Seni ratai – Ukrainai, nauji – patvoriui

Greta Vanagienė
2019-04-01
Dar prieš kelerius metus nauji greitosios pagalbos automobiliai gydymo įstaigoms buvo tik neįgyvendintos svajonės. Dabar jų iš Sveikatos apsaugos ministerijos pabiro kaip manos iš dangaus. „O ką su jais veikti? Juk jie - pustuščiai. Prasti. Be to, varomi priekiniais ratais – siūlot kaimo keliukais užklimpt su ligoniu? - purtosi gydymo įstaigos. – Ačiū, mums jau gana. Gal padovanokime Ukrainai...“ 
Sveikatos apsaugos ministerijai lieka tik stebėtis: še kad nori - pripirkome veltui.
Seni ratai – Ukrainai, nauji – patvoriui
Per pastaruosius dvejus metus Sveikatos apsaugos ministerija už 8 mln. eurų nupirko beveik 200 naujų GMP automobilių. Dabar deja, dalis jų stovi nenaudojami.

Dulka nenaudojami
Per pastaruosius dvejus metus Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) sveikatos priežiūros įstaigų greitosios medicinos pagalbos (GMP) automobilių parkui atnaujinti skyrė daugiau kaip 8 mln. eurų ir nupirko beveik 200 naujų automobilių. Paaiškėjo, kad dabar dalis jų stovi nenaudojama. Mat automobiliams trūksta medicinos įrangos. 
Be to, anot žiniasklaidos šaltinių, medikai teigia, kad pirkti GMP automobiliai yra perdaryti iš krovininių. Todėl jų kaina buvo kur kas mažesnė nei pačioje automobilių gamybos įmonėje pagamintų ir sukomplektuotų GMP automobilių.
 
Pasvalio pirminės sveikatos priežiūros centras iš SAM prieš metus taip pat sulaukė minėtos dovanos. Tačiau, anot vyriausiosios slaugos administratorės Irenos Trinskienės, jų „įdarbinti“ iki šiol taip ir nepavyko. 
„Gavome nesukomplektuotus automobilius, nors prieš dešimt metų SAM buvo pirkusi normaliai užpildytus GMP automobilius. Dabar specializuota medicininė įranga kainuoja vos ne tiek, kiek naujas automobilis. Mes nepajėgūs tiek investuoti, todėl ir stovi mašinos nenaudojamos pusę metų. Be to, kelios jų yra varomos priekiniais ratais, o važiuoti kaimo keliukais nėra paprasta, galime užklimpti su ligoniu ir patekti į nepavydėtiną situaciją“, - apmaudauja I.Trinskienė.
 
Maža to, kaip teigia Pasvalio rajono medikė, šiuo metu automobiliuose naudojama 10 metų senumo medicininė įranga, o ši esą jau visai nusibaigusi, todėl perkelti jos į naujus automobilius paprasčiausiai nebėra prasmės. 
„Sako įstaigos turėtų finansiškai prisidėti pačios, sukomplektuoti įrangą, bet kurgi čia susipirksi iškart, viskas gali būti įgyjama labai po truputį. Vieną kitą daiktą su savivaldybės pagalba nusipirkome, šiek tiek skiriame ir savo lėšų, bet dar tikrai užtruksime, kol būsime apsirūpinę“, – pripažįsta medikė.
 
L.S. skaičius
200
- tiek naujų GMP automobilių per dvejus metus nupirko Sveikatos apsaugos ministerija.
 
Paimsime, kiek duosite
VšĮ Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stoties vadovas Nerijus Mikelionis stebisi situacija, kad kažkas laiko nenaudojamus GMP automobilius, kai esama stočių, kurioms stinga automobilių, o įranga stovi tuščiai. 
„Neturėtų taip būti, kad automobilių turime, o štai techninės įrangos jiems užpildyti - ne. Mes privalome turėti apie dešimt procentų medicinos įrangos rezervo. Todėl seną automobilį pastatei į patvory, o medicininę įrangą išsinešei“, – įsitikinęs direktorius. 
N.Mikelionis taip pat patikina, kad turi nenaudojamų rezervinių automobilių, kuriuose dar yra likusi geros būklės medicininė įranga, todėl būtų pajėgūs aprūpinti tiek naujų automobilių, kiek dar papildomai ministerija jiems skirtų.
 
„Pernai gavome devynis naujus automobilius. Mums tai buvo didelė parama. Nors būtume dėkingi, jei skirtų ir daugiau automobilių, juos tikrai visus panaudotume. Automobilių važiuoklė ir kėbulas greitai susidėvi, treji penkeri metai ir reikia vėl naujų“, – situaciją vertina N.Mikelionis.
Papildomai naujų automobilių norėtų ir VUL Santaros klinikos. Įstaigos vyriausioji specialistė ryšiams su visuomene Gitana Letukienė sako, kad klinikos jaučiančios naujos technikos poreikį. 
„Mes tikrai įdarbintume greitosios pagalbos automobilius, jei tik kas skirtų jų daugiau“, - teigia G.Letukienė
 
