Suabejojo A.Verygos matematika: „nesueina skaičiukai“

Deimantė Gruodė
2019-10-29
„Nesueina skaičiukai“, - sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos pastangas kelti medikams atlyginimus įvertino parlamentarė Ingrida Šimonytė. Antradienį, Seime po pateikimo buvo pritarta kitų metų Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) projektui.
Suabejojo A.Verygos matematika: „nesueina skaičiukai“
„Ministras vėl užsiiminės kūrybine apskaita, kai metų pradžioje rodys, kad deda į rezervą pinigus, paskui metų pabaigoje iš jo bandys po trupučiuką nuimti. Dabar projekte paslaugų apmokėjimui, jeigu neklystu, yra numatyta apie 80 milijonų daugiau. Ar tokios sumos užtenka nuo rudens visus metus mokėti penkiolikos procentų atlyginimo padidinimą ir dar papildomai kelti nuo kitų metų rudens – tokios matematikos nesuprantu“, - sako Seimo narė Ingrida Šimonytė.

Neaiški matematika
Numatoma, kad kitąmet Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) pajamos didės 241 mln. eurų, t. y. 11,7 proc. Tuo metu išlaidos turėtų augti 11,6 proc. arba 339 mln. eurų. 2020 metais tiek PSDF biudžeto pajamos, tiek išlaidos turėtų sudaryti po 2,301 mlrd. Eurų. Tiesa, Seime prieš balsavimą ministras A. Veryga buvo užklaustas, kodėl numatytas net 400 mln. eurų rezervas, kai trūksta pinigų medikų atlyginimams.

„Ministras vėl užsiiminės kūrybine apskaita, kai metų pradžioje rodys, kad deda į rezervą pinigus, paskui metų pabaigoje iš jo bandys po trupučiuką nuimti. Dabar projekte paslaugų apmokėjimui, jeigu neklystu, yra numatyta apie 80 milijonų daugiau. Ar tokios sumos užtenka nuo rudens medikams visus metus mokėti penkiolikos procentų atlyginimo padidinimą ir dar papildomai kelti nuo kitų metų rudens – tokios matematikos nesuprantu. Eilinį kartą yra daroma ta pati neskaidri schema: kad Finansų ministerija galėtų prie biudžetų projekto parodyti geresnius popierius negu yra iš tikrųjų, dalis būsimų išlaidų tiesiog nenurodoma. Padedama į rezervą, paskui metų eigoje ministras bandys iš rezervo tuos pinigus krapštyti siekdamas įsipareigojimus vykdyti arba ne“, - sako parlamentarė I.Šimonytė.
Pasak jos, jeigu yra duotas medikams įsipareigojimas, biudžete jis turi būti tinkamai suplanuotas.

 
„Išlaidose turi būti suplanuota apmokėti paslaugas. O dabar kažkiek yra suplanuota, o visa kita... paskui paimsime. Gal paimsime, gal nepaimsite, gal liepsite vėl įstaigoms dengti iš savų lėšų, kaip mėgstate.
Kadangi valdžia algų tiesiai nemoka medikams, vis dėlto tai yra įstaigų sprendimai. Valdžia moka iš PSDF pinigus už paslaugas, vadinasi, niekaip kitaip tik per adekvatų įkainį atlyginimų ir nepakelsi. Bet įkainio padidinimui yra pridedama simbolinė suma ir jos, mano supratimu, niekaip neužtenka. Tad paskui reikės apsimetinėti, kad apsiskaičiavo, kas nors nepavyko, ar didinsime nuo rugsėjo – prieš pat rinkimus. Tai yra tiesiog neskaidru. Turi būti paskaičiuota ir numatyta pakankama lėšų suma, kad įkainis būtų padidintas tiek, kad būtų galima kelti darbo užmokesčius“, - sako I.Šimonytė.
 
Grėsmės ženklai 

„Matėme aiškiai deklaruotus tikslus: gydytojo atlyginimas „popieriuje“ sieks 3250 eurų, slaugytojo – 1625 eurai. Tad reikia pasiekti iki kitų metų antro pusmečio, kitaip tariant, valdančiosios koalicijos darbo pabaigoje. Ko gero, šiuos metus baigsime esamu rezultatu, kuomet atlyginimai nuo rugsėjo vidutiniškai didėjo apie dešimt procentų. Tad dar reikia, kad atlyginimai augtų dvidešimčia procentų, ką pasiekti nėra taip lengva, kuomet kitiems metams suplanuotas šešių procentų didėjimas asmens sveikatos priežiūros paslaugoms finansuoti“, - sako VU Medicinos fakulteto profesorius Vytautas Kasiulevičius.

 
Jau dabar medikas įžvelgia tam tikrų nerimą keliančių ženklų, kurie medikų kišenėms nieko gero nežada. Sako, kad rugsėjo mėnesį toli gražu net ir universitetų ligoninės darbuotojai žadėto 15 procentų atlyginimo pakėlimo nesulaukė – vyravo dešimt dvylika procentų.
„Dažniausiai mums pasako, kad mes keliame įtampą be reikalo, kritikuojame – valdžia įvykdys visus įsipareigojimus ir viskas bus gerai. Bet mums norisi sužinoti, koks bus mūsų kelias į gerovę: kaip ir kada planuojama didinti algas, kokį mėnesį bus priimti sprendimai, kad vidutinis gydytojų darbo užmokestis atitiktų tris vidutinius šalies darbo užmokesčius? Ar valdžia gali kaip nors įrodyti, kad toks scenarijus iš tikrųjų bus ir lygiai po metų rugsėjo mėnesį gausime tris vidutinius darbo užmokesčius siekiantį gydytojo atlyginimą Lietuvoje?“ - klausia V.Kasiulevičius.
Medikas atkreipė dėmesį į išsakytą pastabą, kad sveikatos sistemos atžvilgiu nėra teisinga kaupti didesnį rezervą negu kaupia visa valstybė rezervinį stabilizavimo fondą.
 
„Suprantame, kad pinigų PSDF rezerve reikia palikti, bet gal tai galėtų būti 200 arba 250 milijonai eurų. Visi likusieji turėtų keliauti sveikatos paslaugų įkainių didinimui. Iš tikrųjų egzistuoja daug sričių, kurios yra labai blogai finansuojamos. Kalbant apie visą sveikatos priežiūros paslaugų spektrą, - tyrimus pacientams, netgi medikamentus, susiduriame su dideliais poreikiais. O tuo tarpu dirbtinai kaupiame tokį didelį rezervą. Gali būti, kad įvykus tam tikrai nenumatytai situacijai, lėtėjant ekonomikai arba atėjus krizei, to rezervo prireiks. Bet ar jis turi būti didesnis negu „Sodros“ rezervas? Pastaroji turi didesnį biudžetą, bet kaupia mažesnį rezervą“, - palygina V.Kasiulevičius.

 
Apvyniojo aplink pirštą
Kad medikams sklandžiai didės atlyginimai, netiki ir medicinos darbuotojų profsąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Jolanta Keburienė.
„Esame ta profsąjunga, kuri šakinės sutarties nepasirašė. Faktas, kad pats fondas didinamas mažiau nei kalbama, kiek procentaliai pakels medikams atlyginimus. Vadinasi, padidina maždaug septyniais procentais, o norima, kad pakeltų penkiolika. (Nusijuokia.) Ir vėl sakys, kad viskas turi eiti iš gydymo įstaigos vidinių rezervų. Maitinimas turi būti gerinamas iš vidinių rezervų, paslaugos – taip pat. Vidinis rezervas nėra neišsemiama upė arba jūra. Viskas turi savo ribas. Iš tikrųjų gydymo įstaigos vos kvėpuoja ir vos išgyvena. Tad, jei politikai nedarys radikalių sprendimų stambindami įstaigas, mažindami administracijos kaštus, atlyginimai, kiek prognozuojama, tikrai nepadidės. Juolab kai buvo su profsąjungomis pasirašytas susitarimas, kad medikų atlyginimai padidės iki trijų VDU, iš tikrųjų kalba ėjo apie 2017 metus. Bet negalime gyventi į praeitį – laiko mašinos neturime. Kaip tik turėtų būti atsispiriama nuo einamųjų metų VDU. O jie taip suka, apsuka ir nuolat profsąjungas apvynioja aplink pirštą“, - piktinasi J.Keburienė.

 

Komentaras
Seimo Sveikatos reikalų komiteto narys Darius Kaminskas:

- Esu iš tų, kuris daugiausiai dėl medikų ir kovojo, kad būtų pasirašyta šakinė sutartis. Tikrai esu suinteresuotas, tad būtų laikomasi susitarimo, tad ministras man irgi turės atsakyti į klausimus, kaip numato ir kokiu būdu didins medikams atlyginimus. Pagal sutartį nereikia jokių laiko intervalų – kitų metų liepos pirmąją turi būti galutinis didėjimas, kaip ir susitarta su profsąjungomis.

 
Tarp kitko
Augančias PSDF biudžeto lėšas numatyta paskirstyti šioms sritims: 83,3 mln. eurų (6 proc.) didės išlaidos sveikatos priežiūros paslaugoms, 46,6 mln. eurų (13,3 proc.) daugiau bus skiriama vaistams ir medicinos pagalbos priemonėms kompensuoti, 3 mln. eurų (5,1 proc.) didės lėšos medicininei reabilitacijai ir sanatoriniam gydymui, apie 1,5 tūkst. eurų (12 proc.) didės išlaidos ortopedijos techninėms priemonėms.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris