Siūlo receptą nuo patyčių viruso

Aistė Upytė
2019-03-07
„Tabletė, purškalas, tepalas? Stebuklingo vaisto nuo patyčių nėra, tačiau didesnis visuomenės, ypač tėvų, taigi – kiekvieno mūsų, įsitraukimas gali padėti gydant smurtinio elgesio sukeltą skausmą“, – taip, pristatydamas visą kovą truksiančią socialinę viešinimo kampaniją „Vaistai nuo patyčių“, kalbėjo „Vaikų linijos“ vadovas dr. Robertas Povilaitis.
Siūlo receptą nuo patyčių viruso
„Norėdami sumažinti patyčių paplitimą, turime keisti smurtinį elgesį palaikančias nuostatas visuomenėje. Nuo kiekvieno piliečio jautrumo ir pozicijos priklauso, ar skaudinantis elgesys bus pastebėtas ir sustabdytas“, - sako „Vaikų linijos“ vadovas dr. Robertas Povilaitis.

Tūkstančiai skambučių
Patyčios išlieka vienu dažniausiai vaikų minimų sunkumų, dėl kurio jie ieško pagalbos ir palaikymo. Praėjusiais metais „Vaikų linija“ sulaukė 3291 skambučio, 148 pokalbių internetu ir 83 laiškų, kuriais vaikai ar paaugliai dalijosi skaudžiais patyčių išgyvenimais. Jau 16 metų kampaniją BE PATYČIŲ vykdanti „Vaikų linija“ įvairiomis priemonėmis ir būdais skatina stabdyti patyčias ir mažinti žeminančio elgesio paplitimą, kuris sukelia daug skausmo vaikams ir paaugliams.
 

„Patyčios yra rimta visuomenės sveikatos problema. Nuo šios agresijos kenčia, o taip pat prieš kitus ją naudoja šimtai tūkstančių vaikų Lietuvoje. Kai suserga žmogus, mes stengiamės jį gydyti įvairiomis priemonėmis, vaistais. Kai kalbame apie prastą visuomenės sveikatą, didelį agresijos mastą tarp mokinių, šiam smurtui sumažinti nėra išrasta jokių tablečių ar lašiukų, – pastebi „Vaikų linijos“ vadovas. – Norėdami sumažinti patyčių paplitimą, turime keisti smurtinį elgesį palaikančias nuostatas visuomenėje. Nuo kiekvieno piliečio jautrumo ir pozicijos priklauso, ar skaudinantis elgesys bus pastebėtas ir sustabdytas.“
 
Nors nėra specialių tablečių, kurių išgėrus dingtų noras žeminti ir skaudinti kitus, tačiau vaikai pagarbaus ir draugiško elgesio gali išmokti iš suaugusiųjų rodomo pavyzdžio. „Nors vykstančių patyčių nenupurkši gydančiu purškalu, jas sustabdyti gali aiškiai parodytas aplinkinių nepritarimas. Patyčių sukeltą skausmą numalšinti gali ne kažkoks stebuklingas tepalas, o nuoširdus pokalbis su vaiku, per kurį suaugusieji išklausytų ir bendradarbiautų su vaiku, sprendžiant patyčių situacijas. Ši kampanija įgalina kiekvieną tapti tuo vaistu, kuris padeda išgyti ir stabdyti patyčių virusą. Aktualus tėvų ir suaugusiųjų įsitraukimas, kad vaikai į juos galėtų kreiptis, atsiremti. Ir trečias dalykas – visuomenės nuostatos, kiek palaiko, kad žeminti yra gerai. Todėl kampaniją ir pavadinome vaistai nuo patyčių“, – kalbėjo tarnybos vadovas.
 
Patyčios ateina iš šeimų
Tai, kad pirmiausia savo pavyzdžiu būtina mažinti smurtinį elgesį, pabrėžė ir į kampanijos atidarymą atvykę žinomi žmonės. Patyčinėje atmosferoje užaugusios žurnalistės Renatos Šakalytės-Jakovlevos pastebėjimu, daugelis tėvų net nesuprasdami patys vaikams klijuoja etiketes ir taip skatina patyčias:

„Asmeninis pavyzdys, kurį perduodi savo vaikams, kaip gerasis užkratas plinta aplinkui ir vaikai pradeda patys tuo dalintis.“
 
Iniciatyvos „Dydis nesvarbu“ įkūrėja Giedrė Valavičiūtė įsitikinusi, kad ieškodami patyčių šaknų visų pirma turėtume atsigręžti į save. „Agresoriai ateina iš šeimų, kuriose jie yra pažeidžiami. Žmogus, besijaučiantis komfortiškai tiek su savimi, tiek aplinka, nesityčios iš kito. Jei turi skausmą savyje, norėsi tai perduoti ir kitam“, – kalbėjo ji.
Visą kovo mėnesį „Vaikų linija“ kartu su partneriais (tarp kurių – ir Švedijos bei Norvegijos ambasados) kviečia ne tik švietimo ir ugdymo įstaigas, kitas organizacijas bendruomenėms organizuoti ir vykdyti veiklas, skirtas patyčių prevencijai ir kitokio žeminančio elgesio stabdymui, bet ir prisijungti aktyvius žmones, padėti didinti tiek vaikų, tiek suaugusiųjų sąmoningumą patyčių tema.

 
Tarp kitko
„Vaikų linijos“ organizuojamas Sąmoningumo didinimo mėnuo BE PATYČIŲ ir socialinė viešinimo kampanija „Vaistai nuo patyčių“ prisijungia prie Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuotos nacionalinės socialinio saugumo kampanijos „Už saugią Lietuvą“.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ir rašo, ir gydo. Kas?

    Ir rašo, ir gydo. Kas?

    Matyti virš kompiuterio palinkusį, klaviatūrą barbenantį mediką – gana įprasta: žodžiais nugula paciento ligos istori...
    R.Masienė: nuo valytojos iki slaugos administratorės

    R.Masienė: nuo valytojos iki slaugos administratorės

    Kadaise Respublikinėje Panevėžio ligoninėje dirbusi valytoja Rasa Masienė šiandien čia – vyriausioji slaugos administ...

    Budinti vaistinė


    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Gydytojai išrašydami receptus daro daug klaidų, pratęsti receptą poliklinikoje pacientui nepatogu. Vaistininkai siūl...
    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...

    razinka


    Sveika šeima


    Senjorų liūdesį vaiko kultūra

    Lietuvoje gyvena vienišiausi senjorai Europos Sąjungoje (ES) – net kas antras mūsų senjoras gyvena po vieną. Vienišumas yra vienas pagrindinių rizikos veiksnių psichikos sveikatos problemoms atsirasti. Tačiau specialistai tvirtina, kad problemos mastą galima mažinti, pasitelkiant kultūrą. Įrodyta, jog kultūriniai ...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JAV – rekordinis vaistų trūkumas

    Medikamentų krizė JAV pasiekė didžiulį mastą – šalyje šiuo metu trūksta daugiau negu 300 pavadinimų vaistų. Amerikos sveikatos sistemos farmacininkų draugijos vadovas (ASHP) Paul W.Abramowitz CNN teigė, kad šalyje labiausiai trūksta injekcinių vaistų. Problemai spręsti jau teikiamos rekomendacijos. Visgi ka...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?

    Naujas numeris