Padovanojo Ukrainai
Sutapimas, o gal ne, Naujosios Akmenės vicemeras Apolinaras Nicius pasakoja, kad po 10 metų nepaliaujamo prašymo, miestas naujų GMP automobilių sulaukė tik SAM nutarus imtis masinio autoparko atnaujinimo.
„Galų gale sulaukėme automobilių ir mes. Kas čia žino, kiek dar būtume reikalavę, jei ne šis SAM masinis atnaujinimo projektas. Prieš metus kvietėme ministrus, kad susipažintų, kokia situacija – mūsų GMP automobiliai buvo pokario metų: girgžda, kleba, trata, baisu, kad sustos kur pakely su ligoniu, - pasakoja A.Nicius ir priduria, kad šiandien situacija puiki, - mes net galime padovanoti automobilių Ukrainai. Vieną jau seną, naudotą padovanojome, juk gavome iš ministerijos naujų.“
 
Išdalino sąžiningai
SAM Sveikatos departamento Pirminės sveikatos priežiūros ir slaugos skyriaus patarėjos Viktorijos Buzytės teigimu, automobiliai gydymo įstaigoms išdalinti sąžiningai, nors apgailestauja, kad dalis jų taip ir liko nepanaudota.
„Automobiliai savivaldybėms paskirstyti atsižvelgiant į jų sveikatos priežiūros įstaigų GMP parko būklę – ridą, gamybos metus ir panašiai. Pirmiausia naujomis transporto priemonėmis yra aprūpinamos didžiausiais sveikatos netolygumais pasižyminčiose teritorijose esančios gydymo įstaigos bei tos, kurių GMP automobiliai yra labiausiai nusidėvėję ir nebetinkami naudoti. Šiuo metu yra išdalinti visi nupirkti GMP automobiliai. Deja, kaip neseniai paaiškėjo, ne visi jie yra naudojami“, - teigė ministerijos atstovė.
 
Prie įrangos neprisidės 
Kaip aiškina SAM atstovai, sprendimas įsigyti GMP automobilius tik su bazine medicinos įranga buvo priimtas dėl keleto priežasčių. Buvo įvertinta GMP įstaigų turima medicinos įrangą ir tai, jog patys automobiliai nusidėvi greičiau nei juose esanti įranga, tad šią galima permontuoti į kitus automobilius taip sutaupant lėšų ir neįsigyjant perteklinės įrangos. Taip pat atsižvelgta į nepasiteisinusią ankstesnių pirkimų, kai buvo perkami maksimaliai sukomplektuoti GMP automobiliai, praktiką, kuomet dalį įrangos GMP brigados išmontavo kaip nereikalingą, nenaudojamą, taip pat nepanaudotos liko ir vėliau utilizuotos vienkartinės GMP priemonės.
 
Todėl šįkart ministerija nėra numačius skirti papildomai  lėšų automobilių įrangai, mat tuo gali pasirūpinti ir pačios savivaldybės.
„Vietos savivaldos įstatyme įtvirtinta, jog viena savarankiškųjų savivaldybių funkcijų yra sveikatinimo priemonių planavimas ir įgyvendinimas bei parama savivaldybės gyventojų sveikatos priežiūrai, taip pat pirminės asmens sveikatos priežiūros organizavimas. Taip pat Sveikatos sistemos įstatymas apibrėžia, kad savivaldybių vykdomosios institucijos organizuoja pirminę asmens sveikatos priežiūrą, o savivaldybės remia savo teritorijos gyventojų sveikatos priežiūrą ją papildomai finansuodamos iš savivaldybių biudžetų lėšų“, - aiškina SAM sveikatos departamento Pirminės sveikatos priežiūros ir slaugos skyriaus patarėja Viktorija Buzytė.


Komentaras
Sveikatos reikalų komiteto narys Antanas Matulas:

- Žinau kelis konkrečius atvejus, kur stovi nauji nenaudojami GMP automobiliai: vienur nėra medicinos įrangos, o kiti - su priekiniais varomais ratais kaimo vietovėms yra visiškai netinkami. 
Tokie fiasko vyksta, nes Sveikatos apsaugos ministerija su niekuo nesitaria, o sprendimus priima naujai atėję žmonės, neturintys patirties. Pastaruoju metu ministerijoje pasikeitė per 85 proc. darbuotojų. Klaidų pridaryta daugybė - visuomet reikia tartis su vietoje dirbančiais specialistais, išklausyti jų argumentus. Tai, kad pripirkta automobilių ir jie stovi garaže arba naudojami tik kaip pavėžėjimo priemonė yra Sveikatos apsaugos ministerijos atsakomybė. 
Dabar sveikatos sistemoje siekiame visur sutaupyti: perkame pigiausius vaistus, pigiausius GMP automobilius. Gal ministrai irgi galėtų važinėti pigiausiais automobiliais? Svarbu variklis dirbtų – tempia ir gerai.
Jokiu būdu medicinoje neturėtume rinktis pigiausių priemonių, nesvarbu, ar kalbėtume apie automobilius, ar ortopedines prekes, ar medikamentus. Čia ypač svarbi kokybė. 



Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris