Ugniagesiams – tyrimų rezultatai, bet ne patarimai

Darius Čiūtelė
2020-01-09
„Mirsim mes dabar ar nemirsim?“ - klausia į apsinuodijimų informacijos biurą paskambinę ugniagesiai. Nuo padangų gaisro Alytuje pradžios praėjo kone trys mėnesiai, bet gelbėtojų sveikatos tyrimo rezultatai pasirodė tik antradienį. Individualios informacijos ugniagesiai pasigenda.
Ugniagesiams – tyrimų rezultatai, bet ne patarimai
Visų 40 tirtų Alytaus ugniagesių organizme rastas ribines normas viršijantis aliuminio kiekis. Tačiau sveikatos sutrikimais jie nesiskundžia, o paviešinus bendrus tyrimų rezultatus pasigedo individualių gydymo planų.

Gydymo nėra
Vidaus reikalų ministerijos (VRM) Medicinos centre atlikta 169 su gaisru Alytuje kovojusių asmenų bendros sveikatos būklės patikra, nuspręsta daliai jų atlikti papildomus tyrimus. „Iš to srauto atrinkome keturiasdešimt žmonių. Tyrėme toksikologų nurodytų sunkiųjų metalų kiekį kraujyje. Iš aštuonių tirtų penki viršijo ribines vertes. Labiausiai nustebino dideli aliuminio kiekiai, ribines normas viršijantys dešimt kartų. Nesitikėjome jo rasti kraujyje, nes ši medžiaga nelabai išsiskiria degant tam, kas Alytuje degė. Galima paaiškinti tuo, kad aliuminis yra vienas aplinkoje plačiausiai naudojamų metalų. Buvo dirbama uždarose patalpose, degė ne tik padangos, bet ir mūrai bei laidai“, - teigia VRM medicinos centro direktorius Mindaugas Buitkus. Ugniagesių organizme taip pat rastas padidėjęs chromo, kadmio, arseno ir gyvsidabrio kiekis.
 

„Gydymo, antidoto nustatytiems sunkiesiems metalams, kad ką nors suleisi ir pranyks jiems tos medžiagos, nėra. Specialių aparatų, preparatų metalams iš organizmo pašalinti, mano turimomis žiniomis, nėra. Tie metalai palengva organizmo šalinami natūraliai. Metalų poveikis gyvybinėms sistemoms yra skirtingas: vieni daugiau veikia kaulus, kiti virškinimo – traktą, būna kepenų, inkstų patologijų. Kai kurie metalai veikia tik po penkerių, dešimties metų. Todėl planuojame dabar stebėti ugniagesius, atliksim nuodugnesnius tyrimus. Planuojam juos tikrinti ne kas dvejus, o kas metus“, - dėstė M.Buitkus.  
Laboratoriniai tyrimai atliekami ne Lietuvoje. Sunkiųjų metalų bei aliuminio testus atliko Vokietijoje akredituota klinikinė laboratorija. Tolesni tyrimai dėl dioksinų bei policiklinių aromatinių angliavandenilių ugniagesių organizmuose nustatymo taip pat numatomi užsienyje.
 
Pataria nusiraminti
VRM skelbia, kad gaisrininkus konsultuoja toksikologai. Tačiau specialistų patarimų jiems tenka ieškoti patiems. „Viešojoje erdvėje sklinda gąsdinimai. Visuomenės sveikatos specialistai jiems neatsako, ką daryti. Ugniagesiai kreipiasi į mus, sako: „degė tokios medžiagos. Mirsim mes dabar ar nemirsim?“ Tiesiog tenka nuraminti žmogų, kad buvo kontaktas su žalingomis medžiagomis, reikia stebėti savo sveikatą, sustiprinti prevenciją. Galų gale, jeigu tai buvo vienkartinis kontaktas, tikimybė, kad sveikata sutriks po kurio laiko, yra labai maža“, - patikina Apsinuodijimų informacijos biure dirbantis klinikinės toksikologijos gydytojas Linas Zdanavičius.
 
Medikas pastebi, kad tyrimai atliekami be kontrolinės grupės, niekas netiria kitų gaisrininkų: „Galbūt ir jų organizmuose padidėjusi toksiškų elementų koncentracija. Visgi jie dirba ten, kur dega įvairios cheminės medžiagos. Nereikia ieškoti dabar kažkokių apsinuodijimų. Dėmesį derėtų kreipti į sveikatą. Jeigu yra sutrikimai, juos ir reikia gydyti.“
Pasak toksikologo aliuminio perteklius sukelia neurologinius sutrikimus: „Atminties pertrūkiai, sumišimas, nerimas, neaiškūs galūnių nutirpimai, kraujo pakitimai – anemija ir panašiai. Pasitaiko plaučių pažeidimų, pasireiškiančių pakosčiojimu. Dažniausiai po simptomais slepiasi kita liga.“

 
Kompensacijoms anksti
Ugniagesių gelbėtojų profesinės sąjungos pirmininkas Saulius Džiautas džiaugėsi, kad gelbėtojai sulaukė medikų dėmesio. „Pasiekėme to, kad ėmėsi veiksmų ir Vidaus reikalų ministerija. Mūsų siekis - kad būtų ištirti visi norintys gaisro gesinime dalyvavę gelbėtojai“, - sako S.Džiautas ir pripažįsta, kad iki šiol nebuvo aišku, iš kur semtis patirties, mat nežinota, kokių medžiagų pateko į ugniagesių organizmus.
S.Džiautas nėra linkęs sutirštinti spalvų dėl ugniagesių būklės: „Kol kas to nukentėjimu nevadinčiau. Jeigu nėra patologijų ir ligos požymių, negalima sakyti, kad pakenkta žmogaus sveikatai. Jeigu pasireikštų, žinoma, reikalausim kompensacijų. Tai numato ir Vidaus tarnybos statutas.“ Profsąjungos vadovo teigimu, ugniagesiai susijaudinę dėl ateities, nežino, kas bus daroma toliau.

 
Komentaras
Vidaus reikalų ministrės patarėja Božena Zaborovska-Zdanovič:
- Tirtas keturiasdešimtukas ugniagesių. Kiekvienam jų išduodami tyrimų rezultatai. Specialistai, centro direktorius paaiškina juos, pakonsultuoja, duoda patarimų. Taip jau išėjo, kad rezultatus gavome pirmadienį. Pirmiausia turėjome apibendrintą vaizdą, dabar galime ugniagesius pakonsultuoti asmeniškai. Dabar dar paimsime mėginius dioksinų tyrimui. Rezultatus turėsime iki mėnesio pabaigos. Tuomet toksikologai pakonsultuos ugniagesius.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris