Siaučiant koronavirusui skatinama namuose turėti medicininių kaukių ir daugiau dėmesio skirti higienai

lsveikata.lt
2020-01-27
Pasak Pasaulinės sveikatos organizacijos, Artimuosiuose Rytuose plintant respiracinio sindromo koronavirusui situacija stebima, tačiau ekstremali padėtis kol kas neskelbiama. „Eurovaistinės“ vaistininkai pastebi, kad lietuviai taip pat rūpinasi, kaip galėtų apsisaugoti nuo šio naujo viruso, jeigu būtų pastebėtas ligos protrūkis artimoje aplinkoje. Daugiausia medicininių kaukių vaistinėje nuperka turistai. Vilniuje turistė iš Kinijos įsigijo 4 dėžutes, Mažeikiuose – kinas net 6 dėžutes, kuriose 50 vienetų vienkartinių kaukių.
Siaučiant koronavirusui skatinama namuose turėti medicininių kaukių ir daugiau dėmesio skirti higienai
Pastebėta, kad per pastarąsias penkias dienas „Eurovaistinėje“ medicininių kaukių paklausa išaugo beveik dvigubai. Vos per penkias dienas jų parduota daugiau nei 15 tūkstančių vienetų.

Naujas Kinijos koronavirusas – priklauso kvėpavimo takus pažeidžiančių virusų šeimai. Pagrindiniai Artimųjų Rytų respiracinio sindromo koronaviruso infekcijos simptomai: karščiavimas, kosulys, dusulys, galvos ir raumenų skausmas, tačiau liga pradžioje gali pasireikšti ir pykinimu, vėmimu, viduriavimu.
Pasak specialistų, jeigu bent vienas iš šių požymių pasireiškė per dvi savaites po kelionės į Arabų pusiasalio šalis arba po bendravimo akis į akį su šiuo virusu užsikrėtusiu asmeniu, kuo skubiau reikėtų kreiptis į medikus. Vis dėlto, Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro rizikos vertinimu, rizika Europos Sąjungos šalyse išlieka žema, net ir esant įvežtiniams atvejams.

Kaip apsisaugoti?
 


Pastebėta, kad per pastarąsias penkias dienas „Eurovaistinėje“ medicininių kaukių paklausa išaugo beveik dvigubai. Vos per penkias dienas medicininių kaukių parduota daugiau nei 15 tūkstančių vienetų.
Vaistinių tinklo komunikacijos vadovė Laura Bielskė sako, kad vaistininkai ragina vienkartinių kaukių turėti savo namų vaistinėlėje bei visuomet naudoti, net ir paprasto peršalimo atveju. Tai turėtų būti ne tik ekstremalių situacijų metu prisimenama priemonė, o kasdieną naudojama apsauga rūpinantis aplink save esančiais žmonėmis.

„Kolegos iš Mažeikių pasakoja, kad turistas iš Kinijos vakar iš karto įsigijo 300 vienetų apsauginių kaukių ir vaistininkams papasakojo, kad gyventojai Kinijoje sunerimę. Lietuvoje vaistininkai pataria kol kas viruso per daug nesureikšminti, tačiau rekomenduoja visuomet turėti medicinines kaukes apsaugai, kurias iš karto galėtų naudoti. Kaip kaukes naudoti tinkamai parodo ir mūsų vaistininkai“, – sako L.Bielskė.
 
Vaistininkai pataria šiuo peršalimo ir gripo laikotarpiu kuo daugiau dėmesio skirti higienai: plauti rankas su vandeniu ir muilu arba trinti jas alkoholine rankų priemone, kosint ar čiaudint prisidengti alkūne. Rekomenduojama vengti kontakto su peršalusiu arba į gripą panašių simptomų patiriančiu asmeniu.
Kadangi virusas dažniausiai platinamas šikšnosparnių arba kupranugarių, todėl patariama vengti kontakto su gyvais laukiniais ar ūkiuose auginamais gyvūnais be asmeninės apsaugos priemonių. Taip pat gerai išvirti mėsą ir kiaušinius.
Specifinio gydymo ar skiepų nuo šio naujo viruso nėra. Šiuo metu virusu yra užsikrėtę apie 2 tūkst. žmonių.
 

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris