Slaugytojo padėjėjau, marš valyti koridoriaus!

Deimantė Gruodė
2019-04-19
Į redakciją kreipėsi pensionate dirbantis slaugytojo padėjėjas. Vyras skundžiasi: darbovietėje yra verčiamas atlikti valymo darbus. Neprieštaravo, nors jokio papildomo atlygio už tai negauna. Bet tuo metu, kai šveičia palatas ir koridorių, senjorai neprisikviečia, kad jiems būtų pakeistos sauskelnės. Vyras kantrai valė, bet kai atėjus pavasariui išgirdo „eik blizginti ir langus“, pratrūko...
Slaugytojo padėjėjau, marš valyti koridoriaus!
Medikų sąjūdžio atstovai teigia, kad sulaukia nemažai slaugytojų ir jų padėjėjų skambučių dėl to, kad šiems specialistams be jų tiesioginių pareigų liepiama dar ir pasirūpinti įstaigos švara. Pastebima, jog ir daugumoje darbo skelbimų slaugytojo padėjėjui yra nurodomas ir švaros palaikymas.

Įdavė į rankas šluotą
„Ar slaugytojo padėjėjas turi atlikti valymo darbus, tai yra dirbti valytoju? Kursuose mus mokė, kad tikrai ne“, - pokalbį pradėjo jaunas vyras, prašydamas neatskleisti jo tapatybės.
Anot jo, įstaigoje, kurioje dirba, valytojų yra ne viena, bet šios valo administracijos patalpas, centrinį įėjimą ir koridorius, o slaugytojų padėjėjams užkraunami skyriai su palatomis.
 
„Man reikėdavo išvalyti koridorių ir palatas. Nenoriu atrodyti pretenzingas. Duoda šluotą ir valau. Kepurė nuo galvos nenukris, jei išvalysiu koridorių. Tik tai, žinoma, atima nemažai laiko“, - pasakoja vyras.
Klausiu, o kas keičia sauskelnes, jei slaugytojo padėjėjas laksto su šluota rankose?
„Dažnai manęs neprisišaukdavo į tualetą norintis žmogus. Dėl tos priežasties, kad aš būdavau siunčiamas dirbti ką nors kita. Tu negali vieno darbo gerai atlikti. Numeti šluotą ir leki keisti sauskelnių“, - apie darbo kasdienybę pasakoja vyras.

 
Paskutinis lašas
Pašnekovas net nesvajojo apie papildomą užmokestį už valymo darbus.
„Vis sakydavo, kad pas mus atlyginimai didesni negu kitur. Tad neprimokėdavo nė cento. Valiau ir nesiskundžiau. Bet pradėjau pastebėti, kad per tuos valymo darbus nesuspėju vykdyti pagrindinių pareigų. Galiausiai, kai pasakė „atėjo pavasaris – tu dar plauk langus“, jau buvo paskutinis kantrybės lašas“, - pasakoja vyriškis.
Kalbėtis su įstaigos vadovybe, anot jo, - beprasmiška.
„Ten yra Stokholmo sindromas. Jie dirba daug metų ir įsivaizduoja, kad taip turi būti. Jie yra įsitikinę, kad yra valytojai, tai yra žemiausias sluoksnis, kad jų darbas yra keisti sauskelnes, valyti koridorius, ir taškas.
 
Tai yra kaip valstybė valstybėje. Per dvidešimt metų susiklosčiusi tokia tradicija, kad slaugytojų padėjėjai atlieka valymo darbus ir jie nemato tame nieko blogo. Slaugytojų padėjėjus, kaip jie deklaruoja, myli, gerbia ir per naujametinį vakarėlį gali su ašaromis akyse kalbėti, kokie jūs faini ir koks jūs šaunus kolektyvas, bet jie mūsų nelaiko sau lygiais“, - sako pašnekovas.
Dėl tokios situacijos jis netgi skambino į Sveikatos apsaugos ministeriją, bet iš ten dirbančių specialistų neišgirdo nieko aiškaus.
„Kartą paskambinau į vieną kliniką ir klausiau, kodėl jūsų darbo skelbime nurodyti valymo darbai slaugytojo padėjėjui. Man atsakė: sanitarai pas mus daro viską“, - atsiduso nemalonią patirtį prisiminęs pašnekovas.
 
Įstaigos nori sutaupyti

„Jei yra slaugytojo padėjėjas, jis turi padėti slaugytojui, o ne valytojui. Tačiau faktas, kad darbo krūviai nėra normaliai reglamentuoti. Kai kurių įstaigų skyriai nedideli, tad valymo darbą norima primesti netgi slaugytojai, jau nekalbant apie slaugytojo padėjėją“, - pripažįsta Medicinos įstaigų darbuotojų profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Jolanta Keburienė.

Medikų sąjūdžio narė sako, kad sulaukia nemažai slaugytojų ir jų padėjėjų skambučių su panašaus pobūdžio nusiskundimais. Juolab kad daugumoje darbo skelbimų slaugytojo padėjėjui yra nurodomas ir švaros palaikymas.
„Įstaigos, siekdamos taupyti, daro visokius variantus. Kalbėjome konkrečiai su Varėna. Ten irgi slaugytojų padėjėja savaitgaliais, kadangi nelieka valytojų, turi ir didžiausius plotus išvalyti, ir atlikti kasdieninį darbą, tai yra sauskelnes pacientams keisti, juos kelti, maitinti, prausti. Tai yra darbas prie paciento, jokiu būdu ne patalpos tvarkymas“, - sako profsąjungos atstovė.

 
Anot jos, yra labai didelis darbuotojų išnaudojimo mastas ir nežmoniški krūviai tiek slaugytojams, tiek jų padėjėjams. „Gaila, kad šių žmonių sąskaita yra taupoma. Kad rajoninės, regioninės gydymo įstaigos išsilaikytų, jos privalo turėti atitinkamą licenciją, turėti dirbantį kardiologą, psichologą arba angiochirurgą. Nes jei nebus įdarbintas kuris nors specialistas, vadinasi, įstaiga negali teikti paslaugų.
Tad norėdamos išsaugoti licenciją: jos šiuos specialistus įdarbina mokėdamos didelius atlyginimus. Jie paprastai pasikviečiami iš didmiesčio, vadinasi, tam žmogui turi apsimokėti kelionė. Tad su jais nesiderama, o yra taupoma vidurinio personalo sąskaita“, - sako J.Keburienė.
Pasak jos, visų pirma darbuotojas turi žinoti savo teises, kad galėtų pasipriešinti. Aišku, niekas negarantuoja, kad po to jis nebus atleistas.
 
Valo tik išskirtiniais atvejais
Paskambinome į dvi skirtingo pobūdžio įstaigas. Abiejose be slaugytojo padėjėjų rankų neišsiversi.

„Mūsų įstaigoje valymo darbus atlieka samdoma firma, vadinasi, visai kiti darbuotojai. Slaugytojo padėjėjas dirba pagal medicinos normą, kurioje, kiek žinau, tokių funkcijų, kad reikėtų valyti grindis, tikrai nėra. Nebent rūpinantis paciento asmens higiena užtiško sekretas ant grindų ir reikia dezinfekuoti paviršių, šalia valytojos nėra“, - sako Vilkpėdės ligoninės direktoriaus pavaduotoja medicinai Asta Matuliauskienė.
Antavilių pensionate dirba per dvidešimt slaugytojų padėjėjų.
„Kadangi neturime tiek daug slaugytojų padėjėjų, kambaryje, kuriame prižiūrimi gyventojai, joms tenka atlikti ir kitokį darbą.
 
Aš irgi senolius ir pakeliu, ir pasodinu, ir kojytes nuleidžiu, jeigu reikia arba kviečia personalą. Mes nepraeiname pro šalį, mokame padėti seniems žmonėms ir padedame. Nėra taip, kad čia diskriminacija ar uždėtos kokios nors prievolės. Bet jei reikia ką nors patvarkyti ir dulkes pavalyti, kodėl ne? Jei pamatau nešvarų puoduką, o žmogus prašo geri, prieinu prie plautuvės, išplaunu ir įpilu jam atsigerti. Nematau dėlto jokių problemų“, - sako pensionato direktoriaus pavaduotoja socialiniams reikalams ir medicinos priežiūrai Birutė Šarakauskienė.

 
Komentaras
Akreditavimo tarnybos prie SAM direktorė Nora Ribokienė:

- Šiuo metu galiojantys teisės aktai nustato, kad slaugytojo padėjėjas yra asmens sveikatos priežiūros specialistas. Kaip ir kiekvieno asmens sveikatos priežiūros specialisto kompetencija apibrėžta Lietuvos medicinos normoje „Slaugytojo padėjėjas. Funkcijos, pareigos, teisės, kompetencija ir atsakomybė“, patvirtintoje Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro įsakymu.
Tai ir higieninių paciento reikmių užtikrinimas, ir rūpinimasis pacientais bei jų artimaisiais, ir pacientų maitinimas, ir pacientų išskyrų bei sekretų tvarkymas, ir pagalba judant, ir techniniai darbai. Pastarieji apima lovos reguliavimą, pasiuntinio funkciją, tvarsliavos ruošimą, mirusiųjų tvarkymą. Slaugytojo padėjėjas padeda slaugos specialistui suteikti kvalifikuotas slaugos paslaugas.
 
Tačiau atkreipiame dėmesį į tai, kad slaugytojo padėjėjas darbe vadovaujasi ne tik medicinos norma, bet ir Lietuvos Respublikos įstatymais, kitais teisės aktais, asmens sveikatos priežiūros įstaigos, kurioje dirba, nuostatais, vidaus taisyklėmis bei pareigybės aprašymu. Todėl kiekvienu konkrečiu atveju, kalbant apie konkretaus darbuotojo funkcijas, reikėtų atsižvelgti ir į pareigybės, kurią užima darbuotojas, aprašymą. Kiekvienas darbuotojas, tame tarpe ir slaugytojos padėjėjas, priimant į darbą susipažįsta ir pasirašo jam skirtą pareigų aprašymą, taigi parašu patvirtina savo sutikimą atlikti jam numatytas funkcijas.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris