V.Blinkevičiūtė: padaryta didelė žala reputacijai

Deimantė Gruodė
2023-06-02
„Šiuo atveju reikėjo devynis kartus pamatuoti, o dešimtą kirpti“, – sako Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininke perrinkta europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė, su kuria, prieš jai grįžtant į Briuselį, kalbėjomės apie priešlaikinius Seimo rinkimus bei skandalų krečiamas savivaldybių tarybas.
V.Blinkevičiūtė: padaryta didelė žala reputacijai
„Manau, kad mūsų valstybėje bereikalingai sukelta politinė krizė, kurios nereikėjo“, - sako Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininke perrinkta europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė.

- Jus nustebino premjerės Ingridos Šimonytės bei valdančiųjų konservatorių mestas ultimatumas perkrauti politinę sistemą: surengti pirmalaikius Seimo rinkimus, priešingu atveju, Vyriausybė atsistatydins?
- Atvirai sakant, nustebino. Manau, kad mūsų valstybėje bereikalingai sukelta politinė krizė, kurios nereikėjo. Tiek konservatorių partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis, tiek premjerė Ingrida Šimonytė pirmiausia turėjo ramiai atsisėsti ant nusiraminimo kėdutės ir viską gerai apgalvoti, pasitarti su išmintingais, patyrusiais partijos nariais – tokių yra ne vienas, ir tada tie klausimai būtų išspręsti, galbūt pakeičiant kai kuriuos Vyriausybės narius. Užtat be sukelto chaoso valstybėje, ir dar tokiu sudėtingu laikotarpiu. Lietuvoje vyks didžiausias renginys, kokio dar nebuvę – NATO viršūnių susitikimas. Karas tebesitęsia Ukrainoje. Recesija ant nosies – stoja ekonomikos augimas. Pagaliau nebaigtos valstybės tarnybos reformos nei švietimo, nei sveikatos srityse. Taigi, darbų yra begalė. Šiuo atveju reikėjo devynis kartus pamatuoti, o dešimtą kirpti. Suprantu, kad premjerės ir Vyriausybės vadovų darbas be galo sunkus – reikia ir stiprių nervų, ir išminties, ir susivaldymo, ir tikėjimo, ir kompromisų ieškojimo sudėtingose situacijose… Nepaisant to, reikia suvokti, kokioje esi pozicijoje, kokį įgavai rinkėjų pasitikėjimą ir kokiu nors būdu apraminti savo ambicijas ir nervus.
 
- Gal dar nevėlu prisėsti ant tos, kaip jūs sakote, nusiraminimo kėdutės…
- Niekada nėra vėlu. Nors padaryta didelė žala, pirmiausiai reputacinė, ir mūsų valstybės viduje, ir užsienio bendruomenė reaguoja į tai, kas pas mus vyksta. Galbūt dar galima ištaisyti padėtį – nėra reikalo jokiems išankstiniams rinkimams nei iš šio, nei iš to atsakomybę perkraunant Seimui. Juolab kad to reikalauja ne valdančioji dauguma, o dalis konservatorių su G.Landsbergiu ir I.Šimonyte priešakyje, kas atrodo nesolidžiai.
 

- Jeigu Vyriausybė visgi grius ir pasikeis sveikatos apsaugos ministras, kas bus su sveikatos priežiūros įstaigų tinklo pertvarka?
- Linkiu visiems sveikatos sistemos darbuotojams – visai medikų bendruomenei – stiprybės ir vienybės. Kam dažnai nepritariu ir nesutinku, kad kiekvieną kartą, kokia valdžia beateitų, pradeda reformuoti ypač sveikatos ir švietimo sistemas. Kartais tų reformų yra tiek daug, kad pirmiausia nukenčia ir medikų bendruomenė, ir pacientai. Tad linkėčiau, kad jos būtų racionalios, pamatuotos, aptartos su medikų bendruomene, kad vyktų tarpusavio dialogas ir įsiklausymas.
 
- Kokios jūsų prognozės: bus ar nebus pirmalaikiai Seimo rinkimai?
- Pirmiausia netikiu, kad pavyks surinkti 85 Seimo narių balsus. Matome, kad ir dalis konservatorių, kurių Seime yra penkiasdešimt, šio siūlymo nepalaiko, ir tai viešai sako. Jų argumentai tikrai pakankamai rimti. Taip pat nepalaiko ir koalicijos partneriai – Liberalų sąjūdis ir, kiek suprantu, Laisvės partija. Opozicijoje taip pat daug nepalaikančiųjų, tad abejoju, kad toks sprendimas bus priimtas.
 
- Jūsų kolega Jonavos rajono meras Mindaugas Sinkevičius jau buvo tituluojamas būsimu premjeru. Ar čekiukų (ir televizorių) skandalas jam nepakiš kojos?
- Palaukite, neskubinkime įvykių. Pirmiausia mums, socialdemokratams, kada vyks Seimo rinkimai, o aš galvoju, kad jie vyks kitų metų spalio mėnesį, reikia įgauti žmonių pasitikėjimą. Formuosime vyriausybę ar ne – parodys laikas. Tikrai yra ne vienas žmogus iš 14 tūkstančių mūsų partiečių, nes partija yra didžiausia Lietuvoje, kuris galėtų būti premjeras ar premjerė.
 
- Ar bent išbarėte savo bendrapartietį M.Sinkevičių, kuris, be kita ko, yra ir Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas?
- Šiuo atveju jaučiuosi kaip mama (Nusijuokia). Mindaugas dar praėjusią savaitę surengė konferenciją ir viską atvirai pateikė, beveik valandą atsakinėjo į žurnalistų klausimus, nesistengdamas nuo jų išsisukti. Vertinu, kad jis nuoširdžiai atsiprašė, matau, kad ir nuoširdžiai gailisi ar dėl klaidų, ar dėl kokių kitų nesusipratimų. Jis pats priėmė sprendimą, tikrai ne mano spaudžiamas, į savivaldybės biudžetą grąžinti keturis tūkstančius eurų už telefoninius pokalbius.
Teigiamai vertinu Mindaugo atvirumą ir lėšų grąžinimą, kad nekiltų jokių klausimų, ir pasitikėjimą juo tikrai išsaugojau.

Suvažiavimo metu kreipėmės į mūsų savivaldybių tarybos narius, kad giliai išnagrinėtų esamas situacijas, įvertintų, ar visas lėšas naudojo tvarkingai. Jeigu yra atvejų, kur negali pagrįsti išmokų, ar neteisingai kas nors panaudota, įpareigojome grąžinti lėšas. Kad sistema ydinga, kalbėta ne vieną kartą. Sveikinu iniciatyvą Seime – dabar jau yra parengtas įstatymų projektas ir savivaldybės pagal gyventojų skaičių suskirstytos į atskiras kategorijas. Pagal tai tarybos narys gaus vieną išmoką, nuo jos bus atskaičiuojami mokesčiai. Svarbu Seime kuo greičiau priimti šį įstatymo projektą.
 
- Kadangi praėjusį savaitgalį buvote perrinkta partijos pirmininke, panašu, kad ramiai miegoti ir vėl neteks...
- Nemeluosiu, tikrai visko būna. Ne tik bemiegių naktų. Dar ir ašarą kur kamputyje nubraukiu. Bet jeigu pasiryžai eiti į politiką, turi būti viską gerai apgalvojęs. Nes tu būsi viešas, tavo artimi žmonės iš tikrųjų bus išklibinėti, kiekvienas tavo žingsnis, kiekvienas pasisakymas bus vertinamas. Nežinau, iš kur semiuosi tos stiprybės, nes visko gyvenime buvo – jau kokius 23 metus esu didžiojoje politikoje. Per tuos metus suimdavau save į rankas, suvaldydavau ir net raminamųjų neprireikdavo. Gal seniai kelis kartus ir išgėriau kokią tabletukę, kad geriau miegočiau. Paskui pasakiau: nesąmonė, privalau pati su savimi susitvarkyti.

 
Dosjė

1978 m. įstojo į Vilniaus valstybinio universiteto teisės fakultetą, kurį baigė 1983 m. ir įgijo teisininkės kvalifikaciją.
1983–1990 m. LSSR socialinės apsaugos ministerijos revizorė, Pensijų valdybos Valstybinių pensijų skyriuje vyresnioji inspektorė.
1990–1994 m. Socialinės apsaugos ministerijos darbo santykių teisinio reguliavimo skyriaus konsultantė, vėliau vyriausioji juriskonsultė.
1994–1996 m. LR SADM sekretorė, 1996–1999 m. LR socialinės apsaugos ir darbo viceministrė.
2000 m. lapkričio 9 d. – 2008 m. gruodžio 9 d. LR socialinės apsaugos ir darbo ministrė.
2004–2009 m. Lietuvos Respublikos Seimo narė.
Nuo 2009 m. Europos Parlamento narė.
2014 m. išrinkta Europos Parlamento Moterų teisių ir lyčių lygybės komiteto pirmininko pavaduotoja,
2017 m. Moterų teisių ir lyčių lygybės komiteto pirmininke.
2019 m. išrinkta Europos Parlamento Užimtumo ir socialinių reikalų komiteto pirmąja pavaduotoja.
2021 m. tapo Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininke.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris