą įstaigose, „jeigu to nėra įmanoma užtikrinti namuose“.
Darbdaviams rekomenduojama leisti darbuotojams, turintiems vaikų, leisti dirbti nuotoliniu būdu, o jei tokios galimybės nėra, turėtų būti išduodami nedarbingumo pažymėjimai. Tai bus galima daryti ir atgaline data. Siūloma, kad šis laikotarpis švietimo įstaigose būtų laikomas moksleivių atostogomis.
„Dvi savaitės yra atostogos, per dvi savaites turi būti pasiruošta, jei to reikės, ugdymo procesą organizuoti kitu būdu – ar nuotoliniu, ar kita pasirinkta forma“, – sakė premjeras Saulius Skvernelis. 
 
Draudžiami renginiai viduje
„Pasitarę su specialistais priėmėme sprendimus nuo rytojaus septintos valandos ryto uždrausti visus viešus renginius šalyje, leidžiami tik renginiai lauke, dalyvių skaičiui neviršijant šimto ir užtikrinant maksimalų saugumą, t.y. reikiamo atstumo išlaikymą tarp dalyvių, profilaktinių prevencinių priemonių panaudojimą“, – sakė premjeras.
Vyriausybė pritarė sprendimui nuo penktadienio uždrausti ir visus viešus renginius uždarose patalpose, atvirose erdvėse renginiai bus leidžiami tik iki 100 žmonių. Atstumas tarp žmonių viešuose renginiuose gali būti ne mažiau nei metras, renginiai neturi būti skirti vyresnio amžiaus žmonėms. Sporto renginiai Vyriausybės sprendimu gali būti organizuojami, tačiau be žiūrovų.
Taip pat dviem savaitėms uždaromos visos kultūros, laisvalaikio, sporto ir pramogų įstaigos.
Premjeras patikino, kad ribojimai taikomi ir sporto klubams, tuo metu maisto prekių parduotuvėms tai negalioja. Bet žmonėms, anot jo, rekomenduojama be reikalo nevaikščioti į visas uždaras patalpas.
S. Skvernelis akcentavo, kad už visų minimų nurodymų, taip pat teisėtų pareigūnų reikalavimų nevykdymą, kai dėl to gali išplisti virusas, gali būti taikoma ir baudžiamoji atsakomybė. 
 
Draudimai vykti – į 5 valstybes

Iš Lietuvos bus draudžiama vykti į ir iš valstybių, kurios dėl koronaviruso grėsmės paskelbtos rizikos šalimis.
Premjero patarėjas Giedrius Surplys BNS patikslino, kad šalys, į kurias draudžiama vykti, kol kas yra Kinija, Pietų Korėja, Singapūras, Japonija ir Italija. 
Rizikingomis šalimis taip pat laikomos Iranas, Prancūzija, Vokietija, Ispanija, Honkongas, tačiau į pastarąsias šalis nevykti tik rekomenduojama. Aiškesnį sąrašą valstybių, į kurias draudžiama ar nerekomenduojama vykti, Užsienio ministerija žada pateikti vėliau.
Užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus siūlymu šią savaitę dar neuždrausti skrydžiai iš Italijos į Lietuvą, kad Lietuvos piliečiai dar galėtų parvykti į šalį.
Asmenys, kurie atvyksta iš rizikos valstybių, privalės izoliuotis dviem savaitėms, spėjusiems grįžti iš Italijos penktadienį, bus tik siūloma izoliuotis, patvirtino G.Surplys.
 
Ministrų kabineto atstovai pabrėžia, kad už šių nurodymų, taip pat teisėtų pareigūnų reikalavimų nevykdymą gali būti taikoma atsakomybė – net iki trijų metų laisvės atėmimas.

Pasak vidaus reikalų ministrės R.Tamašunienės, nuo trečiadienio sustiprinta vidaus sienų kontrolė, bus tikrinami mikroautobusai su nelietuviškais numeriais, ypatingas dėmesys bus skiriamas atvykstantiems iš slidinėjimo atostogų.
Vyriausybės sprendimu esant reikalui kontroliuoti situaciją šalyje bus pasitelkiama ir kariuomenė. 
Finansų ministras Vilius Šapoka patikino, kad finansų sistema „yra visiškai pajėgi atlaikyti iššūkius, susijusius su COVID-19 plitimu“.
Savivaldybės ir valstybės institucijoms rekomenduota aptarnauti gyventojus nuotoliniu būdu.
Vyriausybė žada parengti ir priemonių planą, kaip ateityje „taikyti ekonomikos skatinimo priemones verslui, ekonomikai“ amortizuojant verslo praradimus dėl koronaviruso ir taikomų priemonių, pavyzdžiui, leidžiant atidėti mokesčių mokėjimą.
 
Premjeras: Vilniaus veiksmai – saviveikla
Vilniaus savivaldybė ketvirtadienį pranešė stabdanti švietimo ir ugdymo įstaigų veiklą penkioms savaitėms. Premjeras šiuos veiksmus vadina saviveikla. Jis sako, kad vilniečiai turi laikytis ne savivaldybės, o Vyriausybės nurodymų.
„Saviveikla kai kurių atskirų savivaldybių yra netoleruotina. Turime laikytis griežtai šalies įstatymų ir priimti tuos sprendimus, kurie šalies mastu reikalingi priimti“, – kalbėjo S. Skvernelis.
Jis neatmetė, kad draudimo dėl ugdymo proceso terminas gali būti pratęstas.
Klausiamas, ar klientai turės teisę reikalauti grąžinti pinigus už, pavyzdžiui, sporto klubų abonementus ar bilietus į atšaukiamus renginius, S. Skvernelis sakė, kad šiuo atveju gali galioti „force majeure“ taisyklė, bet, anot jo, klausimas turi būti sprendžiamas pagal galiojančias sutartis, kiekvienu atveju individualiai. 
Vyriausybė diskutavo ir ką daryti su tarptautinėmis karinėmis pratybomis, ar leisti atvykti naujus karius, tačiau galutinis sprendimas dar nepriimtas. S. Skvernelis sako, kad pratybos nevyks „jei matysime, kad yra rizika“. 
 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris