Sutartis viena, nauda – neaiški

Deimantė Gruodė
2020-09-21
Ligonių kasos mestelėjo naujovę gydymo įstaigoms – šioms nuo kitų metų nebereikės su TLK sudarinėti krūvos sutarčių, pakaks pasirašyti tik vieną. Visgi, gydymo įstaigų vadovai į tokį tvarkos pakeitimą žvelgia įtariai. „Jei suma, kuri susidaro pasirašius sutartis su penkiomis teritorinėmis ligonių kasomis, persikels į vieną, kodėl gi ne. Priešingu atveju – mums iš karto sumažėja finansavimas. Vadinasi, būsime priversti mažinti ir darbų apimtis“, - įspėja ligoninių vadovai.
Sutartis viena, nauda – neaiški

Neaiški matematika 

„Jei suma, kuri susidaro pasirašius sutartis su penkiomis teritorinėmis ligonių kasomis, persikels į vieną, gerai. Bet jei suma bus tokia pati, kokią turime pasirašius pagrindinę sutartį su Kauno TLK, mums iš karto mažėja pinigai. Nors su kitomis TLK susidaro nedidelės sumos, bet mums, kaip nedidelei rajoninei ligoninei, išeina ne tiek ir mažai. Bet jeigu paims tik bazinę sumą, kurią turime su Kauno teritorine ligonių kasa ir jos pagrindu sudarys sutartį visai respublikai, tuomet mažėja finansavimas. Vadinasi, turėsime mažinti ir darbų apimtis“, - nuogąstauja Kėdainių ligoninės direktorius Stasys Skauminas.

 
Jei dabar gydymo įstaigos dėl specializuotų paslaugų teikimo pasirašydavo sutartis su skirtingomis TLK, nuo kitų metų pasikeitus tvarkai bus pasirašoma tik viena. Pranešime ligonių kasos aiškina, jog dėl to pacientams gerės paslaugų prieinamumas, mažės įstaigų administracinė našta, didės teisinis apibrėžtumas, o taikoma vienoda praktika suteiks daugiau aiškumo. Visgi, būtent aiškumo gydymo įstaigų vadovai ir pasigenda.
 
„Dabar analizuojame naująją tvarką, reikėtų peržiūrėti visus pacientų srautus, paslaugų segmentus. Kol kas vienareikšmio atsakymo neturime. Ir anksčiau, ir dabar mus jaudina tai, kad būtų sumokėta už suteiktas paslaugas. Deklaruojama ir iš mūsų reikalaujama mažinti eiles pas gydytojus specialistus. Bet esame apriboti sutartinėmis pinigų sumomis. Jeigu didiname paslaugų skaičių, tuomet šios viršija sutartinę sumą ir už jas mums nesumokama. Teisiškai viskas teisingai: yra sutartis, ligonių kasos vykdo įsipareigojimus, kiek sutartyje numatyta, tiek ir sumoka. Bet pacientai serga ne pagal sutartis. Jam reikia kokybiškų paslaugų čia ir dabar“, - teigia Elektrėnų ligoninės vadovas Edmundas Niparavičius.
 

Pacientų antplūdžio nesibaimina
Paklausti, ar pacientai, kurie, kaip tvirtina kasos, nebebus skirstomi pagal gyvenamąsias zonas, nesuplūs į didžiąsias gydymo įstaigas, ligoninių vadovai tuo stipriai abejoja.
„Nemanau, kad pacientai suplūs į vieną įstaigą. Todėl kad žmonėms bus nepatogu. Nebent įstaigos „stovi“ strategiškai patogiose vietose – „ant plentų“. Nemanome, kad iš Jonavos gyventojai ypač veršis pas mus į Kėdainius – važiuos į Kauną. Arba kad iš Radviliškio atvažiuos pas mus – važiuos į Šiaulius. Be to, jeigu visa apskritis suvažiuos į Kauną, kur jie dės visus norinčiuosius. Anksčiau būdavo, kad pas specialistus patekdavai per du, tris, keturis mėnesius, o pas mus – per dvi tris savaites. Pavyzdžiui, kompiuterinės tomografijos tyrimui mus renkasi ne tik mūsų rajono, bet atvažiuoja gyventojai iš Panevėžio ir Radviliškio rajonų, kadangi pas mus gerokai trumpesnės eilės“, - sako S.Skauminas.
 
Neteko apmokėjimo už dializes 
„Sudarinėdavome daug sutarčių su TLK, o pagrindinė būdavo sudaroma su vietine teritorine ligonių kasa. Po to būdavo, jog kažkur kažko neįtraukė, reikia išsimušinėti pinigus. Yra buvę tokių atvejų, kai pas mus į dializes atvyko pacientas iš Panevėžio. Bet sutartyje su teritorine Panevėžio ligonių kasa nebuvo punkto, kad bus galima apmokėti už dializuojamiems pacientams suteikiamas paslaugas. Tuomet kilo problema, kol pakeitėme sutartį ją papildydami. Aišku, kažkiek netekome apmokėjimų už dializes. Žmogaus gi neišgrūsi pro duris. Visų pirma jis yra dializuojamas. Tai – gyvybės ir mirties klausimas“, - sakė Pakruojo ligoninės direktorius Vygantas Sudaris.
 
Pasak jo, pacientams dėl pasikeitusios tvarkos išvis jokio skirtumo – jų judėjimas tarp konsultantų ir gydymo įstaigų jau senai neribojamas.
„Jie važiuoja ten, kur jiems „susišveičia“ tuo metu arba kas nors pataria. Pagrindinė sutartis vis dėlto yra sudaroma su vietine teritorine ligonių kasa. Ten kyla daugiausiai diskusijų, kai mes atliekame daugiau paslaugų, o apmoka mažiau. Tad čia kildavo didžiausios įtampos. Pernai esame stipriai nukentėję“, - pridūrė V.Sudaris.
 

Palengvės procesas

„Sutartinės sumos, manau, nepasikeis. Nes vis tiek jos bus nustatomos pagal tam tikrus istoriškai susiformavusius pacientų srautus. Manome, kad niekas neturėtų smarkiai keistis. Nebent finansiniai dalykai. Galbūt kažkurio regiono pacientai tikrai daugiau renkasi mūsų gydymo įstaigas, tikėtina, kad susidėjus visom toms išlaidoms galbūt galėsime suteikti daugiau paslaugų“, - teigia Respublikinės Klaipėdos ligoninės direktorius Darius Steponkus.

 
„Kaip pavyzdys – gal ne tiek didelė sutartis buvo su Vilniaus teritorine ligonių kasa, kadangi geografiškai jie yra nuo mūsų nutolę. Bet jeigu pradeda dirbti kuri nors kompanija, kad ir uoste, registruota Vilniuje, ir kurios darbuotojai yra vilniečiai, jie kreipiasi pas mus pagalbos. Kartais dėl to kyla tam tikrų įtampų. Taigi esant vienai sutarčiai turėtų būti paprasčiau. Jeigu darbuotojas tam tikram laikui atvyksta į Klaipėdos kraštą, mums bus paprasčiau gauti apmokėjimą už jam suteiktas paslaugas“, - sakė Respublikinės Klaipėdos ligoninės direktorius Darius Steponkus, pridurdamas, jog iki tol irgi apmokėdavo už,paslaugas, bet procesas būdavo sudėtingesnis.
 
Kaip sako uostamiesčio ligoninės vadovas, Lietuva nėra tokia didelė, kad ją galėtume suskirstyti į kelis regionus ir paskui tuos pacientus išrūšiuoti.
„Pacientams nuo to irgi bus geriau. Jie tiesiog nesusidurs su papildomais rūpesčiais, kodėl tu, atvažiavęs iš Vilniaus, čia nori gauti kad ir tą pačią planinę ambulatorinę paslaugą. Kodėl nevažiuoji į Vilnių? Tiesiog tas žmogus čia gal pusę metų dirbs ir gyvens uostamiestyje“, - sako D.Steponkus.


 
VLK atsakymas
Nauja tvarka įvesta pirmiausia tam, kad gerėtų paslaugų prieinamumas pacientams. Nors pacientai ir iki šiol turėjo pasirinkimo galimybę, tačiau dabar tas pasirinkimas, kur jie galėtų gauti planines sveikatos priežiūros paslaugas,dar labiau padidės. Dabar pacientai turės teisę gauti sveikatos priežiūros paslaugas bet kurioje Lietuvos įstaigoje, turinčioje sutartį su teritorine ligonių kasa (TLK) dėl paslaugų, apmokamų Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis, nepriklausomai nuo to, kurioje teritorijoje jie gyvena.
 
Dabar buvo reikalavimas, kad gydymo įstaiga būtų sudariusi sutartį su paciento gyvenamosios vietos TLK. Tad ateinančiais metais įstaigų ratas, iš kurių pacientas galės rinktis, kur jam gauti paslaugas, gerokai išsiplės. Pavyzdžiui, dabar pacientas iš Panevėžio Vilniaus gydymo įstaigas galėjo rinktis tokiu atveju, jeigu jo gyvenamosios vietos TLK – Panevėžio – buvo sudariusi sutartį su konkrečia Vilniaus miesto įstaiga ir konkrečiai dėl tam tikrų tam specialisto paslaugų.
Arba dar toks pavyzdys, žmogus, sergantis lėtine liga, gyvena Ignalinos rajone, tačiau jam daug arčiau lankytis pas specialistą Švenčionyse. Ignalinos rajono gydymo įstaiga turi sutartį su Panevėžio TLK, o Švenčionių – su Vilniaus TLK. Šiuo metu žmogus turi važiuoti į įstaigą, kuri turi sutartį su Panevėžio TLK. Nauja tvarka leis jam kreiptis į arčiau dirbantį gydytoją specialistą Švenčionyse. Tai pacientui bus patogiau.
 
Svarbu pabrėžti ir tai, kad mažės įstaigų administracinė našta, susijusi su sutarčių sudarymu ir vykdymu, gerės teisinis apibrėžtumas, vienodos praktikos taikymas suteiks daugiau aiškumo. Pavyzdžiui, kaip ir minėjome pranešime spaudai, vieno miesto ligoninei kasmet dėl sąnarių endoprotezavimo operacijų su teritorinėmis ligonių kasomis reikėdavo sudaryti 5 sutartis – ne tik su savo teritorijos ligonių kasa – pavyzdžiui, Vilniaus, bet tuo pačiu ir Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Šiaulių. Dabar vietoj penkių sutarčių bus sudaroma viena, o pacientai į vieno ar kito miesto ligoninę dėl sąnarių endoprotezavimo galės vykti iš visos Lietuvos.
Kad sveikatos draudimo sistemai reikalingi pokyčiai, jau prieš kurį laiką atkreipė dėmesį Valstybės kontrolė.

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    „Šiuo metu tikrai yra didžiulis gydytojų reabilitologų poreikis. Todėl įstaigų vadovai, siekiantys aukšto lygi...
    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    „Kuo daugiau veiklos, tada nėra kada dejuoti! Išmokau suprasti organizmo signalus ir rasti laiko poilsiui, supratau, ...

    Budinti vaistinė


    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Nuo kitų metų ES startuos svarbus sveikatos politikos pokytis – jungtinis sveikatos technologijų vertinimas (STV). Ar tai bu...
    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...

    razinka


    Sveika šeima


    Išmanusis muilas – švarioms linksmybėms

    Kad ir kiek žalos pridarė pandemija, tikėjome, kad šio to ir išmokė: rankų higienos taisykles mintinai galėjo išpyškinti ir suaugęs, ir pradinukas. Pasibaigus pandemijai, geriems įpročiams iškilo grėsmė būti užmirštiems. Laimei, higienos įgūdžių svarbos nepamiršta Lietuvos sveikatos mo...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Dirbtinį intelektą pasitelks vaistams gaminti

    Nuo „Chat GPT“ iki virtualių asistentų – dirbtinis intelektas (DI) tampa itin svarbiu šiuolaikinio žmogaus gyvenimo atributu. Didesnę reikšmę jis įgauna ir medicinoje. Panaudojimo spektras itin platus: DI bus galima pasitelkti tiek atliekant tyrimus ar chirurgines procedūras, tiek ir gaminant vaistus.&...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Henrikas Vaitiekūnas Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Ar gudresnis valgo skaniau?
    Henrikas Vaitiekūnas Ar gudresnis valgo skaniau?
    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija

    Naujas numeris