Sostinės ligoninė įsirengs saulės jėgainę ant stogo

www.lsveikata.lt
2019-06-20
Dar viena ekologiška sveikatos priežiūros įstaiga Vilniuje – VšĮ Mykolo Marcinkevičiaus ligoninė jau greit turės saulės jėgainę ant stogo. Iš saulės šviesos gauta elektros energija bus panaudota vien ligoninės poreikiams. Tokiam sprendimui pritarė Vilniaus miesto taryba. 100 kW galios jėgainė turėtų pagaminti daugiau kaip 25 proc. bendro energijos poreikio per metus. 
Sostinės ligoninė įsirengs saulės jėgainę ant stogo

„Mūsų ligoninė už elektros energiją per metus vidutiniškai sumoka apie 370 tūkst. eurų, įrengus saulės jėgainę įstaiga sutaupytų daugiau kaip 25 proc. lėšų t.y. apie 93 tūkst. eurų“, – sako ligoninės vadovas direktorius Rimvydas Turčinskas.
Per metus ši ligoninė vidutiniškai sunaudodavo 363,950 MWh elektros energijos, daugiausiai – šaltuoju metų periodu. Energijos sąnaudos svyruoja nuo 26,4 MWh iki 35,6 MWh. Didžiąją dalį elektros sunaudoja vidaus elektroninė įranga, apšvietimo sistema, ventiliacijos ir rekuperacinės vėdinimo sistemos, liftai.

 
Vis saulėtesnės vasaros nuteikia optimistiškai, o įvertinus ligoninės kaštus elektros energijai ir kasmėnesinį poreikį,  modeliuojama, kad 100 kW galios saulės jėgainė ant ligoninės stogo per metus pagamintų apie 95,450 MWh arba 25,13 proc. bendro metinio poreikio.
Tai  bus  jau  ketvirtoji sveikatos priežiūros įstaiga Vilniuje, pati  užsitikrinanti atsinaujinančios energijos šaltinį: saulės jėgaines jau turi įsidiegusios trys sveikatos priežiūros įstaigos – VšĮ Lazdynų poliklinika, VšĮ VMKL, VšĮ Vilniaus miesto psichikos sveikatos centras. Šių jėgainių įrengimas finansuotas APVA ir įstaigų lėšomis.
 
Atsinaujinančių energijos šaltinių įdiegimas ligoninėje iš viso kainuos kiek daugiau nei 111 tūkst., iš jų: Klimato kaitos specialiosios programos lėšos (subsidija) – 88,5 tūkst.  Eur ir Ligoninės lėšos –  beveik 23 tūkst. Eur. (savivaldybės finansinio neprireiks). Paraiška „Atsinaujinančių energijos šaltinių įdiegimas VšĮ Mykolo Marcinkevičiaus ligoninėje“ pateikta šiemet rugpjūčio 7 d.  

 
Tarp kitko
Nauja jėgainė ligoninėje prisidės prie klimato kaitos švelninimo tikslų ir atsinaujinančios energijos  plėtros Vilniuje. Saulės elektrinės sukurta energija sumažins į atmosferą išmetamo anglies dioksido kiekį. Ligoninė įpareigota užtikrinti investicijų tęstinumą mažiausiai 5 metus. 
Kai tik Aplinkos projektų valdymo agentūra pritars projekto įgyvendinimui saulės jėgainę įstaiga planuoja įsirengti dar šiais metais. 


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris