„Vilnius sveikiau“ savižudybių prevencijai pasitelkė tikras istorijas

www.lsveikata.lt
2020-11-23
Vilniaus visuomenės sveikatos biuras „Vilnius sveikiau“ šiandien pristato vaizdo klipą „Ir tu gali padėti“. Jame atskleidžiami tikri dviejų vyrų, padėjusių ketinusiems nusižudyti, išgyvenimai. Šis vaizdo pasakojimas – pusę metų trunkančios socialinės savižudybių prevencijos kampanijos dalis. Ja siekiama visuomenei parodyti, jog kiekvienas gyvenime galime atsidurti sudėtingose situacijose, tačiau lygiai taip pat kiekvienas iš mūsų galime padėti kitam.
Dalį vaizdo įrašo bus galima išvysti LRT televizijos kanale, o visas pasakojimas publikuojamas Vilniaus visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ socialinių tinklų Youtube, Facebook ir Instagram paskyrose.

„Vilnius sveikiau“ savižudybių prevencijai pasitelkė tikras istorijas

„Apie savižudybes kalbėti reikia garsiai ir drąsiai. Nors savižudybių skaičiai sostinėje ir visoje Lietuvoje pirmojo karantino laikotarpiu neišaugo, taip pat ir stebint situaciją po karantino statistiniai duomenys iki rugsėjo mėnesio nerodo augimo, tačiau nežinia, ar pastaraisiais mėnesiais tie skaičiai nėra didesni – pasaulinės pandemijos poveikis emocinei sveikatai – tęstinis procesas. Todėl kaip niekad svarbu stebėti savo ir aplinkinių būseną. Šį rudenį startavome su 6 mėnesių savižudybių prevencijos kampanija, kurios metu edukuojame visuomenę, kaip atpažinti bei įvertinti savo ar šalia esančių žmonių emocinę savijautą, išgirsti ir įsiklausyti, padėti kitam bei, galiausiai, nukreipti pagalbos į specialistus tam, kad savižudybes įveiktume drauge“, – pasakoja Vilniaus visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ direktorė Guoda Ropaitė-Beigė.
 

Ir tu gali padėti 
Vaizdo klipo herojai – komunikacijos konsultantas Balys Narbutas ir aktorius, lėlininkas Mindaugas Ancevičius. Atviro pokalbio metu vyrai pasakoja dvi atskiras istorijas, kaip išgelbėjo nepažįstamuosius, kurie ketino nusižudyti. Jie atskleidžia, ką galvojo, prieš prieidami prie bandančio nusižudyti žmogaus, ką darė priėję, kokius išgyvenimus patyrė, supratę, kas įvyko.
„Pagrindinė šio vaizdo pasakojimo žinutė – ir tu gali padėti. Kiekvienas iš mūsų gali. O būdų, kaip padėti kitam, apstu. Ir dažnai tam nereikia jokių ypatingų gebėjimų. Kartais užtenka tiesiog kito pasiteirauti, kaip jis jaučiasi ir nuoširdžiai įsiklausyti. O kartais pakanka paprasčiausiai pabūti šalia ir leisti kitam pajusti, jog jis ne vienas. Svarbiausia – nelikti abejingam mus supančiai aplinkai ir žmonėms. Būtent tai ir padarė Balys su Mindaugu – jų empatija padėjo išgelbėti nepažįstamųjų gyvybes“, – įsitikinusi G. Ropaitė-Beigė.
 
Ji teigia, jog sprendimas visuomenei papasakoti realių žmonių tikras istorijas ir išgyvenimus kilo siekiant kuo paprasčiau, žmogiškiau ir suprantamiau parodyti, kad psichologiškai tiek suklupti, tiek padėti gali kiekvienas: „Viena, kai apie emocinę būseną ir psichikos sveikatą kalba specialistai. Tačiau visai kas kita, kai tu girdi realius, nesuvaidintus žmonių pasakojimus, gali matyti jų jausmus, išgyvenimus. Natūralu, jog su tokiais žmonėmis mums paprasčiau tapatintis patiems, todėl komunikacinė žinutė ir perduodama, ir suprantama lengviau“.



Ką galiu padaryti pastebėjęs?
Anot „Vilnius sveikiau“ specialistų, pastebėjus, kad žmogus tiesiogiai arba netiesiogiai užsimena apie savižudybę, daugiausia iššūkių kelia nežinojimas ir baimė, ką sakyti ar daryti tokiose situacijoje.
Viskas nėra taip sunku, kaip gali pasirodyti. Svarbiausia – būti šalia. Pastebėję, jog kitam sunku, nebijokite tiesiai paklausti, ar žmogus galvoja apie savižudybę. Tuomet įsiklausykite ir išgirskite jo istoriją. Kartais užtenka tiesiog išsakyti savo sunkumus. Taip pat po pokalbio galite padėti pasirūpinti tolesne pagalba – surasti psichikos sveikatos specialistą, susitarti dėl pirmos konsultacijos ar, kad būtų drąsiau, net palydėti žmogų į susitikimą. Vis dėlto svarbu suprasti, kad jei asmuo nesutinka kreiptis pagalbos, jūs neturite prisiimti visos atsakomybės sau. Pabandykite pasikalbėti su artimaisiais ar psichikos sveikatos specialistais, kurie padės rasti geriausią sprendimą.

Ieškantys pagalbos sau ar kitiems gali kreiptis ne tik į psichologus ar psichiatrus, bet ir apie tai, kaip elgtis tokiose situacijose, ras daugiau informacijos „Vilnius sveikiau“ interneto puslapyje. Kartu su socialine savižudybių prevencijos kampanija Biuras šį rudenį pirmą kartą įgyvendina ir naujas plataus spektro psichologinės gerovės veiklas: dėmesingu įsisąmoninimu grįstų streso valdymo programų užsiėmimus, vyrų savitarpio pagalbos grupes, nuotolines psichologų konsultacijas, psichologines grupes ir emocinio raštingumo užsiėmimus.
 
lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    „Šiuo metu tikrai yra didžiulis gydytojų reabilitologų poreikis. Todėl įstaigų vadovai, siekiantys aukšto lygi...
    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    „Kuo daugiau veiklos, tada nėra kada dejuoti! Išmokau suprasti organizmo signalus ir rasti laiko poilsiui, supratau, ...

    Budinti vaistinė


    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Nuo kitų metų ES startuos svarbus sveikatos politikos pokytis – jungtinis sveikatos technologijų vertinimas (STV). Ar tai bu...
    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...

    razinka


    Sveika šeima


    Išmanusis muilas – švarioms linksmybėms

    Kad ir kiek žalos pridarė pandemija, tikėjome, kad šio to ir išmokė: rankų higienos taisykles mintinai galėjo išpyškinti ir suaugęs, ir pradinukas. Pasibaigus pandemijai, geriems įpročiams iškilo grėsmė būti užmirštiems. Laimei, higienos įgūdžių svarbos nepamiršta Lietuvos sveikatos mo...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Dirbtinį intelektą pasitelks vaistams gaminti

    Nuo „Chat GPT“ iki virtualių asistentų – dirbtinis intelektas (DI) tampa itin svarbiu šiuolaikinio žmogaus gyvenimo atributu. Didesnę reikšmę jis įgauna ir medicinoje. Panaudojimo spektras itin platus: DI bus galima pasitelkti tiek atliekant tyrimus ar chirurgines procedūras, tiek ir gaminant vaistus.&...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Henrikas Vaitiekūnas Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Ar gudresnis valgo skaniau?
    Henrikas Vaitiekūnas Ar gudresnis valgo skaniau?
    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija

    Naujas numeris