Sausio laužai medikų akimis

Rūta Kerulytė
2020-01-13
Kalašnikovai ir kareivių milinės. Su svetimtaučių tankais atriedėjęs išbandymas mūsų visų laisvei. Taip 1991-ųjų sausį prisimena amžininkai. Lemtinguose įvykiuose dalyvavo ir medikai. Dalis jų tebedirba šalies ligoninėse ir klinikose.  
Sausio laužai medikų akimis

Vilniaus universiteto Santaros klinikų medikė, vidaus ligų gydytoja Zita Butkienė sutiko pasidalinti atsiminimais apie prieš 29-erius metus praūžusią naktį:

- Sausio 13-ąją nemiegojau. Vienas po kito kyla vaizdai, kuriuose figūruoja mano šeima, Lietuvos žmonės, priešų propaganda, kova, tikėjimas ir baimė. Visa tai sudaro neužmirštamų įvykių visumą. Kartu su kitais Lietuvos žmonėmis budėjome prie Seimo ir televizijos bokšto – ten plakė Lietuvos širdis. Viskas buvo taip gyva, mus siejo bendras tikslas, visi buvo tokie artimi. Prisimenu kaip pakiliai jausdavausi vykdama ten su visa šeima. Pintinėlėje paruošti sumuštiniai, termosai su karšta arbata, kepti pyragėliai. Tai - mažytė dalelė bendram vaišių stalui, žmonėms stovintiems prie laužų. 
Prieš akis išnyra trys mano gyvenimo vyrai. Matau amžinatilsį vyrą Joną ir sūnus: keturiolikmetį Andrių ir dvylikametį Mindaugą. Sausio 12-osios vakarą  mano vaikai pasitinka trumpam grįžusį namo tėvą. Jis ne vienas, grįžo namo su draugu ir pasakė, kad naktį budės prie televizijos bokšto. Nepraėjo nė valanda, o jie palieka saugų namų užnugarį. Vaikai, netekę vilties sulaukti leidimo vykti kartu, spaudžia dėdei ranką ir apkabinę bučiuoja tėtį. 
Perduodu jam paruoštą krepšelį ir pastebiu, kad jis išeina nešinas dar viena rankine. Tik vėliau sužinojau, kad rankinė perduota budintiems vyrams į Seimo rūmus, o jos turinys buvo skirtas Parlamento gynybai...

Tiksi nerami sausio 13-osios naktis. Vyro namuose vis dar nėra, nerimauju. Televizija irgi budi –  diktorė Eglė Bučelytė informuoja apie tai, kas vyksta. Galiausiai jos kalbą kažkas nutraukia, laidos transliavimas nutrūksta. 
Vaikai miega, o aš apsirengiu ir patraukiu naktinėmis Vilniaus gatvėmis į tuometinę  Raudonojo Kryžiaus ligoninę. Eidama girdžiu aidinčius šūvius. Su kolegomis būriuojamės ligoninės priimamajame. Pradeda vežti sužeistuosius, jiems teikiama pagalba. Koks bus sužeistųjų skaičius, nežinome. Pradedame ruošti jiems vietas ir terapiniame skyriuje, kur dirbau aš. 

Atvežė Loretą Asanavičiūtę, ji dar sąmoninga, kalba, bet žinome, kad pagal padarytus sužeidimus nepavyks jos ištraukti iš mirties gniaužtų. Niekada nepamiršiu ir ligoninėje pasirodžiusio „omonininko“ akių. Jos tokios tuščios, bejausmės, kažko ieškančios...
Šiandien jau nebėra mano vyro, vaikai išaugę ir sukūrę šeimas, viskas pasikeitė. 
Nesuprantu, kur šiandien esame visi mes, kurie anuomet stovėjo ten, kur plakė Lietuvos širdis. Ar tai, kas siejo mus anuomet, dar gyva?


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris