Ruošiatės MRT tyrimui? Štai ką turėtumėte žinoti

www.lsveikata.lt
2024-07-03
Diagnostiniai tyrimai kartais gali kelti nerimą, ypač jei jie atliekami pirmą kartą ir nežinoma, ko tikėtis. Vienas iš tokių – magnetinio rezonanso tomografija, arba kitaip MRT. Galbūt dėl šio tyrimo nerimaujate ir jūs? Toliau straipsnyje aptarsime, kaip pasiruošti MRT tyrimui, ko tikėtis jo metu, ir kitus svarbius susijusius aspektus.
Ruošiatės MRT tyrimui? Štai ką turėtumėte žinoti
Nuotr. Mart production, Pexels

Kaip pasiruošti MRT tyrimui?
Pasiruošimas šiam tyrimui priklauso nuo tiriamos srities. Pavyzdžiui, tiriant plaštaką ar pėdą, nereikia jokio specialaus pasiruošimo, o prieš vidaus organų tyrimą rekomenduojama tam tikrą laiką nevalgyti, taip pat reikia būti atlikus kreatinino kraujo tyrimą. Be to, svarbu informuoti gydytoją apie bet kokius implantus ar prietaisus kūne, nes kai kurie iš jų gali būti nesuderinami su MRT aparatu.

 
Ko tikėtis per MRT tyrimą?
Prieš atliekant MRT tyrimą, reikia nusirengti savo drabužius ir apsirengti tyrimui skirtą apsiaustą, taip pat nusiimti visus papuošalus, laikrodžius ir kitus metalinius daiktus, nes metalas gali trukdyti magnetiniam laukui. Tiriamajam uždedamos ausinės, padedančios apsaugoti klausą nuo MRT aparato skleidžiamų garsų, be to, per jas klausomasi personalo nurodymų. 
 
MRT tyrimas atliekamas specialioje patalpoje, kurioje yra didelis cilindrinis magnetas. Tiriamasis atsigula ant specialaus stalo, kuris įvedamas į aparatą. Per ausines klausomasi personalo nurodymų, kada įkvėpti, iškvėpti ir sulaikyti kvėpavimą. Procedūra gali trukti nuo 30–60 minučių, priklausomai nuo tiriamos srities ir tyrimo sudėtingumo.
 
MRT tyrimo saugumas
Magnetinio rezonanso tomografija paprastai laikoma saugia ir nekenksminga daugeliui žmonių. Kitaip nei rentgeno ar kompiuterinės tomografijos tyrimų metu, atliekant MRT nėra naudojama jonizuojančioji spinduliuotė, kurios didelės dozės gali būti kenksmingos. Visgi dėl specifinių priežasčių, pavyzdžiui, metalinių implantų, klaustrofobijos arba alergijos kontrastinėms medžiagoms, gali tekti imtis atsargumo priemonių arba atlikti alternatyvius tyrimus.
 
Žinojimas, ko tikėtis MRT tyrimo metu, gali padėti sumažinti nerimą ir užtikrinti, kad procedūra vyktų sklandžiai. Svarbiausia – laikytis visų personalo nurodymų ir būti atviriems dėl savo sveikatos būklės. Laiku atliktas magnetinio rezonanso tomografijos tyrimas gali padėti anksti nustatyti ir pradėti gydyti įvairias ligas, tad kartais jis yra būtinas.

 lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    V.Luk­mi­nie­nė: kal­tas ne­bū­ti­nai mė­nu­lis

    V.Luk­mi­nie­nė: kal­tas ne­bū­ti­nai mė­nu­lis

    Tris de­šim­tis Res­pub­li­ki­nės Pa­ne­vė­žio li­go­ni­nės Psi­chiat&s...
    Jūratė Mi­lak­nie­nė: ma­ne va­di­no „cuk­ri­nu­ke“

    Jūratė Mi­lak­nie­nė: ma­ne va­di­no „cuk­ri­nu­ke“

    Daug me­tų VšĮ Prie­nų li­go­ni­nei va­do­vau­jan­čią en­dok­ri­no­lo&s...

    Budinti vaistinė


    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Vaistininkai ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena: pacientai įsigyti receptuose išrašytus vaistus ir kompensuoja...
    Vaistinėlė vasarai gamtoje: ką žūtbūt privalome turėti kartu su savimi?

    Vaistinėlė vasarai gamtoje: ką žūtbūt privalome turėti kartu su savimi?

    Džiuginanti šiluma ragina atitrūkti nuo miesto šurmulio ir įvairias pramogas bei poilsį perkelti į gamtą. Nors laisv...

    razinka


    Sveika šeima


    Lina No­se­vič: kiek­vie­nas ku­ror­tas yra uni­ka­lus

    „At­ėjus aš­tuo­nias­de­šimt­me­čiui su­si­grą­žin­ti jau­nys­tės jau ne­be­pa­vyks“, – sa­ko Na­cio­na­li­nės sa­na­to­ri­jų ir re­a­bi­li­ta­ci­jos įstai­gų aso­cia­...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Aust­ra­li­jo­je elek­tro­ni­nės ci­ga­re­tės bus par­duo­da­mos... tik vais­ti­nė­se

    „Mums rei­kia šio maž­me­ni­nės pre­ky­bos drau­di­mo,“ – pra­kal­bo Aust­ra­li­jos ta­ba­ko kon­tro­lės eks­per­tai. Aust­ra­li­ja ta­po pir­mą­ja ša­li­mi, ku­ri už­drau­dė pre­...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Nesisteminis revizionizmas
    Henrikas Vaitiekūnas Nesisteminis revizionizmas
    Pseudomokslas apie makalienę
    Henrikas Vaitiekūnas Pseudomokslas apie makalienę
    Apie ponią Frustraciją Mortenson
    Henrikas Vaitiekūnas Apie ponią Frustraciją Mortenson

    Naujas numeris